نوشته : دکتر احمد رضا درستی مطلق متخصص تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران
عدم تحمل لاكتوز شایعترین نوع عدم تحمل كربوهیدرات است که در تمام گروههای سنی ديده میشود. درنتیجه كمبود لاكتاز (آنزیم هضم كننده قند شیر)، سوء هضم و عدم تحمل لاكتوز ایجاد میشود. چون در اين افراد لاكتوز به گالاكتوز و گلوكز هیدرولیز نمیشود، از قسمت فوقانی روده كوچك عبور ميكند و وارد كولون میشود و در آنجا در اثر تخمیر باكتریایی به اسیدهای چرب كوتاه زنجیره و گازهای
دی اكسیدكربن و هیدروژن تبدیل میشود. مصرف مقادیر كم لاكتوز پیامدهای كمی به دنبال دارد، زیرا اسیدهای چرب كوتاه زنجیره حاصله به سهولت جذب میشوند و ضمنا مقدار کم گاز توليدی نيز میتواند جذب یا دفع شود. مصرف مقادیر زیاد در یك وعده غذایی، يعنی بیشتر از 12 گرم لاکتوز (مقداری که در 240 میلی لیتر شیر يعنی 1 ليوان شير یافت میشود)، موجب میشود كه سوبسترا (غذای مورد نياز باکتريها) بیش از مقداری که بتواند به طور عادی توسط آنها مصرف شود، وارد كولون گردد.