خوب بخوريد تا خوب بشنويد!

نوشته : دكترسيد مسعود كيمياگر
بسياري معتقدندكه كم شدن شنوايي ناشي از كهولت سن اجتناب‌ناپذير است. هنگامي كه پير مي‌شويم اين عارضه ممكن است به وجود بيايد، اما آيا مي‌دانستيد كه گنجاندن غذاهاي خاص در رژيم غذايي‌ شما  مي‌تواند به بهبود شنوايي كمك كند؟
درست متوجه شديد. شنوايي نه تنها با قرار نگرفتن در معرض صداي بلند، نظافت دائمي مجراي گوش توسط پزشك متخصص و ... اصلاح مي‌گردد، بلكه با اعمال تغييراتي در شيوه زندگي به خصوص در نوع غذايي كه مي‌خوريد نيز بهبود مي‌يابد.
مطالعات نشان داده‌اند افرادي كه از درجات مختلف نقص شنوايي رنج مي‌برند، به برخي كمبودهاي غذايي نيز مبتلا مي‌باشند. شنوايي خود را با گنجاندن مواد غذايي كه در اين مقاله مي‌آيد تقويت كنيد. به اين ترتيب نه تنها به سلامت گوش‌هاي خود بلكه به سلامت كل بدن خود كمك كرده‌ايد.


مواد غذايي غني از منگنز
مواد غذايي غني از منگنز نيز به شنيدن بهتر كمك مي‌‌كنند، زيرا اين ماده معدني در تشكيل بافت‌هاي همبند (پيوندي) و استخوان‌ها موثر است. به علاوه براي عملكرد طبيعي مغز و اعصاب مفيد است. شايد وزوز گوش شما به دليل كمبود منگنز بدنتان باشد. منابع منيزيم عبارتند از سيب، زردآلو، آووكادو، لوبيا، آناناس، توت، كشمش، كرفس و حبوبات.


غذاهاي سرشار از ويتامين D
غذاهاي غني از ويتامين D به بهبود شنوايي كمك مي‌كنند، زيرا ويتامين D مسئول جذب كلسيم در بدن است كه خود اين ماده براي داشتن استخوان‌هاي محكم ضروري است. فقدان اين ويتامين در بدن منجر به كاهش تراكم استخوان در بزرگسالان خواهد شد و اين حالتي است كه استخوان گوش سخت و داراي خلل و فرج مي‌گردد. منابع ويتامين D عبارتند از ماهي‌هاي روغني مانند سالمون، قزل آلا، ماهي تن، جگر و زرده تخم‌مرغ. قرار گرفتن به مدت چند دقيقه در مجاورت نور خورشيد نيز مي‌تواند ويتامين D را تامين كند.


ويتامين C، ويتامين E و منيزيم
 ميوه‌ها و سبزيجات تازه مانند كلم براكلي، فلفل سبز و فلفل قرمز، گل كلم، كلم برگ، كلم بروكسل، ليموترش، آناناس، توت‌فرنگي و مركبات از جمله منابع ويتامين C هستند.
منابع ويتامين E نيز شامل سبوس گندم، سبزيجات برگدار سبز، مارگارين و روغن‌هاي گياهي (سويا، ذرت و كتان) مي‌باشند.
منابع منيزيم عبارتند از: فرآورده‌هاي لبني، گوشت، ماهي، ماكيان، سبزيجات سبز و حبوبات. اختلال يا نقص گردش خون، فشار خون بالا و سخت شدن استخوان‌هاي گوش مياني برخي از دلايل صدا كردن يا به اصطلاح وزوز گوش هستند كه معمولاً با كاهش ميزان شنوايي نيز همراه است.



مواد غذايي سرشار از اسيد فوليك
مصرف غذاهاي سرشار از اسيدفوليك توليد هموسيستئين را كه به نظر مي‌رسد عامل برخي كم‌شنوايي‌ها باشد، كاهش مي‌دهد و گردش خون را به ساختارهاي داخلي گوش تقويت مي‌كند. از جمله منابع اسيد فوليك عبارتند از جگر، اسفناج، مارچوبه، لوبيا سبز، كلم براكلي، كاهو، بادام زميني، گوجه‌فرنگي، تخم‌مرغ كامل، توت‌فرنگي و گل كلم.


غذاهاي غني از ويتامين B12
غذاهاي سرشار از ويتامين B12 (كوبالامين) از طريق تنظيم كردن تشكيل گلبول‌هاي قرمز خون، مشاركت در متابوليسم هموسيستئين و جلوگيري از وزوز گوش به تقويت شنوايي كمك مي‌كنند.
منابع ويتامين B12 عبارتند از گوشت‌هاي قرمز، جگر، مرغ، ماهي، فرآورده‌هاي لبني و تخم‌مرغ.



غذاهاي سرشار از ويتامين A
مصرف مواد غذايي سرشار از ويتامين A همراه با ويتامين‌هاي C و E و منيزيم براي جلوگيري از تشكيل راديكال‌هاي آزادي كه در هنگام تشكيل صدا به وجود مي‌آيند مفيد است.
تحقيقات اخير نشان داده‌اند قرار گرفتن در معرض صداي زياد جريان خون را به سمت گوش داخلي كاهش مي‌دهد. ويتامين‌ها و مواد معدني ذكر شده راديكال‌هاي آزاد را جمع‌‌آوري كرده و از بين مي‌برند. منابع گياهي ويتامين A عبارتند از سبزيجات داراي برگ‌هاي سبز تيره يا زرد و ميوه‌هاي زرد رنگ، كلم براكلي، كدو حلوايي، اسفناج، شلغم، هويج، گل‌كلم، سيب‌زميني، كدو و زردآلو و منابع حيواني آن عبارتند از جگر، شير، كره، پنير و تخم‌مرغ كامل. 



منبع: دنیای تغذیه  ش 117

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر