سارا موذن زير نظر دکتر رضا امانی
فلاونوئیدها
واژه فلاونوئید، ناميتلفیقی برای رنگدانههای گیاهی است که مترادف کرومون به معنای رنگ ميباشد. این ترکیبات پلیفنولی تقریبا در تمام میوهها و سبزيها، دانهها و نوشیدنیهایی نظیر چای و قهوه به وفور یافت ميشوند. فلاونوئیدها دارای اثرات قوی آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی هستند که سبب کند شدن فرآیند کاهش توانایی بدن در اثر افزایش سن ميشوند. مصرف مواد غذایی غنی از ترکیبات پلیفنل از جمله فلاونوئیدها تاثیر بسزایی در حفظ کارایی مغز، بهبود حافظه و افزایش توانایی یادگیری دارد، از طرفی با بهبود سیگنالدهی عصبی در شکلگیری حافظه نیز نقش دارد. این ترکیبات برای اولین بار در سال ١٩٣٠ توسط دانشمند مجارستانی بنام آلبرت فون زنت گیورگی شناسایی و معرفی شدند. پس از آن شناسایی فلاونوئیدها در مواد غذایی مختلف رواج یافت. در گذشته تصور ميشد که فلاونوئیدها ویتامین هستند، به همین دلیل اساميویتامین P و ویتامین C2 به آنها اطلاق شد. در حال حاضر بیش از ٤٠٠٠ واریته از فلاونوئیدها شناسایی شده است که بسیاری از آنها مسئول رنگ جذاب گلها، میوهها و برگها ميباشند. فلاونوئیدها بر اساس ساختار مولکولی آنها به شش گروه تقسیم ميشوند. محتوای فلاونوئیدی غذاهای مختلف به تفکیک گروههای اصلی فلاونوئیدها در جدول زير آمده است.
واژه فلاونوئید، ناميتلفیقی برای رنگدانههای گیاهی است که مترادف کرومون به معنای رنگ ميباشد. این ترکیبات پلیفنولی تقریبا در تمام میوهها و سبزيها، دانهها و نوشیدنیهایی نظیر چای و قهوه به وفور یافت ميشوند. فلاونوئیدها دارای اثرات قوی آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی هستند که سبب کند شدن فرآیند کاهش توانایی بدن در اثر افزایش سن ميشوند. مصرف مواد غذایی غنی از ترکیبات پلیفنل از جمله فلاونوئیدها تاثیر بسزایی در حفظ کارایی مغز، بهبود حافظه و افزایش توانایی یادگیری دارد، از طرفی با بهبود سیگنالدهی عصبی در شکلگیری حافظه نیز نقش دارد. این ترکیبات برای اولین بار در سال ١٩٣٠ توسط دانشمند مجارستانی بنام آلبرت فون زنت گیورگی شناسایی و معرفی شدند. پس از آن شناسایی فلاونوئیدها در مواد غذایی مختلف رواج یافت. در گذشته تصور ميشد که فلاونوئیدها ویتامین هستند، به همین دلیل اساميویتامین P و ویتامین C2 به آنها اطلاق شد. در حال حاضر بیش از ٤٠٠٠ واریته از فلاونوئیدها شناسایی شده است که بسیاری از آنها مسئول رنگ جذاب گلها، میوهها و برگها ميباشند. فلاونوئیدها بر اساس ساختار مولکولی آنها به شش گروه تقسیم ميشوند. محتوای فلاونوئیدی غذاهای مختلف به تفکیک گروههای اصلی فلاونوئیدها در جدول زير آمده است.