نوشته : بهناز عباسيمقدم كارشناس ارشد تغذيه
هر فصلي خوراكي مخصوص به خود دارد و اين امر حاكي از آن است كه با تغيير آب و هوا همانطور كه خلقوخوي ما تغيير ميكند، درون بدن هم از اين امر مستثني نيست. تغييراتي در كارايي سيستم گوارشي ما رخ ميدهد كه مصرف بعضي غذاها را مثلاً در تابستان كمتر ميتوانيم تحمل كنيم. در زمستان حرارت بدن ميل به درون دارد، پس ميتوان غذاهاي غليظتر و سنگينتر مصرف كرد، چون قدرت هضم بيشتر است، ولي در تابستان كه حرارت به سطح پوست ميآيد و قدرت هضم كمتر ميشود، بايد غذاهاي سبكتر ميل كرد. همينطور مزاج شب و روز متفاوت است، مزاج شب سرد است، قابليت هضم كمتر ميشود و بهتر است غذاهاي گرم مثل خرما، انجير و... ميل گردد. مصرف ماست دوغ، لبنيات، هندوانه و غذاهاي داراي طبع سرد در فصل تابستان مفيد و در فصل زمستان موجب بيماري فراوان (آرتروز و روماتيسم) ميشود. همينطور غذاهاي گرم در تابستان بهتر است با مصلحشان مصرف شوند، نمونههاي سنتي ماست و خيار كه بههمراه كشمش پلويي استفاده ميشوند يا انواع اشكنه كه با گردو ميل ميشوند نمونههايي از تركيب صحيح غذاها هستند.
غذا بايد با سن و فعاليت انسان نيز تناسب داشته باشد. فرد كمتحرك با استرس بالا اگر سرخكردني بخورد، دچار كبد چرب ميشود.
مصرف ادويهجات بههمراه غذا براي آرتروز، درد مفاصل، نفخ معده، كمحافظهگي، شبادراري و افسردگي نيز مفيد است، زيرا بلغم و سوداي معده را كاهش ميدهد.
غذا بايد با سن و فعاليت انسان نيز تناسب داشته باشد. فرد كمتحرك با استرس بالا اگر سرخكردني بخورد، دچار كبد چرب ميشود.
مصرف ادويهجات بههمراه غذا براي آرتروز، درد مفاصل، نفخ معده، كمحافظهگي، شبادراري و افسردگي نيز مفيد است، زيرا بلغم و سوداي معده را كاهش ميدهد.