تغذيه درماني در بيـماری‌هاي کبدي

نوشته : دكتر احمدرضا درستی 
در بخش‌های قبل گفتيم که کبد نقش بسيار پراهميتی در حفظ سلامت و طول عمر انسان بعهده دارد و تغييرات مقتضی را در مواد مغذی دريافتی بدن ايجاد کرده و همچنين ترکيبات مواد مختلف خون را به نحو مناسب تنظيم مي‌نمايد. بسياری از مواد مغذی از قبيل ويتامين‌ها و برخی مواد معدنی در کبد ذخيره مي‌شوند و به هنگام نياز، در اختيار بافت‌های بدن قرار مي‌گيرند. در عين حال، مواد سمي‌ نيز از طريق خون به کبد رفته و در آنجا خنثی سازی شده و در نهايت از بدن بصورت غيرفعال شده همراه ادرار دفع مي‌شوند. همچنين باکتری‌ها و ذرات زائد موجود در جريان خون نيز توسط سلول‌های کوپفر کبدی فيلتر شده و از بدن دفع مي‌گردند.

الفباي مشاوره در تغذيه و كاهش وزن

نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري  
 هشدار: براي دستيابي به اندام موزون و رهايي از كيلوهاي اضافي انباشته شده در اعضا و ارگان‌ها گرچه ايجاد بيلان منفي انرژي دريافتي نسبت به مصرف روزمره لازم است، ولي كافي نمي‌باشد. پيچيدگي عملكرد سيستم‌‌هاي متنوع و متعدد دنياي دروني افراد بسيار شگفت‌انگيز و حيرت‌آور بوده و هر روزي كه مي‌گذرد دانش پژوهان و متخصصين سخت‌كوش در گستره گيتي با پژوهش‌هاي عجيب و غريب خود به كشفيات تازه‌اي در قبال حفظ حيات توام با عمر طولاني و عاري از درد و رنج و مرض بني نوع بشر دست مي‌يابند.

گوشت ماهی جزء گوشت‌های سفید بوده و یک منبع غنی از پروتئین به حساب می‌آید...

با خواص گوشت ماهی بیشتر آشنا شویمذاهای دریایی دارای پروتئین بالا، چربی کم، کلسترول کم و همین طور دارای ویتامین ها و املاح می باشند. توجه داشته باشید که میگو دارای کلسترول زیادی می باشد، اما با این حال مقدار کلسترول در میگو کمتر از مقدار آن در گوشت قرمز است.

گوشت ماهی دارای ویتامین های B، A و D ، کلسیم و فسفر و دارای مقدار کمی آهن، مس و سلنیوم می باشد. ماهی هایی که در آب های شور زندگی می کنند، دارای مقدار زیادی یُد می باشند. لازم به ذکر است که ماهی دارای مقدار بسیار کمی سدیم می باشد و به همین خاطر برای رژیم های کم نمک توصیه می شود.

پر فايده اما بد بو!

نوشته  : مهدیه نورمحمدی زير نظر دكتر مهر انگیز ابراهیمی ممقانی 
سیر گیاهی است دو ساله با پیازی مركب از پیازچه و ساقه راست كه در انتهای آن گلی چتری كه شامل چندین پیازچه است، قرار دارد. این گیاه از قدیم الایام به عنوان یكی از گیاهان مهم دارویی و چاشنی غذایی كشت می‌شده است.
اشکال مختلف سیر:
قرص سير: حاوي پودر سير خشک شده است که بهترين شکل دارويي آن بوده و خواص و مواد موجود در آن تا حدودي شبيه سير تازه است.
سیر ترشی: سیر وقتی به صورت ترشی در می‌آید، دستخوش تغییراتی خواهد شد که به حرارت محیط، نوع سرکه، زمان نگهداری و… بستگی دارد، ولی در اکثر موارد دارای خواصی شبیه به سیر تازه است. ترکيبات موجود در سير تا زماني که پوست حبه‌ها جدا نشده باشد، با زماني که سير پوست کنده و خرد شود کمي متفاوت است، يعني به محض له شدن سير و مجاور شدن آن با هوا تغييراتي در آن روي مي‌دهد. چون مواد موثر سير نسبت به هوا و به ويژه حرارت حساس هستند، هر چه سير بيشتر حرارت داده شود خواص آن کمتر مي‌شود، بنابراين اثر سير در غذاهاي پخته و سرخ شده به مراتب کم‌تر از سیر تازه است.

قاووت بخور، قوت بگير!

نوشته : مهندس مسعود خبازی 
قاووت که در لهجه کرمانی «قووتو» نا میده مي‌شود، نوعی فرآورده غذایی سنتی کرمان است که از مخلوط چند بذر گیاهی وگیاهان دارویی که پس از بودادن به صورت مخلوط با شکر آسیاب و پودر مي‌گردند، تهیه مي‌شود. قاووت دارای طبیعت گرم و آرامبخش بوده و موارد مصرف آن بیشتر به عنوان فرآورده نیروبخش، مقوی و به‌طور کلی به عنوان تنقلات مي‌باشد. معمولا رسم است هنگامي‌که خانمي‌زایمان مي‌کند جهت تقویت به او قاووت مي‌دهند و از مهمانانش نیز با قاووت پذیرایی مي‌کنند. این مقاله به بیان ویژگی‌ها و برخی خواص قاووت مي‌پردازد.

 

حقايقي پيرامون شیر سویا

نوشته  : آسیه حسن زاده کارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی
شیر سویا که به نام‌های Soy milk , Soya milk و Soybean milk نامیده می‌شود، امولسیون پایداری از روغن، آب و پروتئین می‌باشد که از طریق خیساندن لوبیای سویای خشک و آسیاب کردن آن تهیه می‌شود. شیر سویا غذای اصلی و شناخته شده در کشورهای آسیایی می‌باشد که هم اکنون در سرتاسر جهان مصرف می‌شود.
بر عکس تصور، شیر سویا محصولی جدید نیست بلکه همزمان با آغاز کشت سویا، یعنی سال‌ها پیش از میلاد در کشور‌های شرقی تولید می‌شده است. اساس تولید شیر سویا خیساندن دانه‌های سویا به مدت 6 تا 16 ساعت و سپس خرد کردن آن و مخلوط کردن آن با آب به نسبت‌های گوناگون (1به7، 1به 8 و1به10) می‌باشد.
 شیر سویا منبع غنی پروتئین گیاهی با کیفیت بالا، ایزوفلاون‌ها و ویتامین‌های گروه B می‌باشد که عاری از قند شیر یا لاکتوز بوده و انتخاب خوبی برای افرادی است که دچار عدم تحمل لاکتوز می‌باشند. میزان پروتئین شیر سویا مشابه شیر گاو 5/3 درصد می‌باشد، البته پروفایل اسیدهای آمینه آن با پروفایل اسیدهای آمینه پروتئین شیر گاو تفاوت دارد. همچنین از 2 درصد  چربی، 9/2 درصد کربوهیدرات و 5/0 درصد مواد معدنی تشکیل شده است.

سلامتي با طعم لیمو

نوشته : شیوا طباطبایی کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه 
لیمو از خانواده Rutaceae بوده و نام علمي‌آن Citrus aurantifolia مي‌باشد. خاستگاه لیمو از آسیا و بیشتر از هند و مالزی است. گفته مي‌شود که لیمو توسط کریستف کلمب به آمریکا آورده شد و به عنوان میوه‌ای که از شیوع بیماری اسکوروی در ملوانان جلوگیری مي‌کرد معروف شد. این میوه غنی از ویتامین C و انواعی دیگر از آنتی اکسیدان‌ها است که برای سلامتی انسان ضروری مي‌باشد. لیمو دارای خواص ضد میکروبی است و از آن برای جلوگیری از رشد و تکثیر برخی باکتری‌ها در مواد غذایی استفاده مي‌شود. در زیر به بررسی مهم‌ترین خواص لیمو مي‌پردازیم


خواص ضد سرطان:
از مهم‌ترین خواص لیمو خواص ضد سرطانی آن مي‌باشد. خواص ضد سرطانی لیمو مربوط به ترکیبی بنام لیمونوئید است که یک منوترپن محسوب مي‌شود. لیمونوئید مسؤول ایجاد طعم تلخ در مرکبات است و بیشتر در پوست مرکبات یافت مي‌شود. لیمونوئید موجود در لیمو مانع واکنش ترکیبات سرطان‌زا با DNA سلول مي‌شود و در خنثی نمودن ترکیبات سرطان‌زا موثر است.

كيوي؛ شاهكار خلقت

نوشته  : دکتر سعید حسینی
كيوي يكي از ميوه‌هاي مناطق حاره بوده و داراي طعم و مزه‌ فوق‌العاده‌اي مي‌باشد اما اكثر مردم از اين ميوه خارق‌العاده بي‌بهره‌اند زيرا اين ميوه فقط در چند كشور به عمل مي‌آيد.
 

فوايد ميوه كيوي:
كيوي در ابتدا در كشور چين به عمل آمده و در آن كشور به نام ديگري آن را مي‌شناخته‌اند، زماني كه كشاورزان نيوزيلند شروع به كشت اين ميوه و در نهايت صادر كردن آن به ساير كشورها نمودند اين ميوه به «كيوي» معروف شد. از اين ميوه به عنوان ميوه ملي چين نيز ياد مي‌كنند. گوشت ميوه كيوي سبز كمرنگ بوده و داراي دانه‌هاي سياهرنگ مي‌باشد و از عطر و طعم خاص و فوق‌العاده‌اي برخوردار است. اين ميوه كوچك و قهوه‌اي رنگ يكي از غني‌ترين منابع برخي مواد مغذي مورد نياز بدن مي‌باشد. كيوي سرشار از آنتي‌اكسيدان بوده و ميزان ويتامين C موجود در كيوي از پرتقال بيشتر است. اين ميوه همچنين منبع خوبي از پتاسيم، فيبر و ميزان قابل توجهي از ويتامين‌هاي A و E مي‌باشد.

آنتي اكسيداني با قابليت‌هاي فراوان

نوشته  : منيره نوري‌فرد 
اسيدآلفا ليپوئيك كه به آن LA نيز مي‌گويند در بدن انسان ساخته مي‌شود و به مقدار بسيار كم در گياهان و حيوانات نيز ديده شده است. LA در هر سلولي از بدن انسان وجود دارد و در تبديل نمودن گلوكز به انرژي نقش مهمي دارد. منابع غذايي كه حاوي LA مي‌باشند عبارتند از گوشت قرمز، مخمر جو و ... . همچنين مي‌توان در مواردي كه جنبه درماني دارند از مكمل‌هاي LA استفاده نمود. ميزان LA موجود در مكمل‌ها بسيار بيشتر از LA موجود در مواد غذايي مي‌باشد.
آنتي‌اكسيدان فعال:
اسيدآلفاليپوئيك آنتي‌اكسيدان بسيار قوي و فعال بوده و با راديكال‌هاي آزاد كه براي بدن بسيار مضر مي‌باشند، مبارزه مي‌كند. بسياري از آنتي‌اكسيدان‌ها محلول در آب مي‌باشند، بدين معني كه فقط در آب فعال هستند و برخي از آنها محلول در چربي مي‌باشند و فقط در بافت‌هاي چربي فعاليت مي‌كنند، اما LA محلول در هر دو محيط (آب و چربي) مي‌باشد، لذا در تمام بافت‌ها و قسمت‌هاي بدن وجود داشته و قادر به فعاليت مي‌باشد.

زخم بستر و توصيه‌هاي غذايي

نوشته  : فاطمه تورنگ كارشناس ارشد تغذيه 

زخم بستر که زخم فشاری نیز نامیده می‌شود، در افراد بستری شده در بیمارستان‌ها و مراکز نگهداری شایع است. این زخم به شکل تورم و قرمزی پوست شروع شده و ممکن است به سرعت به زخم‌های باز دردناک و صعب العلاج تبدیل شود. زخم فشاری در هر بخشی از بدن که به مدت طولانی تحت فشار باشد دیده می‌شود، بنابراین شیوع آن در پاشنه، زانو، پشت مهره‌ها، نشیمنگاه، بازو و شانه بیشتر است. هزینه درمان زخم بستر در ایالات متحده 43180 دلار در هر فرد تخمین زده شده که شامل هزینه‌های افزایش زمان بستری به دلیل عوارض ناشی از زخم شامل عفونت، درد و کاهش توان عملکردی می‌باشد.
زخم بستر به دلیل کاهش جریان خون در پوست ناحیه تحت فشار ایجاد می‌شود و در صورتیکه در معرض رطوبت باشد به آسانی عفونی می‌گردد.