
به گزارش وب دا، کارشناس تغذیه مرکز تحقیقات دیابت دانشگاه علوم پزشکی یزد با بیان این که 2.7
ميليون از مرگ و ميرها در جهان به مصرف كم ميوه و سبزي نسبت داده میشود،
متذکر شد: مصرف كم ميوه و سبزي عامل 19 درصد از سرطانهاي دستگاه گوارش، 31
درصد از بيماريهاي ايسكمی قلبي و 11 درصد از سكتههاي مغزي در جهان است.
به عبارت دیگر بيش از 80 درصد از بار بيماريهايي كه به مصرف كم ميوه و
سبزي نسبت داده میشود ناشي از بيماريهاي قلبي عروقي و بقيه مربوط به
سرطان است.
ناهید
برخورداری اظهارداشت: سوء تغذيه اعم از بهصورت كم وزني، لاغري و كوتاه
قدي و كمبود ريزمغذيها بهویژه آهن، كلسيم، روي، ويتامينهای A ، D و B2 از مشکلات تغذیهای مطرح درکشورمان به شمار میرود.
وی
اختلال رشد جسمی و تكامل مغزي، كاهش بهره هوشي، كاهش قدرت يادگيري و افت
تحصيلي، افزايش موارد ابتلا به بيماريها و پوكي استخوان و كاهش
توانمنديهاي ذهني و جسمی افراد را از عوارض كمبود ريزمغذيها عنوان کرد
که توسعه اجتماعي و اقتصادي كشور
را به مخاطره میاندازد. از سوي ديگر در دهه اخير اگرچه استانداردهاي زندگي
بهبود يافته بهطوري كه دسترسي به مواد غذايي و خدمات بهداشتي افزايش
يافته است اما پيامدهاي منفي از جمله الگوي غذايي نامناسب، كاهش فعاليت
بدني و افزايش مصرف دخانيات به افزایش شيوع بيماريهاي مزمن مرتبط با تغذیه
مانند بيماريهاي قلبي عروقي، سرطان، ديابت و سکتههای قلبی و مغزی و
بیماریهای اسکلتی استخوانی منجر شده است.
برخورداری
با بیان این که شيوع چاقي در سالهاي اخير در کشور افزايش قابل توجهي
داشته است، تصریح کرد: چاقي زمينهساز بيماريهاي قلبي عروقي، ديابت،
افزايش فشارخون و سرطانهاست و 30 درصد علل ابتلا به سرطانها مربوط به
چاقي است.
وی
با بیان این که گرايش به طرف مصرف غذاهاي آماده، سسهاي چرب، نوشابههاي
گازدار و پيتزاها با پنيرهاي چرب به شدت رو به افزايش است، خاطرنشان کرد:
همراهي اين الگوي تغذيه با زندگي كمتحرك سن ابتلا به بيماريهاي غير واگير
را نسبت به نسلهاي قبل كاهش داده است.
وی
اضافه کرد: از دیگر تغييرات نامطلوب در رژيم غذايي میتوان به افزايش
انرژي دريافتي از غذاي مصرفي (افزایش مصرف مواد قندی و چربیها ) و مصرف کم
ميوه و سبزي اشاره کرد.
این
کارشناس تغذیه در ادامه اصلاح شيوه زندگي را راهكاری اساسي براي پيشگيري
از بيماريهاي غيرواگير و پيامدهاي آن دانست و افزود: رعایت رژيم غذايي
مناسب، اولين قدم مثبت در راستاي پيشگيري از بيماريهاي غیرواگیر است.
وی
عنوان داشت: سازمان جهاني بهداشت، كشورها را براي طراحي مداخلات گسترده
مبتني بر جامعه در زمينه كاهش مصرف مواد قندي، چربي و روغن، افزايش فعاليت
بدني، مصرف بيشتر ميوه و سبزي، كاهش نمك در غذاهاي فرآوري شده و كاهش مصرف
دخانيات برانگيخته است که رژيم غذايي مناسب، ورزش و كاهش مصرف دخانيات
مهمترين عواملي هستند كه بايد به آنها توجه شود.
برخورداری
در ادامه گفت: افزايش بار بيماريها چه به سبب بدخواري و نا ترازي و چه به
سبب كمبودهای تغذيهای، هزينههاي سرسامآوري را به دولت تحميل ميكند.
اين هزينهها به صورت سالهاي عمر از دست رفته در نتيجه مرگهاي زود هنگام و
همچنين سالهايي كه با معلوليت ميگذرند قابل محاسبه است.
وی
یادآور شد: مدارك و شواهد علمی نشان میدهند که با مصرف رژيم غذايي
سالمتر، افزايش فعاليت جسماني و نكشيدن سيگار میتوان تا 80 درصد از
مـــوارد بيماريهاي قلبي عروقي، تا 90 درصد از موارد ديابت نوع دوم و از
يك سوم سرطانها پيشگيري كرد.
این کارشناس تغذیه هشدار داد: متاسفانه سن ابتلا به بیماریهای قلبی کاهش پیدا کرده است و حتی در سنین کمتر از 30 سال هم شاهد بروز سکتههای قلبی هستیم.
وی
اظهارداشت: میانگین مصرف میوه ها و سبزیجات پائین تر از میانگین سبد غذایی
متعادل و سرانه مصرف نوشابه دو برابر استاندارد و سرانه مصرف شیر یک سوم
استاندارد و سرانه مصرف نان و غلات بیش از میانگین متوسط کشور است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر