چگونه از بيات شدن نان پيشگيري كنيم؟

نوشته  : علي اكبر حق ويسي كارشناس مسؤول تغذيه زهرا شكوري كارشناس تغذيه، معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي قم 
مقدمه:
همانطور كه مي‌دانيم فرهنگ صحيح تهيه و مصرف نان، شامل خريد متناسب و مناسب (با تاكيد بر اينكه نان‌هاي سبوس‌دار مثل نان سنگك، بهترين نوع نان و نان‌هاي سفيد، كم‌خاصيت‌تر از انواع ديگر نان هستند)، خنك كردن نان قبل از بسته‌بندي، بسته‌بندي نان در بسته‌هاي مناسب، نگهداري نان در منزل به طريقه صحيح و... مي‌باشد كه متاسفانه در اين رابطه، برنامه آموزشي كمتري براي عموم مردم وجود داشته و اين امر دولت و مردم را دچار مخاطره كرده است.
اگر طي فرآيندهاي آماده‌سازي خمير و پخت، دما و فعاليت آنزيمي تنظيم و كنترل شده باشد، از بيات شدن نان جلوگيري مي‌شود.

سـمــوم قـارچــي


نوشته : دکتر پيمان غلام نژاد کارشناس آزمايشگاه کنترل مواد غذايي دانشگاه علوم پزشکي ايران 
تاريخچه
واژه مايکوتوکسين اولين بار در سال 1962 ميلادي پس از اينکه حدود صدهزار بوقلمون در انگليس در اثر يک بيماري ناشناخته مردند، رواج يافت. اين بيماري ناشي از سم توليد شده از قارچ آسپرژيلوس فلاوس روي خوراک پرندگان بود. به دنبال اين بحران دانشمندان احتمال دادند ساير متابوليت‌هاي قارچ‌ها نيز ممکن است کشنده باشند. سال‌هاي بين 1960 تا 1975 دوره طلايي سموم قارچي بود، چرا که دانشمندان تحقيقات وسيعي را درباره اين عوامل مولد سم انجام دادند.

خوب بخوريد تا سرما نخوريد

نوشته : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني 
يكي از مشكلاتي كه در فصول سرد سال معمولا گريبانگير كودكان مي‌شود، سرماخوردگي و عفونت‌هاي تنفسي است كه گاه مدت زمان آن طولاني است و يا به طور مكرر بروز مي‌نمايد.
اين نوع بيماري علاوه بر آنكه عارضه‌اي ناراحت‌كننده و زجرآور است، با ايجاد التهاب دستگاه تنفس، تب، سرفه و ساير عوارض مربوطه، موجب آزار و شكنجه در كودكان مي‌شود و با بستري كردن و غيرفعال نمودن آنان به افت تحصيلي و عقب ماندن كودكان از درس و مدرسه مي‌انجامد، بنابراين لازم است با اين بيماري آزاردهنده و موذي با تمام قدرت مبارزه شود،

همه چيز درباره ديابــــت


نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
دكتر كيمياگر؛ متخصص تغذيه و رژيم درماني، در مورد بهترين رژيم‌ها و توصيه‌هاي تغذيه‌اي براي بيماران ديابتي اظهار داشت: «در مبتلايان به ديابت نوع I كه وابسته به انسولين هستند، نوع برنامه غذايي به نوع انسوليني كه به آنها داده مي‌شود بستگي دارد، يعني بايد برنامه غذايي طوري تنظيم شود كه اثر انسولين در زماني كه قند خون در بالاترين مقدار است اتفاق بيفتد. يعني زمان‌بندي و نوع غذاي مورد استفاده، با مقدار انسولين تطبيق داده شود. بايد ديد برنامه غذايي فرد چگونه است؛ ناهار زياد مي‌خورد يا شام؟ صبحانه مي‌خورد يا نه؟ و .... و مقدار انسولين را با آن تنظيم كند.

نشاط زمستانی با غذاهای ضد افسردگی

نوشته  : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران مدير گروه تغذيه
آيا شما نازنين‌‌هاي پرمهر تاكنون به اين موضوع انديشيده‌ايد كه چرا هر چه روزها كوتاه‌تر مي‌شود و غروب آفتاب زودتر اتفاق مي‌افتد، بدون هيچ دليل خاصي احساس دلمردگي و افسردگي به ما دست مي‌دهد و گرايش و ميل بيشتري به صرف مواد قندي و شيرين پيدا مي‌كنيم؟
همانطور كه در اغلب كشورهاي جهان با تغيير ساعت آغاز و پايان روز در هر نيم‌سال صرفه‌جويي‌هاي باور نكردني در توليد و مصرف انرژي به عمل آورده مي‌شود، عملكرد زيست شيميايي مغز همه افراد نيز در هنگام تغيير فصل و بلندي و كوتاهي روزها و در غروب و طلوع آفتاب تغيير مي‌كند و عدم پاسخگويي تغذيه‌اي متناسب با اين تغييرات و جابجايي نسبت درصد انرژي‌هاي دريافتي از منابع پروتئيني و مواد قندي و انتخاب نوع و ميزان چربي‌هاي مصرفي، مشكل تطابقي در توليدات ميانجي‌هاي عصبي (ترانسميترها) از جمله سروتونين به وجود مي‌آورد و سوخت و ساز بدن كاملا تغيير مي‌كند.

خیار چنبر



خیار چنبر از نظر املاح از خیار معمولی غنی تر بوده و تخمه آن مفید تر است . و تنها عیبش این است که کمی دیر عضم بوده و در بعضی ها تولید نفخ و قرقر کردن شکم می کند ویکی از مشخصاتش این است که در اراضی و آب و هوایی که دارای رادیو آکتیو زیاد باشد ُ بهتر به عمل آمده و قدش درازتر می شود و چنانچه دیدید ُ پس از جنگ جهانی دوم و نابود شدن شهر هیرو شیما در اثر بمب اتمی دراراضی دهات آن شهر خیار چنبر هایی به عمل آمد که چندین متر طول داشت .
برای جلو گیری از نفخ خیار چنبر می توانید از نبات داغ ُ عسل ُ عرق نعناع استفاده نمایید.
خیار چنبر دارای ویتامین ٍ - ب - آ - می باشد .
خواص خیار چن بر: حل کننده اورات و اسید اورویک است و نقرس را درمان می کند.
ادار آور است و برای رفع سوزش ادار بسیار مفید است
خون را تصفیه می کند - ملین است - چین و چروک صورت را از بین می برد.

منبع:http://zabanekhorakiha.blogfa.com/post-165.aspx

ويژگي‌هاي استاندارد عسل

نوشته  : مهندس مسعود خبازي کارشناس مسؤول اداره استاندارد كاشان 
تاريخچه:
عسل يك واژه عربي است كه در زبان فارسي «انگبين» ناميده مي‌شود. از نخستين و قديمي‌ترين شيرين‌كننده‌هاست و در طول تاريخ به عنوان يك غذاي خوش طعم و شفابخش مورد توجه قرار گرفته است. انسان تقريبا از چهار هزار سال پيش به اصول كندوداري و پرورش عسل پرداخته است. در ايران در دوره هخامنشيان نگهداري زنبور عسل بسيار رواج داشته و از عسل در اين عهد به جاي شكر استفاده مي‌شده است. امروزه زنبورداري در اكثر نقاط دنيا معمول گشته و توليد سالانه عسل حداقل 300 هزار تن مي‌باشد.

اسفناج؛ يك برگ و هزار خاصيت


نوشته  : مينا كاوياني كارشناس ارشد تغذيه سرپرست واحد آموزش همگاني انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور
مقدمه:
اسفناج سبزی بومی ایران و هم خانواده با چغندر و كلم است. این سبزی در  قرن هفتم به عنوان هديه به چين فرستاده شد و راه خود را به اين كشور باز كرد. اسفناج نسبت به بسياري از سبزيجات، قدمت كمتري در اروپا دارد و در قرن11 از طریق اسپانیا به این قاره برده شد. به همین مناسبت تا مدت‌ها به عنوان «سبزي اسپانيايي» در انگليس شناخته مي‌شد.

انـــار؛ غـــذا يا دارو


نوشته  : دكتر سلطانعلي محبوب استاد و قائم مقام موسسه آموزش عالي ربع رشيدي تبريز مهسا جليلي دانشجوي كارشناسي ا
مقدمه:
در چند سال گذشته، مقالات متعددي در مورد خواص شفابخش قسمت‌هاي مختلف انار از جمله آب، روغن دانه، پوسته و عصاره گل انار منتشر شده است كه در مبارزه با بيماري‌هاي عفوني، ديابت و سرطان نقش بسزايي داشته‌اند. كشت انار در كشور ما سابقه چندهزار ساله دارد. ميوه انار به سه قسمت تقسيم مي‌شود: دانه‌ها (حدود 3 درصد وزن ميوه حاوي 20 درصد روغن است)، عصاره ميوه كه تقريبا 30 درصد وزن انار را تشكيل مي‌دهد و پوسته انار كه سفيدي داخل انار را شامل مي‌شود، بقيه وزن ميوه را تشكيل مي‌دهد. ساير بخش‌هاي مفيد درخت انار شامل ريشه‌ها، پوسته درخت انار، برگ‌ها و گل انار مي‌باشد.

دوغ، بهترين نوشيدني


نوشته  : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور 
تاريخچه
واژه دوغ صفت مفعولي است از فعل دوشيدن، بنابر اين از نظر لغوي دوغ يعني «دوشيده‌ شده». دوغ از نوشيدني‏هاي سنتي آشناي كشور ايران است. دوغ در ايران، ابتدا يكي از فرآورده‏هاي جانبي كره محسوب مي‏شد. به اين شكل كه ابتدا ماست پر چربي، با آب رقيق مي‌شد و سپس با استفاده از مشك، چربي آن جدا و باقيمانده به عنوان دوغ مصرف مي‌گرديد. امروزه با تغيير در روند توليد كره به لحاظ تكنولوژي، روش توليد دوغ نيز به عنوان نوشيدني تخميري شيري تغيير يافته است.
دوغ، نوشيدني لبني است كه از اختلاط ماست پاستوريزه، آب، اسانس‏هاي گياهي و نمك به دست مي‏آيد. اين محصول به طور ميانگين 50 درصد تركيبات و ارزش غذايي ماست را داراست و از آنجايي كه مواد افزودني و مواد نگهدارنده در توليد آن مورد استفاده قرار نمي‏گيرد، علاوه بر اينكه غذاي با ارزشي مي‏باشد، از نظر سلامت مصرف‏كننده نيز بسيار اهميت دارد.