هشــدار درمــورد آكــريل آميــد


نوشته : مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي
آكريل آميد يكي از فرآورده هاي واكنش ميلارد مي‌باشد كه از واكنش بين اسيد آمينه آسپارژين و قندهاي احياكننده موجود در موادغذايي تشكيل مي‌گردد و در بسياري از مواد غذايي حرارت ديده گاهي تا مقادير بيش از 1000 ميكرو گرم به ازاء هر كيلوگرم از ماده غذايي مشاهده مي‌گردد. به دليل اثبات اثرات سرطانزايي و سمي بودن آن براي سيستم اعصاب، وجودش در مواد غذايي يك هشدار عمومي بوده و بايد در جهت به حداقل رساندن آن تلاش نمود.
از مواد غذايي كه بيشتر مستعد تشكيل آكريل آميد مي‌باشند، مي‌توان انواع نان، بيسكويت، فرآورده هاي نانوايي، سيب‌زميني سرخ شده و بادام بو داده را ذكر نمود. در اين مقاله به طور مختصر به وضعيت سم‌شناسي و اثرات مضر اين ماده و روش‌هاي كاهش آن در مواد غذايي پرداخته مي‌شود.

تغذيـه سالــم، مغز سالـــم


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
تغذيه مناسب بر عملكرد همه اعضاي بدن تأثير مثبت دارد و تغذيه نامناسب در روند كار همه اعضاي بدن اختلال به وجود مي‌آورد. از سويي مبارزه با برخي بيماري‌ها نيز به كمك تغذيه درست كار راحت‌تري است. مغز نيز از اين قاعده مستثني نيست. در تغذيه نكاتي وجود دارد كه رعايت روزانه آنها روزانه‌ به عملكرد بهتر مغز كمك مي‌كند. اين نكات را در زير مي‌خوانيد:
1- رژيم غذايي متعادل داشته باشيد
مغز پيچيده‌ترين عضو در بدن انسان است و اگر فكر كنيم كه يك يا دو ماده غذايي براي مغز معجزه مي‌كند، سخت در اشتباهيم. مغز به حجم انبوهي از مواد معدني، ويتامين‌ها و مواد مغذي نياز دارد تا بتواند عملكردي درست داشته باشد. پس، دقت كنيد بيش از اندازه يك غذا را مصرف نكنيد كه باعث شود از غذاهاي ديگر غافل شويد.
2- پروتئين به مقدار كافي مصرف كنيد
نه بدن و نه مغز هيچ كدام بدون ذخيره انرژي كافي نمي‌توانند فعاليت كنند. اين انرژي زماني به دست مي‌آيد كه ما علاوه بر كربوهيدرات و چربي مقادير كافي پروتئين دريافت كنيم.

تاثــير تغــذيـه در سلامــت دندان‌ها


نوشته  : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني 
يكي از مواهب بزرگي كه براي هر انساني قابل اهميت و حياتي است داشتن دندان‌هايي سالم، محكم و زيبا است. هر نوع اشكال و عارضه‌اي كه در دندان‌ها پيش آيد، موجب بروز اختلال در غذا خوردن مي‌شود و در نتيجه بر هضم و جذب غذا تاثيرگذار خواهد بود. بسياري از بيماري‌ها و عوارض مهم و گاه غيرقابل جبران، با اشكالات ساده دندان‌ها شروع و به اختلالات جدي و ناراحت‌كننده منجر مي‌شود، بنابراين ضروريست كه در سلامت و بهداشت اين عضو مهم، دقت كافي مبذول داريم.

نكات تغذيه‌اي در ترك سيگار

نوشته : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور
اگر تصميم گرفته‌ايد سيگار كشيدن را كنار بگذاريد، توصيه‌هاي تغذيه‌اي زير به شما در اين راه كمك مي‌كند:
علائم ترك سيگار و كارهايي كه مي‌تواند مفيد باشد:
 خشكي دهان، دردناكي گلو، لثه‌ها يا زبان: نوشيدن گهگاه و تدريجي آب يخ، آبميوه يا جويدن آدامس
 سردرد: گرفتن دوش آب گرم
 مشكلات خوابيدن: پرهيز از نوشيدن مايعات كافئين‌دار از ساعت 6 عصر به بعد

پيشگيري از آب مرواريد با تغذيه


نوشته : دكتر سيدمرتضي صفوي متخصص تغذيه، عضو هيأت علمي دانشگاه مشاور معاون سلامت 
تجمع پروتئين‌‌هاي كدر شده در لنز چشم به كدورت عدسي چشم مي‌انجامد و باعث كاتاراكت مي‌شود.
بالا رفتن سن و سالمندي شايع‌ترين علت كاتاراكت است. علت‌هاي ديگري نيز در ايجاد كاتاراكت موثر تشخيص داده شده‌اند كه مهمترين آنها، تروما، توكسين‌ها، بيماري‌هاي سيستميك و توارث است. سوء تغذيه، آسيب اكسيداتيو و آسيب با اشعه فرابنفش از جمله عوامل موثر در ايجاد كاتاراكت هستند.


كاتاراكت را به دو دسته بالغ (mature) و نابالغ (Immature) تقسيم مي‌كنند. در دسته اول، همه پروتئين‌هاي لنز كدر مي‌شوند، ولي در حالت دوم هنوز بخشي از پروتئين‌هاي لنز شفاف است. تا هنگامي كه كاتاراكت به حد زيادي در لنز چشم متراكم نشود، ديده نمي‌شود. كم‌كم ديدن ته چشم مشكل مي‌شود و نهايتا رفلكس ته چشم ناپديد مي‌شود. در اين مرحله كاتاراكت mature است و مردمك چشم كاملا سفيد به نظر مي‌رسد.

غذاهايي كه با ســرطان پروستـات مبارزه مي‌كنند


نوشته: دكتر رضا اماني دانشيار علوم تغذيه مهشيد نقاش‌پور 
سرطان پروستات دومين سرطان معمول در ميان مردان در جهان است. ايران با شيوع 1/5 از هر 100 نفر مرد در رديف كشورهاي با كمترين شيوع سرطان پروستات قرار دارد. در ايران ميانگين سن ابتلا 5/13 ± 67 سال است كه مشابه با ديگر نقاط جهان مي‌باشد. عوامل رژيم غذايي، نقش موثري بر سرطان پروستات در مراحل مختلف بيماري دارند. در ادامه به تاثير رژيم غذايي در پيشرفت يا به تاخير انداختن اين بيماري خواهيم پرداخت:

راهنماي تغذيه‌اي در سندرم دامپینگ


نوشته  : دكتر احمدرضا درستی مطلق متخصص تغذیه و رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور 
عوارض :
به دنبال برخی از انواع جراحی معده، عوارضی چون سوء جذب یا اسهال چرب به همراه دامپینگ و هیپوگلیسمی ایجاد می‌گردد. حدود 10 درصد بیماران به دلیل عبور سریع غذا، کاهش لیپاز معدی و یا عدم کفایت عملکرد صفراوی و پانکراسی به اسهال چرب ثانویه مبتلا می‌شوند.
این مسأله به دلیل اختلال در زمان ورود غذا به روده کوچک و آزاد سازی هورمون‌ها وآنزیم‌های روده‌ای و کاهش کارایی هضم است.

بسته‌بندي؛ ضامن بهداشت و سلامت


نوشته : مهندس مسيح انصاري كارشناس ارشد صنايع غذايي 
رشد روزافزون جمعيت، نياز به توجه ويژه دولت‌ها در تامين و توليد بيشتر مواد غذايي مورد نياز كه امروزه تحت عنوان «امنيت غذايي» مطرح مي‌‌شود، دارد. از سويي مواد غذايي داراي دو ويژگي اساسي مي‌باشند:
الف: فصلي بودن توليد    
ب: فساد پذير بودن
اين در حاليست كه انسان‌ها به منظور رفع نياز تغذيه‌اي و تداوم حيات خود، احتياج به مصرف مواد غذايي در طول سال دارند. بدين لحاظ بسته‌بندي مواد غذايي از اهميت خاصي برخوردار است.
بسته‌بندي چيست؟
بسته‌بندي محافظي است كه علاوه بر حفظ سلامت كالا از توليد تا مصرف، سبب جلب مشتري نيز مي‌شود.

مضرات رژيم غذايي بدون ‌كربوهيــدرات

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
بدن انسان طوري ساخته شده كه براساس تركيبي متعادل و متناسب از انواع مواد غذايي فعاليت مي‌كند. متاسفانه برخي رژيم‌هاي غذايي هستند كه با حذف يك نوع ماده غذايي مثلا كربوهيدرات‌ها سعي دارند اضافه وزن فرد را كاهش دهند. رژيمي كه منابع دريافت كربوهيدرات در آن محدود شده باشد، براي بدن مناسب نيست و باعث بروز بيماري‌‌هاي گوناگوني در فرد مي‌شود كه در زير، به تعدادي از آنها اشاره مي‌شود:

اسيد لينولئيك كونژوگه؛ تركيبي نادر و بي‌مانند

نوشته  : مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي 
هيپر ليپيدمي، چاقي، سرطان، پوكي استخوان وديابت از جمله مشكلات اساسي هستند كه اكثر جوامع را درگير خود ساخته‌اند. تمامي اين بيماري‌ها به طور مستقيم با نحوه زندگي ونوع رژيم غذايي در ارتباط مستقيم مي‌باشند.
اسيدهاي چرب امگا- 3 و اسيد لينولئيك كونژوگه باعث تغيير تركيب غشا وتغيير عملكرد سلولي مي‌گردند. توصيه‌هاي بسياري از سوي سازمان‌هاي معتبر علمي در مورد چگونگي دريافت چربي‌هاي رژيمي صادر شده است، ولي تاكنون كمتر به اسيد لينولئيك كونژوگه پرداخته شده است.