نوشته : تحريريه دنياي سلامت
بيماري
افسردگي و عوارض آن به صورت يك مشكل اساسي، اقشار وسيعي از جامعه را در بر
ميگيرد و تقريبا تمام بدن را تحت تاثير قرار ميدهد. سيستم اعصاب، خلق،
افكار، رفتار، خوردن، خوابيدن و تفكر يك فرد و نگاه آن به اطراف خود مواردي
است كه تحت تاثير اين بيماري به شدت تغيير ميكند. علائم اين بيماري ممكن
است هفتهها، ماهها و سالها طول بكشد و در طول بيماري شدت و ضعف متفاوتي
از خود نشان دهد. بيماران افسرده خود را از جامعه مخفي و منزوي ميكنند.
اشتياق، هيجان و احساس لذت در اين افراد كاهش مييابد علائم واضح اين
بيماري به صورت خستگي مزمن، خواب آشفته به صورت بيخوابي يا خواب زياد،
تغيير در اشتها، سردرد، درد پشت، اختلالات گوارشي، بيقراري، تحريكپذيري،
عصبانيت، از بين رفتن احساس لذت، بيكفايتي و بيارزشي است. بسياري از
بيماران در مورد مرگ و خودكشي فكر ميكنند اين بيماران افرادي هستند كه به
صورت مزمن عصباني يا تحريكپذيرند، غمگين و نااميد بوده و بسيار كم احساس
يا بدون احساساند. افسردگي علل مختلف دارد تغذيه هم با تغيير در عملكرد
مغز ميتواند باعث ايجاد اين بيماري شود به طوري كه فقر تغذيهاي يكي از
عوامل مهم اين بيماري شناخته شده است. سطوح مواد شيميايي مغز كه
نوروترانسميتر ناميده ميشود با آنچه ميخوريم در ارتباط است اين مواد
شيميايي كه شامل دوپامين، سروتونين و نوراپينفرين هستند در تنظيم خلق نقش
بسيار مهمي دارند. وقتي مغز سروتونين توليد ميكند استرس ما كم ميشود وقتي
دوپامين يا نوراپي نفرين توليد ميشود تمايل به فكر كردن بيشتر شده و
هوشيار ميشويم. سروتونين هورموني است كه نقش مهمي در خلق، خواب و اشتها
دارد و سطوح پائين آن باعث افسردگي، اضطراب و اختلالات خواب ميشود.
سروتونين از مادهاي به نام امينواسيد تريپتوفان توليد ميشود كه كمبود اين
اسيد آمينه ممكن است در كاهش سطح سروتونين نقش موثري داشته باشد. خوردن
كربوهيدراتهاي مركب به طور غيرمستقيم باعث افزايش سطح تريپتوفان شده و در
نتيجه سروتونين افزايش مييابد. مواد غذائي حاوي پروتئين بالا مثل گوشت
سفيد باعث افزايش سطح دوپامين و نور اپي نفرين ميشود بنابراين مصرف اين
گروه از مواد غذائي در معالجه افراد افسرده نقش بسيار مهمي دارد.