خوب غذا بخوريد، سال‌ها زندگي كنيد


نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
از ازل تا ابد آرزوي هميشگي انسان‌ اين بوده كه زندگي جاودان داشته باشد و هرگز از اين دنيا نرود. افسانه‌هاي بسياري در ادبيات همه كشورهاي دنيا درباره اين آرزوي انسان نقل شده؛ اسفنديار ايراني، آشيل يوناني، زيگفريد آلماني و ... . پايان افسانه همه اين قهرمان‌ها مرگ است با تيري كه از كمان تقدير رها مي‌شود و بر تنها نقطه‌ آسيب‌پذير مي‌نشيند كه نشان دهنده فاني بودن اوست، ولي انسان‌ مي‌خواهد هرچه بيشتر عمر كند و دنبال «رازهاي طول عمر» و ديرتر پير شدن است.
حالا محققان و پژوهشگران علم تغذيه نيز در اين زمينه تلاش مي‌كنند. سال‌ها مطالعات گسترده نشان داده‌اند كه ممكن است راز طول عمر ما در غذاهايي باشد كه هر روز مي‌خوريم. در زير درباره تعدادي از غذاهايي كه مصرف آنها مي‌تواند فرايند پيري را كُند نموده و زندگي سالم و شاد‌تري به ما هديه كند، مي‌خوانيد:

قهر نوزاد يا شير مادر؟


نوشته  : پروانه حجت كارشناس تغذيه

نوزادي كه امتناع از خوردن شير مادر مي‌كند و در عين حال در پروسه‌ي از شيرگيري نيز نمي‌باشد، به اصطلاح در اعتصاب شير مادر است و اين راهي است كه طفل از طريق آن اعلام مي‌كند كه يك جاي كار مادر دچار اشتباه است و مقداري تفكر براي شناسايي آن مشكل لازم است.
اعتصاب در شير خوردن، چالشي است كه گاهي حتي مادراني كه شيردهي‌ مناسب دارند را نيز درگير مي‌كند، اين تجربه‌اي ناراحت‌كننده هم براي كودك و هم مادر است. بيشتر مادران تصور خواهند كرد كه اشتباهي متوجه عملكرد آنهاست و به مغزشان فشار خواهند آورد كه علت اين ممانعت را كشف كنند، حتي ممكن است به طور نامعقولانه‌اي تصور كنند كه كودكشان ديگر آنها را دوست ندارد! بدون شك اين مساله، تجربه‌اي ناراحت و نگران‌كننده است وليكن مي‌توان با صبر و حوصله بر اين مشكل فائق آمد.

ویتامین‌ها؛ دوستان سلامت


نوشته : زهره مجیدنیا کارشناس ارشد صنایع غذایی مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی صنعت غذا‌ 
ویتامین‌ها ترکیبات آلی هستند که در بیشتر مواد غذایی به مقدار جزئی وجود دارند و هر کدام اعمال حیاتی مخصوصی را در بدن انسان انجام می‌دهند. اگر چه احتیاجات ویتامین مورد نیاز بدن بسیار جزئی می‌باشد، ولی برای ادامه حیات، رشد و تولید مثل، وجود همین مقدار کم بسیار ضروری و اساسی است. مقدار آنها در مواد غذایی بسیار کم (حدود میلی گرم یا میکروگرم) است. ویتامین‌ها به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:
۱- ویتامین‌های محلول در آب: جذب ویتامین‌های محلول در آب آسان است. اکثر این ویتامین‌ها در بدن ذخیره نمی‌شوند و مازاد آنها دفع می‌گردد، بنابراین بهتر است در غذای روزمره، وجود داشته باشند. مازاد این ویتامین‌ها از طریق کلیه دفع می‌شوند و ایجاد مسمومیت نمی کنند، اما با اين حال نباید مقادیر (دوزهای) زیادی از این ویتامین‌ها دریافت کرد.

16 پيشنهاد براي صبحانه


نوشته : زهراسادات موسوي
از آنجايي كه صبحانه اولين وعده غذايي پس از گذشت
8 ساعت است، از اهميت ويژه‌اي برخوردار مي‌باشد. همچنين مطالعات نشان داده‌اند آنچه براي صبحانه ميل مي‌كنيد، بر آنچه كه در طي روز خواهيد خورد اثر مي‌گذارد. به‌علاوه، كساني كه صبحانه مي‌خورند نسبت به ديگر افراد به ميزان قابل توجهي كمتر در معرض چاقي و خطر ابتلا به ديابت قرار مي‌گيرند.
نكته گفتني اين است كه وعده صبحانه را فراموش نكنيد، حتي يك روز را هم جا نيندازيد (بدون استثناء)، چرا كه اين وعده به تنهايي تأثير زيادي بر سلامت شما خواهد داشت. البته با خوردن دونات يا يك كلوچه بزرگ اين اثر را نخواهيد ديد. كليد اصلي، در انتخاب مواد غذايي انرژي‌زا و مقوي مي‌باشد و اين چيزي است كه ما دراين مقاله بدان اشاره خواهيم كرد:

مواد غذايي را به اندازه نياز بدنتان مصرف كنيد. براي اكثر افراد، صبحانه كامل شامل 3 مؤلفه مي‌باشد: بخش غلات و كربوهيدرات، بخش لبنيات يا غذاهاي كلسيم‌دار و بخش ميوه كه مجموع اين 3 بخش 300 كالري را در بر مي‌گيرد. بخش پروتئيني (مانند گوشت) واجب نيست، ولي قابل قبول است، به شرطي كه آن را با چربي و كالري زياد مخلوط ننماييد.

جـــايــگـزيــن‌هــاي طــــلايــــــي بـــــراي دســــــرهـــاي بچــــــه‌ها


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
بچه‌ها و شيريني دوستان جداناپذيري هستند. بعضي بچه‌ها با پول توجيبي خود فقط به دنبال خريد كلوچه و بيسكويت هستند و برخي ديگر با گذاشتن چند ميز و صندلي روي يكديگر سعي دارند تا دستان كوچكشان را به شكلات و شيريني برسانند و بالاخره با هر ترفند و كلكي شده مي‌خواهند تا به جعبه‌هاي شيريني و كاكائوي بالاي قفسه دست پيدا كنند.
از اين حرف‌ها كه بگذريم، خبرخوب اين است كه حتماً دسرهايي كه براي بچه‌ها درست مي‌كنيد لزوماً نبايد كالري و چربي بالايي داشته باشند.
حتماً شما هم در درست كردن شيريني و دسر براي كودكانتان محتاط هستيد. از اين رو، در اين مقاله به چند مورد از خوردني‌هاي مورد علاقه بچه‌ها اشاره مي‌كنيم كه به راحتي آنها را با برخي مواد مغذي و سالم جايگزين كرده‌ايم تا علاوه بر طعم و مزه مورد نظر، ارزش غذايي نيز داشته باشند. مطمئن باشيد كه براي بچه‌ها اين تفاوت‌هاي كوچك آن‌چنان قابل توجه نمي‌باشد.

10 خوردني آرامش‌بخش و ضد استرس‌


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
با مصرف مواد غذايي كه در ذيل به آنها اشاره شده، مابقي زندگي را با اعصابي آرام و رواني سالم ادامه دهيد. بر كسي پوشيده نيست كه تغذيه تأثير چشمگيري بر خلقيات و احساسات انسان مي‌گذارد. براي مثال، هنگامي كه مقدار زيادي شكر تصفيه‌شده (شكر سفيد) مصرف مي‌كنيد، تا چند ساعت بعد احساس افسردگي و بي‌حوصلگي مي‌كنيد. اين افزايش سطح قند خون بر روي تمركز فرد تأثير مي‌گذارد و متعاقب آن در كار و روابط او خلل وارد مي‌كند.
پرهيز از خوردن اينگونه مواد به معناي رسيدن به آخر دنيا نيست، بلكه در عوض با خوردن اين مواد مفيد و مغذي علاوه بر داشتن اندامي متناسب، از استرس و اضطراب به دور خواهيد بود.

از مغزها استفاده كنيد.
كمبود سلنيوم در بدن باعث اضطراب، افسردگي و خستگي مي‌شود. آجيل (مغزها) سرشار از سلنيوم هستند، لذا مصرف مقداري از انواع آن به‌طور روزانه براي كاهش اضطراب و دل‌آشوب مفيد مي‌باشد.
قارچ، ماهي‌تن و ماهي سالمون نيز حاوي مقادير مناسبي از سلنيوم هستند. با اين وجود، مصرف مغزها را فراموش نكنيد.

شما باید حداقل روزی 1 سيب بخورید


نوشته : سارا نوباوه وطن 
جدا از طعم و مزه بسیار عالی که سیب دارد، این میوه کوله‌باری از خواص درمانی را در خود دارا مي‌باشد. در اینجا، برای شما دلايلی آورده‌ایم که چرا باید روزی حداقل یک عدد سیب بخوريد.
به بهبود تنفس كمك مي‌كند
محققان انگليسي اخیرا به این نتایج دست پیدا کرده‌اند که مادرانی که در طی زمان بارداری سیب بیشتری می‌خورند، کمتر احتمال دارد فرزندانی داشته باشند که تا سن 5 سالگی دچار آسم شوند. این میوه می‌تواند از ریه‌های افراد بزرگسال نیز محافظت کند. همچنين می‌تواند احتمال مبتلا شدن به آسم، سرطان ریه و بسیاری از بیماری‌هاي ديگر را كاهش دهد.
 

باعث مي‌شود ديرتر گرسنه شويد
سيب حاوي ميزان زيادي فيبر مي‌باشد و بدون ‌اینکه شما کالری زیادی دريافت کنید، معده را پر نموده و باعث مي‌شود دیگر احساس گرسنگی نکنید. شیرینی طبیعی که در سیب وجود دارد به آهستگي وارد خون می‌شود و به حفظ قند خون و اینکه سطح انسولین را در بدن شما در حد ثابتی نگاه دارد، کمک می‌کند، در نتیجه بدن شما احساس پري و سیر بودن بیشتري خواهد كرد، برعکس خوراکی‌های آماده که مواد قندی در آنها بسیار زیاد است و گرسنگی‌های بسیار سریع را به دنبال دارند.

قـطـاب؛ زينــــت‌بخـــــش مهمانــــي‌ها


نوشته  : مهندس مسعود خبازی کارشناس مسؤول اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی کاشان 
مقدمه
قطاب یکی از فرآورده‌های غذایی سنتی ایران است که در شهر تاریخی یزد تولید می‌شود که زبانزد خاص و عام بوده و زینت‌بخش مهمانی‌ها و مکمل شادی‌های مردم ایران‌زمین است. این شیرینی که از جمله سوغات‌ یزد می‌باشد، به لحاظ برخی ویژگی‌ها از جمله طعم بسیار عالی آن در نوع خود بی‌نظیر بوده و آن را از دیگر شیرینی‌ها متمایز مي نمايد و به دلیل وجود مغز بادام و هل در ترکیبات آن، ارزش غذایی مناسبی دارد. این مقاله به اختصار به بیان ویژگی‌ها، ارزش غذایی و روش تهیه این نوع شیرینی می‌پردازد:

ترکیبات
در تهیه این نوع شیرینی از آرد، پودر قند، روغن، زرده تخم‌مرغ، بیکینگ پودر، هل و بادام استفاده می‌شود.

5 ماده غذايی ضد خستگی


نوشته  : نسرین تجدد فوق لیسانس پرستاری 
اگر همیشه بعد از خوردن احساس بی‌حالی و خستگی می‌‌کنید، ناشی از خوردن غذاهای نادرست است. ترفند آن این است که غذاهايی را انتخاب کنید که انرژی را تدریجاً آزاد مي‌كنند و به آرامی‌ و در طولانی‌مدت آن‌ را افزایش مي‌دهند و از مصرف غذاهای دارای قند بالا که قند آنها به‌سرعت آزاد مي‌شود، بپرهیزید.
شما می‌‌توانید با هر لقمه غذايی که می‌‌خورید به جنگ خستگی بروید. این پنج ماده غذايی نیز به‌علت هضم آسان و غنی بودن از مواد مغذی و تبدیل غذا به انرژی، به بدن کمک اساسی نموده و برای افراد مفید می‌‌باشند.

بــلــغــــور جـــو
بلغور جو تقریباً برهر غله‌ای در صبحانه برتری دارد و جزء بیشترین تولیدات غلات سبوسدار صبحانه است و نیز به‌عنوان ماده غذايی عالی در جهت حمایت از سلامت سیستم گوارش نگریسته می‌‌شود. به دلایل فوق بسیاری از متخصصین داخلی و تغذیه نه تنها به بیماران دیابتی اجازه خوردن بلغور جو را می‌‌دهند، بلکه در واقع آنان را تشویق نیز می‌‌نمایند، به‌خصوص اینکه به حفظ سطح قند خون طبیعی کمک می‌‌نماید.


خـواص سمنو


نوشته  : حوریه دانش بدی دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد 
سمنو را از عصاره جوانه گندم و آرد کامل گندم تهیه مى‌کنند. سمنو خوشمزه و شیرین است، البته به آن هیچ نوع ماده شیرین‌کننده‌ای اضافه نمى‌کنند. علت شیرینى آن ترکیب عصاره جوانه گندم با آرد کامل است که طعم شیرین به آن مى‌دهد. هر 100 گرم سمنو
300 كيلوكالري انرژي دارد.

خواص جوانه گندم:
گندم و جوانه آن ارزش غذایى فراوان دارد. تغییرات شیمیایی که در دانه‏ها در حین جوانه زدن رخ می‌دهد، باعث افزایش املاح و ویتامین‏های آن می‌شود. به‌طور کلی در فرآیند جوانه زدن، ویتامین‏ها، املاح و پروتئین به مقدار زیادی افزایش می‏یابد.
 سمنو داراى ویتامین‌هاى K، E، A و ویتامین‌هاى B5, B3, B1 و مواد معدنی مهم دیگر مانند فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس می‌باشد. در واقع یکی دیگر از فواید جوانه‏ها آماده‌سازی غذا برای هضم و جذب است که این عمل به‌وسیله آنزیم‏های موجود در جوانه‏ها صورت می‌گیرد.
جوانه‏ها به مقدار زیادی دارای فیبر و آب هستند که مصرف منظم آنها مانع از بروز یبوست می‏شود. سمنو شیرافزا است، از این رو هم براى مادران شیرده و هم به علت مقوى بودن، براى زنان باردار بسیار مفید است.