گردو، سلطان مغزها

نوشته  : آسیه حسن زاده کارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی


با وجود اینکه درختان گردو برای هزاران سال است که کشت می‌شوند، ولی دارای اجداد متفاوتی هستند. منشا نوع انگلیسی درخت گردو، هند و نواحی پیرامون دریای خزر است و از این رو با نام گردوی ایرانی نیز شناخته می‌شود. در قرن 4 پیش از میلاد، رومی‌ها گردو را به بسیاری از اروپاییان معرفی کردند که از آن زمان تاکنون در این کشورها درخت گردو کشت می‌شود. در سرتاسر تاریخ، درخت گردو بسیار محترم بوده است، زیرا نه تنها دارای عمری چند برابر طول عمر انسان است، بلکه موارد مصرفی مانند استفاده به عنوان غذا، تولید روغن سوخت فانوس، ساختن پناهگاه و تولید رنگ و استفاده دارویی دارد.
 به نظر می‌رسد درخت‌های گردویی که در آمریکای شمالی کشت می‌شوند، از نوع انگلیسی باشند، زیرا گردو برای اولین بار توسط کشتی‌های بازرگانی انگلیسی به آمریکا برده شد. امروزه کشورهای اصلی تولید و صادر کننده گردو، آمریکا، ترکیه، چین، ایران، فرانسه و رومانی هستند.

خواص خرمالو

نوشته  : فريال عسگري كارشناس صنايع غذايي 
واقعيات تغذيه‌اي ميوه خرمالو:
ميوه‌هاي شيرين و خوشمزه خرمالو سرشار از مواد مغذي مفيدي (مثل ويتامين‌ها، مواد معدني و آنتي‌اكسيدان‌ها) هستند كه براي سلامت مطلوب بدن حياتي‌ مي‌باشند. اين ميوه خوشمزه تزئيني شرقي بومي چين است. مدت‌ها پيش در ژاپن گسترش يافته و در اواسط قرن نوزدهم به كاليفرنيا معرفي شده است. بهترين رشد درخت خرمالو در مناطقي است كه زمستان‌‌هاي معتدل و تابستان‌هاي نسبتاً ملايم دارند. درختان خرمالو بطور عمده به دو گروه اساسي طبقه‌بندي مي‌گردند. آنهايي كه ميوه سفت دارند تا اين ميوه‌ها در رسيدگي نرم گردند و آنهايي كه ميوه‌شان سفت نباشد. خرمالويي كه سفت نيست، حاوي تانن كمتري بوده و تا زماني كه به شاخه است قابل خوردن و شاداب مي‌باشد. رنگ ميوه از زرد- نارنجي روشن تا نارنجي- قرمز تيره متغير است، ميوه بطور كامل به جز دانه‌ها و كلاهك آن خوردني است.

نكته‌هايي شيرين در مورد مربا و مارمالاد

نوشته  : مريم آريافر كارشناس ارشد علوم و صنايع غذايي 

یكي از روش‌هاي نگهداري ميوه‌ها و‌ سبزي‌ها در كنار روش‌هايي مانند خشكاندن، انجماد و ترشي انداختن، استفاده از غلظت‌هاي زياد قند مي‌باشد. محصولات عمده در اين خصوص عبارتند از مربا، ژله، مارمالاد، پوره و شيريني‌هاي ميوه‌اي. اين طريق نگهداري يك روش سنتي خانگي بوده و در قديم به جاي قند از عسل استفاده مي‌كردند.
روش نگهداري ميوه‌ها و بعضي از سبزيجات نظير هويج بر اين اصل استوار است كه مقدار قندي كه در تهيه مربا به كار مي‌رود فعاليت آب محيط را تا آن حد كه ميكروارگانيسم‌ها در آن قابل رشد نباشند، كاهش خواهد داد. غلظت قند به كار برده شده در انواع مربا‌ها ممكن است بين 65 تا 67 درصد متفاوت باشد.

ميـوه‌ها و سبزيـجات زمستاني

نوشته : تحریریه دنیای تغذیه 
اگر چه فصل تابستان از نظر فراواني و تنوع ميوه‌ها، بهترين فصل سال مي‌باشد، اما ميوه‌ها  و سبزيجاتي كه در فصول سرد سال (پاييز و زمستان) وجود دارند نيز كم نمي‌باشند و نبايد از آنها صرف‌نظر كرد. فصل زمستان، بهترين فصل براي انواع مركبات مانند پرتقال، نارنگي، ليموشيرين و... مي‌باشد. ساير ميوه‌ها و سبزيجاتي كه در فصل پاييز و زمستان وجود دارند، نيز بسيار مطبوع بوده و داراي تركيبات مغذي فراوان مي‌باشند كه علاوه بر تأمين ذائقه شما، موادمغذي مورد نياز بدن را نيز تامين مي‌كنند. در اينجا مواردي را ذكر مي‌كنيم:


گلابـــي:
گلابي داراي فيبر فراواني بوده و منبع خوبي از ويتامين C مي‌باشد.

لبو، دوست روزهاي سرد

نوشته  : دکتر سعید حسینی 
چغندر از گياهان باارزش تغذيه‌اي بالا و از سبزيجات ريشه‌اي مفيد براي سلامت قلب و عروق است. رنگدانه‌هاي بي‌همتا و خاص آنتي‌اكسيداني حاضر در اين گياه از بدن در برابر بيماري‌هاي عروق كرونر و آنفاركتوس محافظت مي‌كنند و سطح كلسترول خون را پايين مي‌آورند و خاصيت ضدپيري دارند. از ريشه و برگ‌هاي چغندر براي مصارف مختلف استفاده مي‌گردد.
 

خواص سلامتي لبوها:
لبو بسيار كم‌كالري و كم‌چربي (شامل فقط 45 كيلوكالري به ازاي 100 گرم)، اما سرشار از فيبر، ويتامين‌ها و مواد معدني است. ريشه گياه نيز منبع فيتوكميكال‌هاي گلايسين بتايين مي‌باشد. بتايين داراي خاصيت پايين آورندگي هموسيستئين خون است.

تغذيه آنلاين

نوشته : تحریریه دنیای سلامت 


كالري‌ شكلات تلخ از شكلات معمولي كمتر نيست
عضو هيأت علمي‌‌انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي با اشاره به خواص شكلات‌ها، اظهار كرد:«شكلات و حتي بستني گاهي براي تغيير حالات روحي مفيد هستند و فرد را از افسردگي خارج مي‌كنند، زيرا اين مواد موجب ترشح هورمون «بتاآندورفين» در بدن مي‌شوند كه شادي بخش است».
كيمياگر ادامه داد: «مصرف يك يا دو تكه كوچك از شكلات در طول شبانه روز مشكل ساز نيست، اما اگر شخصي بخواهد مجوز مصرف آزاد شكلات را از ما دريافت كند، اين گونه نيست، بلكه مي‌‌تواند موادي چون فنول را از سبزي‌ها تامين كند».

کفیر، اكسير سلامت

نوشته  : شيوا طباطبايي کارشناس ارشد علوم بهداشتي در تغذيه 
کفیر نوشیدنی سنتی خاور میانه است. گفته می‌شود که لغت کفیر از کلمه ترکی ‘Keyif’ به معنای حال خوب گرفته شده است که به علت احساس خوشی و سلامتی که بر اثر مصرف این نوشیدنی به افراد دست می‌داده اطلاق شده است. خاستگاه این نوشیدنی از کوه‌های قفقاز در اتحاد جماهیر شوروی سابق و از آسیای میانه است و قرن‌ها است که این نوشیدنی در این مناطق استفاده می‌شود. کفیر از تخمیر شیر توسط یگ گروه از باکتری‌ها و مخمرها ایجاد می‌شود. کفیر را می‌توان از تخمیر شیر گاو، گوسفند، بز و یا حتی شیر سویا، نارگیل و برنج بدست آورد اما عمدتاً از شیر گاو تهیه می‌شود. از تخمیر شیر محصولات متفاوتی نظیر اسید لاکتیک، اسید استیک، CO2، الکل اتیلیک و برخی ترکیبات آروماتیک تولید می‌شود که سبب ایجاد طعم اسیدی و ترش در کفیر می‌شود.

سلامت جسم و روان با منیزیم

نوشته  : دکتر صديقه نوبان 
منيزيم از ريزمغذی‌هايی است كه به جذب كلسيم كمك كرده و یکی از ضروری‌ترین املاح می‌باشد که باید بطور روزانه در رژیم غذایی گنجانده شود. این عنصر نقش حیاتی در حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان دارد. به این معنی که  بخشی از دندان و استخوان را مي‌سازد و موجب استحكام استخوان‌ها می‌شود. مهم‌تر از همه، اين عنصر آنزيم‌ها را فعال مي‌كند، به بدن انرژی مي‌دهد و به كاركردن بهتر بدن كمك مي‌كند. منیزیم در بدن موجب تسكین اعصاب مي‌شود و برای سلامت قلب، عضله و كليه مهم و مفيد است. منیزیم برای آرام نگه‌داشتن گردش خون در بدن، كمك به مقابله با استرس، حفظ سلامت و بهداشت روانی در برابر افسردگی و تغییرات احساسی مؤثر است. منیزیم همچنين موجب خواب بهتر شده و بی‌خوابی را كاهش مي‌دهد.


تغذیه قبل و بعد از اهداي خون

نوشته  : سهيل عباسي زير نظر دكتر آزيتا حكمت دوست 
همانطور که مي‌دانيد یکی از مهم‌ترين فواید اهداي خون برای هر فردی، مطلع شدن از وضعیت جسمی خود فرد از طریق مجموعه تست‌هایی است که سازمان انتقال خون بر روی خون اهدایی انجام مي‌دهد و اهدا کننده خودبخود یک چکاپ کامل از بيماري‌های انتقالی خون انجام داده است. تنظیم گردش خون، وادار شدن مغز استخوان به ساخت گلبول‌های خونی جدید و رضایت قلبی اهدا کننده از اهدای خون خویش از دیگر مزایای اهدای خون است. حال باید توجه داشت علی‌رغم اینکه نقش تغذیه سالم در اهدای خون موفق بسیار حائز اهمیت است، ولی باید مدنظر قرار داد که فرایند خونسازی یک عمل ساده نیست که فقط در مدت زمانی کوتاه قبل و بعد اهداي خون به آن توجه شود.

ناسازگاري مواد مغذي با هم

نوشته : دکتر تیرنگ نیستانی 

- ... چه دختر خانم نازی... پگاه، آره؟ (اسمش را در پرونده‌اش خوانده بودم!) حتماً داری فکر مي‌کنی من آمپول مي‌زنم یا نه! باور کن من اصلاً با آمپول سرو کاری ندارم... (رو کردم به مادرش) بفرمایید خانم، چه کمکی مي‌توانم بکنم؟
- خواهش مي‌کنم آقای دکتر، آمده‌ام ببینید دخترم به چه مکمل‌هایی نیاز دارد، برایش بنویسید.
- مکمل؟ چرا فکر مي‌کنید دخترتان به مکمل نیاز دارد؟   
- اولاً هرچی اصرار مي‌کنم، شیر نمي‌خورد مگر اینکه با موز، خرما یا کاکائو باشد.
- اگر اینجوری شیر مي‌خورد، فقط با شکر زیاد خیلی شیرینش نکنید، ترجیحاً اصلاً شکر توش نریزید، بگذارید اینجوری بخورد.