برای جبران کلسیم بدن روزانه یک لیوان دوغ بخورید


  یک متخصص تغذیه گفت: مصرف يك ليوان دوغ يك چهارم نياز روزانه بدن به كلسيم را تامين ميكند.
دكتر پريسا ترابي در گفت وگو با خبرنگار وب دا، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: دوغ ساده و بدون گاز بهترين نوع نوشيدني است كه پايه لبني دارد و بيشترين مصرف و تنوع را در كشور دارا است اين نوشيدني به دليل دارا بودن كلسيم و انواع ويتامينها ميتواند از بروز كمبود اين ريزمغذيها پيشگيري كند.
وي در خصوص دوغهاي گازدار و با اسانس گفت: دوغ گازدار اگرچه ممكن است طعم بهتري داشته باشد اما اين گاز ارزش غذايي آن را ميكاهد و پس از مصرف، آزاد شدن گاز co2 در معده سبب ناراحتيهاي گوارشي ميشود. دوغهاي با اسانسهاي نعنا، آويشن برای تشویق به مصرف دوغ مناسب هستند.
اين متخصص تغذيه تصريح كرد: دوغ كفير نيز حاصل تخمير باكتري به نام پروبيوتيك در شير است و  پروبيوتيكها باكتريهاي زنده و مفيدي هستند كه ميتوانند در پيشگيري و درمان بسياري از بيماريها مفيد باشند دوغ كفير ميتواند جانشين مناسبي براي كساني باشد كه روزانه از شير استفاده نميكنند.
دكتر ترابي خاطرنشان كرد: رنگ دوغ بايد سفيد، سفيد شيري و از نظر طعم و بو مطبوع و فاقد هرگونه طعم و بوي خارجي باشد همچنين توصيه ميشود در صورت تمايل به مصرف دوغ، نوع كفير و يا دوغهاي ساده و كمنمك و بدون گاز را انتخاب كنند. 

تغذیه درمانی در بيماري سنگ‌ کلیه


نوشته  : دکتر رضا امانی متخصص تغذيه و فاطمه مفیدی
نفرولیتیازیس یا وجود سنگ در کلیه یک مشکل سلامتی در حال افزایش است، به طوری که شیوع آن در امریکا از سال 1988 تا 1994 یعنی در طی 6 سال از 8/3 درصد به 2/5 درصد افزایش پیدا کرد. این مشکل عمومأ بین 30 تا 50 سالگی رخ می‌دهد و شیوع آن در مردان 3 برابر بیشتر از زنان است. همچنین اگر سابقه ارثی سنگ کلیه در خانواده وجود داشته باشد، احتمال ایجاد این عارضه بیشتر می‌شود. در ضمن این مشکل در سفید پوستان شایع‌تر است. از لحاظ نوع سنگ، سنگ‌های کلسیمی شایع‌ترین نوع سنگ‌ها هستند در حالیکه سنگ‏های سیستئینی از کمترین شیوع برخوردارند( این میزان 60 درصد در مقابل 1 درصد است). سنگ‌های اسید اوریکی و استروئیتی هم در این بین از شیوعی برابر با  5-10 درصد برخوردارند. بعد از کنترل پزشکی بیمار به منظور پیشگیری و کاهش عوامل خطر تشکیل دوباره سنگ، از لحاظ تغییرات مناسب رژیم و مایعات دریافتی باید تحت مشاوره تغذیه‌ای قرار بگیرد. همچنین ارزیابی ادرار 24 ساعته، جهت تعیین میزان اثر بخشی رژیم ضروری است.

اگزالات
اگر دفع روزانه اگزالات در ادرار بیش از 40 میلی گرم در روز باشد، فرد به هیپراگزالوریا که نقش مهمی در تشکیل سنگ‌های کلیوی بر عهده دارد، مبتلا است چنانکه دیده شده در بیش از 50 درصد افرادی که در آنها تولید دوباره سنگ اتفاق افتاده این عارضه وجود داشته است.

گياهان دارويي ضد آلرژي


نوشته : دكتر محمدحسين صالحي سورمقي 
افراد زيادي در جهان داراي حساسيت (آلرژي)‌هاي مختلفي هستند كه از مواد بسياری ناشی می‌شود كه در اطرافشان وجود دارد. يكي از گسترده‌ترين انواع حساسیت مربوط به گرده‌هاي گياهان، به‌خصوص در فصل بهار است كه با توجه به فصل گرده‌افشاني و وجود بادهاي فصلي در هوا پراكنده شده و باعث حساسیت می‌شود. گرچه بسياري از افراد بايد زير نظر پزشك از داروهاي ضدحساسيت استفاده نمايند، ولي بعضي از گياهان كه به صورت غذا و يا دارو مورد استفاده قرار می‌گیرند، داراي خاصيت ضدحساسيت بوده و مي‌توانند در كاهش علائم و عوارض حساسيت‌ها نقش داشته باشند. در زير به چند مورد از آنها اشاره مي‌شود:

انگور
ميوه‌اي شناخته‌شده با اثرات متعدد و بسيار ارزشمند است که از خواص مهم آن مي‌توان اثرات آنتي‌اكسيدان، كاهش‌دهنده چربي خون، محرك ايمني بدن، ضدچسبندگي پلاكت‌ها (رقيق كردن خون)، خلط‌آور، ضد آسم، ضد تصلب شرائين و ده‌ها خاصيت ديگر از جمله ضدحساسيت را نام برد. گرچه انگور داراي انواع فراوان است، ولي همه آنها خاصيت ضدحساسيتی دارند. البته خواص انگورهاي رنگي (قرمز و سياه) در اثرات ضدسرطان و آنتي‌اكسيدان و ضد شكنندگي عروق موئينه بيشتر از انگورهاي سبزرنگ است.

بادرنجبويه
گياهي از خانواده نعنا و به نام مليس در جهان مشهور است. قسمت مورد استفاده گیاه برگ‌هاي آن است كه داراي عطري ملايم و مطبوع می‌باشد. از خواص آن می‌توان به اثرات ضدنفخ، ضددرد، ضداسپاسم (ضد دل‌درد)، آرامبخش، خواب‌آور، ضدويروس تبخال، كاهش تب، مقوي معده و ضدحساسيت اشاره کرد. مصرف آن مي‌تواند به صورت دم‌كرده روزي يك يا دو نوبت و هر نوبت 5 گرم از گياه خشك باشد. 

قهوه تلخ


نوشته : دکتر کوروش جعفریان 
قهوه يكي از مفيدترين نوشيدني‌هاي جهان است. كافئين موجود در قهوه، چاي، شكلات و برخي نوشيدني‌ها اثرات متعددي در بدن دارند. مطالعات اخير حكايت از ارتباط معكوس مصرف قهوه با خطر بسياري از بيماري‌هاي مزمن نظير ديابت نوع 2، پاركينسون و كبد چرب ناشي از الكل دارد. مصرف معتدل قهوه براي بيشتر افراد بجز زنان باردار، افراد مسن و بيماران قلبي – عروقي بي‌خطر است.

افزايش هوشياري
قهوه علاوه بر كافئين، حاوي مواد مغذي ديگر نظير آنتي‌اكسيدان‌ها، منيزيم، پتاسيم و نياسين مي‌باشد. اگر چه قهوه تا حدودي اعتيادآور است، اما سازمان غذا و داروي امريكا (FDA)مصرف قهوه را بي‌خطر مي‌داند. قهوه مي‌تواند با تأثير بر سيستم عصبي مركزي باعث افزايش هوشياري و كاهش خستگي گردد. قهوه به سرعت در بدن جذب و بالاترين ميزان قهوه در سرم پس از 90 دقيقه مشاهده مي‌شود.

عوارض مصرف
مصرف بيش از اندازه قهوه مي‌تواند عوارض نامطلوبي داشته باشد. مصرف بيش از دو تا سه ليوان قهوه به‌طور متوالي مي‌تواند باعث بي‌خوابي، تشويش و اضطراب و ناراحتي‌هاي گوارشي گردد. از سوي ديگر  عدم مصرف قهوه در كساني كه عادت به مصرف آن دارند، مي‌تواند موجب سردرد، سرگيجه، افسردگي و بي‌قراري ‌شود. قهوه حاوي كافئين و يا حتي فاقد كافئين مي‌تواند باعث تشديد علائم زخم معده، سوزش سردل و يا  ناراحتي‌هاي مري گردد. افراد مسني كه داراي ذخاير پايين كلسيم يا ويتامينD هستند، در صورت مصرف زياد كافئين در معرض خطر شكستگي استخوان لگن قرار مي‌گيرند. مصرف قهوه در افرادي كه به مصرف آن عادت ندارند، ممكن است باعث افزايش فشار خون به اندازه 10 ميلي‌متر جيوه گردد كه اين اثر با مصرف مداوم قهوه تا حدودي كاهش پيدا مي‌كند.

نقش ریز مغذی‌ها در سلامت


نوشته : مهندس مسعود خبازي 
ریزمغذی‌ها سهم کوچکی از مواد مغذی هر غذا یا ماده غذایی را تشکیل داده وانرژی‌زا نيستند؛ زيرا وجود آنها برای بسیاری از فعالیت‌های حیاتی بدن وتامین سلامت ضروری است که به دو دسته کلی؛ ویتامین‌ها و عناصر معدنی تقسیم می‌شوند. در این قسمت به اختصار  در مورد دو ریز مغذی (معدنی ) «مس و روی» و نقش آنها در سلامت بدن مي‌پردازيم.

مس
مس از عناصر معدنی است که دریافت ميزان كمي از آن برای انجام فعالیت‌های حیاتی  بدن ضروری مي‌باشد. این عنصر جزء ساختمان بسیاری از آنزیم‌های مهم بدن بوده ودر صورت کمبود دریافت آن، ساخت و فعالیت این ترکیبات شیمیایی دچار اختلال می‌گردد. دسته‌ای از این آنزیم‌ها خاصیت آنتی‌اکسیدانی داشته و سلول‌های بدن را در برابر تخریب رادیکال‌های آزاد حفاظت می‌كنند. گروهی دیگر در تولید رنگدانه ملانین (که در ایجاد رنگ طبیعی پوست ومو نقش دارد) موثر هستند و تعدادی از این آنزیم‌ها به ساخت پروتئین‌های بافت پیوندی، مثل کلاژن والاستین کمک می‌کنند. یکی از نقش‌های مهم مس، تاثیر آن در متابولیسم آهن در بدن است. کمبود دریافت مس، باعث تجمع آهن در کبد شده و سبب ایجاد بیماری می‌شود. از کل مس دریافتی از رژیم غذایی روزانه حدود 50 درصد آن جذب می‌شود. دریافت زیاد و بی‌رویه مکمل‌های دارویی آهن و روی باعث ایجاد اختلال در جذب مس می‌گردد.

تغذيه در سال دوم زندگي


نوشته : دكتر منصور بهرامي 
در سال دوم زندگي، تغييرات قابل توجهي در كودك رخ مي‌دهد. ديگر شير غذاي اصلي نيست و فقط يك سوم كالري مورد نياز كودك با آن تأمين مي‌شود. رشد كودك كند و نيازهاي تغذيه‌اي و اشتهاي او كمتر مي‌شود. بهتر است غذاي اصلي كودك همان غذاي خانواده باشد. حس استقلال طلبي و مسائل روحي كودك به توجه كافي والدين نياز دارد. بسياري از مادران در سال دوم زندگي نگراني بسياري در مورد نحوه تغذيه كودك خود دارند كه بايد با دقت و حوصله پزشكان كودكان، برطرف شود. در نوشتار زير كوشش شده تا بخشي از مسائل مربوط به تغذيه در سال دوم عمر مورد بحث قرار گيرد.
رژيم غذايي كودكان يك سال و بيشتر بايد به گونه‌اي باشد كه موارد زير را تأمين كند:


1) انرژي لازم براي فعاليت بدني
2) تكامل سريع مغز
3) تكامل سيستم ايمني
4) رشد قدي و وزني

نكات مهم در تغذيه كودكان 1-2 ساله
در اين سن و سال‌هاي بعد:

غذاهايي كه گرسنگي را مهار مي‌كند


نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
غذاهاي فيبر و آبدار مثل ميوه‌جات و سبزيجات را اصطلاحاً غذاهاي با حجم بالا مي‌گويند كه با خوردن مقدار كمي از آنها بخش عمده‌اي از معده پر مي‌شود. دكتر بارابارا رولز، دكتر و محقق دانشگاه ايالتي پنسيلوانيا با توجه به تحقيق گسترده‌اي كه در غذاهاي پر حجم انجام داده، معتقد است كه اگر در طول روز به مقدار زياد غذاهاي پر حجم و البته كم كالري ميل كنيد، تا كالري كمتري دريافت كنيد. در واقع رژيم غذايي دكتر رولز بر دو استراتژي ساده، استوار است. او به تمامي بيماران خود توصيه مي‌كند كه براي لاغري قبل از غذا، يك كاسه سوپ و يا سالاد بخورند تا حجم معده آنها پر شود و غذاي كمتري بخورند و يا اينكه غذاي اصلي خود را با آب و يا غذاهاي فيبردار پر كنند (البته نه به حدي كه مزه غذاي آنها كاملاً از بين برود). با اين دو روش كالري كمتري جذب خواهند كرد.

غذاهاي حاوي آب و فيبر
غذاهاي حاوي آب و فيبر علاوه بر اينكه كالري كمتري دارند، موجب حجيم شدن و كش آمدن معده مي‌شود مدت بيشتري طول مي‌كشيد تا غذاي داخل معده خالي شود و همچنين از لحاظ رواني، وقتي يك ظرف بزرگ سالاد را مي‌بينيد، احساس سيري خواهيد كرد. بهترين بخش اين موضوع آن است كه با مصرف غذاهاي كم كالري بدون اينكه رژيم غذايي سختي بگيريد، چندين كيلو از وزن خود را كم مي‌كنيد. بيشتر افرادي كه رژيم مي‌گيرند، بعد از مدت كوتاهي احساس گرسنگي شديد مي‌كنند و چند روز بعد هم خسته شده و رژيم خود را كنار مي‌گذارند. اما با اين روش، از آنجا كه حجم غذايي كه مي‌خوريد زياد و البته كم‌كالري است،

كلسيم و آهن؛ دو يار و غار سلامت


نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
در ميان تمامي مزاياي كلسيم آنچه بيش از همه اهميت دارد، حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها و پيشگيري از سرطان بزرگ و كاهش احتمال چاقي است. همه ما از بدو تولد تا زمان پيري به كلسيم نياز داريم، در دوران نوزادي، كلسيم براي رشد استخوان و دندان‌ها مورد نياز است و در دوران جواني و حتي پيري نيز استخوان‌ها به كلسيم نيازمندند. در دوران جواني براي تقويت استخوان‌ها و در دوران پيري براي جلوگيري از تضعيف استخوان‌ها. به‌دليل تنوع بسيار زياد مواد غذايي، بيشتر ما، مصرف غذاهاي سرشار از كلسيم، همچون محصولات لبني را فراموش مي‌كنيم و با كمبود كلسيم مواجه مي‌شويم. تحقيقات نشان مي‌دهند كه تعداد افراد دچار كمبود كلسيم، روز به روز در حال افزايش است، به ويژه در خانم‌ها كه معمولاً به دليل رژيم‌هاي لاغري، مصرف كلسيم را فراموش مي‌كنند و اغلب به پوكي استخوان مبتلا مي‌شوند. بنابراين در دوران جواني مصرف كلسيم، ويتامين، منيزيم، ويتامين D و K از ضروريات رژيم غذايي است. اين ماده در استخوان‌ها و دندان‌ها، ذخيره مي‌شود و مقادير كمي از آن نيز در سيستم گردش خون وجود دارد كه مانع از خونريزي‌هاي شديد و خطرناك مي‌گردد. كلسيم در شير و محصولات لبني مانند پنير و ماست و ... وجود دارد و علاوه بر آن آجيل، ماهي، سالمون، دانه‌ها و حبوبات نيز منابع خوبي از كلسيم هستند. تصور عموم بر اين است كه شير بزرگ‌ترين منبع كلسيم مي‌باشد؛ در حالي كه كلم بروكلي غني‌ترين منبع كلسيم است و ميزان كلسيم شير با بسياري از منابع ديگر كلسيم، تقريباً مشابه است. ماهي آزاد و آب پرتقال، غلات، نخود سبز، اسفناج و سبزيجات برگ سبز و بادام از منابع كلسيم هستند.

مزاياي كلسيم
 تقويت استخوان: كلسيم، با تقويت ستون فقرات موجب كاهش كمر درد و شكل‌گيري صحيح ستون فقرات و همچنين كاهش ورم مفاصل و پوكي استخوان و بسياري از مشكلات اسكلتي مي‌شود.

مواد مغذي‌ كه هر خانمي نياز دارد


نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
معمولاً در دهه نخست زندگي، والدين فرق زيادي بين تغذيه دختر و پسر خود نمي‌گذارند؛ اما با ورود به دهه دوم و سوم، اين قصه كمي تغيير مي‌كند و برخي تغييرات در برنامه غذايي دخترها به وجود مي‌آيد كه ارتباط كاملي با نيازهاي آنها و تغييراتي كه از نظر فيزيكي تجربه مي‌كنند، دارد. برخي از اين نيازها حتي تا آخرين روز زندگي نيز ادامه مي‌يابد. براي آنكه از سلامت كامل برخوردار باشيد و همواره پر انرژي بمانيد، بايد به اين نيازها توجه كرده و با مصرف ويتامين‌ها و املاح مورد نياز، آنها را تأمين كنيد.
دوران بارداري و بعد از زايمان (آهن و اسيدفوليك)
 

اگر در اين دوران هميشه احساس خستگي مي‌كنيد، ممكن است به اندازه كافي آهن دريافت نمي‌كنيد. خانم‌ها در طول دوران بارداري و شيردهي نياز به آهن بيشتري دارند. بعد از زايمان وقتي كه قاعدگي‌ها مجدداً شروع شود، هر ماه مقداري خون از دست مي‌دهند. در طول دوران بارداري نيز به آهن بيشتري احتياج دارند و گاه اين نياز تا آخر عمر ادامه مي‌يابد. خانم‌هايي كه قاعدگي‌هاي منظم ولي خونريزي‌هاي بسيار سنگين دارند، بيشتر از ديگران در معرض كمبود آهن هستند. اگر در دوران بارداري كم‌خوني داشته باشيد، جنين داخل رحم به اندازه نيازش آهن دريافت نخواهد كرد.

مواد غذايي پرخطر را بشناسيد


نوشته : دکتر احمد رضا درستی 
سبزيجات پر برگ
 اگر چه سبزيجات پر برگ همچون اسفناج و كاهو و امثالهم داراي خواص تغذيه‌اي بي‌شماري هستند، ولي در رتبه اول پر خطرترين مواد غذايي نيز جاي دارند. با توجه به يافته‌هاي اين سازمان، در بين سال‌هاي 1990 تا 2009، 24 درصد از بيماري‌هاي ناشي از مواد غذايي به دليل مصرف اين سبزيجات بوده است. سارا كلاين، كارشناس ايمني مواد غذايي در مركز علوم منافع عمومي معتقد است كه اين سبزيجات در مزارع بزرگي رشد و پرورش مي‌يابند كه احتمال ابتلا به آلودگي اشرشيا وجود دارد. اين آلودگي‌ها مي‌تواند از طريق كود حيوانات و يا آب آلوده به درون گياه نيز نفوذ كند. دكتر سارا كلاين توصيه مي‌كند كه به جاي خريد سبزي‌هاي بسته‌بندي شده و آماده خودتان شخصاً اين سبزيجات را خريداری و آنها را به دقت تميز و ضد عفوني كنيد.


 ماهي‌ها و تن‌ها
در مورد خطر ناشي از مقدار زياد جيوه در ماهي‌ها به‌طور گسترده‌اي در رسانه‌ها تبليغ مي‌شود. اما به بيماري‌هاي ناشي از مواد غذايي كمتر اشاره مي‌شود؛ در حالي كه به گزارش CSPI ماهي‌ها، سومين عامل بيماري‌هاي ناشي از مواد غذايي هستند كه در سال‌هاي 1990-2009، 2341 مورد از موارد گزارش شده را شامل مي ‌شده اند. آلودگي‌ ماهي‌ها مربوط به نوعي سم به نام «Scombrotoxin» است. در صورتي كه ماهي پس از صيد طي مراحل حمل و نقل و يا فرآيند شدن در جاي خنك نگهداري نشود، شرايط براي ايجاد اين سم مهيا مي‌گردد. دكتر شويل معتقد است كه حتي با پخت و پز ماهي در شرايط مناسب، اين سم از بين نخواهد رفت. براي كاهش خطر، تنها راه، خريد صحيح است. ماهي را از مكان‌هاي معتبر بخريد كه مطمئن هستيد تازه بوده و در دماي 40 درجه و يا كمتر نگهداري شده است. ماهي تن خام ذخيره شده نيز قبل از پخت و پز بايد در دماي پايين ومناسب نگهداري شود.