كنترل بيماري‌ها با طب جایـگزین

نوشته : مريم اسلامي کارشناس ارشد تغذیه 


در طب جایگزین این پرسش‌ها مطرح ‌مي‌‌‌شود: دلایل زمینه‌ای یک بیماری چیست؟ چرا بدن ‌مي‌‌‌تواند مکانیسم‌های درونی خود را برای دفاع تحریک نماید؟ بدن انسان منابع بسیاری برای درمان و جوان‌سازی مجدد دارد. طب و درمان‌های جایگزین برای دستیابی به این اهداف به بدن کمک ‌مي‌‌‌کنند. بدن به مثابه یک کل با همه جوانب زندگی موثر بر سلامت مانند شیوه زندگی، کار، رژیم غذایی، ژنتیک و وضعیت ذهنی و احساسی در نظر گرفته ‌مي‌‌‌شود. به همین دلیل، ممکن است یک بیماری به طور یکسان ظاهر شود، ولی علت آن متفاوت باشد، بنابراین هر فرد با توجه به علت بیماری درمان ‌مي‌‌‌شود. از طب رایج یا طب ضدگرا بیشتر برای درمان آسیب یا ضربه، موارد اضطراری یا جراحی پیچیده استفاده ‌مي‌‌‌شود، ولی طب جایگزین اغلب در کنترل بیماری‌های شایع، بیماری‌های تحلیل برنده، بیماری‌های ذهنی، استرس و سرطان بهتر عمل ‌مي‌‌‌کند و تأکید فراوانی بر پیشگیری و تشویق به تغییر رژیم غذایی، ورزش و کاهش استرس دارد. در اين سري مقالات سعي مي‌شود درمان‌هاي جايگزين براي بيماري‌هاي مختلف مورد بررسي قرار گيرد. در اولين مقاله از اين سري مقالات با انواع اين روش‌ها آشنا مي‌شويم.

رفتارهاي غذایی در دوران بارداری

نوشته  : دكتر منصور شهركي و هدیه کفعمی خراسانی 
همه مادران خواهان داشتن فرزندی سالم هستند و به دوران بارداری اهمیت ویژه‌ای می‌دهند. دوران بارداری تغییرات زیادی  در زنان ایجاد می‌کند، بسیاری از زنان در دوران بارداری به غذاهایی علاقه‌مند می‌شوند که شاید در حالت عادی علاقه‌ای به مصرف آنها نداشته، یا حتی از آنها متنفر بوده‌اند. پاره‌ای اوقات نيز به غذاهایی تنفر نشان می‌دهند که قبلا جزء غذاهای مورد علاقه آنها بوده‌اند. دلایل این تغییرات به خوبی مشخص نیست. تحقیقات نشان می‌دهند تغییرات هورمونی و حتی روانی در سه ماه اول بارداری باعث این تغییر در ذائقه خانم‌های باردار می‌‌گردد. این تغییر ذائقه در اصطلاح ویار نامیده می‌شود.
تمایلات غذایی خانم‌ها در دوران بارداری
محصولات لبنی از جمله مواد غذایی هستند که خانم‌های باردار تمایل به مصرف آن دارند. مثل بستنی و شیر، مواد غذایی شیرین مانند انواع شیرینی‌ها و شکلات نیز در میان خانم‌های باردار طرفداران بی‌شماری دارند. بعضی از خانم‌ها در طی دوران بـارداری به مواد غـذایی ترش مانند لواشــک، قره قوروت و انواع ترشیجات ویار دارند.

اگر زياد عرق مي‌كنيد بخوانيد!


نوشته  : دكتر آزاده نجارزاده
عرق كردن يا تعريق روش تطابقي بدن براي خنك شدن است. البته مي‌توان تعريق را يكي از راه‌هاي دفع سموم نيز به شمار آورد. از آنجا كه در طي تعريق، مايعات و الكتروليت‌هاي بدن از آن خارج مي‌شوند، يكي از نكات مهم مورد توجه، جايگزين نمودن مايعات از دست رفته بدن است، بنابراين بسيار مهم است كه در شرايطي كه بدن بيشتر عرق مي‌كند از مايعات بيشتري استفاده شود تا بدن دچار دهيدراتاسيون نشود. در بدن ما تقريباً 55 تا 65 درصد آب وجود دارد. راه‌هاي مختلفي براي دفع اين آب از بدن وجود دارد كه شامل تنفس، تعريق، ادرار و مدفوع مي‌باشد.
چرا بعضي از افراد بيش از ديگران عرق مي‌كنند؟
 ميزان عرق كردن بستگي به تعداد غدد عرق فعال يك فرد دارد. انسان معمولاً با 2 تا 4 ميليون غده عرقي متولد مي‌شود. اگرچه نوزادان هم عرق مي‌كنند، اما تعداد غدد فعال عرق زماني كه به سن بلوغ مي‌رسيم افزايش مي‌يابد. بيشترين غدد عرق در كف پا متمركز هستند و ناحيه پشت انسان كمترين تمركز غدد عرق را دارا است.

خوب بخوريد تا خوب بشنويد!

نوشته : دكترسيد مسعود كيمياگر
بسياري معتقدندكه كم شدن شنوايي ناشي از كهولت سن اجتناب‌ناپذير است. هنگامي كه پير مي‌شويم اين عارضه ممكن است به وجود بيايد، اما آيا مي‌دانستيد كه گنجاندن غذاهاي خاص در رژيم غذايي‌ شما  مي‌تواند به بهبود شنوايي كمك كند؟
درست متوجه شديد. شنوايي نه تنها با قرار نگرفتن در معرض صداي بلند، نظافت دائمي مجراي گوش توسط پزشك متخصص و ... اصلاح مي‌گردد، بلكه با اعمال تغييراتي در شيوه زندگي به خصوص در نوع غذايي كه مي‌خوريد نيز بهبود مي‌يابد.
مطالعات نشان داده‌اند افرادي كه از درجات مختلف نقص شنوايي رنج مي‌برند، به برخي كمبودهاي غذايي نيز مبتلا مي‌باشند. شنوايي خود را با گنجاندن مواد غذايي كه در اين مقاله مي‌آيد تقويت كنيد. به اين ترتيب نه تنها به سلامت گوش‌هاي خود بلكه به سلامت كل بدن خود كمك كرده‌ايد.

به كودكانتان از اين غذاها ندهيد!

نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
امروزه، اكثر والدين نگران چاقي فرزندانشان مي‌باشند، اما در حقيقت، شيوه زندگي‌ كه والدين براي بچه‌ها در نظر گرفته‌اند مسؤول چاقي در كودكان مي‌باشد. از آنجايي كه هم پدر و هم مادر هر دو سخت گرفتار و مشغول كار مي‌باشند، به علت كمبود وقت، سعي مي‌كنند با تهيه انواع غذاهاي آماده و يا فست‌فودها گرسنگي كودكان خود را برطرف نمايند. بدين ترتيب، آنان بچه‌ها را به سمت خوردن غذاهاي ناسالم ترغيب مي‌كنند. در برخي از خانواده‌ها نيز بر سر انتخاب نوع غذا بين والدين و كودكان كشمكش وجود دارد، زيرا بچه‌ها ترجيح مي‌دهند غذاهاي فست‌فود از قبيل هات‌داگ، سوسيس و كالباس بخورند در حالي كه والدين از آنها مي‌خواهند مواد غذايي حاوي سبزيجات را كه سالم‌ترند انتخاب كنند! غذاهاي ناسالم و مضر براي كودكان بسيار زياد مي‌باشند و ما در اينجا برخي از آنها را ذكر مي‌كنيم:

تغذيه کودکان مبتلا به اوتیسم

نوشته  : مریم میرفتاحی کارشناس ارشد تغذیه 
اختلالات فراگیر رشد، گروهی از اختلالات روانپزشکی هستند که در آنها مهارت‌های اجتماعی‌‌، رشد زبان و مجموعه رفتارهای مورد انتظار، رشد مناسب پیدا نمی‌کنند یا در اوان کودکی از بین می‌روند، بطور کلی این اختلالات زمینه‌های متعدد رشد را تحت تاثیر قرار می‌دهند. در اوان زندگی ظاهر می‌شوند و اختلال دائمی بوجود می‌آورند. از مشهورترین اختلالات این گروه بیماری‌های طیف اوتیسم یا Autism spectrum Disorder)ASD) می باشند که بیشتر شامل سه ویژگی 1- نقص در اجتماعی شدن 2- نقص در ارتباط کلامی و غیر کلامی 3- الگوی رفتارهای تکراری و محدود شونده می‌شوند. ولی تنها به این سه ویژگی منحصر نمی‌شود. بیماری‌های طیف اوتیسم نادر نیستند و شیوع آنها در کودکان بیش از سرطان، دیابت، نقص لوله عصبی و سندرم داون می‌باشد.
تاریخچه:
برای نخستین بار در سال 1943 به عنوان یک سندرم کلینیکی توسط Kanner  مطرح گردید. او کودکانی را توصیف نمود که نقصان در برقراری ارتباط اجتماعی و مهارت‌های گفتاری داشته و دچار تکرار کلمات و عبارات (اکولالی)، معکوس سازی ضمائر، وابستگی شدید به تصاویر و اشیاء بی‌جان و عدم حساسیت  به افراد، تکرار یکنواخت کلام یا صدا، تماس چشمی ضعیف، وسواس همراه اضطراب برای ثابت نگه داشتن همه چیز و ترس از تغییر داشتند.

تغذیه و سنگ کلیه

نوشته  : زهرا فرهناک 
هر ساله بیش از نیم میلیون نفر به دلیل مشکلات سنگ کلیه به اورژانس‌ها مراجعه می‌کنند. گفته می‌شود که از هر 10 نفر، 1 نفر در طول زندگی‌ خود احتمال ابتلا به سنگ کلیه را دارد. دانشمندان شواهدی از وجود سنگ کلیه در مومیایی‌های مصری مربوط به هفت هزار سال پیش یافته‌اند.
از سنگ کلیه می‌توان به عنوان شایع‌ترین عارضه اورولوژی در ایران و جهان نام برد. طی 30 سال گذشته آمار افراد مبتلا به سنگ کلیه در آمریکا افزایش یافته است. در سال 1970 کمتر از 4 درصد جمعیت آمریکا به سنگ کلیه مبتلا بودند که در سال 1990 به بالای5 درصد رسید که این آمار همچنان در حال افزایش است. طبق آمار مرکز تحقیقات کلیه و مجاری ادراری در کشور ما، ایران آمار افراد مبتلا به سنگ کلیه حدود 30 درصد است.

دلايل اصلي چاقي در دنياي امروز

نوشته  : نفيسه بهادري کارشناس ارشد تغذیه 
تعریف و علل چاقی:
بطور کلی چاقی زمانی بوجود می‌آید که عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی وجود داشته باشد. عوامل مختلفی شامل ژنتیک، سن، جنس، رژیم نادرست، خوردن غذاهای پرکالری، پرچرب و پرقند، کم تحرکی، بيماري‌های تغذیه‌ای، پرخوابی و افسردگی و وضعیت اقتصادی می‌توانند به چاقی بیانجامد. اگرچه وراثت بعنوان يک عامل تعيين کننده در ابتلا به چاقي مطرح است، اما عوامل محيطي هم نقش بسزایی در شیوع چاقی دارند. ‌اين امر به دليل گسترش شهرنشيني، رشد اقتصادي و افزايش درآمد، افزايش سرانه دريافت انرژي و تغييرات اجتماعي و عادات فرهنگي در کنار کاهش تحرکات جسماني بوقوع مي‌پيوندد. تناقض موجود در وضعيت تغذيه در جهان و بويژه کشورهاي در حال توسعه نکته‌اي بسيار قابل توجه و حائز اهميت است. در حالي که کشورهاي در حال توسعه از يک سو در تلاش براي کاهش سوءتغذيه و گرسنگي هستند، از سوي ديگر با مشکلي پيچيده‌تر بنام چاقي و اضافه وزن مواجه مي‌گردند. افزايش ميزان مبتلايان به چاقي در سال‌هاي اخير به حدي است که شمار آنها در ‌اين کشورها از شمار افراد مبتلا به کمبود تغذيه فراتر رفته است.

ییش دیابت ، زنگ خطري براي ديابت

نوشته  : مریم میرفتاحی کارشناس ارشد تغذیه 
دیابت شیرین نوع 2 که سابقا به عنوان دیابت غیر وابسته به انسولین نامیده می‌شد، شایع‌ترین نوع دیابت در تمام کشورهای جهان می‌باشد. شیوع این بیماری در سطح جهان رو به افزایش بوده و در سال 2000، 150 میلیون نفر به این بیماری مبتلا بوده و تا سال 2025، این مقدار به 300 میلیون نفر خواهد رسید. بر پایه بررسی‌های صورت گرفته، شمار افراد دیابتی در ایران  2/1 میلیون نفر است که این رقم رو به افزایش مي‌باشد، این بیماری حداقل 2/7 درصد از جمعیت بزرگسال بالاتر از 30 سال شهر تهران را دچار ساخته است.
 59 درصد کل مرگ‌هاي جهان و ۴۶ درصد بار بيماري‌ها ناشي از بيماري‌هاي غير واگير مي‌باشد که ديابت يکي از آنان است. سالانه
۴ ميليون نفر در جهان بر اثر ديابت فوت مي‌کنند که اين رقم ۹ درصد کل مرگ‌هاي جهان را تشکيل مي‌دهد. در ايران به ازاي هر ۱۰ هزار نفر، ۲۷۲مرگ ناشي از ديابت است که شانزدهمين علت مرگ در مردان و نهمين علت مرگ در زنان را در ايران تشکيل مي‌دهد.

نسخه تغذيه براي پيشگيري از سفيدي مو

نوشته : دكتر آزاده نجارزاده 
در سال‌هاي نه چندان دور سفيدي مو فقط در افراد مسن مشاهده مي‌شد، اما امروزه فراوان مي‌بينيم كه برخي جوانان موهاي سفيد زيادي در سر خود دارند. علت اين زودرس بودن چيست؟ آيا مي‌توان آن را به نوع تغذيه نسبت داد؟ آيا مصرف انواع و اقسام شامپوها و مواد تقويت‌كننده موضعي تأثيري بر بهبود اين وضعيت دارد؟ آيا مي‌توان نسخه‌اي پيشنهاد كرد كه موهاي سفيد را به موهاي سياه و شفاف تبديل كند؟ آيا اساساً اين فرآيند برگشت‌پذير است يا خير؟
پروتئين:
رنگ مو بيشتر تحت تاثير ژنتيك است، اما در برخي موارد مسائل تغذيه‌اي نيز منجر به تغيير رنگ مو مي‌شوند. مثلاً يكي از علائم و نشانه‌هاي سوء تغذيه پروتئين كه به مدت طولاني فرد را درگير كرده باشد تغيير در رنگ مو و به عبارتي پرچمي شدن موها است. در اين اختلال، كاهش توليد ملانين در ملانوسيت‌ها باعث مي‌شود رنگ مو، روشن‌تر شود و در يك تار مو، بخش‌هاي تازه روييده شده روشن‌تر از قسمت‌هاي قبلي باشد. در اين گونه موارد بهبود تغذيه فرد از لحاظ پروتئين مي‌تواند رنگ مو را به حالت طبيعي تغيير دهد.