خوراك‌هاي رژيمي ويژه تثبیت وزن كاهش يافته

نوشته  : زهرا فرهناك كارشناس ارشد تغذيه 
حفظ یا کنترل وزن به معنی نگهداری وزن در محدوده سلامت به مدت طولانی است. اگر چه خیلی از افراد چاق یا دارای اضافه وزن به دنبال کاهش وزن (معمولا هم سریع) هستند، ولی یادمان باشد که شاید مهم‌تر و یا شاید سخت‌تر از کاهش وزن، حفظ وزن کاهش یافته است. حفظ وزن به کمک عادات خوردن سالم در کنار عادات ورزشی منظم قابل دستیابی است. حفظ وزن به معنی داشتن عادات غذایی و ورزشی مناسب است که معمولا این عادات صحیح در مسیر یک کاهش وزن درست کسب می‌شود. اینکه شما چقدر مسیر کاهش وزن را درست طی کرده‌اید، در موفقیت بعدی شما یعنی حفظ وزن کاهش یافته، بیشترین اثر را دارد. در یک کاهش وزن صحیح معمولا عادات غلط غذایی فرد شناسایی می‌شود و در طی زمان با عادات صحیح غذایی جایگزین می‌شود.

نسخه تغذيه براي ترك‌هاي پوستي

نوشته  : فريال عسگري كارشناس صنايع غذايي دانشجوي پزشكي 
اين مقاله نشان مي‌دهد چگونه از ترك‌هاي پوستي جلوگيري كنيد و چگونه با استفاده از مواد طبيعي و تغذيه مناسب ترك‌هاي موجود بر روي پوست خود را درمان نماييد و آنها را از بين ببريد.
 

يك خبر خوب!
خبر خوب اين است كه شما مي‌توانيد با استفاده از مواد طبيعي مفيد براي پوست و سلامت، تا حدودي ترك‌هاي پوستي را محو سازيد. براي اين كار پوست خود را از داخل و خارج تغذيه كنيد. به اين ترتيب روش‌هاي طبيعي درمان ترك‌هاي پوستي كه مواد مغذي را براي پوست فراهم مي‌كنند، باعث درمان و تجديد حيات پوست مي‌شوند و در آن موقع شما بهترين نتايج را خواهيد گرفت. درمان‌هاي طبيعي ترك‌هاي پوست نه تنها بي‌خطرترين بلكه مؤثرترين راه هم مي‌باشند.

الزامات تغذیه‌ای در مهد کودک‌ها

نوشته  : مهندس مسعود خبازی 
تغذیه کودک موضوع مهمی در کشور‌های جهان سوم و همچنین  کشور‌های غربی است، زیرا تغذیه کودکان وابسته  به دیگران می‌باشد. تغذیه کودکان از زمانی که از شیر گرفته می‌شوند تا دوران دبستان بسیار حائز اهمیت است. عادات غذایی در این مرحله از زند گی شکل گرفته  و کمتر  تحت کنترل والدین هستند. اغلب مادران در خارج از منزل به کاری اشتغال داشته  و کودکان نو پای آنها در یک مرکز مراقبت از کودکان یا مرکز نگهداری از کودکان پیش دبستانی غذا صرف می‌کنند، بنابراین شناخت نکات مهم در خصوص  تغذیه کودکان بالاخص در این مراکز و کاربردی نمودن آنها می‌تواند نقش اساسی در سلامت کودکان و جامعه داشته باشد. این مقاله به اختصار به بیان الزامات تغذیه‌ای در مراکز  پیش دبستانی (برگرفته از استاندارد ملی ایران به شماره 8905)  می‌پردازد که امید است با رعایت آنها گامی در جهت ارتقاي سلامت کودکان و نونهالان در این مراکز  برداشته شود.

راهنماي كاربردي تغذيه كودكان

نوشته  : دكتر سيدمرتضي صفوي 
 كودكي 5/8 ماهه دارم كه فقط شير مادر مي‌خورد و غذاي كمكي نمي‌خورد. لطفاً مرا راهنمايي كنيد.
كودك براي استفاده از غذاي كمكي نيازمند آن است كه توانايي‌هاي جسمي لازم را كسب كند و در حقيقت بايد به سني برسد كه قادر باشد بنشيند و كنترل لازم را بر بدن خود داشته باشد. او بايد بتواند با جلو آوردن سر و حركات دهانش تمايل و علاقه‌مندي خود را به غذا خوردن، به والدين نشان دهد. در سن 5 تا 7 ماهگي، شيرخوار ياد مي‌گيرد مواد نيمه جامد را از قاشق دريافت كند و تا 8 ماهگي قادر خواهد بود با جلو آوردن سر و يا استفاده از هر دو لب خود با سرعت و كاملاً به خوبي غذا را از قاشق به دهان ببرد. حدود 6 ماهگي عمل جويدن به صورت حركات عمودي فك شروع مي‌شود.

8ماده غذايي كه از زوال عقل پيشگيري مي‌كنند

نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 
براي دستيابي به فكر سالم از اين غذاها استفاده كنيد. برخي از علائم ديمانس (زوال عقل) عبارتند از تكرار يك سوال به صورت دائم، مشكل داشتن در هجي كردن كلماتي كه به صورت عادي در روز استفاده مي‌شوند و از دست دادن كنترل فرد در رابطه با رفتار و احساساتش كه آرام آرام زندگي فرد و نيز زندگي اطرافيان او را تخريب مي‌كنند. بيماري آلزايمر شايع‌ترين علت ديمانس در افراد 65 سال به بالا است. طبق گزارش آكادمي (انجمن) آلزايمر بيش از 3/5 ميليون نفر آمريكايي از اين بيماري رنج مي‌برند و هر 70 ثانيه يك نفر به آلزايمر مبتلا مي‌گردد! در حالي كه گمان مي‌رود آلزايمر يا ديگر اشكال ديمانس از اثرات جانبي اجتناب‌ناپذير پيري باشند، اما برخي تحقيقات نشان مي‌دهند كه ملاحظات غذايي ممكن است به محافظت از بدن در برابر زوال عقل و حتي جلوگيري از بيماري‌هاي زايل كننده مغز كمك كنند.

تاثير تغذيه بر اندومتريوز

نوشته : فاطمه تورنگ كارشناس ارشد تغذيه 
اندومتریوز رشد غشای داخلی رحم در جایی خارج از رحم است که مي‌تواند منجر به واکنش‌های مزمن و التهابی چون دردهای لگن، دسمنوره، لکه بینی‌های قبل قاعدگی، دفع دردناک ادرار و حتی نازایی شود. این بیماری اختلال شایعی در سنین باروری است و حدود 5 تا 10 درصد زنان را در سنین باروری مبتلا می‌کند و پیک بروز آن در 30 تا 45 سالگی است. میزان ابتلا در زنان نابارور به 35 درصد می‌رسد و ممکن است اندومتریوز علت ناباروری در آنان باشد. این بیماری موجب کاهش کیفیت زندگی، توانایی کار و ارتباطات اجتماعی و نیز اختلال عملکرد جنسی می‌شود.
عوامل ژنتیکی، هورمونی، آناتومیک، ایمنی و التهابی در پاتولوژی آن شرکت دارند. احتمال ابتلا در فرزندان زنان مبتلا تا 5 برابر افزایش می‌یابد که احتمال وجود عوامل ژنتیکی را مطرح می‌کند، البته باید در نظر داشت که شیوه زندگی و بویژه تغذیه فرزندان مبتلا معمولا شبیه مادران است و بنابراین ممکن است علت شیوع بیشتر در فرزندان مادران مبتلا ناشی از شباهت رفتارهای آنان باشد.

راهكارهاي رفع چاقي در دنياي امروز

نوشته  : نفيسه بهادري کارشناس ارشد تغذیه 

شیوع چاقی
مقایسه نحوه مصرف غذایی جامعه ایرانی با مصرف مطلوب و استاندارد غذایی که از سوی سازمان بهداشت جهانی اعلام شده نشان می‌دهد که مواد مورد نیاز بدن که در غذاهایی مثل شیر، لبنیات، میوه و سبزیجات یافت می‌شود، در تغذیه ایرانی‌ها جایگاه پایینی دارد. این عوامل باعث شده که عارضه چاقی، اضافه وزن و کوتاهی قد و ناهنجاری‌های قامتی در میان جوانان کشور افزایش یابد. شیوع اضافه وزن و چاقی در کل جهان رو به رشد است و در بعضی مطالعات بیان شده که شیوع چاقی، دو برابر شده است. افزایش شیوع چاقی، تنها مختص کشورهای پیشرفته و پر درآمد نبوده و شیوع آن در کشورهای فقیر و در حال توسعه نیز رو به افزایش است.

بهبود سرفه با تغذيه

نوشته  : مريم آريافر كارشناس ارشد علوم و صنايع غذايي 
سرفه مي‌تواند از علت‌هاي مختلفي ناشي شود. اكثر سرفه‌ها ناشي از سرماخوردگي و آنفلوانزا مي‌باشند و معمولا حداكثر يك يا دو هفته طول مي‌كشند. سرفه‌هاي مزمن معمولا بيشتر از چهار هفته طول مي‌كشند و نمايانگر يك مشكل جدي مانند آسم، آلرژي، برونشيت و يا سينوزيت همراه با ترشحات داخل حلقي مي‌باشند، ولي در هر حال علت آن هرچه باشد براي خود فرد و اطرافيان بسيار كلافه كننده است.
در درمان سرفه‌هايي كه علت آلرژي و حساسيت دارند بايد مواد آلرژن و حساسيت‌زا از معرض بيمار دور شود تا به تخفيف علائم كمك كند. گاهي اوقات سرفه‌ها ممكن است در اثر برونشيت مزمن در افراد سيگاري بروز كند. در اين نوع سرفه‌ها پرهيز غذايي تاثيري ندارد. تك سرفه‌هاي خشك معمولا آلرژيك هستند، در حالي كه سرفه‌هاي خلط آور مربوط به مشكلات ريه و بيماري سينوزيت مي‌شوند، ولي به هر حال با تقويت سيستم ايمني مي‌توان از بروز بيماري، آلرژي و عفونت در بدن كاسته  و در نتيجه سرفه را كاهش داد.



غذاهايـي كه آب مروارید را به تاخير مي‌اندازنـد

نوشته  : شیوا طباطبایی کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه 
آب مرواريد عبارت است از كدر شدن کامل و یا بخشی از عدسي چشم كه بصورت طبيعي شفاف مي‌باشد و یکی از شایع‌ترین علل کوری در جهان است. تاری عدسی بر حسب مکانی که اتفاق می‌افتد، می‌تواند تاثیر متفاوتی بر دید فرد مبتلا داشته باشد. عدسی یا لنز داخل چشم، یک بافت پروتئینی فاقد رگ خونی و عصب می‌باشد که وظیفه اصلی آن شکست نور و کم و زیاد کردن نور وارد شده به داخل چشم، برای دیدن اشیا در فاصله‌های دور و نزدیک است. تجمع پروتئین‌های کدر شده در لنز چشم به کدورت عدسي چشم می‌انجامد و باعث کاتاراکت می‌شود. کاتاراکت را به دو دسته بالغ (mature) و نابالغ (immature)  تقسیم می‌کنند.
در دسته اول، همه پروتئین‌های لنز کدر می‌شوند، ولی در حالت دوم هنوز بخشی از پروتئین‌های لنز شفاف است. تا هنگامی که کاتاراکت به حد زیادی در لنز چشم متراکم نشود، دیده نمی‌شود. کم‌کم دیدن ته چشم مشکل می‌‌گردد و نهایتاً رفلکس ته چشم ناپدید می‌شود. در این مرحله کاتاراکت mature است و مردمک چشم کاملا سفید به نظر می‌رسد.

مراقبت تغذیه‌ای در لوسمی

نوشته  : منيره دادخواه
لوسمی یا سرطان خون نوعی بیماری پیشرونده و بدخیم است که به علت تکثیر و تکامل ناقص گلبول‌های سفید و پیش سازهای آنها در خون و مغز استخوان ایجاد می‌شود. در واقــع واژه لوسمـی (Leukemia) به معنی «خون سفید» مي‌باشد. در این بیماری مغز استخوان به شکل غیر عادی تعداد زیادی سلول خونی می‌سازد که شکل و کارکرد آنها با سلول‌های سالم متفاوت است و در اثر آن ساخت گلبول‌های سفید طبیعی کاهش یافته و در نتیجه سیستم ایمنی ضعیف می‌گردد، حتی تولید سایر سلول‌های خونی مثل گلبول‌های قرمز و پلاکت‌ها نیز تحت تاثیر این وضعیت قرار می‌گیرد.
شيوع لوسمي
شیوع لوسمی در مردان بیشتر از زنان بوده و معمولاً احتمال بروز آن در هر سنی وجود دارد ولی معمولاً در افراد بالای 60 سال بیشتر مشاهده می‌شود. عواملی مثل سابقه ابتلا به برخی بیماری‌های خونی، سابقه ابتلا به سرطان در خانواده، قرار گرفتن در معرض پرتوهای یونیزه و سرطان‌زا، مصرف دخانیات، آلاینده‌های موجود در هوا و محیط زیست، بدی تغذیه و ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن در افزایش ابتلا به بیماری موثر است.