آرامش شبانه با بابونه


نوشته  : زهره كرباسچيان كارشناس ارشد تغذيه 
گیاه بابونه (Chamomile) با نام علمیAnthemis L. گیاهی است کوچک، دارای بویی معطرکه در چمنزارها و اراضی شنی می‌روید. بابونه از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و از تقويت‌كننده‌هاي تلخ به‌حساب مي‌آيد. جالينوس حكيم آن را براي درمان تب و لرزهاي نوبه‌اي به‌كار مي‌برد.
برخی ترکیبات شیمیایی موثر در این گیاه شامل اسانس روغنی آنته‌مین (Anthemin)، روغن فراری به نام کامازولین، ‌تانن، فیتواسترول، یورونیک اسید، موسیلاژ، اسید آمینه گلایسین، فلاوونوئیدهایی از قبیل آپی جنین، هیدروکسی و متوکسی کومارین، ویتامین‌ها و املاح معدنی می‌باشند.
ویتامین‌های موجود در بابونه عبارتند از: ویتامین A، تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2) و فولات(B9). آهن، پتاسیم، روی، منگنز، منیزیم و مس هم از جمله املاح معدنی این گیاه هستند.

بد غذائی کودک


نوشته  : فاطمه کوپایه کارشناس تغذیه از دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران 
تا به حال کودکی را که علاقه‌ای به خوردن غذا (حتی خوش‌رنگ و لعاب‌ترین آنها) ندارد، دیده‌اید؟! اگر شما چنین فرزندی نداشته باشید و یا با یکی از آنها سروکار ندارید، احتمالا با خواندن این مطالب تعجب خواهید کرد. تصور ذهنی ما در مورد کودکان این است که همه آنها به‌طور ذاتی و طبیعی باید به غذا خوردن علاقه داشته باشند و زمانی که گرسنه شوند به راحتی سر سفره یا میز بنشينند تا غذایشان را بخورند، اما حقیقت این است که برخی از کودکان برای اینکه به اندازه کافی غذا بخورند نیاز به کمک والدین دارند.
آيا كودك شما به اندازه كافي غذا مي‌خورد؟
مهم‌ترین معیار برای اطمینان از اینکه فرزند شما به اندازه کافی غذا می‌خورد یا نه، بررسی نمودار وزن، قد و دور سر او در کارت رشد است. تغذیه نادرست و یا ناکافی به مرور زمان ابتدا موجب کندی و یا توقف رشد وزنی او شده و سپس مانع از افزایش به اندازه قد و دور سر در بچه‌ها می‌شود. اگر منحنی رشد کودک متناسب با سنش رو به افزایش است، ولی به نظر شما او به اندازه غذا نمی‌خورد در واقع او با همین مقدار غذا نیازش را تامین می‌کند و احتمالا شما بیش از اندازه از او انتظار دارید.

درمان گرفتگی عضلات با تغذيه


نوشته  : شیوا طباطبایی کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه 
گرفتگی عضلات عبارت است از انقباض دردناک غیرارادی عضلات که بیشتر در عضلات پشت ساق پا و به میزان کمتر در عضلات ران رخ می‌دهد. انقباض عضلات بیشتر در شب و یا هنگام استراحت اتفاق می‌افتد. مدت گرفتگی عضله معمولاً چند دقیقه طول می‌کشد و با کشیدن عضله و یا ماساژ آن برطرف می‌شود. شیوع این بیماری بالا است، اما به نظر می‌رسد که بیشترین میزان شیوع در بین افرادی است که به دلایل متفاوت دچار تحلیل عضلات شده‌اند. گرفتگی عضلات بر حسب علل بروز به چند گروه تقسیم می‌شود.

فعاليت‌هاي بدني

شیوع این بیماری در ورزشکاران خصوصاً ورزشکاران غیرحرفه‌ای به میزان بالایی گزارش شده است. ورزشکاران حرفه‌ای به دلیل آمادگی جسمانی بالاتر، کمتر به گرفتگی عضلات دچار می‌شوند. یکی از دلایل مهم گرفتگی عضلات در ورزشکاران تعریق زیاد است. به هنگام تعریق مقدار زیادی آب و به همراه آن مواد معدنی از بدن دفع می‌شود. همین مشکل در معدن‌چیان نیز دیده می‌شود. فعالیت بدنی شدید در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب باعث اتلاف آب و املاح از بدن معدن‌چیان می‌شود. چنانچه جبران مایعات از دست رفته تنها با آب آشامیدنی بوده و املاح بدن جایگزین نشوند، گرفتگی عضلات تشدید خواهد شد. در کسانی که فعالیت بدنی شدید دارند (نظیر دو موردی که ذکر شد) مقدار زیادی کلرید سدیم به روش تعریق از بدن دفع می‌شود و در نتیجه تعادل آب و الکترولیت‌ها در بدن از بین می‌رود.

ورزش با سوت تغذيه


نوشته  : دكتر سيد علي كشاورز متخصص تغذیه استاد و مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران 
در سال 1992 شورای ملی پژوهش پزشکی و بهداشتی استراليا راهنمای زير را برای استفاده ورزشکاران همگانی ارائه نموده است:

 بهره‌وری از تنوع گسترده غذاهای مغذی
 مصرف مقادير کافی نان‌‌ها و غلات(کامل)، سبزيجات و ميوه‌ها
 مصرف غذای کم‌چرب و كاهش چربي‌هاي اشباع شده
 حفظ وزن مناسب به‌وسيله دريافت غذای متعادل و فعاليت فيزيکی منظم
 مصرف متوسط مقادير قند و شکر
 انتخاب غذای کم‌نمک
 نوشيدن کافی آب و مايعات
 مصرف غذاهای حاوی کلسيم به‌ويژه برای دختران و زنان
 مصرف غذاهای حاوی آهن به‌ويژه برای دختران، زنان و گياهخواران



مرهم تغذيه براي درمان جوش


نوشته  : موژان زرگرزاده كارشناس تغذيه بيمارستان امام خميني 
آکنه ناشی از تغییرات هورمونی افزایش یافته در بدن است و خود را به عنوان مجموعه‌ای از زخم و جوش، بر روی صورت، بازوها، گردن و پشت بدن نشان می‌دهد. این وضعیت دردناک است و گاهی اوقات، محل جوش‌ها زخم می‌شود. التهاب، قرمزي و تورم مشخصه بيشتر موارد آكنه است.
تغذیه مناسب
اغلب گفته شده که هیچ شواهد علمی در اين مورد كه برخی از غذاها در بروز آکنه موثر هستند موجود نمی‌باشد، البته شاید هیچ مدرک علمی وجود نداشته باشد، اما تجربه از نسل‌های بسیاری نشان داده است که تغذیه در این بیماری بسیار مهم و ضروری است.
چند توصیه
‌ مصرف مواد غذايي حاوي اسيدهاي چرب امگا- 3 و ویتامین D.
‌ نوشیدن حداقل 2 لیتر آب در روز.

شكم، ميزبان مهمان‌نواز چربي‌ها!

نقطه‌اي از بدن كه به سختي لاغر مي‌شود
نوشته : آذين صحابي 
داشتن يك شكم صاف آرزوي بيشتر بزرگسالان است. دوره ميانسالي، بارداري و زايمان، داشتن استعداد ژنتيكي چاقي و سبك زندگي نادرست همه عواملي هستند كه باعث مي‌شوند بسياري از افراد در آرزوي داشتن شكمي صاف و بدون چربي اضافي باشند.
درشماره قبل در مورد چاقي شكمي، ساختار بدن و توصيه‌هايي در اين زمينه صحبت نموديم. حال با همه اين تفاسير و اينكه مدام گفتيم لاغر كردن يك قسمت از بدن به تنهايي ممكن نيست، در نهايت براي آب كردن چربي اضافي شكم بايد چه كار كرد؟ آيا واقعا راهي وجود ندارد؟ براي يافتن پاسخ اين سوال مطالعه اين مقاله را به شما پيشنهاد مي كنيم:



با نفخ شكم چه کنیم؟


نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که بعد از خوردن نفخ می‌کنید، به راحتی می‌توانید با تغییر دادن رژیم غذایی، به خودتان کمک کنید.
همه ما می‌دانیم که خوردن یک غذای خوب چه لذتی دارد، و بعد از خوردن بیش از اندازه غذا چه حس بدی به انسان دست می‌دهد. پس نفخ کردن بهایی است که ما باید برای خوردن بیش از اندازه بپردازیم، در حالی که بسیاری از مردم این حس را یک حس کاملاً طبیعی قلمداد می‌کنند.
اما خیلی زود تسلیم نشوید. هنوز هم امید هست. با تغییر رژیم غذایی و ايجاد تغییرات ساده در عادات غذا خوردن، می‌توانید از غذا خوردن لذت ببرید و یک حس خوب بعد از خوردن داشته باشید.



چند نظریه برای اینکه بعد از غذا نفخ نكنيد:
براي هضم راحت‌تر غذا، در طول روز آب زیادی بنوشید، البته نه همراه با غذا! سعی کنید جرعه‌های آبی که می‌نوشید کم باشد و به آرامی آنها را قورت بدهید، نه اینکه آنقدر با صدا باشد که انگار صدای شکسته شدن ظرف می‌آید، البته نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه‌های گازدار و قهوه که خاصیت مدر بودن دارند، جزء اين لیست قرار نمی‌گیرند.


غذاهای ضد آلزایمر...


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
کارشناسان در حال مطالعه هستند که چگونه رژیم غذایی ممکن است زمان شروع و پیشرفت بيماری آلزایمر را تحت تاثیر قرار دهد. آخرین تحقیقات راجع به این بیماری را با هم مرور می‌کنیم:
در زندگی هیچ چیز ترسناک‌تر از این نیست که کسانی را که دوست داریم و به آنها عشق می‌ورزیم و همین طور گذشته خودمان، و حتی شخص خودمان را فراموش كنيم. بيش از 5 میلیون نفر در آمریکای شمالی با اين بيماري دست و پنجه نرم می‌کنند.
با وجود تحقیقات گسترده به عمل آمده، درمان قطعی برای درمان بیماری آلزایمر به دست نیامده و هنوز هم علت بروز این بیماری کاملاً ناشناخته باقی مانده است. کارشناسان علت بروز اين بيماري را مجموعه‌اي از عوامل ژنتيكي و محیطي می‌دانند، ولی آنها هنوز در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه آلزايمر به وجود می‌آید و چگونه می‌توانند از بروز آن جلوگیری کنند.

دژي آهنين در برابر سرطان


نوشته  : زير نظر دكتر سيدمرتضي صفوي نفيسه شكري دانشجوي كارشناسي ارشد تغذيه دانشگاه علوم پزشكي اصفهان 


آیا سرطان یک بیماری قابل پیشگیری است؟
سرطان، همانند دیگر بیماری‌های پیچیده است که هیچ کس نمی‌تواند در مقابل آن بیمه شود، اما از آنجايی که به‌طور قوی با نوع رژیم غذايی مصرفی و شیوه زندگی در ارتباط است، مراحل مثبت بی‌شماری به‌منظور کمک به پیشگیری از آن وجود دارد. توصیه‌های ارائه شده در این مقاله به ما کمک می‌کند که مصرف نوشیدنی‌ها و غذا‌های خود را متعادل کنیم. ایجاد چنین تغییرات مثبت در شیوه زندگی، به پیشگیری از بروز سرطان کمک خواهد کرد.



توصیه اول:
حفظ وزن در محدوده سلامت

چگونگی نگهداری وزن در محدوده سلامت در گرو فهم این مطلب است که بايد کالری دریافتی روزانه شما با سطح فعالیت شما یکسان باشد.

كـانــــولا و كلـــــــزا؛ روغــن‌هاي متفــاوت


نوشته : مينا كاوياني كارشناس ارشد تغذيه سرپرست واحد آموزش همگاني- انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور
آيا تا به حال فكر كرده‌ايد كه روغن كانولا چيست و چگونه به دست مي‌آيد؟ و آيا به راستي همان روغن كلزا است؟
بياييد با هم بيشتر درباره‌ روغن كانولا بدانيم.
بايد دانست روغن كانولا از دانه روغني كانولا به دست مي‌آيد. در واقع روغن كانولا از فشردن دانه‌هاي روغني گياه كانولا كه يك گياه گُلدار با گل‌هاي زيبايي به رنگ زرد است، حاصل مي‌شود.
گياه كانولا گياهي است كه از تغييرات و پيوندهايي كه روي گياه كُلزا انجام مي‌شود به دست مي‌آيد. گياه كانولا ممكن است از نظر ظاهري مانند گياه كُلزا به نظر برسد، اما در واقع با آن تفاوت بسياري دارد، به‌ويژه اينكه تركيب اسيدهاي چرب موجود در دانه‌هاي روغني حاصل از آنها بسيار متفاوت است و اين اصل مطلب است كه در ادامه مفصل راجع به آن توضيح داده خواهد شد.