خواص خرمالو

نوشته  : فريال عسگري كارشناس صنايع غذايي 
واقعيات تغذيه‌اي ميوه خرمالو:
ميوه‌هاي شيرين و خوشمزه خرمالو سرشار از مواد مغذي مفيدي (مثل ويتامين‌ها، مواد معدني و آنتي‌اكسيدان‌ها) هستند كه براي سلامت مطلوب بدن حياتي‌ مي‌باشند. اين ميوه خوشمزه تزئيني شرقي بومي چين است. مدت‌ها پيش در ژاپن گسترش يافته و در اواسط قرن نوزدهم به كاليفرنيا معرفي شده است. بهترين رشد درخت خرمالو در مناطقي است كه زمستان‌‌هاي معتدل و تابستان‌هاي نسبتاً ملايم دارند. درختان خرمالو بطور عمده به دو گروه اساسي طبقه‌بندي مي‌گردند. آنهايي كه ميوه سفت دارند تا اين ميوه‌ها در رسيدگي نرم گردند و آنهايي كه ميوه‌شان سفت نباشد. خرمالويي كه سفت نيست، حاوي تانن كمتري بوده و تا زماني كه به شاخه است قابل خوردن و شاداب مي‌باشد. رنگ ميوه از زرد- نارنجي روشن تا نارنجي- قرمز تيره متغير است، ميوه بطور كامل به جز دانه‌ها و كلاهك آن خوردني است.


ويتامين‌ها:
زآگزانتين يك كاروتنوييد مهم غذايي است كه بطور انتخابي توسط ماكولاي شبكيه چشم جذب مي‌گردد و به جلوگيري از بيماري ماكولاي چشم در كهنسالي كمك مي‌كند. خرمالو منبع بسيار خوب ويتامين C يكي ديگر از آنتي‌اكسيدان‌هاي قدرتمند است. مصرف منظم غذاهاي غني از ويتامين C به بدن كمك مي‌كند كه مقاومت خود را در برابر عوامل عفونت‌زا، مواد مضر و راديكال‌هاي التهابي افزايش دهد. اين ميوه حاوي بسياري از ويتامين‌هاي گروه B مثل اسيدفوليك، پيريدوكسين (ويتامين B6)، تيامين و ... مي‌باشد. اين ويتامين‌ها به عنوان كوفاكتورهاي لازم براي عملكرد بسياري از متابوليسم‌هاي آنزيمي بدن عمل مي‌كنند.
 

فوايد ميوه خرمالو براي سلامتي:
اين ميوه كم‌كالري است و نيز چربي كمي دارد، اما منبع غني فيبر غذايي است. خرمالو حاوي تركيبات مفيدي از قبيل فيتوكميكال‌هايي چون فلاوونوييدها و آنتي‌اكسيدان‌هايي چون كاتكين و گالوكاتكين و نيز تركيبات ضدتورمي مهمي است. كاتكين‌ها داراي خواص ضدعفونت، ضدالتهاب و ضدهموراژي (از خونريزي شريان‌هاي خوني كوچك جلوگيري مي‌كند) مي‌باشند. خرمالوهاي تازه حاوي تركيبات آنتي‌اكسيداني مثل بتاكاروتن، ليكوپن، لوتئين، زآگزانتين و كريپتوگزانتين هستند. اين تركيبات به عنوان محافظت‌كننده در مقابل راديكال‌هاي آزاد عمل مي‌كنند.
 

مواد معدني:
خرمالوي تازه حاوي مقادير مناسبي از مواد معدني مثل پتاسيم، منگنز، مس و فسفر است. منگنز كوفاكتوري براي سوپراكسيد ديسموتاز (آنزيم از بين برنده قوي راديكال‌هاي آزاد )مي‌باشد. مس كوفاكتوري براي بسياري از آنزيم‌هاي حياتي مثل سيتوكروم C- اكسيداز و سوپراكسيد ديسموتاز است (ديگر مواد معدني كه به عنوان كوفاكتور اين آنزيم عمل مي‌كنند منگنز و روي هستند).
 همچنين مس براي توليد گلبول‌هاي قرمز خون لازم است.

نگهداري:
خرمالوهاي سخت زماني كه سفت اما كاملاً رسيده هستند چيده مي‌شوند. خرمالوهاي نوع نرم زماني كه كاملاً رنگ پيدا مي‌كنند و نرم مي‌شوند آماده برداشت‌ هستند. خرمالوهاي سخت مي‌توانند بعداً در دماي اتاق برسند. هر دو نوع خرمالو بايد با استفاده از چنگك‌هاي دستي مخصوص برداشت از درخت جدا شوند. در نگهداري، ميوه‌هاي تازه خرمالو با رنگ زرد و نارنجي روشن و بدون هرگونه فساد يا بريدگي روي آنها را انتخاب كنيد. خرمالوي سخت و رسيده مي‌تواند در يخچال تا چند ماه نگهداري شود. نوع نرم خرمالو ماندگاري كمتري دارد و مي‌تواند در دماي اتاق تنها چند روز باقي بماند.

روش‌هاي آماده‌سازي:
خرمالو مي‌تواند به صورت تازه، خشك يا پخته استفاده شود. خرمالوي تازه و خام را مي‌توان به 4 قسمت تقسيم كرد و يا تمامي آن را مانند يك سيب خورد. گوشت خرمالو از حالت سخت تا آبدار وجود دارد و بسيار شيرين‌ است.
 چند دستور تهيه:
 از خرمالوي خشك در بيسكويت‌ها، كيك‌ها، پودينگ‌ها و سالادها استفاده كنيد.
 پودينگ خرمالو يك دسر بسيار محبوب مي‌باشد كه  با استفاده از خرمالوي تازه تهيه مي‌شود.
 از خرمالوي خشك به عنوان ميان‌وعده يا در دسرها استفاده كنيد.



منبع: دنیای تغذیه  ش 116

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر