رفتارهای غذایی باید از دوران کودکی کنترل شود


 کنترل رفتارهای غذایی به منظور پیشگیری از ایجاد عادات ناهنجار در افراد باید از زمان کودکی و توسط والدین آغاز شود.

ˈسیدضیاء الدین مظهریˈ روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با بیان اینکه شکل گیری رفتارهای غذایی از 6 ماهگی آغاز می شود و تا سن 11 سالگی پایان می یابد اظهار داشت: والدین باید دقت کنند که ذائقه فرزندان خود را به سمت طعم های شیرین، شور و چرب سوق ندهند.

وی افزود: گرایش به طعم های خاص از زمان خوراندن غذاهای کمکی از 6 ماهگی آغاز می شود، بنابراین والدین به ویژه مادران باید با مطالعه و داشتن اطلاعات کافی در این زمینه نسبت به تربیت رفتارهای غذایی و ایجاد عادات مناسب غذایی در کودکان خود اقدام کنند.

مظهری با اشاره به اینکه هر مکمل غذایی را نمی توان به کودکان داد اظهار داشت: از زمان شیرخوارگی که غذاهای متنوعی به کودکان داده می شود، باید دقت شود مواد غذایی به ترتیب و بااحتیاط مصرف شود تا از بروز حساسیت ها پیشگیری و حساسیت های احتمالی کودکان به مواد غذایی تشخیص داده شود.

چرا افراد گرسنه بداخلاق می‌شوند؟

اسکن‌های مغزی نشان می‌دهد گرسنگی و استرس، باعث نوسان هورمون سروتونین در مغز شده، از این رو وقتی افراد گرسنه می‌شوند، احتمال بروز عصبانیت و خشونت در آن‌ها بیشتر است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛ هنگامی که افراد دچار استرس می‌شوند و یا به خوبی غذا نمی‌خورند، میزان سروتونین در مغز آن‌ها نوسان می‌یابد. هورمون سروتونین، به تنظیم رفتار افراد کمک می‌کند.

محققان دانشگاه کمبریج بر اساس یافته‌های پژوهشی خود اعلام کردند بالا و پایین رفتن میزان سروتونین، بر روی قسمتی از مغز افراد که میزان عصبانیت را کنترل می‌کند، تاثیر می‌گذارد.

در این پژوهش، محققان به منظور کنترل میزان سروتونین، رژیم غذایی داوطلبان سالم را کنترل کردند.

در ادامه این تحقیق، مغز شرکت کنندگان به وسیله تصویربرداری عملکردی تشدید مغناطیسی (FMRI) اسکن شد، در حالی که صورت آن‌ها نیز برای ثبت حالات مختلف چهره نظیر عصبانیت، ناراحتی و خشونت، همزمان مورد بررسی قرار گرفت تا مشخص شود چگونه قسمت‌های مختلف مغز با هم در ارتباط و پاسخگویی هستند.

یافته‌های بدست آمده از این پژوهش نشان داد میزان کم سروتونین باعث ارتباطات ضعیف‌تر از معمول در قسمت‌های مرکزی مغز می‌شود. محققان نتیجه گرفتند وقتی چنین اتفاقی رخ می‌دهد، برای مغز سخت‌تر است که واکنش‌های عاطفی به خشم را کنترل کند؛ بنابراین از داوطلبان خواسته شد تا پرسشنامه‌های شخصی را تکمیل کنند تا محققان بتوانند ارزیابی کنند که آیا آن‌ها گرایش خنثی نسبت به خشونت دارند یا خیر.

پژوهشگران دریافتند افرادی که مستعد خشونت بودند، زمانی که سطح سروتونین در بدن آن‌ها کم بود، میزان ارتباطات ضعیف‌تری بین قسمت‌های مرکزی مغزشان برقرار می‌شود.


تقویت حافظه صبحگاهی با مصرف چای سبز

نتایج بررسی های جدید نشان می دهد چای سبز که سرشار از مواد مفید است در بهبود حافظه نقش دارد. به همین دلیل کارشناسان توصیه می کنند هنگام صبح به جای قهوه چای سبز بنوشید.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از خراسان ؛ با انجام مطالعه ای روی ۱۲ داوطلب مرد سالم مشخص شد، در افرادی که عصاره چای سبز مصرف کردند عملکرد قسمتی از مغز که مربوط به حافظه است، افزایش چشمگیری داشته است. چای سبز سرشار از «پلی فنولز» است که رگ های خونی را گشاد می کند و خون رسانی به مغز را سرعت می بخشد. علاوه بر آن چای سبز مانع از بین رفتن انتقال دهنده عصبی مربوط به عملکرد مغز مانند «دوپامین» و «اپی نفرین» می شود.


دانستني‌هاي گـوشـتـي

اصول نگه‌داري ومصرف گوشت:

نوشته  : شراره انصار دانشجوي كارشناسي ارشد مهندسي شيمي- صنايع غذايي 

ويژگي‌هاي ظاهري گوشت قرمز
 بايد در كشتارگاه‌هاي مجاز تهيه شده و ممهور به مهر دامپزشكي باشد.
 بايد رنگ طبيعي گوشت دام را داشته و تيره نباشد. (البته رنگ برخي گوشت‌ها نظير گوساله، تيره‌تر از رنگ گوشت گوسفند است).
 سطح گوشت نبايد حالت لزج داشته باشد.
 تغيير رنگ قرمز به سبز، قهو‌ه‌اي و خاكستري و ايجاد يك لايه لزج و چسبناك از علائم فساد گوشت است.
 گوشت بايد سفتي و قوام خود را داشته باشد.
 چربي بايد سفت و سفيد و يا متمايل به سفيد و بدون هيچ‌گونه بوي بد باشد.
 گوشت نبايد خشك و حالت چروكيده داشته باشد.

فساد گـوشت
 ايجاد تغييرات نامطلوب به دليل عدم كنترل رشد ميكروارگانيسم‌ها كه سرانجام منجر به تجزيه مي‌شود را فساد مي‌گويند و نشانه‌هاي معمول آن لعاب‌دار، چسبنده، بدبو، بدعطر و طعم و بي‌رنگ شدن است. اين علايم گوشت را نامطبوع مي‌كند و سلامت آن را زير سؤال مي‌برد. ايجاد فساد، ناشي از تعداد زياد ميكروب‌هاست و وقتي كه تعداد ميكروب‌ها به حدود 10 ميليون در هر سانتي‌متر مربع از سطح گوشت برسد، آثار فساد ظاهر مي‌گردد.

پروبیوتیک؛ باکتری‌هايی كه مفیدند !!!




نوشته  : نازیلا امین کارشناس ارشد بیوشیمی 
با پیشرفت جوامع بشری، به‌ویژه دستیابی به علم و تکنولوژی‌های برتر در صنایع غذایی و از طرفی شیوع بیماری‌های مزمن، امروزه نقش تغذیه و مواد غذایی، از عاملی جهت حفظ بقا و رفع انرژی مورد نیاز به‌عنوان فاکتوری برای ارتقا سلامت، پیشگیری و کمک به درمان بیماری‌های مختلف تغییر یافته است. پروبیوتیک  واژه‌ای است که امروزه عنوان بسیاری از مطالعات پزشکی را به خود اختصاص داده است.

پروبيوتيك چيست؟
 پروبیوتیک کلمه‌ای یونانی و به معنی «برای زندگی» است. سازمان جهاني بهداشت، اين اصطلاح را به میکروارگانیسم‌های زنده‌ای اطلاق مي‌كند كه نه تنها بیماری‌زا نبوده بلکه در صورت مصرف کافی و مداوم، سبب ارتقاي سلامتی ميزبان خود می‌شوند و شامل انواعی از باکتری، قارچ و مخمر می‌باشند. روده انسان حاوی تقریبا 100 تریلیون باکتری زنده است که فلور میکروبی روده را به‌وجود می‌آورند، این باکتری‌ها شامل انواع مفید و مضر هستند. باکتری‌های مفید در تولید ترکیبات مورد نیاز بدن مانند ویتامین‌های گروه B، K واسیدهای چرب کوتاه زنجیره، اسیدهای آمینه و آنتی‌اکسیدان‌های مختلف و همچنین مهار رشد باکتری‌های مضر و مبارزه با عوامل عفونی و بیماری‌زا نقش دارند. از جمله معروف‌ترین گونه‌های باکتری‌های پروبیوتیک می‌توان به لاکتوباسیلوس  و بیفیدو باکتریوم  اشاره کرد.

قند و ميزان نياز آن در بدن

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
قند نوعي كربوهيدرات بسيار ساده بلوري است كه قابليت استفاده به عنوان يك چاشني شيرين را دارد. قند، شكل‌هاي مختلفي دارد، اما تمام انواع آن ويژگي شيرين بودن را دارند. انواع اصلي قند عبارتند از: ساكارز، لاكتوز و فروكتوز. قندي كه معمولاً همه ما در منازل خود استفاده مي‌كنيم، ساكارز است كه از نيشكر و چغندر به دست مي‌آيد. لغت شكر از واژه عربي سوكَر گرفته شده و سوكَر نيز از زبان سانسكريت كه در اصل «شاركارا» بوده وارد زبان عربي شده است. ترجمه لغت شكر به زبان‌هاي مختلف دنيا يك ريشه دارد؛ مثلاً اسپانيايي‌ها به آن «آزوكار» و فرانسوي‌ها به آن «سوكِر» مي‌گويند. تمام انواع قندها نيز به حروف «ose» خاتمه مي‌يابند مثل گلوكز، دِكستروز و فروكتوز. ساكارز از گلوكز و فروكتوز ساخته شده است. ميوه ها و عسل حاوي فروكتوز مي‌باشند و شير لاكتوز دارد. گلوكز نيز نوعي قند است كه در خون ما گردش دارد و به آن قند خون مي‌گويند. توليد محصولات غذايي در سرتاسر دنيا پيش از 120 ميليون تُن در سال است كه هفتاد درصد آن از نيشكر به دست مي‌آيد. نيشكر معمولاً در نواحي گرمسير رشد مي‌كند. 30 درصد از قند و شكر دنيا از چغندر به دست مي‌آيد. چغندر بيشتر در نواحي خنك كره زمين مي‌رويد. برزيل، بيشترين توليد قند و شكر را در دنيا دارد. گياهان قند توليد مي‌كنند. آنها براي ذخيره انرژي طي فرآيند فتوسنتز، قند مي‌سازند. گياهان CO2 هوا و آب زمين را گرفته، اين دو وارد يك فرآيند شيميايي مي‌شوند و ساكارز توليد مي‌كنند. در گذشته قند و شكر فقط از نيشكر به‌دست مي‌آمد.

اختلال در خوردن

بيماري كه با تشخيص به موقع درمان مي‌شود


نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
همه ما، اغلب نگران اين مسأله هستيم كه ظاهرمان ناخوشايند نباشد. اين مسأله در جواني و نوجواني شدت بيشتري دارد؛ زيرا با قدم گذاشتن به مرحله بلوغ، تغييرات فيزيكي در بدن ايجاد مي‌شود و اين تغييرات همواره دگرگوني‌هاي روحي- رواني را نيز در پي دارند و گاه روابط اجتماعي را نيز تحت تأثير قرار مي‌دهند. چاقي يكي از نگراني‌هاي اصلي نوجوانان و جوانان، خصوصا دخترهاست. اختلال خوردن يك مبحث روانشناسي است كه غالبا باعث بروز چاقي و لاغري و به وجود آمدن برخي تنش‌ها مي‌شود. اين اختلال كه شامل كم‌اشتهايي بيش از حد و پراشتهايي كاذب است، در هر دو مورد موجب تغييرات وزني بسيار زياد مي‌شود و روي عملكرد بدن اثرات منفي مي‌گذارد. پدر و مادرها مي‌توانند كمك زيادي در اين مورد به نوجوانان خود كنند تا با افزايش حس خود دوستي در فرزندشان از بروز مشكلات حاد در آينده جلوگيري شود.

دوستان پوكي استخوان در سفره‌هاي ما!


نوشته  : آذين صحابي
لازم به تاكيد يا توضيح نيست كه نقش تغذيه سالم و علمي چقدر در حفظ سلامتي مهم است. اگر مي‌خواهيم بدن و در كنار آن رواني سالم داشته باشيم، لازم است برنامه غذايي روزانه‌مان شامل گروه‌هاي غذايي مختلف بوده و نياز ما به كربوهيدرات، چربي و پروتئين را به خوبي تامين كند و در عين حال، مواد معدني و ويتامين‌هاي مورد نياز را هم به بدن برساند. هدف از داشتن تغذيه سالم، كمك به حفظ سلامت و كاركرد درست همه اجزاي بدن است كه يكي از مهم‌ترين و قابل مشاهده‌ترين آنها استخوان‌هاست. در هر سن و سالي كه باشيم، همواره بر خوردن غذاهايي كه استحكام استخوان‌ها را افزايش دهند و از بروز «بيماري خاموش» پيشگيري كنند، تاكيد مي‌شود. در اين نوشتار درباره استخوان‌ها و دشمنان آنها كه نادانسته به سفره‌مان راه‌شان داده‌ايم و در واقع همكاران وفادار پوكي استخوان هستند، مي‌پردازيم.
آيا به استخوان‌هاي‌تان توجه داريد؟!
عده بسيار زيادي از ما بيماري پوكي استخوان را مي‌شناسيم و اگر اطلاعات درستي هم درباره‌اش نداشته باشيم، حداقل نام آن را بارها شنيده‌ايم و اگر در جايي از «بيماري خاموش» حرف بزنند، مي‌فهميم كه احتمالا منظورشان همين پوكي استخوان است. خوردن لبنيات، مانند شير، ماست و پنير، مصرف مكمل‌هاي حاوي كلسيم و ويتامين D، ورزش مرتب و سيگار نكشيدن، ساده‌ترين توصيه‌هاي كارشناسان به مردم است كه در پيشگيري از ابتلا به اين بيماري موثر هستند. ولي ...

رژيم غذايي مديترانه‌اي


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
نخستين بار رژيم غذايي مديترانه‌اي توسط الدونيز در سال 1993، ارائه شد. اين رژيم بر پايه غذاهاي سنتي متداول در ميان مردم نواحي مديترانه‌، خصوصا يوناني‌هاست كه عبارتند از:
• زيتون و روغن زيتون • تمامي حبوبات، نان و غلات كه نسبت به ماكاروني جايگاه بالاتري دارند. • مصرف بسيار كم گوشت قرمز • ماهي و ساير غذاهاي دريايي
• انواع پنيرها (در اين رژيم پنير نسبت به شير جايگاه بهتري دارد) • گياهان و دانه‌ها
مردمي كه در نواحي اطراف مديترانه زندگي مي‌كنند، معمولا غذاهاي پرچرب مي‌خورند، اما بسيار كمتر به بيماري‌هاي قلبي و سرطان دچار مي‌شوند و اين به نظر غيرعادي مي‌رسد؛ زيرا غذاهاي پرچرب خطر حملات قلبي و مرگ در اثر ايست قلبي را افزايش مي‌دهند. اما تفاوت در اينجاست كه اين چربي در اثر مصرف روغن زيتون است. روغن زيتون نوعي چربي اشباع‌نشده است كه موجب سلامت خوني مي‌شود كه در رگ‌ها جريان دارد. اين تفاوت فقط به مصرف روغن زيتون محدود نمي‌شود، بلكه رژيم غذايي مديترانه‌اي با فيبر بالا و آنتي‌اكسيدان كافي كه از سبزيجات و گياهان و انواع دانه‌ها به دست مي‌آيد، به طور كلي به سلامت بيشتر جسم كمك مي‌كند. مصرف بسيار اندك گوشت قرمز در اين نواحي و جايگزيني ماست و پنير به جاي شير نيز باعث مي‌شود تا رژيم غذايي مديترانه‌اي در مقايسه با رژيم‌هاي غذايي غربي، سالم‌تر باشد.

ويتامين D بهترين محافظ قلب

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
حتما تا به حال با خواندن اين موارد متقاعد شده‌ايد كه چرا مصرف ويتامين D تا اين اندازه توصيه مي‌شود. تحقيقات نشان مي‌دهند كه حدود 41 درصد از مردان و 53 درصد از زنان با كمبود شديد ويتامين D مواجه هستند. بسياري از مردم در مورد ميزان مصرف ويتامين D اطلاع چنداني ندارند و البته تعجبي هم ندارد؛ زيرا متخصصان پزشكي مردم را به اندازه كافي راهنمايي نكرده‌اند و دولت‌ها وظيفه دارند اين كمبود اطلاعات را جبران كنند. طبق نظريات پزشكي، هر فرد روزانه به Iu 2000 ويتامين D نياز دارد. در تابستان مي‌توانيد هر روز به مدت 10- 15 دقيقه در برابر نور مستقيم خورشيد قرار بگيريد تا ويتامين D مورد نياز بدن‌تان تامين شود؛ اما در فصل سرد، نور خورشيد به اندازه كافي قوي نيست تا بتواند ويتامين D مورد نياز شما را تامين كند. بهتر است دفعه بعد كه آزمايش خون مي‌دهيد، از پزشك‌تان درخواست كنيد تا ميزان ويتامين D موجود در خون‌تان را هم تعيين كند. مقدار مطلوب ويتامين D بدن 35- 55 نانو گرم در هر ميلي‌ليتر يا به عبارت ديگر 80- 120 نانومول در هر ليتر است. اگر ميزان ويتامين D شما كمتر از اين مقدار باشد، بهتر است با مشورت پزشك شروع به مصرف مكمل‌هاي ويتامين D كنيد. شش ماه بعد يك آزمايش ديگر بدهيد تا مشخص شود ويتامين D موجود در بدن‌تان به حد مطلوب رسيده است يا خير؟ اگر خودسرانه مصرف مكمل‌هاي ويتامين D را شروع كرده و نمي‌دانيد كه در اين كار زياده‌روي كرده‌ايد يا نه، زياد نگران نباشيد؛ زيرا هيچ خطر جدي شما را تهديد نخواهد كرد. متخصصان مي‌گويند مصرف ويتامين D هيچ نوع عوارض جانبي به دنبال ندارد.  با افزايش سن و ورود به مرحله ميانسالي و سپس پيري، كمبود ويتامين D در بدن بيشتر مي‌شود؛ زيرا بدن قدرت كمتري براي توليد و دريافت ويتامين D از نور خورشيد دارد؛ بنابراين اگر در نزديكان خود فرد كهنسالي داريد، حتما مصرف مكمل‌ها و داروهاي حاوي ويتامين D را به او توصيه كنيد.