غذاها چه تأثيري روي دندان‌ها دارند


نوشته : دكتر كوروش جعفريان متخصص تغذيه 
آيا برنامه‌ غذايي شما به دندان‌هايتان آسيب مي‌رساند؟ براي داشتن لبخند زيبا و سالم، چه چيزي بايد بخوريد و چه چيزي بنوشيد؟
اسيد، ميناي دندان‌ها را فرسوده و ساييده كرده و باعث فساد دندان‌ها و كرم خوردگي آنها مي‌شود.
نوشيدني‌هايي كه به مقدار زياد اسيدي هستند، مثل آب ليمو، مي‌توانند ميناي دندان‌ها را فرسوده كنند؛ اما معمولاً مصرف آب ليمو آنقدر زياد نيست كه مشكل جدي ايجاد كند. برخي ديگر از آب‌ميوه‌ها (مركبات) نيز اسيدي هستند، اما چندان خطرساز نيستند. آب‌ميوه‌‌هاي شيرين كمتر اسيدي هستند، ولي مقدار زيادي قند دارند؛ بنابراين در مورد استفاده از آنها بهتر است بيشتر دقت كنيد؛ چرا كه علاوه بر دندان‌ها ممكن است مشكلات ديگري نيز ايجاد كنند.دغدغه اصلي، غذاهايي هستند كه به دندان‌ها مي‌چسبند. قندها و نشاسته‌ها وقتي گوارش مي‌شوند، باكتري‌ها آنها را به محصولات تجزيه‌شده اسيدي تبديل مي‌كنند. هر چه اين مواد اسيدي مدت طولاني‌تري با دندان‌ها در تماس باشند، احتمال فساد و خرابي دندان‌ها بيشتر مي‌شود. غذاهاي چسبنده قند و نشاسته بيشتري دارند و به راحتي در فضاي ميان دندان‌ها جاي مي‌گيرند و آسيب‌هاي جدي ايجاد مي‌كنند. نان، شيريني‌ها، كلوچه‌ها، چيپس، حبوبات و غلات از اين قبيل هستند. توصيه پزشكان اين نيست كه از مصرف اين مواد غذايي پرهيز كنيد؛ اما براي جلوگيري از به وجود آمدن چنين شرايطي بايد دندان‌ها را مسواك زد و از نخ دندان استفاده نمود. بهتر است بعد از هر وعده غذايي دهان و دندان‌هايتان را بشوييد. استفاده از دهانشويه نيز مفيد است؛ زيرا برخي باكتري‌ها را از بين مي‌برد.

چه زماني بايد دندان‌ها را مسواك زد؟

تغذيه مناسب كليد موفـقيت در ورزش


نوشته : حوريه دانش‌بدي دانشجوي كارشناسي ارشد تغذيه 
مطمئناً هيچ‌یک از شما بدون داشتن تجهیزات ضروری به فوتبال نمي‌روید. براي ورزش فاکتورهاي زيادي لازم است كه ورزشكاران نبايد آن را فراموش كنند و يكي از آنها سوخت مناسب است. مهم نيست كه براي تناسب اندام، كاهش وزن و يا سلامتي ورزش مي‌كنيد، اگر قبل و بعد از ورزش، غذاي مناسب بخوريد، نتايج بهتري خواهيد گرفت. بيشتر مردم به اشتباه تصور مي‌كنند براي كاهش وزن نبايد نزديك زمان ورزش هيچ نوع ماده غذايي را بخورند ولي اين تصور كاملاً نادرست است. كالري دريافت شده قبل از ورزش به ندرت به اضافه وزن منجر مي‌شود و معمولاً به عنوان سوخت عضلات مورد استفاده قرار مي‌گيرد. مصرف كربوهيدرات قبل از ورزش نيز براي سوزاندن چربي‌ها ضروري است. كربوهيدرات انرژي لازم براي ورزش را تأمين مي‌كند. ورزش در حالي كه قندخون افت كرده است، مي‌تواند بسيار خطرناك باشد.

آماده‌سازي قبل از شروع ورزش
 يكي دو ساعت قبل از ورزش حداقل يك غذاي سبك بخوريد (200 كالري و يا كمتر) اگر كلاس ورزشي شما ظهر شروع مي‌شود و صبح صبحانه خورده‌ايد، حتماً لازم است كه نزديك ظهر كمي غذاي سبك ميل كنيد. بهتر است نيمي از ساندويچ خود را قبل از ورزش، حدود ساعت 10 ميل كنيد. اگر ورزش شما بعدازظهر است، نيمي از شام خود را در اواسط بعدازظهر بخوريد، اين كار باعث مي‌شود بدون اينكه كالري زيادي دريافت كنيد، سوخت بدن شما هم براي بعد و هم قبل از ورزش تأمين شود. اگر صبح به محض بيداري از خواب ورزش مي‌كنيد و احساس مي‌كنيد با خوردن صبحانه معده شما سنگين مي‌شود شب قبل از رفتن به رختخواب (يك ساعت قبل) يك غذاي سبك بخوريد؛ مثلاً يك ظرف كوچك بلغور و جوي دو سر و يا برنج قهوه‌اي. اين نوع غذاهاي فيبردار درون بدن باقي مي‌مانند و سوخت كافي را براي ورزش تأمين مي‌‌كنند. مي‌توانيد صبح بعد از بيداري يك غذاي سبك همچون موز بخوريد كه سريع هضم مي‌شود و يك ساعت بعد ورزش را آغاز كنيد.

برنامه غذايي كودكان مبتلا به سلياك


نوشته: دكتر زهرا نوع‌پرست متخصص كودكان 
سلياك، نام يك نوع بیماری است كه باعث مي‌شود بدن به پروتئين‌غذايي كه گلوتن نام دارند، حساسيت نشان دهد.  اگر كودكاني كه از بيماري سلياك رنج مي‌برند غذاهاي حاوي گلوتن بخورند، سيستم دفاعي بدن‌شان به ديواره روده كوچك آسيب مي‌رساند. اين اتفاق ممكن است با بروز برخي علائم همراه باشد و در اغلب موارد باعث آسيب ديدگي روده مي‌شود. يك روده سالم پر از برآمدگي‌هاي بسيار كوچك بندانگشتي است كه «ويلي» نام دارند. هدف آنها افزايش پوشش روده است و به جذب مواد مغذي غذاها كمك مي‌كنند. وقتي كه بيمار مبتلا به سلياك، گلوتن جذب مي‌كند، ويلي‌هاي روده او آسيب مي‌بينند و به صورت مسطح در مي‌آيند بنابراين جذب مواد مغذي سخت مي‌شود و به همين دليل رشد و سلامت كودك به خطر مي‌افتد. در ایران شیوع بیماری  نیم درصد در کودکان و تا یک‌درصد در بزرگسالان گزارش شده است که مشابه شیوع جهانی است.

علائم
علائم بیماری ممکن است خود را به صورت گوارشی یا غیر گوارشی نشان دهند.برای مثال فردی ممکن است اسهال و دردهای شکمی داشته باشد، در حالی که فرد دیگر تحریک‌پذیر و افسرده باشد. در حقیقت تحریک‌پذیری از عمومی‌ترین علائم بیماری سلیاک در کودکان است.

چگونه روند كاهش وزن را تسريع كنيم؟


نوشته  : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه 
اگر شما در پي كاهش وزن هستيد، اما موفقيت چنداني به دست نمي‌آوريد، دانستن نكات زير كمك مي‌كند تا اين‌كار را راحت‌تر انجام دهيد. اغلب ما براي تغيير برنامه غذايي خود، ابتدا كالري دريافتي‌مان را كاهش مي‌دهيم و يك برنامه براي رسيدن به تناسب اندام در پيش مي‌گيريم. در واقع ايجاد نوعي عدم تعادل در بدن مي‌كنيم كه كمك مي‌كند چربي بيشتري از دست بدهيم. اما بدن ما تعادل داشتن را ترجيح مي‌دهد؛ بنابراين كم‌كم خود را با تغييرات جديد مطابقت مي‌دهد تا تعادل بيشتري ايجاد شود؛ يعني كالري كمتري مي‌سوزاند تا از ذخيره‌هاي چربي‌اش بيشتر محافظت كند. اين همان زماني است كه شما رژيم غذايي خود را دنبال مي‌كنيد، اما ديگر نتيجه‌اي نمي‌گيريد. علت اين اتفاق آن است كه:
 بدن شما  نياز به استراحت دارد تا خود را با كاهش كالري مطابقت دهد.   ميزان كالري دريافتي شما ممكن است با ميزان كالري مصرفي تعادل نداشته باشد.  روند كاهش كالري مصرفي وقتي‌كه بسيار شدت مي‌گيرد، باعث كند شدن متابوليسم بدن مي‌شود. با محدود كردن بيش از اندازه كالري مصرفي، شما در خطر از دست رفتن و تحليل عضلات قرار مي‌گيريد.
 عدم تعادل هورموني ارتباط كاملي به توانايي بدن براي سوزاندن چربي‌ها دارد.   در مورد خانم‌ها برخي نوسانات در وزن (كاهش يا افزايش چند كيلو وزن) مي‌تواند در اثر سيكل ماهانه و يا حفظ و نگهداري آب صورت گيرد.

جو پدر غلات


نوشته : آسیه حسن زاده مدرس دانشگاه جامع علمی 
جو با نام علمي«Hordeum vulgare» گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاعش بسته به انواع مختلف آن، تا یک متر می‌‏رسد. برگ‌‏های آن متناوب، باریک و دراز به رنگ سبز تیره می‌‏باشند. جو که بیش از دوازده هزار سال پیش شناخته شده، بومی آسیای غربی و آفریقای غربی است كه به سرعت در نواحی مدیترانه منتشر شد. اين گياه از آغاز پيدايش انسان و احتمالا قبل از گندم کشت می‌‏شده و هنوز یکی از غذاهای عمده انسان به شمار می‌‏رود، در ايران، جو در گیلان، آذربایجان، اصفهان، لرستان، خوزستان و به عبارت ديگر، در همه جای كشورمان به طور وسیعی کشت می‌‏شود.

ترکیبات شیمیایی جو
جو حاوی انواع پُلی‌ساکاریدها، نظیر نشاسته و دکسترین است. گیاهک جوانه جو حاوی ترکیبات روغنی، از جمله اسیدهای چرب (شامل: اسید استئاریک، اسید پالمتیک، اسید اولئیک و اسید لینولئیک) می‌‏باشد. بنابراین از نظر مواد غذایی، بین دانه جو و دانه‌‌های در حال رشد و جوانه‌زده اين گياه تفاوت عمده‏ای وجود دارد. جدول زير مواد موجود در 100 گرم جو را نشان می‌‏دهد. جو به طور معمول به سه صورت در بازار عرضه می‏‌شود. 1- جوي پوست نگرفته که هنوز سبوس آن جدا نشده است. 2- جوي پوست‌کنده که پوست آن گرفته شده است. 3- جوي سفید که پوست و سبوس آن گرفته شده و به نام «جوي مرواریدی» معروف است.

همه خوبي‌هاي انگور وزغال اخته


نوشته : آذین کریم زاده کارشناس ارشد تغذیه 
انگور فواید فراوانی دارد، از جمله درمان یبوست، رفع خستگی و کوفتگی بدن، بهبود اختلالات کلیوی و حتی پیشگیری از آب مروارید؛ هم‌چنین انگور یکی از خوش طعم‌ترین میوه‌ها و سرشار از ویتامین‌های A، C،B6  و فولات است. علاوه بر این ویتامین‌ها، انگور منبع کاملی از املاح معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و سلنیوم محسوب مي‌‌شود. فلاونوئید‌‌ها ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند که با از بین بردن رادیکال‌‌هاي آزاد، وقوع واکنش‌‌هاي شیمیایی مضر در بدن را مهار مي‌‌کنند. انگور حاوی مقدار زیادی فلاونوئید است، در نتیجه در پیشگیری از پیری پوست بسیار موثر است.
انگور در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌‌ها موثر است، در ادامه شاهد اثر انگور در درمان برخی بیماری‌‌ها خواهیم بود:


آسم
در کنار تمام خواصی که انگور دارد، می‌توان از آن در درمان آسم نیز استفاده کرد. انگور باعث افزایش رطوبت ریه‌ها می‌شود و از خشکی ریه و تحریک پذیری آن پیشگیری می‌کند.

بیماری‌های قلبی
انگور با افزایش ترکیبی به نام اکسید نیتریک در خون، از تشکیل لخته و بروز سکته پیشگیری مي‌‌کند. هم‌چنین آنتی اکسیدان‌‌هاي موجود در انگور مانع اکسیداسیون کلسترول LDLشده و از انسداد عروق خونی پیشگیری مي‌‌کند.

وسواس تغذيه‌اي


نوشته  : دكتر كوروش جعفريان متخصص تغذيه 
امروزه در دنيايي زندگي مي‌كنيم كه حجم اطلاعات تغذيه به اندازه‌اي زياد شده كه گاها متخصصين تغذيه نيز در دادن توصيه‌هاي معقول و كاربردي ناتوان مي‌شوند. توسعه رسانه‌ها و دسترسي سريع و نامحدود به اطلاعات اينترنتي گاها باعث سردرگمي ‌افراد مي‌گردد. اطلاعاتي كه بدون كنترل و عبور از فيلترهاي علمي ‌در دسترس عموم قرار مي‌گيرند و انتخاب خوب و بد را براي همه افراد معمولي دشوار مي‌سازند. بدون شك يكي از راه‌هاي داشتن تغذيه سالم و مطلوب دارا بودن دانش تغذيه مناسب است. اگرچه داشتن معلومات تغذيه‌اي براي پيروي از يك رژيم غذايي صحيح لازم است، اما بدون شك كافي نيست. داشتن انگيزه و نگرش مثبت نيز براي تحقق اين امر ضروري است. بحث تغذيه از بدو پيدايش انسان بعنوان يك دغدغه مطرح بوده است. آموزه‌هاي ديني و توجه بزرگان علمي ‌نيز در مورد اهميت تغذيه مويد همين مطلب مي‌باشد.

وسواس‌ به غذامانند هر رفتاري پرهيز از افراط و تفريط لازمه موفقيت در آن رفتار است. رفتارهاي تغذيه‌اي نيز از اين قاعده مستثني نيستند. بسياري از افراد فكر مي‌كنند كه براي اطمينان از داشتن تغذيه صحيح بايد تمام نكات تغذيه‌اي را مو به مو رعايت نمايند. چنانچه كسي بتواند تمام موارد مربوط به تغذيه سالم را رعايت كند ارزشمند است، اما با توجه به پيچيدگي‌هاي فيزيولوژيكي و متابوليكي ما انسان‌ها و همچنين تنوع غذاها تقريبا به جرات مي‌توان گفت كه چنين آرزويي تحقق نخواهد يافت.

غذاهايي كه به ترك سيگار كمك مي‌‌كنند


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
اكثر سيگاري‌ها واقعاً آرزو مي‌كنند كه اي كاش سيگاري نبودند. آنها به خوبي از خطرات سيگار آگاه هستند و بسياري از آنها واقعاً مي‌خواهند كه سيگار را ترك كنند، ولي متاسفانه به دليل اعتياد و وابستگي و روحي به سيگار، ترك آن كمي مشكل است و به اراده و تعهد و همت نياز دارد. نيكوتين اعتياد‌آور است. روش‌هاي زيادي براي ترك سيگار وجود دارد كه عبارتند از هيپنوتيزم، دارو، طب سوزني و . . . ولي پژوهشگران معتقدند كه بهترين روش ترك سيگار در يخچال‌ها نهفته است! بله درست است. بهترين روش ترك سيگار استفاده از مواد غذايي كه در اينجا به غذاهايي كه به ترك توتون و تنباكو كمك مي‌كنند، اشاره مي‌كنيم:

شير و فرآورده‌هاي لبني
شير يكي از مغذي‌ترين مواد مغذي است كه به‌طور جامع بدن را تقويت مي‌كند؛ ولي آيا مي‌دانستيد كه مصرف لبنيات به ترك سيگار كمك مي‌كند؟ افراد سيگاري اگر قبل از سيگار كشيدن، يك ليوان شير بنوشند، اصلاً از طعم سيگار لذت نخواهند برد و طعم تلخ آن، آنها را اذيت مي‌كند؛ به‌طوري كه مجبور مي‌شوند سيگار خود را نصفه خاموش كنند. براي تأثير بيشتر مي‌توانيد سيگار را درون شير خيس كنيد و پس از خشك شدن آن را مصرف كنيد. طعم فوق‌العاده وحشتناك آن باعث مي‌شود كه به تدريج علاقه خود را براي استعمال آن از دست دهيد و طعم بد آن را به ياد بياوريد.

5تهديد بزرگ سلامت‌ غذا‌ها


نوشته : موژان زرگرزاده کارشناس تغذیه 
امروزه، معني ايمني مواد غذايي بيش از يك معناي ساده تاريخ انقضا است. از آنجا كه مشكلات بهداشتي عمده‌اي در عرضه مواد غذايي در كشورهاي جهان وجود دارد، در اينجا به برخي نكات كه براي حفاظت از سلامت خود و خانواده‌تان بايد به آن دقت كنيد، اشاره خواهيم كرد. امرو زه در مواد غذائی برای افزایش محصولات از هورمون‌ها استفا ده می کنند که بسيار برای سلامت ما مضر می‌باشد.امروز ه هورمون رشد به حیواناتی مانند گاو و گوسفند داده می شود، و این به منظور تسریع ایجاد وزن درآنها  می باشد، بنابراین تولید محصولات گوشت برای مصرف کنندگان با سرعت بیشتری انجام می‌گردد. از طرفی هورمون رشد تولید شیر را در حیوانات زیاد می کند. در حالی که صنایع لبنی و گوشت به استفاده از هورمون رشد برای افزایش بهره وری و سود متکی هستند، این هورمون ها برای سلامت انسان ها مضر است.

چگونه غذاهاي سالم به غذاهاي ناسالم تبديل مي‌شوند؟
كارشناسان ايمني مواد غذايي مي‌گويند، آلودگي باكتريايي يكي از اثرات ناخواسته توليدات انبوه است كه به طور فزاينده‌اي فناوري شيميايي رو به گسترش است. امروزه مصرف‌كنندگان مواد غذايي درمعرض خطرات و باكتري‌ها قرار دارند و علاوه بر باكتري‌ها غذاها هورموني شده‌اند و بايد نگران آنتي‌بيوتيك موجود در انواع گوشت‌ها نيز بود.

نكات مهم در ايمني غذا


نوشته : دکتر مریم لویمی 
بیماریهاي ايجاد شده توسط غذا قابل پیشگیری مي‌‌باشند، بدین منظور اقداماتی در مراحل مختلف ‌‌باید انجام شود که عبارتند از:
اگر تعداد باکتری‌‌هاي موجود در غذا زیاد باشد‌، پس از مصرف این ماده غذایی ممکن است باکتریها در روده به رشد خود ادامه داده و سبب ایجاد بیماری شوند. از جمله این باکتریها مي‌‌توان به سالمونلا‌، کمپیلوباکتر‌، اشرشیاکلی خونریزی دهنده و لیستریا اشاره کرد.  مصرف غذای حاوی سموم باکتریهایی نظیــر  ســم بــاکتـری استـــافیـــلوکــوکــوس آرئــوس و کلستریدیوم بوتولنیوم نیز سبب مسمومیت غذایی مي‌‌شود. سموم تولید شده در غذا ظاهر‌، بو و طعم ماده غذایی را تغییر نمی‌دهند.

مرحله خریداری و نگهداری مواد غذایی
 بسته‌‌هاي حاوی گوشت سفید و گوشت قرمز خام را از سایر مواد غذایی خصوصا از مواد غذایی که برای مصرف آنها فرآیندی انجام نمی‌گیرد، بايد جدا نگهداری کرد.  از کیسه‌‌هاي پلاستیکی یا سایر ظروف بسته بندی برای جلوگیری از چکیدن عصاره بر روی سایر مواد غذایی یا سطوح یخچال استفاده شود.  پس از خرید مواد غذایی که بر روی آنها برچسب نگهداری در یخچال وجود دارد، آنها را سریعاً در یخچال قرار دهيد.   از یک دماسنج جهت اطمینان از تنظیم بودن دمای یخچال و فریزر استفاده نمایید. دمای یخچال باید 4/4 درجه سانتیگراد یا کمتر و دمای فریزر  18- درجه سانتیگراد یا سردتر باشد.