تغذيه آنلاين


تحريريه دنياي تغذيه 
آبميوه‌هاي صنعتي به كودكان زير يك سال ندهيد

معاون آموزشي دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي نسبت به مصرف آبميوه‌هاي صنعتي در کودکان به ويژه زير يک سالگي هشدار داد. به گزارش خبرنگار وب‌دا، دكتر خاكشور با بيان اين مطلب اظهار داشت:‌ آبميوه بايد طبيعي و تازه باشد و در منزل تهيه شود و مصرف آبميوه‌هاي صنعتي به علت وجود اسانس‌ها، افزودني‌ها و مواد نگهدارنده به هيچ عنوان توصيه نمي‌شود.
وي افزود: از مصرف نمک، ادويه و مواد سرخ کردني به مقدار زياد در غذاي کودک به شدت پرهيز کنيد زيرا مصرف نمک زياد در غذاي کودک، احتمال بروز بيماري‌هاي قلبي عروقي در سنين بالا را افزايش مي‌دهد.
دكتر خاكشور در ادامه به ضرورت آرامش هنگام غذا خوردن کودک اشاره و خاطر نشان كرد: هنگام غذا دادن به کودک بايد تلويزيون خاموش و آرامش برقرار باشد.
اين پزشک متخصص همچنين تاکيد كرد: والدين بايد از تعيين جايزه براي خوردن غذا و يا اصرار در خوردن فرزندانشان به شدت خودداري کنند.

سايه سنگين فلزات بر غذاها


تحريريه دنياي تغذيه 
جيوه موجود در ماهي‌ها، مواد پر كردن دندان، سرب موجود در رنگ‌ها و كادميوم و آرسنيك موجود در زباله‌هاي صنعتي، تمامي اينها فلزات سمي هستند كه اين روزها در محافل پزشكي بسيار مورد بحث قرار مي‌گيرند.
اما به واقع چقدر بايد نگران اين موضوع بود و چگونه مي‌توان خود را در برابر آنها محافظت كرد؟ آيا حتي مي‌توان تصور كرد كه روزانه مجبور باشيم دوز مشخصي از فلزات سنگين را در وعده‌هاي غذايي خود مصرف كنيم؟ حتي تصور آن نيز وحشتناك خواهد بود، ولي در حال حاضر شما اين كار را انجام مي‌دهيد و هر روز مقدار كمي آرسنيك، كادميوم، سرب و جيوه مي‌خوريد! متأسفانه محيط زيست مملو از فلزات سنگين است و اغلب آنها نتيجه زباله‌هاي بزرگ صنعتي هستند؛

عوارض قرص‌هاي افزايش اشتها


 دكتر احمدرضا درستی
- با سلام، آقايي 33 ساله هستم با قد 184 سانتيمتر و وزن 67 كيلوگرم كه بسيار لاغر بودم. با مصرف دارويي به مدت 6 ماه به 75 كيلوگرم رسيدم، ‌ولي الان 2 ماه است كه كبدم مشكل پيدا كرده است. شنيده‌ام كه  مصرف قرص سيپروهپتادين براي افزايش اشتها مفيد است. آيا اين امر صحيح است و اين دارو عوارض خاصي ندارد؟ لطفا مرا راهنمايي كنيد. با تشكر.
0592*** 0935
ابتدا لازم به يادآوری است که عموما مصرف داروها با عوارضی همراه است. به عنوان مثال، حتی مصرف قرص ويتامين C نيز در دراز مدت مي‌‌تواند عوارضی برای قلب و عروق، کليه، کبد و حتی مغز داشته باشد، لذا تنها در مواردی که به مصرف دارو نياز باشد، بايد از آن استفاده نمود. بديهی است که هنگام ضرورت برای مصرف دارو، خودداری از مصرف آن عوارضی بسيار شديدتر و جدی‌تر از عوارض خود دارو دارد و لذا حتما هنگام نياز، بايستی از داروها کمک گرفته شود. 

نوشابه‌هاي انرژي‌زا يا انرژي‌گير


احسانه طاهري كارشناس ارشد تغذيه 
نوشابه‌‌هاي انرژي‌‌زا هم به خاطر نوع بسته بندی و هم به خاطر تبلیغات گسترده‌‌اي که در مورد آنها انجام مي‌شود، توجه طیف وسیعی از جوانان و نوجوانان و مخصوصا ورزشکاران را به خود جلب کرده‌‌اند.
مواد اصلي

نوشابه‌‌هاي انرژی‌زا در واقع حاوی مواد انرژی‌زا هستند که مهم‌ترین مواد اصلی این نوشابه‌‌ها را آب، کربوهیدرات و کافئین تشکیل مي‌دهد. از دیگر مواد تشکیل دهنده این نوشابه‌‌ها مي‌توان به افدرین، اسید آمینه تورین، جنسینگ، ویتامین‌‌هاي گروه B، دانه‌‌هاي گوارانا، کراتین و دانه‌‌هاي جینکو اشاره کرد. به طور مثال افدرین ماده محرکی است که روی اعصاب مرکزی بدن اثر مي‌گذارد و اثرات مخربی روی کارکرد قلب دارد.


تاثیر ترکیبات تشکیل دهنده شکلات سیاه در سلامتی


مینا عبدالهی و نیاز محمدزاده هنرور 
پروتئین موجود در شکلات سیاه: پروتئین شکلات در خمیر کاکائو یافت مي‌شود، با اینکه مقدارش بسیار ناچیز است، در تأمین سهم پروتئین روزانه نقش دارد.
چربی موجود در شکلات سیاه: لیپیدها در ماده چرب شکلات وجود دارند. آنها از کره کاکائو که در خمیر کاکائو وجود دارد، حاصل شده‌اند. کیفیت لیپیدها و ترکیب اسیدهای چربشان بسته به درصد کاکائو و وجود داشتن یا وجود نداشتن شیر متفاوت است. کلسترول که در چربی‌های حیوانی به مقدار فراوانی وجود دارد، در کره کاکائو میزانش صفر است، لذا در افرادی که سطح بالای کلسترول خون دارند، استفاده از شکلات سیاه تاثیرات منفی ایجاد نمي‌نماید.


اگر شير مادر نمي‌دهيد....


فرشته علی اصغری 
در گذشته نه چندان دور در ایران، بزرگ‌ترهای خانواده قبل از به دنیا آمدن کودکان با دادن خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های مغذی و حتی معطر به زنان باردار، می‌کوشیدند آنها را برای دوران شیردهی و داشتن شیر فراوان و خوش‌بو آماده کنند و شیر دادن مادران به نوزادان خود را تا دو سال امری طبیعی و بدیهی می‌دانستند.
مزاياي شير مادر
بدون تردید شیر مادر بهترین غذای نوزاد است، ترکیب شیر مادر برای تأمین انرژی و مواد مغذی در مقادیر مناسب طراحی شده است. شیر مادر حاوی فاکتورهای ایمنی ذاتی و اکتسابی است. شیر مادر همچنین به پیشگیری از اسهال و عفونت‌های گوش میانی کمک می‌کند. واکنش‌های آلرژیک به پروتئین‌های شیر مادر نادر است.

ویژگی‌ها وخواص غذایی تـمر هندی


 مهندس مسعود خبازی 
تمرهندی یا خرمای هندی درختی استوایی است که در اصل متعلق به شرق آفریقا بوده، اما امروزه در بیشتر نواحی گرمسیری آسیا و آمریکای لاتین دیده مي‌شود. ارتفاع این درخت به 20 متر مي‌رسد و در نواحی که فاقد هوای خشک هستند همیشه سبز باقی مي‌ماند. این درخت میوه‌هایی غلاف مانند تولید مي‌کند که دارای مغز و دانه‌هایی با پوسته سخت مي‌باشد. تمرهندی درخت محلی استان Phetchabun  تایلند است.
 در آشپزی آسیایی و آمریکای لاتین از مغز تمرهندی بعنوان چاشنی استفاده مي‌شود. مغز میوه جوان بسیار ترش بوده و به همین علت برای بسیاری از غذاها مناسب است، در حالیکه رسیده آن شیرین‌تر است و در دسرها، نوشیدنی‌ها یا بعنوان غذایی سبک کاربرد دارد. برگ‌ها و پوست این درخت نیز کاربردهای پزشکی دارد، مثلا در فیلیپین بصورت سنتی برای کاهش تب مالاریا از برگ‌های آن در چای گیاهی استفاده مي‌کردند. به سبب تراکم و دوام مغز چوب تمرهندی، از آن در ساخت لوازم چوبی منزل و کف پوش استفاده مي‌شود.

درباره روغن ذرت


 آسیه حسن زاده كارشناس ارشد صنايع غذايي 
تاريخچه و گياهشناسي ذرت
ذرت یکی از غلات مهم است که منشا آن قاره آمریکا می‌باشد و پس از گندم، بیشترین اراضی کشاورزی جهان به ذرت اختصاص دارد. ذرت تا قبل از سال ۱۴۹۲ میلادی (سال کشف آمریکا) در قاره آسیا، اروپا و آفریقا بعنوان یک گیاه زراعی شناخته شده نبود، اما این گیاه را از قرن‌ها قبل در آمریکاي مرکزی می‌شناختند و توسط مردم سرخ‌پوست آمریکا کشت می‌شد و به‌همین سبب نام لاتین آن از یکی از طوایف سرخ‌پوست بنام Marisi Mahig گرفته شده‌است.
اصولا ذرت یک گونه است، ولی از ارقام و واریته‌های متفاوتی تشکیل شده است، مانند: ذرت دندان‌اسبی، ذرت بلوری، ذرت آردی، ذرت پاپ‌کورن، ذرت غلاف‌دار، ذرت مومی و ذرت شیرین. 


خواص روغن گل سرخ


 اعظم اسلامي مجد 
خواص بي‌شمار روغن گل سرخ به خاطر اجزاي موجود در آن است. اين خواص شامل خاصيت نشاط‌آوري، ضدتب، ضدعفونت، ضد اسپاسم، ضد ويروسي، مسهل صفرا، ضد يبوست و ... است.  بي‌شك گل رز از زيباترين گل‌ها در تمام دنيا است و تا به امروز قصه‌ها و حكايت‌هاي زيادي راجع به اين گل شنيده‌ايد. حتماً كسي كه هيچ اطلاعي از خواص آن نداشته باشد، باز هم از زيبايي آن لذت مي‌برد. روغن گل رز از بخار دادن گلبرگ‌هاي تازه گل رز به دست مي‌آيد كه حاوي تركيبات بسياري مثل سيترونلول، سيترال، كارون، استات سيترونليل، اتانول، فارنسول، متيل اُژنول، نرول، نوتانول و ... است. از تأثيرات عاطفي و رواني اين گل تقريباً همه باخبريم، پس اجازه دهيد از خواص پزشكي روغن گل سرخ بگوييم:

پفك، چیپس، لواشك، یخمك، دانش آموزان را كندذهن می كند


معاون دفتر سلامت آموزش و پرورش با اعلام اینكه پفك، چیپس، لواشك، یخمك و آب نبات باعث ضعف، لاغری و كند ذهنی دانش آموزان می شود، گفت: بهتر است به جای این مواد خوراكی مضر از نان و پنیر، تخم مرغ، گردو، میوه های تازه یا خشك مثل خرما، كشمش، انجیر و توت استفاده شود.
پفك، چیپس، لواشك، یخمك، دانش آموزان را كندذهن می  كندمحمد چینیان در گفت وگو با خبرنگار «آموزش و پرورش» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،با اشاره به اینكه دانش آموزان باید برخی نكات بهداشتی و ایمنی را در مدرسه رعایت كنند گفت: شستن دستها با آب و صابون ، رعایت فاصله مناسب و استاندارد در زمان مطالعه و نوشتن ،خوداداری از فرو كردن مداد، خودكار و سایر چیزهای نوك تیز در گوش ها، نزدن مداد، پاك كن و وسایل آلوده را به دهان از مواردی است كه باید به آن توجه كنند.
وی افزود: كوتاه كردن ناخن ها در هر هفته، خودادری از خرید خوراكی از دست فروش ها و دوره گردها، استفاده از خوراكی تهیه شده در منزل در زنگ های تفریح استفاده از دستمال در هنگام عطسه یا سرفه شركت در فعالیتهای گروهی از موارد دیگری است كه باید رعایت شود.