نوشته : زهره مجیدنیا کارشناس ارشد صنایع غذایی مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی صنعت غذا
ویتامینها ترکیبات آلی هستند که در بیشتر مواد غذایی به مقدار جزئی وجود دارند و هر کدام اعمال حیاتی مخصوصی را در بدن انسان انجام میدهند. اگر چه احتیاجات ویتامین مورد نیاز بدن بسیار جزئی میباشد، ولی برای ادامه حیات، رشد و تولید مثل، وجود همین مقدار کم بسیار ضروری و اساسی است. مقدار آنها در مواد غذایی بسیار کم (حدود میلی گرم یا میکروگرم) است. ویتامینها به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
۱- ویتامینهای محلول در آب: جذب ویتامینهای محلول در آب آسان است. اکثر این ویتامینها در بدن ذخیره نمیشوند و مازاد آنها دفع میگردد، بنابراین بهتر است در غذای روزمره، وجود داشته باشند. مازاد این ویتامینها از طریق کلیه دفع میشوند و ایجاد مسمومیت نمی کنند، اما با اين حال نباید مقادیر (دوزهای) زیادی از این ویتامینها دریافت کرد.
۱- ویتامینهای محلول در آب: جذب ویتامینهای محلول در آب آسان است. اکثر این ویتامینها در بدن ذخیره نمیشوند و مازاد آنها دفع میگردد، بنابراین بهتر است در غذای روزمره، وجود داشته باشند. مازاد این ویتامینها از طریق کلیه دفع میشوند و ایجاد مسمومیت نمی کنند، اما با اين حال نباید مقادیر (دوزهای) زیادی از این ویتامینها دریافت کرد.