خوراك‌هاي رژيمی ويژه پوست سالم و شاداب

نوشته : منيره نوري‌فرد 
زنجفيل
زنجفيل يكي از گياهان دارويي است كه در كاهش حالت تهوع و تسكين ناراحتي‌هاي معده و روده‌اي موثر مي‌باشد، اما تحقيقات اخير حاكي از آن است كه اين گياه داراي خاصيت‌هاي آنتي‌اكسيداني و ضد التهابي نيز مي‌باشد. از طرفي زنجفيل در درمان برخي بيماري‌هاي پوستي از قبيل آكنه و پسوريازيس نيز مي‌تواند موثر باشد.
پسوريازيس و آكنه هر دو از بيماري‌هاي التهابي پوست مي‌باشند كه مي‌توانند سبب خراب شدن پوست شوند. يكي از دلايل عمده در آسيب‌هاي پوستي وجود راديكال‌هاي آزاد در بدن مي‌باشد كه بر اثر قرار گرفتن بدن در معرض نور خورشيد، التهابات و مواد سمي و مضر موجود در لوازم آرايشي و يا مواد غذايي نامناسب، مي‌تواند افزايش يابد. التهابات مي‌توانند بر اثر وجود راديكال‌هاي آزاد ايجاد شوند و از طرفي التهابات مي‌توانند سبب تشكيل راديكال‌هاي آزاد شوند.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه بیماران دیالیزی

نوشته  : موژان زرگرزاده 
دیالیز نوعی درمان است که برخی فعالیت‌های کلیه طبیعی را انجام می‌دهد. این درمان معمولاً زمانی که 85 تا 90 درصد عملکرد کلیه‌ها از بین برود و کلیه‌ها قادر به برآوردن نیازهای بدن نباشند مورد نیاز است.
دیالیز چه کار انجام می‌دهد؟
 مواد زائد، نمک و آب اضافی را به منظور جلوگیری از انباشته شدن در بدن دفع می‌کند.
 سطح برخی مواد شیمیایی بدن مثل پتاسیم، سدیم و بی‌کربنات را در خون ثابت نگه می‌دارد.
 به تنظیم فشار خون کمک می‌کند.
چه موادي بايد كمتر مصرف شوند؟
 شیر و ماست (در کل، روزانه بیش از نصف لیوان مصرف نشود)، پنیر (بیش از 30 گرم که معادل 1 قوطی کبریت است در روز مصرف نشود)، انواع گوشت، حبوبات و دانه‌های روغنی.
 نوشیدنی‌های زیر حاوی مقدار متوسطی پتاسیم یا فسفر می‌باشند که باید در حد محدود مصرف شوند: قهوه، چای و آب‌میوه‌های تجاری

خوراك‌هاي رژيمی ويژه افزایش قد

نوشته  : بهارک آقاپور دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه 
رشد قدی به عوامل مختلفی وابسته است.از جمله مهم‌ترین این عوامل ژنتیک، سن بروز بلوغ، نوع رژیم غذایی، وضعیت وزنی و فعالیت بدنی است. بلند قد شدن به عوامل متعددي بستگي دارد. سايز بدن افراد نتيجه‌اي از تداخل عوامل ژنتیکی و محيطي در طول دوران رشد است. عوامل ژنتیکی تعيين کننده قد، فاکتورهاي ژنتيکي هستند که فرد از والدينش دريافت مي‌کند و قابل تغيير نيست. عوامل محيطي تاثيرگذار نيز عبارتند از وضعیت تغذيه، شرایط آب و هوایی، اقليم و بيماري‌ها و... مثلاً شواهد موجود نشان مي‌دهند نزديکي يا دوري به خط استوا در اندازه بدن افراد موثر است.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه پيشگيري و درمان سرطان غدد لنفاوي

نوشته  : فاطمه تورنگ كارشناس ارشد تغذيه 
لنفوم نوعی سرطان سیستم ایمنی است که سلول‌های لنفوسیت را درگیر می‌سازد. این سرطان انواع مختلفی دارد که اگر به موقع درمان نشود در دستگاه لنفاوی پخش شده و می‌تواند ریه، اعضاء داخل شکم و استخوان‌ها را درگیر کند. علت آن مشخص نیست، اما برخي عوامل ویروسی از عوامل موثر در بروز این سرطان شناخته شده‌اند. سابقه فامیلی، استعداد ژنتیکی و نقص ایمنی نیز از عوامل مستعد كننده هستند. به علاوه، مواجهه با مواد شیمیایی بخصوص مواجهه شغلی با مواد مصرفی در کشاورزی، اشعه یونیزه‌کننده و کار در پتروشیمی ممکن است در ابتلا موثر باشند. اگرچه نقش تغذیه در ابتلا به این سرطان کمرنگ‌تر از سرطان‌های دیگر مثل سرطان‌های گوارشی است، اما بخشی از آن ممکن است ناشی از مطالعات کمتر در این زمینه باشد. در ادامه توصیه‌های تغذیه‌ای برای کاهش ابتلا به این سرطان می‌آید و در پایان چند توصیه برای افراد مبتلا به سرطان آمده است.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه اختلال بیش فعالی و کم توجهی در کودکان


نوشته : حوریه دانش بدی
قطعا همه شما خوانندگان عزیز در طول زندگی خود با کودکان بی‌قرار و بیش‌فعال مواجه شده‌اید. این کودکان اغلب هم باعث آزار خود و هم اطرافیانشان می‌شوند. آنها معمولا در مدرسه باوجود هوش مناسب و گاها بالایی که دارند، به عدم تمرکز کافی دچار و نهایتا با افت تحصیلی مواجه می‌شوند. معیار تشخیص اختلال بیش فعالی عبارت‌ است از پرتحرکی، جنب و جوش ناگهانی، توجه کمتر، تحمل کمتر در برابر محرومیت، عدم تمرکز و شروع قبل از 7 سالگی. کودکان بیش فعال معمولا قادر نیستند به راحتی در مکانی آرام بنشینند، مرتب روی صندلي خود تکان می‌خورند، در جاهای غیر مناسب می‌دوند، پرحرف هستند و نمی‌توانند فعالیت کم سر و صدا انجام دهند و دائم سر کلاس تقاضای خروج دارند .
فاکتورهای زیادی به عنوان عوامل تشدیدکننده این اختلال در کودکان پیشنهاد می‌شوند از جمله رنگ‌ها و طعم دهنده‌های مصنوعی، قندها، تغییرمتابولیسم اسیدهای چرب و انواع آلرژی‌ها.
طی سالیان گذشته معالجات تغذیه‌ای ازجمله رژیم Feingold، حذف قندها، رژیم‌های غذایی حذفی آلرژی و مکمل یاری ویتامین‌ها و اسیدهای چرب ضروری مطرح شده‌اند.
 
نکات کلیدی تغذیه‌ای برای کودکان بیش فعال
 رژیم غذایی در کنترل بیش فعالی بسیار مهم است. به طوری که مطالعات نشان داده‌اند خیلی از موارد بیش فعالی ناشی از حساسیت‌های غذایی می‌باشد که حذف آن در کاهش این عارضه بسیار مفید است. پرهیز از مصرف غذاهای آماده، شكر، نوشابه و شیرینی‌جات در این زمینه بسیار موثر می‌باشد.
 کاهش چربی غذا و کاهش مصرف فست فود‌ها می‌تواند به این کودکان کمک نماید.
 بادام، کشمش، هلو، آلوبخارا، پرتقال، گوجه‌فرنگی و خیار هم که حاوی ماده‌ای به نام سالیسیلات هستند، باید تا حد ممکن از رژیم غذایی این کودکان کاسته یا گاهی اوقات حذف شوند.
 آلودگی هوا و مسمومیت با فلزات سنگین مثل سرب و ... می‌تواند عدم تمرکز و یادگیری در این کودکان را تشدید نماید.
 رنگ غذایی نارنجی که به صورت رنگ غذایی افزودنی مصرف می‌شود نیز در بیش فعالی مؤثر است. این ماده در غذاهای آماده بسته‌بندی‌شده، آدامس، شکلات، سُس‌های آماده، دسرها و کنسروها و رنگ زعفران موجود است.
 نوشابه‌های گازدار قادرند تعادل کلسیم و فسفر بدن را به هم زده و منجر به تشدید بیش فعالی و بی‌قراری در این کودکان گردند.
 قهوه، چای، کولا و سایر نوشیدنی‌های حاوی کافئین نیز ممکن است علائم این بیماری را تشدید کنند.
 لازم به ذکر است که برخی مطالعات می‌گویندکه کمبود برخی مواد غذایی نیز می‌تواند منجر به تشدید بیش فعالی کودکان گردد. این مواد عبارتند از:
• آهن: کمبود آهن  دقت و تمرکز را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.
• اسیدهای چرب مفید امگا 3 و امگا 6: تحقیقات بسیاری نشان داده‌اند که غلظت این اسیدهای چرب در این افراد به مقدار زیادی پایین‌تر است و این کودکان، علائم کمبود اسیدهای چرب ضروری مانند تشنگی زیاد را نشان می‌دهند. کنجد، تخم کدو تنبل و تخم آفتابگردان منابع خوبی از اسیدهای چرب امگا 6 و ماهی آزاد و ساردین، از منابع خوب اسیدهای چرب امگا 3 می‌باشند.
• منیزیم: برخی بررسی‌ها نشان داده‌اند که کمبود منیزیم اغلب در بیش‌فعالان دیده می‌شود و با دریافت آن بیش فعالی بطور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد. منابع غذایی منیزیم عبارتند از: مغزها، حبوبات، غلات آسیاب نشده و سبزیجات با برگ تیره.
• روی: در سرم افراد مبتلا به بیش فعالی کم است که می‌تواند ناشی از کاهش دریافت یا جذب آن باشد.
• ویتامین B6 : یک کوفاکتور برای مسیرهای متابولیکی اسیدهای آمینه، شامل مسیرهای دکربوکسیلاسیون برای دوپامین، آدرنالین وسروتونین می‌باشد. در نتیجه ویتامین‌های گروه B سبب بهبود رفتار در برخی کودکان مبتلا به ADHD شده است.
• کلسیم: می‌توان با تنظیم یک برنامه مناسب حاوی کلسیم مثل شیر، پنیر، کشک، ماست و سبزیجات برگ سبز کمبود این ماده را برطرف کرد.

خوراك حبوبات و براكلي
  مواد لازم براي 1 تا 2 نفر
نخود     1 قاشق سوپخوري    50 كيلوكالري
لوبيا چيتي    1 قاشق سوپخوري    50 كيلوكالري
جو پوست كنده     يك‌دوم قاشق سوپخوري    30 كيلوكالري
عدس     1 قاشق سوپخوري    45 كيلوكالري
برنج قهوه‌اي     1 قاشق سوپخوري    50 كيلوكالري
سبزي آش*     100 گرم    30 كيلوكالري
گلچه‌هاي كلم براكلي     50 گرم    15 كيلوكالري
كشك    به ميزان لازم   
* تره، شويد، جعفري، اسفناج و كمي گشنيز

روش تهيه:
نخود و لوبياي خيسانده را با هم بپزيد. جو را از 2 ساعت قبل بخيسانيد و آبكشي كنيد. سپس آن را بپزيد. عدس را نيز بطور جداگانه بپزيد. اكنون در قابلمه مناسبي همه مواد پخته شده را با هم مخلوط كنيد و برنج و سبزي را نيز بيفزاييد. به ميزان لازم آب به اين مواد اضافه نماييد و صبر كنيد تا بپزد. در اواخر پخت گلچه‌هاي براكلي را اضافه كنيد و خوراك را از روي حرارت برداريد. اين غذا را با كشك ميل نماييد.
 
نكات مهم
 افزایش دریافت پروتئین مثل گوشت‌ها، تخم مرغ و حبوبات به جای کربوهیدرات و چربی می‌تواند بسیار برای این کودکان مفید باشد.
 مصرف صبحانه می‌تواند به این کودکان در افزایش تمرکز وکنترل نوسان قندخون و رفع بسیاری از کمبودها كمك نماید.
 کنسروها و مرباهای آماده به دلیل وجود نگهدارنده فراوان در این کودکان بهتر است حذف گردد.
 این کودکان بهتر است کربوهیدرات‌های ساده و کربوهیدرات‌هایی را که قند خون را سریعا افزایش می‌دهند مثل قند، شيرینی، هندوانه و موز بسیار کم مصرف نمایند و به جای آن از مواد غذایی مثل برنج قهوه‌ای و نان‌های قهوه‌ای مخصوصا نان جو استفاده نمایند.
 
 برخی از مطالعات نشان داده‌اند که مصرف شکر ممکن است سطح آدرنالین خون را در کودکان به میزان 10 برابر افزایش دهد، بنابراین بین رفتارهای خشونت‌آمیز و دریافت شکر، ارتباط مستقیم وجود دارد.

منبع: دنیای تغذیه  ش ۱۲۱

ویژگی‌ها و ارزش غذایی پاپ کورن

نوشته  : مهندس مسعود خبازی 
ذرت بو داده (پاپ کورن) جزو خانواده غلات محسوب شده و از جمله خوراکی‌های سالم و میان وعده مناسب برای افراد می‌باشد. برتری این فرآورده در مقایسه با سایر تنقلات بی‌ارزش مانند پفک و چیپس و... در این است که حاوی فیبر و آهن بوده و میزان کالری، قند و چربی آن کم می‌باشد. همچنین حاوی پلی فنول (آنتی اکسیدان) بوده که می‌تواند از ابتلا به انواع سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی پیشگیری نماید. این مقاله به اختصار ویژگی‌ها و خواص تغذیه‌ای این محصول را بیان می‌کند.

غلات؛ را چگونه بخوريم

نوشته  : محمد پروهان دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه 
غلات هم مثل بچه‌های کوچک و بی سر و صدا، غالبا از نظر دور می‌مانند. بیشترین توجه به چربی‌ها و بیشترین ستایش‌ها به میوه‌ها و سبزی‌ها تعلق یافته است و این موضوع، بنا به دلایل عدیده بسیار بد است. تقریبا در تمامی رژیم‌های غذایی، غلات سهم اصلی انرژی را تشکیل می‌دهند. همچنین غلات در مقایسه با دیگر مواد غذايی نقش بیشتری در حفظ یا افزایش وزن دارند. غلات با تاثیر بر کنترل قند خون، تاثیر به سزایی بر وقوع بیماری قند دارند، بیماری که در سرتاسر دنیا میزان وقوع آن سریع‌تر از هر بیماری دیگری رو به افزایش است.

ماش، دانه‌اي كوچك با خواص بي‌شمار

نوشته : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه
اگرچه از ماش به عنوان غذای فقرا نام می‌برند که در زمان قحطی و جنگ‌های جهانی جان انسان‌ها را از گرسنگی نجات داده است، ولی این ماده غذایی کوچک خواص بیشماری نیز دارد. دانستن خواص تغذیه‌ای آن باعث می‌شود در سبد غذایی خیلی از افراد جای بگیرد که در زیر به آنها اشاره شده است.
 ماش به عنوان یک ماده غذایی در گروه حبوبات جای دارد. جایگاه اصلی حبوبات در هرم راهنمای غذایی در گروه گوشت می‌باشد و جزء پروتئین‌های گیاهی در نظر گرفته می‌شود و توصیه بر این است که حتما در برنامه غذایی هفتگی و حتی روزانه گنجانده شود؛ علاوه بر داشتن پروتئین، حبوبات دارای کربوهیدرات نیز هستند، به همین دلیل علاوه بر جایگاه اصلی در گروه گوشت در گروه کربوهیدرات و طبقه اول هرم نیز در نظر گرفته می‌شوند.
در واقع 1 واحد حبوبات (نصف لیوان حبوبات پخته) برابر با 1 واحد پروتئین با چربی متوسط + 1 واحد کربوهیدرات می‌باشد و نزدیک 135 کیلو کالری انرژي به فرد می‌رساند.

گوشت مرغ مفيد است زيرا ...



نوشته : زهره كرباسچيان دانشجوي دكتراي تغذيه 
فواید گوشت مرغ بسیار زیاد است. این ماده غذایی منبع غنی از مواد مغذی ضروری و ویتامین‌هایی است که در تقویت سیستم ایمنی موثر هستند. گوشت مرغ به عنوان یکی از ایمن‌ترین گوشت‌ها به حساب می‌آید و دارای کمترین اثرات جانبی می‌باشد.
 
منبعی سرشار از پروتئین
منابع پروتئینی  به کاهش وزن  افراد چاق و یا دارای اضافه وزن كمك می‌كنند.گوشت مرغ سرشار از پروتئین با کیفیت بالا می‌باشد، لذا برای افرادی که تحت رژیم لاغری هستند، گوشت مرغ بخصوص سینه مرغ که کم‌چرب‌ترین قسمت آن است، گزینه بسیار خوبی جهت دریافت پروتئین نسبت به سایر انواع گوشت‌ها می‌باشد.

ارزش تغذيه‌اي قارچ


نوشته : دکتر فرزاد شیدفر 
قارچ‌های خوراکی (mushrooms) در واقع میوه، و بخش تولید مثل کننده و هاگ‌ساز قارچ‌های حقیقی (fungus) می‌باشند. بیش از 40 هزار گونه قارچ در سراسر جهان شـناسایی گـردیـده اسـت. قارچ‌ها در رده گیاهان قرار نمی‌گیرند، چراکه فاقد کلروفیل بوده و قادر به تامین غذای مورد نیاز خود از طریق فرآیند فتوسنتز نمی‌باشند. قارچ‌ها فـاقد ریشـه، سـاقـه و بـرگ هستـنـد. قارچ‌ها یا بصورت ساپروفیت مواد مغذی را از تجزیه (حیوانات و گیاهان مرده) کودهای آلی، چوب‌های پوسیده، برگ‌ها و خاک تامین می‌کنند، یا بصورت انگل از موجود زنده تغذیه کرده و یا ممکن است بصورت رابطه همزیستی‌ای که با گیاهان برقرار می‌کنند، گلوکز درختان و سایر گیاهان را با مواد معدنی و آب مبادله کنند.