نوشته : نگین مازوجی کارشناس ارشد تغذیه
لوبیـای سویا در رده حـبوبـات قـرار دارد و یک گیاه استوایی، بوميجنوب شرقی آسیا ميباشد و فاقد کلسترول بوده و مقدار اسیدهای چرب اشباع (SFA) در آن پایین است. لوبیای سویا تنها غذای گیاهی ميباشد که تمام 8 اسید آمینه ضروری را دارا است. همچنین منبع خوب فیبر، آهن، کلسیم، روی و ویتامینهای گروه B ميباشد و منبع لسیتین یا فسفولیپید است که از لوبیای سویا استخراج شده و در صنایع غذایی بسیار مورد اهمیت است، مثلا باعث ایجاد قوام در مارگارین ميگردد. وزن خشک لوبیای سویا از 40 درصد پروتئین، 20 درصد روغن، 35 درصد کربوهیدرات و 5درصد خاکستر تشکیل شده است. لوبیای سویا ارزانترین و کاملترین منبع پروتئین محسوب میگردد. سویا ميتواند جانشین پروتیئن حیوانی بویژه در رژیم غذایی گیاهخواران گردد. به طور کلی محصولات سویا را ميتوان به دو دسته بزرگ محصولات تخمیری و غیر تخمیری تقسیم کرد. لوبیای سبز سویا، تنقلات سویا مثل آجیل سویا، جوانهها، شیر سویا و تافو از جمله محصولات غیر تخمیری سویا هستند؛ در حالی که محصولاتی از قبیل سس سویا، تمپه، میسو، ناتو و تافوی تخمیری از دسته محصولات تخمیری سویا به حساب ميآیند که در حال حاضر در بازارهای ایران آجیل سویا، شیر سویا، سس سویا و روغن سویا رواج دارد.
شیر سویا
شير سويا از غذاهای سنتی در آسیا محسوب ميشود که از خیساندن لوبیای خشک سویا و آسیاب کردن آن بدست ميآید. پروتئین موجود در شیر سویا به همان میزان پروتئین شیر گاو و حدود 5/3 درصد ميباشد، اگرچه دارای پروفایل آمینواسیدی متفاوتی است

شیر سویا
شير سويا از غذاهای سنتی در آسیا محسوب ميشود که از خیساندن لوبیای خشک سویا و آسیاب کردن آن بدست ميآید. پروتئین موجود در شیر سویا به همان میزان پروتئین شیر گاو و حدود 5/3 درصد ميباشد، اگرچه دارای پروفایل آمینواسیدی متفاوتی است