کفیر، اكسير سلامت

نوشته  : شيوا طباطبايي کارشناس ارشد علوم بهداشتي در تغذيه 
کفیر نوشیدنی سنتی خاور میانه است. گفته می‌شود که لغت کفیر از کلمه ترکی ‘Keyif’ به معنای حال خوب گرفته شده است که به علت احساس خوشی و سلامتی که بر اثر مصرف این نوشیدنی به افراد دست می‌داده اطلاق شده است. خاستگاه این نوشیدنی از کوه‌های قفقاز در اتحاد جماهیر شوروی سابق و از آسیای میانه است و قرن‌ها است که این نوشیدنی در این مناطق استفاده می‌شود. کفیر از تخمیر شیر توسط یگ گروه از باکتری‌ها و مخمرها ایجاد می‌شود. کفیر را می‌توان از تخمیر شیر گاو، گوسفند، بز و یا حتی شیر سویا، نارگیل و برنج بدست آورد اما عمدتاً از شیر گاو تهیه می‌شود. از تخمیر شیر محصولات متفاوتی نظیر اسید لاکتیک، اسید استیک، CO2، الکل اتیلیک و برخی ترکیبات آروماتیک تولید می‌شود که سبب ایجاد طعم اسیدی و ترش در کفیر می‌شود.

سلامت جسم و روان با منیزیم

نوشته  : دکتر صديقه نوبان 
منيزيم از ريزمغذی‌هايی است كه به جذب كلسيم كمك كرده و یکی از ضروری‌ترین املاح می‌باشد که باید بطور روزانه در رژیم غذایی گنجانده شود. این عنصر نقش حیاتی در حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان دارد. به این معنی که  بخشی از دندان و استخوان را مي‌سازد و موجب استحكام استخوان‌ها می‌شود. مهم‌تر از همه، اين عنصر آنزيم‌ها را فعال مي‌كند، به بدن انرژی مي‌دهد و به كاركردن بهتر بدن كمك مي‌كند. منیزیم در بدن موجب تسكین اعصاب مي‌شود و برای سلامت قلب، عضله و كليه مهم و مفيد است. منیزیم برای آرام نگه‌داشتن گردش خون در بدن، كمك به مقابله با استرس، حفظ سلامت و بهداشت روانی در برابر افسردگی و تغییرات احساسی مؤثر است. منیزیم همچنين موجب خواب بهتر شده و بی‌خوابی را كاهش مي‌دهد.


تغذیه قبل و بعد از اهداي خون

نوشته  : سهيل عباسي زير نظر دكتر آزيتا حكمت دوست 
همانطور که مي‌دانيد یکی از مهم‌ترين فواید اهداي خون برای هر فردی، مطلع شدن از وضعیت جسمی خود فرد از طریق مجموعه تست‌هایی است که سازمان انتقال خون بر روی خون اهدایی انجام مي‌دهد و اهدا کننده خودبخود یک چکاپ کامل از بيماري‌های انتقالی خون انجام داده است. تنظیم گردش خون، وادار شدن مغز استخوان به ساخت گلبول‌های خونی جدید و رضایت قلبی اهدا کننده از اهدای خون خویش از دیگر مزایای اهدای خون است. حال باید توجه داشت علی‌رغم اینکه نقش تغذیه سالم در اهدای خون موفق بسیار حائز اهمیت است، ولی باید مدنظر قرار داد که فرایند خونسازی یک عمل ساده نیست که فقط در مدت زمانی کوتاه قبل و بعد اهداي خون به آن توجه شود.

ناسازگاري مواد مغذي با هم

نوشته : دکتر تیرنگ نیستانی 

- ... چه دختر خانم نازی... پگاه، آره؟ (اسمش را در پرونده‌اش خوانده بودم!) حتماً داری فکر مي‌کنی من آمپول مي‌زنم یا نه! باور کن من اصلاً با آمپول سرو کاری ندارم... (رو کردم به مادرش) بفرمایید خانم، چه کمکی مي‌توانم بکنم؟
- خواهش مي‌کنم آقای دکتر، آمده‌ام ببینید دخترم به چه مکمل‌هایی نیاز دارد، برایش بنویسید.
- مکمل؟ چرا فکر مي‌کنید دخترتان به مکمل نیاز دارد؟   
- اولاً هرچی اصرار مي‌کنم، شیر نمي‌خورد مگر اینکه با موز، خرما یا کاکائو باشد.
- اگر اینجوری شیر مي‌خورد، فقط با شکر زیاد خیلی شیرینش نکنید، ترجیحاً اصلاً شکر توش نریزید، بگذارید اینجوری بخورد.

غذاهاي مؤثر بر هورمون‌ها

نوشته : دكتر محمد حضوری 


نخستين بازي المپيك در حدود 776 سال قبل از ميلاد مسيح در يونان برگزار شد. دانسته‌هاي ما از رفتارهاي ورزشكاران در آن دوره نشان از آن دارد كه آنان براي تامين نيازهاي تغذيه‌اي و تلاش در افزايش توان ورزشي خود، مواد غذايي خاصي نظير برخي انواع قارچ‌ها و يا دانه كنجد مصرف مي‌كرده‌اند. اگرچه نخستين دوره المپيك مدرن و معاصر در سال 1896 برگزار شد، اما تا سال 1922 اغلب رفتارها بر اساس باورهايي نه چندان علمي‌بود و بيشتر نشات گرفته از تجارب شخصي و ‌ايده‌هاي افراطي برخي افراد بود. بي‌شك هورمون‌ها از مهم‌ترين تركيباتي هستند كه در طول تاريخ مصرف و يا تحريك ترشح آن در بدن، در كانون توجه ورزشكاران بوده است.

غذا زير ذره‌بين طب سنتي

نوشته  : بهناز عباسي‌مقدم 
در ادامه مقالات مربوط به طب سنتي، اکنون، به تقسيم بندي انواع غذاها از ديدگاه طب سنتي مي‌پردازيم:


انتخاب غذا:
در ديدگاه طب سنتي، غذا فقط ماده‌اي نيست كه براي پر كردن معده خورده ‌شود، بلكه به علت تأثير جسماني و رواني روي بدن انسان جايگاه ويژه‌اي دارد. محققان طب سنتي با در نظر گرفتن آيات قرآن مطالبي را درباره طعام بيان مي‌كنند. بسياري از ما نمي‌دانيم چه مي‌خوريم و به صرف ارزاني، در دسترس بودن و خوشمزگي غذا را مصرف مي‌كنيم.

خانم‌هاي باردار به جاي دو نفر نخورند!

نوشته : دکتر مجید حاجی فرجی 
معمولا گفته می‌شود مادر باردار باید به اندازه 2 نفر غذا بخورد، اما علم نشان داده است که این عقیده صحیح نیست. مادر باردار تنها به 100 تا 300 کالری انرژی بیشتر از قبل بارداری خود نیاز دارد. با این حال افزایش وزن در بارداری اجتناب ناپذیر است و با مقدار و سرعت مناسب به رشد بهتر جنین کمک می‌کند. کمتر از نیمی از کل وزن افزوده شده در بارداری مربوط به جنین، جفت و مایع آمنیوتیک است و باقی ناشی از افزایش بافت تولید مثلی، خون و ذخیره‌های مادر (بویژه چربی) است.
 

آیا کاهش وزن در دوران بارداری مجاز است؟
کم کردن وزن و رژیم کاهش وزن در بارداری توصیه نمی‌شود و اثرات بدی بر جنین دارد. بجای آن با متخصص تغذیه خود مشورت کنید و رژیم سالم داشته باشید و مطمئن شوید که انرژی و مواد مغذی کافی برای رشد جنین را دریافت می‌کنید. از مصرف غذاهای چرب و شیرین خودداری کنید و از میان وعده‌های سالم‌تر استفاده نماييد.

ويتامين ضروري براي بدنسازي

نوشته  : سيد وهاب الدين رضواني
يكي از موضوعات بسيار مهم براي ورزشكاران استفاده از مكمل‌هاي غذايي است و اينكه چه بخورند،‌ چه مقدار بخورند و چه وقت بخورند. در نظر داشته باشيد يك رژيم مكمل غذايي بعضي مواقع مي‌تواند بي‌اثر باشد به مانند اينكه از زيبايي يك جنگل به خاطر درختان آن غافل شويم. يعني هدف اصلي مصرف مكمل‌ها را فراموش كنيم و متوجه نشويم دقيقاً يك بدنساز موفق چه كاري انجام مي‌دهد. سلول‌هاي بدن ما بويژه سلول‌هاي عضلاني براي متابوليسم مناسب و رشد و نگهداري خودشان به واكنش‌هاي بيوشيميايي معين تكيه مي‌كنند. براي انجام اين واكنش‌ها احتياج به ويتامين‌هاي ويژه‌اي است كه به تجزيه و تسهيل واكنش‌هاي بدن كمك مي‌كنند. بدون اين ويتامين‌ها هيچ اتفاقي روي نمي‌دهد، حتي اگر يكي از اين مواد ضروري ناقص باشد،‌ يك بدنساز پيشرفته مي‌تواند دچار مشكل شود يا حتي پيشرفت وي متوقف شود.

غذاهای ضد آنفلوانزا

نوشته : فاطمه تورنگ كارشناس ارشد تغذيه 


آنفلوانزا بیماری ویروسی است که دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی را درگیر مي‌كند. این بیماری عفونی در فصول سرد شایع‌تر است که احتمالا به دلیل سرمادوست بودن ویروس آن است، هرچند برخی بر این باورند که تجمع انسان‌ها در محيط‌های سربسته در فصل سرما موجب شیوع آن مي‌شود.  علائم آن کمی متفاوت با سرماخوردگی است و شامل اسهال، تهوع، احساس ضعف و سرما نیز مي‌شود. اگرچه با پیشرفت علم پزشکی، آنفلوانزا دیگر بیماری کشنده‌ای نیست، اما در گروه‌های آسیب پذیر مثل کودکان، سالمندان، زنان باردار، افراد مبتلا به مشکلات تنفسی و بیماران با نقص ایمنی ممکن است همراه با خطراتی باشد. ابتلا به آنفلوانزا در کودکان کوچک‌تر علاوه بر تهدید حیات، اثرات بسیار نامطلوبی بر رشد و تکامل دارد.

بهترين خوراکی‌ها برای عیادت

نوشته  : فیروزه حسینی اصفهانی 


یکی از آداب معاشرت اجتماعی، عیادت کردن از بیماران است. این موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا آنجا که در روایتی عیادت از مریض مومن را زیارت خداوند می‌داند. به هر حال یادآوری ثوابی که بر عیادت مریض مترتب است و فرصت اندیشه و ژرف‌نگری آن را به خواننده واگذار می‌کنیم و به سراغ مطلب مورد بحث یعنی بهترین هدایای خوراکی که برای عیادت از بیمار می‌توان برد، می‌رویم.


توجه به علائق و وضعيت بيمار:
در انتخاب هدیه خوراکی بهتر است به علائق و ترجیحات بیمار و همچنین نوع بیماری و وضعیت او توجه کنیم و همچنین بهتر است در صورت امکان، از یک متخصص تغذیه بهترین هدیه خوراکی مناسب با وضعیت بیمار را جویا شویم. برای مثال بیماران دیابتی نیاز به کنترل قند خون خود دارند،