مواد غذایی دودی؛ خوشمزه اما پرخطر

نوشته  : آسیه محمدزاده کارشناس ارشد تغذیه 
 خطر استفاده از 50 گرم سوسيس دودي معادل مصرف يك پاكت سيگار يا 4 روز تنفس هواي آلوده شهري است!
دودی کردن، فرایندی است که به منظور پختن، مزه‌دار کردن و نگهداری طولانی‌مدت مواد غذایی صورت می‌گیرد. در این فرایند، ماده غذایی را در معرض دود (معمولاً دود ناشی از سوختن چوب) قرار می‌دهند. در دودی کردن داغ، ماده غذایی را به مدت چند ساعت در معرض دود قرار می‌دهند تا ماده غذایی خام، همچون گوشت یا ماهی ضمن این فرایند کاملاً بپزد. در دودی کردن سرد، به منظور نگهداری طولانی‌مدت و یا مزه‌دار کردن، ماده غذایی را به مدت طولانی، گاهی تا چندین روز در معرض دود قرار می‌دهند. معمولاً این روش برای گوشت یا ماهی به کار می‌رود، اما گاهی پنیر، انواع سبزی و میوه را هم بدین طریق دودی می‌کنند.گاهی به سوختی که از آن برای دودی کردن مواد غذایی استفاده می‌کنند، مواد معطر اضافه می‌نمایند.

خوراكي‌هايي براي داشتن لبخند دلنشين


نوشته  : سيده زهرا موسوي 
چندين تغيير كوچك در برنامه غذايي، مي‌تواند تأثير قابل توجهي در بهداشت دهان و سلامت دندان داشته باشد. شايد همگي شما مسواك بزنيد، از نخ دندان استفاده كنيد و به‌طور مرتب نزد دندانپزشكتان برويد، ولي آيا تا به حال به چيزهايي كه مي‌خوريد و تأثير آنها بر سلامت دهان و دندان‌هايتان دقت كرده‌ايد؟
دكتر پائولا شانن جونز، متخصص و جراح دندانپزشك مي‌گويد: «همه‌ ما مي‌دانيم كه تغذيه خوب و كامل كمك شاياني به سلامت بدن مي‌كند و از اين رو هر چيزي كه مي‌خوريم روي دندان‌ها و لثه تأثيرگذار خواهد بود و فقط شكر و شيريني‌جات براي سلامت دندان‌ها مضر نيستند. جالب است بدانيد كه حتي بعضي از غذاهاي سالم ممكن است سبب پوسيدگي شوند. از طرف ديگر برخي از آنها باعث جلوگيري از پوسيدگي دندان‌ها، بيماري‌هاي لثه و حتي بوي بد دهان مي‌شوند». در ادامه، سعي بر آن شده تا برنامه غذايي مناسبي در جهت سلامت و محافظت از دندان‌ها معرفي گردد:

ماده غذايی که زنان باید بیشتر بخورند


نوشته  : نسرين تجدد کارشناس ارشد پرستاري 
تمام زنان شاغل در تمام سنین باید پنج نوع ماده غذايی با امتیازات فوق‌العاده حاوي آهن، کلسیم، منیزیم، ویتامین K، فولات، ویتامین D
 و اسیدهای چرب امگا-3 را در رژیم غذايی خود بگنجانند. تقریباً تمام این مواد خوب در خواربارفروشی‌ها یافت می‌شوند. مهم نیست شما کجا زندگی می‌کنید، هر کدام از آنها در عرض پانزده دقیقه آماده می‌شوند.
سبزیجات برگدار؛
سرشار از ويتامين و مواد معدني

سبزیجات برگدار مثل کلم، اسفناج، شاهی آبی (بولاغ اوتی)، کاهو، کلم برگ و شلغم از جمله مواد غذايی هستند که دارای مشابهات مشترک می‌باشند و نیز امتیازات تاثیرگذار مشابهی همچون ویتامین‌های K، C و بتا-كاروتن و مواد معدني کلسیم، پتاسیم، منگنز، فولات، منیزیم، آهن و فیبر غذايی دارند.
اسفناج نیز دارای آهن فراوان است که سیستم ایمنی را حفاظت نموده و به تولید انرژی در بدن کمک مي‌كند و مصرف آن به‌خصوص در طول مدت عادت ماهیانه و بارداری حائز اهمیت است، زیرا در این زمان به سطوح بالای این ماده غذايی نياز است.

روش‌هاي ساده برای كم كردن وزن



نوشته : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه و رژیم‌درمانی 
کاهش وزن و مهم‌تر از آن حفظ وزن کاهش یافته همیشه یکی از دغدغه‌های افراد چاق یا دارای اضافه‌وزن می‌باشد. افراد زیادی هستند که برای کاهش وزن متوسل به هر راهی می‌شوند، اما غافل از اینکه با رعایت یک سری نکات ساده به این آرزوی خود می‌رسند. در این مقاله بر آنیم که شما را با این تکنیک‌ها و نکات ساده آشنا کنیم:
همین حالا شروع کنید
منتظر هفته بعد، فردا یا شنبه‌ای که هیچ‌گاه نمی‌آید، نباشید. بعد از خواندن این مقاله عزم خود را جزم کنید و از همین الان شروع کنید. خیلی از ما در مهمانی‌ها و دور هم جمع‌شدن‌ها زیاده‌روی و پرخوری می‌کنیم و بعد مهمانی یا خیلی وقت‌ها در حین مهمانی از خوردن غذاهای پرکالری دچار عذاب وجدان شده و خود را به خاطر بی‌ارادگی سرزنش می‌کنیم و قول می‌دهیم که دیگر لب به این غذاها نزنیم و این چرخه مجددا در روز بعد، هفته بعد و ماه بعد تکرار می‌شود و در نهایت دچار خستگی و ناامیدی می‌شویم و فکر می‌کنیم که هرگز قادر به کاهش وزن نخواهیم بود.

آلــوئــه‌ورا؛ گياهي معجزه آسا


نوشته  : مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد علوم و صنايع غذايي 
گياه «آلوئه‌ورا» كه در ايران بيشتر به نام «صبر زرد» شناخته مي‌شود، گياهی است که به‌طور عمده در مناطق خشک رشد می‌کند. آلوئه‌ورا با اينکه به خانواده زنبق تعلق دارد، اما در ظاهر شباهت بسيار زيادی به کاکتوس دارد. در بين بیش از ۲۴۰ گونه آلوئه‌ورا چهار نمونه آلوئه‌ورا تشخيص داده شده که دارای ارزش غذايی هستند.
اولين گزارش مکتوب که در آن به آلوئه‌ورا اشاره شده است، متعلق به چهار هزار سال پيش از ميلاد مسيح است و در غار نوشته‌ها و کنده‌کاری‌های روی ظروف در معابد باستانی مصر کشف شده است. در افسانه‌های به جای مانده از مصر باستان آمده است که آلوئه گياهی چنان گرامی بوده که افراد برای حضور در مراسم مرگ يک فرعون بايد تحفه‌ای از برگ‌های آلوئه‌ورا تقديم می‌کردند. داستان‌هايی نيز درباره استفاده کلئوپاترا از آلوئه‌ورا، عسل و شير برای حفظ زيبايی افسانه‌ای‌ آنها گفته می‌شود. کلئوپاترا ملکه مصر پوست خود را هر روزه با آن ماساژ می‌داد که از شر آفتاب مصر در امان باشد. حتی مصريان آن را برای موميايی مردگان خود به کار می‌بردند.

ويتامين انعقاد خون

نوشته : سيده سارا حكيم کارشناس ارشد تغذیه 
اين ويتامين جزء ويتامين‌هاي محلول در چربي مي‌باشد كه علاوه بر نقش مهمي كه در لخته شدن خون (به علت شركت آن در چندين پروتئين مؤثر در لخته شدن خون) دارد، مشخص شده است كه در استخوان‌سازي و تنظيم چند سيستم ‌آنزيمي هم موثر مي‌باشد.
اشكال ويتامين K:
اشكال طبيعي اين ويتامين عبارتند از فيلوكينون (سري ويتامين K1) كه به‌وسيله گياهان سبز ساخته مي‌شوند و مناكينون (سري ويتامين K2) كه توسط باكتري‌ها توليد مي‌شوند. مناكينون به مقدار زيادي توسط باكتري‌ها سنتز نمي‌شود، اما به نظر مي‌رسد كه اين فرم از ويتامين K در انسان‌ها از فيلوكينون ساخته مي‌شود. همچنين فيلوكينون در كبد از آلكيله شدن مناديون كه فرم صناعي ويتامين K است و فاقد زنجيره جانبي مي‌باشد و ويتامين K3 ناميده مي‌شود، سنتز مي‌گردد. از نظر اثرات بيولوژيكي، مناديون دو برابر قوي‌تر از اشكال طبيعي ويتامين K1 و K2 است.

پيامدهاي تلخ مواد شيرين



نوشته  : رستا شرافت کارشناس ارشد تغذیه دانشكده بهداشت دانشگاه تهران 
مقدمه:
براي شروع مطلب ابتدا بايد دانست هر فرد سالم بايد 55 درصد از انرژي غذايي مورد نياز روزانه خود را از طريق كربوهيدرات‌ها تامين نمايد. كربوهيدرات‌ها به چند دسته يك‌قندي‌ها (مانند گلوكز و فروكتوز)، دو قندي‌ها (مانند ساكاروز يا همان شكر) و چند قندي‌ها يا كربوهيدرات‌هاي مركب (مانند نشاسته) تقسيم مي‌شوند. آنچه در بحث ما به عنوان مواد قندي مطرح است در واقع شامل يك و دو قندي‌ها مي‌باشد، مانند گلوكز يا فروكتوز كه به عنوان افزودني‌ها در صنايع غذايي استفاده مي‌گردند و نيز قند و شكري كه به صورت روزانه مصرف مي‌نماييم و مي‌توان آنها را «مواد قندي بد» ناميد.

در بارداري هم چيـز مهم است؛ تغذيه مهــم‌تــر


نوشته : آذين صحابي 
هيچ مادري دوست ندارد كه پس از تحمل سختي‌هاي گوناگون 9 ماه بارداري و انتظار تولد نوزادي سالم و زيبا، پس از زايمان با نوزادي رو‌به‌رو شود كه داراي نوعي نقص است. اين اتفاق بسيار دردناك است، ولي مي‌توان به روش‌هاي مختلف از بروز چنين پيشامدي پيشگيري كرد. يكي از اين روش‌هاي پيشگيري، به تغذيه مادر باردار مربوط مي‌شود و اينكه چه غذاهايي مي‌توانند ريسك بروز نقايص جنيني را كاهش دهند و چه غذاهايي عكس آن عمل مي‌كنند. 
نقايص جنيني چه هستند؟
نقايص جنيني كه هزاران نوع دارند معمولا يا خود را در بدن نوزاد نشان مي‌دهند (مانند عارضه‌اي به نام شكاف كام يا در اصطلاح عموم لب شكري كه از ساده‌ترين نوع آنهاست) و يا ناهنجاري‌ها به شكل ناتواني‌هاي عملكردي و ذهني خود را در نوزاد نشان مي‌دهند. بسياري از اين نقايص باعث مرگ كودكان زير يكسال هستند، ولي با رعايت نكاتي در تغذيه مادر باردار پيش و حين حاملگي مي‌توان ريسك بروز خيلي از اين ناهنجاري‌ها را كاهش داد. در اين مقاله درباره كمبود برخي از گروه‌هاي غذايي و ويتامين‌ها در بدن مادر باردار و تعدادي از پيامد‌هاي آنها خواهيد خواند.

بررسي عوامل تاثيرگذار در الگوي غذايي نوجوانان

انتخاب سرنوشت ساز!

نوشته  : آتنا رمضانی کارشناس ارشد علوم تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
نیازهای تغذیه‌ای در دوران نوجوانی نسبت به هر دوره دیگری به دلیل رشد و تکامل سریع بیشتر است و بسیاری از عادت‌های شیوه زندگی در طول کودکی و نوجوانی ایجاد می‌شود.
در این دوره نوجوانان علاوه بر رشد فیزیکی از نظر روانی و عقلی نیز رشد می‌کنند، وعده‌های غذایی نامناسب، کم خوردن غذا، خارج از خانه غذا خوردن و تغییر برنامه‌های غذایی، نوع عادت غذایی نوجوانان را توصیف می‌کنند. این عادت‌ها بیشتر تحت تاثیر خانواده، گروه هم سن‌ و سال، رسانه‌های گروهی، محیط و عوامل اجتماعی قرار دارند.
رفتارهاي غذایی نوجوانان اغلب نادرست است و همانطوری که سن نوجوان بیشتر می‌شود، از خوردن غذای خانه بیشتر اجتناب می‌کند.

با اين غذاها پيري را فراري دهيد!

گاوصندوقي براي جواني

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
هميشه به دنبال خوراكي‌هايي باشيد كه پوست را زيبا، انرژي را زياد و سلامت را افزايش مي‌دهند. داشتن پوستي درخشان، مويي نرم و براق و همچنين عضلاتي سفت و بدون افتادگي در سنين بالاي 40 سالگي هم امكان‌پذير مي‌باشد. شريل فوربرگ، متخصص تغذيه، در كتاب جديد خود، تعريف تازه‌اي از مسن شدن و گذر عمر دارد.
برخي از مواد غذايي در جوان نگه داشتن بدن انسان تأثير بسزايي دارند، لذا رعايت 4 اصل اساسي كه در ذيل بدان اشاره شده است، توصيه مي‌گردد:
اصل اول: غذاها و ميوه‌هاي رنگارنگ بخوريد
به گفته شريل فوربرگ، در هر 5-4 ساعتي كه از عمر شما مي‌گذرد، از آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي محافظ پوستتان كاسته مي‌شود. با اين وجود، داشتن رژيم غذايي غني از ميوه و سبزي‌هاي رنگارنگ مانع از چين و چروك‌هاي زودهنگام پوست مي‌شود.