نوشته : دكتر ابراهيم فلاحي متخصص تغذيه، معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي لرستان

استفاده از برخي گياهان و برخي اندام حيوانات (مثل شاخ و يا غدد) براي درمان بيماريها و تقويت قواي بدني به آغاز تمدن بشري برميگردد. ورزشكاران المپيك در يونان باستان 300 سال قبل از ميلاد از انواع قارچ براي افزايش كارايي ورزشي خود استفاده ميكردند. استفاده از كاكتوس، كافئين و ساير مواد نيز مرسوم بوده است. تا سال 1990 همه مكملهاي غذايي توسط FDA (سازمان غذا و داروي آمريكا) كنترل و تنظيم ميشد، اما در اين سال قانون آموزش و برچسبگذاري تغذيهاي، مكملها را گروهبندي كرد كه شامل گياهان يا مواد تغذيهاي مشابه ميشد. در سال1994 قانون آموزش و بهداشت مكملهاي رژيمي تصويب شد كه سبب گسترش طبقهبندي مكملها از جمله Ginseng ، روغن ماهي، آنزيمها، محصولات گرانولي مانند هورمونها، استروئيدها و تركيبي از اين موارد گرديد. با اين قانون بسياري از كنترلهاي FDA بر توليد مكملها برداشته و در پي آن صنعت و بازار عرضه مكملها آشفته و نامنظم شد.به همين دليل مصرفكنندگان بايد هوشياري و آگاهي كافي در انتخاب و خريد اين محصولات داشته باشند. ادعاي جادويي و قدرت شفابخشي اين محصولات و تبليغات فراوان پيرامون آنها باعث شده مردم ديوانه وار به سمت خريد اين مكملها هجوم بياورند.