گـوشـت خـطـر دارد؟



دکتر سعيد حسيني/متخصص تغذيه و رژيم‌درماني و استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران

يکي از عادت‌هاي تغذيه‌اي قديمي‌ها مصرف کمتر گوشت قرمز بود و اتفاقا يکي از سوال‌هاي خوانندگان «سلامت» اين است که آيا مصرف گوشت قرمز خطر دارد؟ آيا مي‌توانيم گوشت‌قرمز را به‌طور کل از سبد غذايي روزانه خود حذف کنيم و به جاي آن گوشت سفيد بخوريم؟ آيا اين کار باعث کم‌خوني فقرآهن نمي‌شود؟...
با مصرف گوشت‌قرمز، نياز بدن به دو ماده يعني پروتئين و آهن تامين مي‌شود. حذف گوشت قرمز باعث کم‌خوني نخواهد شد اما به شرطي که گوشت‌سفيد و منابع آهن گياهي جايگزين آن شود.
دو نوع آهن «هِم» و «غير هِم» وجود دارد. آهن «هِم» در گوشت قرمز و سفيد وجود دارد اما ميزان آهن گوشت مرغ و ماهي به اندازه گوشت قرمز نيست به همين دليل اگر قرار باشد گوشت قرمز را از برنامه‌غذايي خود حذف کنيم و گوشت سفيد بخوريم، لازم است ميزان مصرف منابع گياهي آهن مثل سبزي‌هاي سبز تيره نظير بروکلي را بالا ببريم. آهن «غيرهِم» (به نسبت متفاوتي)‌ در مواد غذايي با منشأ گياهي مانند غلات كامل، حبوبات، سبزي‌هاي برگ سبز، مغزها (پسته، بادام، گردو و فندق) و انواع خشکبار (برگه‌هلو، زردآلو، انجير، کشمش و خرما) وجود دارد. آهن «هِم» جذب بالايي دارد در حالي که آهن غذاهاي گياهي فقط 3 تا 8 درصد قابليت جذب مي‌شود. ويتامين C سبزي‌هاي تازه و خام، يکي از افزايش‌دهنده‌هاي جذب آهن است و با مصرف مقداري سبزي خوردن، پياز يا انواع سالاد همراه با آبليمو يا آب‌نارنج تازه جذب آهن «غيرهِم» افزايش مي‌يابد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر