نوشته : تحريريه دنياي تغذيه
با توجه به اينكه رنگهاي طبيعي در واقع عصاره گياهان و يا بخشي از رنگدانه بدن جانوران هستند، داراي خواص و مزاياي مصرف گياهان بوده و ميتوانند به عنوان غذاهاي عملگرا functional food مورد استفاده قرار گيرند. علاوه بر آن ميتوانند با درج بر روي بستهبندي محصول به عنوان رقابت سالم و دليلي براي سلامتي بيشتر محصول مطرح شوند.
كاروتنوئيدها
يك گروه بزرگ از رنگدانههاي محلول در چربياند كه بطور گسترده در گياهان و حيوانات توزيع شده و مسئول رنگ مطلوب بسياري از محصولات ميباشند.
وظايف مهم كاروتنوئيدها در بدن
كاروتنوئيدها در بدن به عنوان پيشساز ويتامينها خصوصاً ويتامين A عمل كرده و نقش بالقوهاي در سلامتي انسان با فعاليتهايي نظير آنتياكسيدانهاي زيستي در حفاظت از سلولها و بافتها در برابر اثرات زيانبار راديكالهاي آزاد اكسيژن دارند. فقدان ويتامينها دليل بزرگ مرگوميرهاي نابهنگام ملل در حال توسعه خصوصاً در ميان بچههاست.
آيا ميدانيد:
اولين و مهمترين عامل بازدارنده در استفاده از رنگهاي طبيعي قيمت بسيار بالاي آن به دليل استخراج رنگ از رنگدانه گياه است.
(مثلا براي توليد 1 كيلوگرم رنگ كاروتن 100 كيلوگرم هويج لازم است)
ميزان مصرف بالاي اين رنگها نسبت به رنگهاي مصنوعي و تغيير رنگ در اثر عوامل محيطي خصوصاً نور مستقيم (به علت تبديل پيوند ترانس به سيس) از ديگر عوامل عدم استفاده از رنگهاي طبيعي است.
با نگاهي بر تركيبات تشكيل دهنده محصولات ميتوانيم جهت سلامت جامعه از محصولاتي استفاده نماييم كه با استفاده از رنگهاي طبيعي، فاقد اثرات زيانبار رنگهاي مصنوعي نظير مشكلات و ناهنجاريهاي رفتاري، بيشفعالي، واكنشهاي آلرژيك، انواع سرطانها و . . . ميباشند.
برخي رنگهاي طبيعي مورد استفاده در صنايع غذايي عبارتند از:
آنتوسيانينها (E163) : عصاره انگورهاي سياه
پاپريكا (E160c): عصاره فلفل قرمز شيرين
بتاكاروتن (E160a): عصاره هويج
ليكوپن (E160d): عصاره گوجهفرنگي
آناتو (E160b): عصاره ميوه درخت آناتو
پيشنهاد ميشود براي تعيين مقدار دوز مصرفي با متخصص تغذيه مشورت نماييد.
منبع: دنیای تغذیه ش 126
كاروتنوئيدها
يك گروه بزرگ از رنگدانههاي محلول در چربياند كه بطور گسترده در گياهان و حيوانات توزيع شده و مسئول رنگ مطلوب بسياري از محصولات ميباشند.
وظايف مهم كاروتنوئيدها در بدن
كاروتنوئيدها در بدن به عنوان پيشساز ويتامينها خصوصاً ويتامين A عمل كرده و نقش بالقوهاي در سلامتي انسان با فعاليتهايي نظير آنتياكسيدانهاي زيستي در حفاظت از سلولها و بافتها در برابر اثرات زيانبار راديكالهاي آزاد اكسيژن دارند. فقدان ويتامينها دليل بزرگ مرگوميرهاي نابهنگام ملل در حال توسعه خصوصاً در ميان بچههاست.
آيا ميدانيد:
اولين و مهمترين عامل بازدارنده در استفاده از رنگهاي طبيعي قيمت بسيار بالاي آن به دليل استخراج رنگ از رنگدانه گياه است.
(مثلا براي توليد 1 كيلوگرم رنگ كاروتن 100 كيلوگرم هويج لازم است)
ميزان مصرف بالاي اين رنگها نسبت به رنگهاي مصنوعي و تغيير رنگ در اثر عوامل محيطي خصوصاً نور مستقيم (به علت تبديل پيوند ترانس به سيس) از ديگر عوامل عدم استفاده از رنگهاي طبيعي است.
با نگاهي بر تركيبات تشكيل دهنده محصولات ميتوانيم جهت سلامت جامعه از محصولاتي استفاده نماييم كه با استفاده از رنگهاي طبيعي، فاقد اثرات زيانبار رنگهاي مصنوعي نظير مشكلات و ناهنجاريهاي رفتاري، بيشفعالي، واكنشهاي آلرژيك، انواع سرطانها و . . . ميباشند.
برخي رنگهاي طبيعي مورد استفاده در صنايع غذايي عبارتند از:
آنتوسيانينها (E163) : عصاره انگورهاي سياه
پاپريكا (E160c): عصاره فلفل قرمز شيرين
بتاكاروتن (E160a): عصاره هويج
ليكوپن (E160d): عصاره گوجهفرنگي
آناتو (E160b): عصاره ميوه درخت آناتو
پيشنهاد ميشود براي تعيين مقدار دوز مصرفي با متخصص تغذيه مشورت نماييد.
منبع: دنیای تغذیه ش 126