رشته چه ویژگی‌هايی بايد داشته باشد

نوشته  : مهندس مسعود خبازی کارشناس مسؤول اداره استاندارد کاشان 
مقدمه
از جمله فرآورده‌های خمیری حاصل از آرد گندم، انواع رشته مانند رشته پلویی و آشی است که در کشور ما به صورت سنتی، کارگاهی و صنعتی تولید مي‌شود و از لحاظ ارزش غذایی در گروه نان و غلات قرار می‌گیرد. با توجه به کاربرد و مصارف گوناگون انواع رشته‌ها، اطمینان از کیفیت مطلوب محصول و بهداشتی بودن آن نقش مهمی در تامین سلامت افراد دارد. این مقاله به اختصار به بیان روش تهیه، ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و بهداشتی مطلوب این فرآورده می‌پردازد.
 




غذا، خواب، آرامش

نوشته  : مهديه رشيدي‌نيا مشاور تغذيه و رژيم درماني فارغ‌التحصيل از دانشگاه علوم پزشكي شهيدبهشتي
چنانچه مشكل به خواب رفتن، يا بيدار شدن از خواب را داشتيد و يا اينكه شب مدت زيادي خوابيديد، اما باز هم در طول روز احساس خستگي كرديد، بدانيد كه با مشكل اختلال در خواب مواجه هستيد. خواب براي انسان و سلامت وي بسيار ضروري است. افرادي كه خوب مي‌خوابند و خوابشان كافي و عميق است، روز بعد، آمادگي بيشتري براي كار كردن دارند، تا آنهايي كه كم خوابند و يا خوابشان عميق نيست.
اصولا بي‌خوابي به سه شكل ظاهر مي‌شود:
1- گروهي از افراد وقتي به رختخواب مي‌روند تا مدت زيادي بيدار مي‌مانند و خوابشان نمي‌برد كه به اين نوع بي‌خوابي، بي‌خوابي اوليه (initial insomnia) مي‌گويند.

كلينيك تغذيه

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
دكتر سيدضياءالدين مظهري
متخصص تغذيه و رژيم درماني
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران
مدير گروه تغذيه دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات



آيا گرم كردن غذا در ظروف پلاستيكي در مايكروويو ضرر دارد؟

پاسخ مثبت است، زيرا به هنگام گرم نمودن غذاهاي مصرفي در اغلب ظروف پلاستيكي (به خصوص غذاهايي كه مملو از روغن مي‌باشند)، تحت تأثير حرارت ماده زيانبار و سرطانزايي به نام ديوكسين آزاد مي‌گردد و ايمني غذاها را كه همواره در كنار امنيت غذايي توصيه مي‌شود، دچار مخاطره مي‌نمايد و اين موضوع نه تنها در مورد قرار دادن مواد غذايي در درون ظروف پلاستيكي صدق مي‌كند، بلكه لفاف‌هاي پلاستيكي نيز بايد قبل از قرار دادن مواد غذايي در درون مايكروويو از دور غذاها جدا و برداشته شوند، مگر در مورد پلاستيك‌هايي كه مخصوص اين كار تهيه شده‌اند و داراي مهر و يا نوشته‌ microwave- safe مي‌باشند.

راهنماي تفسير نتايج آزمايش خون

نوشته  : بهناز عباسي‌مقدم كارشناس ارشد تغذيه 
براي اغلب ما اين اتفاق افتاده است كه نسبت به تفسير نتايج آزمايش خون خود يا نزديكانمان حساس شده باشيم، البته اغلب نتايج آزمايشات خون همراه با مقادير مرجع و رفرانس هستند كه كار را بسيار راحت‌ نموده است. با وجود اين، در بعضي موارد، علامت‌هاي اختصاري و يا در برخي موارد اطلاعات مختصر ما در مورد نقش بعضي مواد شيميايي در بدن، ممكن است ما را گيج كنند كه البته همين اتفاق ما را به دانستن سريع‌تر نتيجه آزمايش حساس‌تر مي‌كند.
در اغلب موارد، به دنبال بروز مشكل يا بيماري مكلف به انجام تست خون مي‌شويم، اما در موارد بسياري هم تغييراتي در اجزاء خوني ما رخ مي‌دهد كه بدون انجام آزمايش هيچ موقع متوجه آن نمي‌شويم و اين تغييرات در درازمدت بر روي سلامتي ما اثر سوء خود را نشان مي‌دهند.
امروزه، نتايج آزمايشات خون در قسمت‌هاي هماتولوژي، بيوشيمي، ايمونولوژي و ارزيابي هورمون‌ها به تفكيك ارائه مي‌شوند. مي‌توان گفت بيشترين تأثير تغذيه در قسمت بيوشيمي خون قابل مشاهده است، چون مواردي نظير قند خون، چربي خون، اوره و... در اين بخش اندازه‌گيري مي‌شوند.

بيماري ديورتيكولار عوارض و درمان

نوشته  : دكتر احمدرضا درستی متخصص تغذیه عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران 
پاتوفيزيولوژي
ديورتيكولار عبارت است از ايجاد فتق‌هايي شبيه كيسه ديورتيكول در ديواره كولون كه احتمالا ناشي از يبوست طولاني مدت و افزايش فشارهاي كولوني مي‌باشد. البته علت دقيق اين بيماري به خوبي شناخته نشده، اما مطالعات حيواني و انساني اين اختلال را به يبوست و افزايش فشارهاي داخل كولون به مدت طولاني مرتبط دانسته‌اند.
رژيم‌هاي كم فيبر و كم حجم علاوه بر ايجاد يبوست، ضمنا ممكن است در درازمدت ديورتيكول ايجاد كنند. غذاي خورده شده در روده كوچك مواد مغذي خود را به جريان خون تحويل داده و سپس به روده بزرگ مي‌رسد؛ جايي كه در آن آب و املاح نيز گرفته شده و تبديل به توده‌اي كم حجم و فشرده مي‌گردد.

لاغري؛ دلايل و راهكارها

نوشته  : گفتگو: فاطمه استيري 


ما همیشه فکر می‌کنیم چاقی، مشکلی است که برطرف کردن آن سخت می‌باشد، در صورتی که بسیاری از افراد مبتلا به لاغری هستند و افزایش وزن برای آنها مشکل‌تر از کاهش وزن است!
هر کس با مشخصات فیزیولوژیکی که دارد، در یک محدوده وزنی، سالم است. اگر چاق‌تر از آن شود، دچار اضافه وزن شده و در معرض ابتلا به بیماري‌های مزمن قرار می‌گیرد، اما کمبود وزن هم خطرساز است. هرچه وزن فرد با حد پایین سلامتی فاصله بیشتری داشته باشد، خطر ابتلا به بیماری‌هایی که موجب مرگ زودرس می‌شوند، بیشتر است، زیرا فرد توان کافی برای انجام فعالیت‌های روزانه را ندارد و بیشتر اوقات احساس ضعف می‌کند. لاغري يك مكانيسم مزمن است و درمان آن مثل هر پروسه مزمن ديگري نياز به زمان دارد، ولی به خاطر داشته باشید که هرگز در درمان لاغري بدون تجویز پزشک از دارو استفاده نکنید، چرا كه در هر حال داراي عوارض مي‌باشد.





قد رشيد، رويا نيست!


نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران
سوماتوتروپين يا هورمون رشد كه از طريق هيپوفيز وارد خون مي‌شود، عملكردهاي متفاوت و مختلفي دارد كه قسمتي از آنها عبارت مي‌باشند از: تحريك تقسيم سلولي، افزايش بازده و استحكام استخوان‌ها، رشد عضلات و خونرساني به مويرگ‌ها، ترميم و يا جايگزيني سلول‌هاي فرسوده و پير، افزايش سوخت چربي‌ها، ايجاد لطافت در پوست، ايجاد نشاط و سرحالي، افزايش رشد و حجم سلول‌هاي ريه، تقويت سيستم ايمني و دفاعي بدن و پيشگيري از تحليل رفتن گلبول‌هاي قرمز.
نحوه تعيين ميزان هورمون رشد
عده زيادي از پژوهشگران و دانشوران عقيده دارند چون ميزان اين هورمون دائماً در حال تغيير مي‌باشد و هر سه ساعت ميزان آن فرق مي‌كند، سنجش يكباره سطح اين هورمون در جريان خون به علت نوسانات زيادي كه دارد قابل استناد نمي‌باشد، 



رژیم هایی که شما را از پا درمی آورند


انجام جراحی های غیرضروری و حتی توسل به ورزش های بسیار سنگین، آنقدر حادثه آفرین بوده و خسارت های جانی و مالی وارد کرد که از هرسو به راحتی می توان خبر حادثه ای تلخ را به خاطر رژیم غذایی نادرست یا جراحی غیراصولی را شنید.
رژیم هایی که شما را از پا درمی آورند
تلاش برای رسیدن به اندام متناسب، آن هم با روش های غیراصولی مثل رژیم های لاغری خودسرانه و بسیار کم کالری تا مصرف انواع و اقسام داروهای پرعارفه لاغری، انجام جراحی های غیرضروری و حتی توسل به ورزش های بسیار سنگین، آنقدر حادثه آفرین بوده و خسارت های جانی و مالی وارد کرد که از هرسو به راحتی می توان خبر حادثه ای تلخ را به خاطر رژیم غذایی نادرست یا جراحی غیراصولی را شنید.

رستوران یا بیمارستان بین‌راهی؟ انتخاب با شماست

رستوران یا بیمارستان بین‌راهی؟  انتخاب با شماست
 رستوران  - ایران سرزمین پهناوری است و معمولا برای مسافرت جاده‌ای در آن بایستی ساعات زیادی را در جاده بود به‌طوری که یک وعده غذایی یا بیشتر در مسیر سفر صرف می‌شود. اگر جزو کسانی نباشید که وعده‌های غذایی را از خانه با خود می‌برند حتما گذرتان به رستوران‌های بین‌راهی خواهد افتاد. وزارت بهداشت هرساله در حوالی تعطیلات نوروز یا فصل تابستان از طرح‌هایی خبر می‌دهد که در آن نظارت بیشتری بر این رستوران‌ها صورت می‌گیرد و به‌صورت ویژه‌ای با رستوران‌های بین‌راهی متخلف برخورد می‌کند. عملکرد ناظران بهداشت فارغ از موفقیت‌آمیزبودن یا نبودن آن بخشی ازیک فرایند نظارتی است و بخش دیگر آن را مردم خود بر عهده دارند.
محسن فرهادی، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت درباره این طرح به همشهری گفت: در طرح تشدید کنترل بر مراکز تهیه مواد غذایی، امسال نیز رسیدگی به رستوران‌های بین‌راهی اجرا خواهد شد. کارشناسان بهداشت محیط وزارت بهداشت موظفند اماکن بین‌راهی را از نظر سرویس‌های بهداشتی، آب مصرفی، وضعیت دفع فاضلاب و بهداشت مواد غذایی کنترل کنند.

توت‌فرنگی در برابر دیابت

توت‌فرنگی در برابر دیابت

تحقیقات جدید نشان می‌دهد، مصرف توت‌فرنگی‌ که سرشار از ترکیبی به نام فیستین است، از بروز برخی عوارض دیابت نوع 1 ، تا حد زیادی پیشگیری می‌کند.
"مصرف یک سیب در روز، دکتر را از خانه دور می‌کند" این ضرب‌المثل به نظرتان آشنا نیست؟
عامه مردم می‌دانند مصرف میوه و سبزی‌جات برای سلامتی و پیشگیری از بیماری‌ها، اثر فوق‌العاده‌ای دارد.
طی یافته‌های حاصله از تحقیق جدیدی که در انستیتوی سالک در زمینه تحقیقات بیولوژیکی صورت گرفت، توت‌فرنگی‌ها یکی از سالم‌ترین میوه‌ها محسوب شده که می‌توانند از بروز بیماری‌های کلیوی ناشی از دیابت نوع 1 ، دیابت نوع 2 و نیز برخی سرطان‌ها پیشگیری کنند.
توت‌فرنگی‌ها سرشار از ترکیب خاصی به نام فیستین هستند که در بلوبری‌ها نیز موجودند.