توصیه های غذایی برای مسافران تابستانی


هنگام مسافرت، معمولاً آشامیدنی ها و غذاهای آلوده، یک عامل جدی برای تهدید سلامت هستند.
به گزارش وب دا، مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشکده علوم پزشکی نیشابور ضمن بیان این مطلب گفت: بسیاری از مسافران تابستانی دچار اسهال می شوند که درد و ناراحتی حاصل ازاسهال، به همراه مشکل یافتن درمان مناسب پزشکی، در سفر می تواند باعث از بین رفتن آسایش و لذت مسافرت شود.
دکتر محمد آذینی افراد مستعد به اسهال را نوزادان، کودکان، سالمندان، خانم های باردار و افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند دانست و گفت: مسافران براي تهيه بطري هاي آب و نوشيدني ها بايد به مجوز وزارت بهداشت، ‌درمان و آموزش پزشكي توجه داشته باشند. همچنين استفاده از يخ هاي فله اي توصيه نمي شود زيرا يخ نيز مانند آب مي تواند آلوده باشد.

خواص تغذيه‌اي آب پنير

نوشته  : دکتر پيمان غلام نژاد کارشناس آزمايشگاه کنترل مواد غذايي دانشگاه علوم پزشکي ايران 
مقدمه:
شير گاو حدود 32 گرم در ليتر پروتئين، با ارزش بيولوژيکي بالا دارد که منبع خوبي از اسيدهاي آمينه حياتي است. 80 درصد پروتئين شير کازئين و 20 درصد باقيمانده پروتئين‌هاي سرم شير يا پروتئين آب پنير، فوايد بسياري براي سلامتي ‌دارد. آب پنير يا سرم شير در واقع فاز آبي شير است که در هنگام پنيرسازي و رسوب کازئين از لخته جدا مي‌شود. بنابراين، آب پنير يک محصول فرعي حاصل از توليد بعضي از انواع پنير است. در سال‌هاي اخير به اثرات مستقيم و قابل اندازه‌گيري اجزاي شير بر سلامت انسان پي برده‌اند. گرچه آب پنير به عنوان يک محصول فرعي حاصل از توليد پنير، زماني بي مصرف تلقي مي‌شد، ولي هم‌اکنون تاثيرات مثبت آن بر سلامتي مشخص شده است.

معــجـــزات دارويـــي پـيـاز

نوشته : زيرنظر: دكتر سلطانعلي محبوب استاد و قائم مقام موسسه آموزش عالي ربع رشيدي تبريز نويسنده: هانيه سادات 
مقدمه:
پياز از جمله سبزيجاتي است كه به خاطر داشتن خواص اورگانولپتيك، در سراسر جهان مصرف زيادي دارد. در طب سنتي، پياز مصارف گوناگوني داشته و براي رفع گلودرد، سرفه، برونشيت، سردرد، بهبود حركات روده، نيش مار، ريزش مو، ناباروري زنان و مشكلات قلبي - عروقي و ... مورد استفاده قرار مي‌گرفته است. در پزشكي امروز نيز از خواص سلامتي‌بخش فراوان پياز استفاده مي‌شود.
پياز سرشار از فلاونول‌هايي مانند كرستين و تركيبات اورگانوسولفوره مي‌باشد. هر 100 گرم پياز خام در حدود 40 كيلوكالري انرژي دارد و حاوي ويتامين‌هاي C، B6 و فولات و مقدار كمي املاح مي‌باشد. از بين انواع مختلف پياز، پياز قرمز به خاطر داشتن مقادير زياد فلاونول‌ها و آنتوسيانين‌ها كه همان رنگدانه‌هايش هستند، خواص آنتي‌اكسيداني زيادي دارد. پياز زرد كمتر از پياز قرمز و پياز سفيد كمتر از پياز زرد آنتي‌اكسيدان دارد. همچنين، لايه‌هاي خارجي پياز حاوي آنتي‌اكسيدان‌هاي بيشتري است و پياز خام نسبت به پياز پخته خواص بيشتري دارد.

مــاكــارونــي زيــر ذره‌بـيـن


نوشته  : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه باهمكاري شركت صنايع غذايي خوشنام 
تاريخچه:
ماكاروني يكي از فرآورده‌هاي مهم گندم است كه توليد اوليه آن را به چيني‌ها نسبت داده‌اند. در كشور ما اولين كارگاه توليد ماكاروني در سال 1316 با ظرفيت اندكي شروع به كار كرد. امروزه در دنيا بيش از 600 نوع ماكاروني توليد مي‌شود. به استناد منابع، سرانه مصرف در مصر 8 كيلوگرم، در آلمان 12 كيلوگرم و در كشور ما 6 كيلوگرم است.
ماكاروني يا پاستا؟
ماكاروني از نظر تكنولوژي جزء فرآورده‌هايي به نام پاستا است كه شامل اسپاگتي، ورميشل، نودل، لازانيا و راويولي مي‌باشد. كلمه پاستا در زمان ايتاليايي يعني خمير. البته كلمات اسپاگتي و پاستا در سال‌هاي اخير به گوش مي‌خورد، ولي هنوز در زبان فارسي وقتي مي‌گوييم ماكاروني، منظورمان معمولا انواع گوناگون پاستاست؛ احتمالا به اين سبب كه ماكاروني (پاستاي ني‌مانند باريك و دراز) پيش از ساير اشكال پاستا در ميان ما رواج گرفته است. معروف است كه پاستا به وسيله ماركوپولوي جهانگرد از چين به ايتاليا رفته و در آنجا بومي شده است، ولي ظاهرا تحقيقات تاريخي اين حدس را تاييد نمي‌كند.

آيا امگا-3سيستم ايمني را تقويت ميكند؟


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
اسيدهاي چرب امگا-3 موجود در روغن ماهي اگر به ميزان مناسب و موردنياز و علمي آن مصرف شوند، باعث تقويت سيستم ايمني بدن مي‌گردند. سيستم ايمني بدن از اجزاي مختلفي تشكيل شده است. پوست، پروتئين‌هاي موجود در خون، سلول‌ها و بافت‌ها. سيستم ايمني مانع از تشكيل تومورها و بروز عفونت‌ها و بيماري‌ها مي‌شود، ولي بنا به دلايلي گاهي اوقات خوب كار نمي‌كند و بعضي مواد غذايي مي‌توانند آن را تقويت كنند. يكي از آن مواد روغن ماهي است كه حاوي اسيدهاي چرب امگا-3 مي‌باشد. در بيماري‌هايي كه در آن نقص سيستم ايمني روي مي‌دهد، بدن نمي‌تواند به درستي از خود دفاع كند و نيازمند مداخلات دارويي و تغيير در سبك زندگي است كه در كنار آنها داشتن رژيم غذايي مناسب هم ضروري مي‌باشد.

سموم قارچي در محصولات لبنی و سایر مواد غذایی


نوشته : دکتر مهدی طاهری دكتراي دامپزشكي 
سموم قارچی مشکل‌زا در مواد غذایی با منشا گیاهی و حیوانی، به علت اثرات زیانباری که بر سلامتی دارند، مورد پایش و کنترل قرار مي‌گيرد.
 احتمال وجود سموم قارچی در مواد غذایی که از گوشت و شیر و تخم‌مرغ  مشتق شده‌اند، در کشور سوئیس بسیار نادر است و به این علت هیچ خطر جدی از طرف آنها وجود ندارد و حتی آفلاتوکسین سرطان‌زای M1 به عنوان یک خطر بسیار نادر و بی‌اهمیت در نظر گرفته می‌شود.
کپک‌ها به صورت گسترده در طبیعت وجود دارند و حتی در فرایند‌های تولید مواد غذایی هم استفاده می‌شوند. کپک‌ها متابولیت‌های ثانویه و سمومی تولید می‌کنند که به آنها سموم قارچی گفته می‌شود و این سموم قارچی می‌توانند اثرات زیانباری بر سلامت انسان‌ها و حیوانات داشته باشند.

تغذيه و آدم (ورم)


نوشته  : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني 
ادم يا ورم كه به آن خيز هم مي‌گويند، يكي از عوارضي است كه كم و بيش در برخي افراد ديده مي‌شود و به نظر مي‌رسد اين روزها در جامعه شيوع بيشتري يافته است. در گذشته اين عارضه عمدتا در بين سالمندان مشاهده مي‌شد، ولي امروزه در افراد جوان يا حتي نوجوان نيز شاهد آن هستيم.
ادم ممكن است در اطراف چشم‌ها، در صورت و گونه‌ها، پشت دست‌ها، مچ پاها، روي پنجه‌هاي پاها و يا در ساق پا ديده شود.
اما اين عارضه به چه علت يا عللي در انسان بروز مي‌كند؟ خيز يا ورم به علت افزايش آب ميان بافتي در بدن ايجاد مي‌شود و معمولا با تجمع آب در زير پوست همراه است.

ارتباط فشار خون‌ بالا و کلسترول

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
فشار خون بالا، کلسترول بالای خون، چاقی، بی‌تحرکي و سیگار کشیدن عوامل خطرسازی هستند که ریسک ابتلابه بیماری‌های قلبی - عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی را افزایش می‌دهند. اگر پزشک تشخیص داده که به پرفشاری خون مبتلا هستید، حتما سعی کنید کلسترول خون‌تان را  کاهش دهید تا خطر سکته‌های قلبی و مغزی کاهش یابد. شما می‌توانید با خوردن غذاهای سالم و پرهیز از غذاهای چرب، کلسترول خون‌تان را پایین بیاورید. اگر رژِیم غذایی سالم را به درستی رعایت کردید و باز هم میزان کلسترول خون‌تان بالا بود، آن وقت پزشک برای پایین آوردن کلسترول  شما داروهایی را تجویز می‌کند.
براي كاهش میزان کلسترول خون باید از مصرف گوشت قرمز و سس‌ها پرهیز کنید.

زندگي سالم‌ با كنترل وزن

نوشته  : دکتر محمدرضا وفا استادیار گروه تغذیه، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران 
مقدمه:
شیوع دیابت در آمریکا و جهان به طور قابل توجهی در حال افزایش است كه همراه با افزایش چاقی و اضافه‌وزن نسبت به دهه گذشته مي‌باشد. در واقع، همراه با افزایش نمایه توده بدن، خطر پیشرفت و بروز دیابت نوع II نیز افزایش می‌یابد. شیوع دیابت نوع II  در افراد چاق 7-3 مرتبه بیشتر از افراد با وزن طبیعی است و افرادی که نمایه توده بدن بالاتر از 35 دارند، شیوع دیابت در آنها 20 مرتبه بیشتر است.
افزایش وزن در هنگام بلوغ ارتباط مستقيمي با افزایش خطر بروز دیابت نوع II دارد. از طرفی، چاقی به دلیل افزایش مقاومت به انسولین و افزایش غلظت گلوکز خون، مدیریت و کنترل دیابت را پیچیده‌تر می‌کند.

فـنـیل كتــونــــوری - تغذیه


نوشته : منيره دادخواه كارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي كشور
PKU چيست ؟
دسته‌اي از بيماري‌ها يا مشكلات زمينه ارثي يا مادرزادي دارند و معمولا با تولد نوزاد بروز مي‌كنند. بيماري فنيل كتونوري كه به اختصار به آن PKU نيز گفته مي‌شود، نوعي ناهنجاري مادرزادي در متابوليسم اسيد آمينه فنيل آلانين است. اين بيماري اتوزومال مغلوب مي‌باشد؛ يعني در صورتي بروز مي‌كند كه فرد دو ژن معيوب بيماري را هم از پدر و هم از مادر خود دريافت كند.
علت ايجاد اين بيماري چيست؟