9روش برای سوزاندن چربی


نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
با بالا رفتن سن، سوخت و ساز بدن به طور طبیعی افت می‌کند. محققان اظهار می‌دارند که در سن 40 سالگی بدن شما 100 تا 300 كيلوکالری کمتر از هنگامی که 30 سال سن داشتید می‌سوزاند، اما شما می‌توانید با رعایت برخی نکات در زندگی روزمره ‌این چربی‌ها را سریع‌تر سوزانده و وزن‌ایده‌آلی داشته باشید.
تامین سوخت بدن در صبح:
تحقیقات متعددی نشان داده‌اند افرادی که به طور منظم هر روز صبحانه می‌خورند به نسبت کسانی که صبحانه نمی‌خورند لاغرتر هستند. سوخت و ساز بدن به طور طبیعی در شب کاهش می‌یابد، اما شما می‌توانید با خوردن صبحانه دوباره آن را فعال کنید.
پروتئین‌های مفید:
افزودن مقدار کمی پروتئین با کیفیت بالا و چربی کم (مانند مرغ، ماهی و سفیده تخم مرغ) در برنامه غذایی، سبب سریع‌تر سوزاندن چربی‌ها می‌شود، زیرا پروتئین نیاز به انرژی بیشتری برای هضم شدن دارد و در نتیجه سوخت و ساز بدن سرعت می‌گیرد و البته پروتئین برای از دست ندادن بافت عضلانی ضروری می‌باشد.


سلامت، قرباني رژيم‌هاي غيرعلمي


نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني 
مفهوم سوخت و ساز و دريافت و مصرف انرژي:
متابوليسم يا سوخت و ساز بدن به روند فعاليت‌هاي مختلف و فعل و انفعالات شيميايي و مكانيكي گسترده‌اي اتلاق مي‌گردد كه به كمك ‌آن بدن انسان مي‌تواند مواد غذايي ميل‌شده يا گازهاي استنشاقي يا توليدشده را جابجا و همچنين تمام مواد مغذي مصرف‌شده را تجزيه و تركيب كرده و به مصرف برساند. گرچه اطمينان دارم همه شما عزيزان كم و بيش به رخدادهاي دريافت و مصرف و تجزيه و تركيب مواد مغذي موجود در گروه‌هاي غذايي واقف مي‌باشيد، ولي بي‌مناسبت نمي‌دانم كه به‌طور شماتيك و به ساده‌ترين وجه ممكن مثالي را براي شما ترسيم نمايم.
دستگاه گوارش ما از لب، دهان، دندان، زبان، زبانچه، غدد بزاقي، مري، معده، دوازدهه، روده كوچك و بزرگ و ضمائم گوارشي كبد، كيسه صفرا و لوزالمعده تشكيل گرديده است. غذاهاي پخته يا خام در آغاز توسط دندان‌ها جويده شده و با بزاق آغشته مي‌گردد و از طريق مري به معده فرستاده مي‌شود و در معده و روده‌ها مواد قندي مركب به تك‌قندي‌ها (مثلاً نشاسته به گلوكز يا دوقندي‌ها به گلوكز و فروكتوز يا گلوگز و گالاكتوز و ...) تجزيه مي‌شوند. چربي‌ها نيز گرچه در آب محلول نمي‌باشند، ولي به كمك صفرا امولسيون گرديده و با كمك آنزيم‌هاي ديگري به اسيدهاي چرب و گليسرول تجزيه مي‌گردند. پروتئين‌هاي مختلف هم اعم از گياهي و حيواني طي مراحل مختلف به اسيدهاي آمينه تجزيه و تبديل و تغيير فرم مي‌دهند.

همه خوبي‌ها در چاي سبز

نوشته  : زهره کرباسچیان کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران 
چای از برگ‌های گیاهی به نام Camellia sinensis تهیه می‌شود. انواع چای شامل چای سبز، سیاه و چای اولانگ می‌باشد که تفاوت آنها در شیوه فرآیند و آماده سازیشان می‌باشد. روند تولید چای سبز به این شکل است که برگ‌های چای بلافاصله پس از برداشت، در معرض بخار قرار می‌گیرند. بخار دادن برگ‌های چای سبب مهار آنزیمی می‌شود که مسؤول تخمیر و تغییر رنگ این برگ‌ها است، بنابراین با این روش رنگ سبز برگ‌ها طی فرآیند خشک کردن حفظ می‌شود و از تخمیر آنها جلوگیری می‌گردد. در ضمن با این روش ترکیبات پلی فنولی مفید موجود در چای از بین نمی‌روند.در روند تولید چای سیاه، برگ‌های چای تخمیر می‌شوند و ترکیبات پلی فنولی تغییراتی می‌کنند. چای اولانگ نیز نیمه تخمیرشده است. در نتیجه انواع چاي سبب ایجاد اثراتی متفاوت بر بدن انسان می‌شوند.

بــا تغـذيــه قـــد بــكـــشــيــد


نوشته  : دكتر منصور شهركي متخصص تغذيه و رژيم درماني 
سن جهش رشد قدي:
در مورد سن جهش رشد قدي بايد گفت كه از 3 سالگي تا زمان بلوغ، سالانه 5/4 تا 7 سانتيمتر به قد كودكان افزوده مي‌شود. زماني كه سن كودك به زمان شروع بلوغ نزديك مي‌شود، مقدار افزايش قد به 4 سانتيمتر در سال مي‌رسد. به محض شروع سن بلوغ، دوران جهش رشد شروع مي‌گردد كه در آن زمان رشد قدي به حداكثر سرعت رشد يا به عبارتي به اوج رشدي مي‌رسد. اين فاصله زماني در دختران بين سنين 10 تا 12 سالگي و در پسران 12 تا 14 سالگي مي‌باشد كه در طي اين 2 سال، سالانه دختران 8 تا 9 سانتيمتر و پسران 5/10 سانتيمتر افزايش قد مي‌يابند. پس از جهش رشد، دوباره ميزان رشد قدي كاهش مي‌يابد كه دختران پس از شروع قاعدگي تا رسيدن به حداكثر رشد قدي، تا حدود 7 سانتيمتر سالانه به قدشان افزوده مي‌شود. دختران و پسران اصولا تا سنين 14 تا 16 سالگي به قدشان افزوده مي‌شود كه البته در پسران معمولا تا 2 سال بيشتر يعني تا 18 سالگي ادامه مي‌يابد و از نظر علمي،  حداكثر سن رشد تا 25 سالگي مي‌باشد. تفاوت رشد قدي در دختران به شروع زمان قاعدگي آنها برمي‌گردد.

وقتي خیار بانمك مي‌شود!


نوشته  : مهندس مسعود خبازی 
شورها یکی از محصولات اشتها آوری هستند که معمولا ارزش تغذیه‌ای چندانی ندارند، ولی در حد تعادل در افراد سالم برای افزایش اشتها و بهبود طعم و مزه غذا می‌توانند بسیار مطلوب باشند. امروزه از پرطرفدارترین شورها می‌توان به خیار تخمیری، زیتون تخمیری و کلم تخمیری اشاره کرد. شورها حاصل نوعی تخمیر هدایت شده هستند که ترکیبات حاصله از آن نه‌تنها برای انسان نامطبوع نیست، بلکه در جلوگیری از فساد نامطلوب مواد غذایی موثر است، به معنای دیگر سبزیجات و میوه‌هایی که در محلول‌‌های مناسبی از نمک شور می‌شوند، در مدت زمان نگهداری در نمک تخمیر می‌‌گردند که به آنها «شور» می‌گویند. امروزه در میان عامه افراد به جای لفظ تخمیری از لفظ شور استفاده می‌شود.

سس، فقط سس خانگي!


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
انواع سس‌ها و چاشني‌هاي پرچرب و مضر براي سلامتي بدن را كنار بگذاريد و سس‌هاي خانگي را كه خودتان تهيه مي‌كنيد جايگزين آنها نماييد. بدين طريق مي‌توانيد علاوه بر بهره‌مند شدن از يك سس خوشمزه، ميزان چربي بدنتان را نيز كنترل كنيد. انواع سس‌هاي خوشمزه و خوش‌طعم سالاد كه خود شما آنها را در منزل تهيه مي‌كنيد مي‌توانند علاوه بر افزايش سطح سلامتي، طعم خوبي نيز به انواع غذاها مانند سبزيجات پخته شده، انواع گوشت‌هاي پخته و يا انواع پاستاها بدهند. از آنجايي كه سس‌هاي آماده كه در فروشگاه‌ها موجود مي‌باشند حاوي مقادير زيادي چربي‌هاي ناسالم، كالري بسيار زياد و سديم هستند، لذا تهيه كردن سس‌هاي سالم و خانگي بخش مهمي از يك آشپزي سالم مي‌باشد.

سالــم و پـــر انـــرژي با دانـــه‌هــا

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
دانه‌ها سرشار از مواد مغذي مي‌باشند كه مصرف متعادل آنها به سلامتي كمك زيادي مي‌كند. اگرچه دانه‌ها حاوي چربي هستند، اما بايد گفت كه اسيدهاي چرب غيراشباع موجود در دانه‌ها براي بدن بسيار مفيد است.

تخمه آفتابگردان: 
اين تخمه‌ها، منبعي از آهن و روي به حساب مي‌آيند و از نظر اسيدهاي چرب چند غيراشباعي غني مي‌باشند كه از آنها روغن آفتابگردان به دست مي‌آيد. اين تخمه‌ها سطح صافي داشته، تخم‌مرغي شكل هستند و پوسته راه راهي دارند. از تخمه‌هاي آفتابگردان مي‌توان به عنوان ميان‌وعده و يا در كيك‌ها، كلوچه‌ها، نان‌ها و محصولات ديگر استفاده نمود. شما مي‌توانيد اين دانه‌ها را به برنج، پاستا و يا سالاد نيز اضافه كنيد.

5 ماده مغذی شگفت انگيز


نوشته  : سارا نوباوه وطن 
این ویتامین‌ها و مواد معدنی مزایای ضروری واقعاً عجیب و شگفت انگیزی دارند. در اینجا راه‌هایی را به شما نشان می‌دهیم که اطمینان پیدا کنید همه مواد را دریافت می‌کنید.
پتاسیم: 
این ماده معدني، دستگاه عصبی شما را فعال نگاه می‌دارد و باعث می‌شود که عضلات شما همیشه با هم هماهنگ باشند. همچنین پتاسیم کمک می‌کند که فشار خون شما در حد نرمال و یا طبیعی قرار داشته باشد. اگر پتاسيم دریافتی بدن شما به اندازه کافی نباشد، شما احساس تحریک پذیری، ضعف و خستگی خواهيد داشت. برای جلوگیری از این موارد، شما باید به اندازه کافی از غذاهایی استفاده کنید که پتاسیم دارند. توجه داشته باشيد كه دو ماده معدنی سديم و پتاسيم باید در بدن به حد تعادل برسند، بنابراین وجود بیش از اندازه پتاسیم یا سدیم (که اغلب در غذاهای بسته‌بندی یافت می‌شود) می‌تواند مشکلات زیادی را به وجود آورد.

دوست قهوه‌اي قلب


نوشته  : دکتر محمد رضا وفا دانشیار گروه تغذیه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران 
پودر كاكائو و شكلات:
پیش از هر چیز در اين زمينه باید به دو نکته مهم توجه داشت: 1- پودر کاکائوی خام و شکلات در تغذیه دو خوراکی نسبتا متفاوت هستند که انتظارات خوراکی از آنها نیز متفاوت است. 2- تمام نکاتی که در اين مقاله در خصوص خواص پودر کاکائوی خالص و یا شکلات خالص مطرح است، به شرط مصرف متعادل آن مي‌باشد. کاکائو میوه درختی است که بیشتر در مکزیک، آمریکای مرکزی و برزیل می روید. میوه درخت کاکائو شبیه خیار است با رنگ زرد مایل به قهوه‌ای که درون آن دانه های کاکائو قرار دارند. با آسیاب کردن دانه‌ها، پودر کاکائو بدست می‌آید.



آنچه درباره آب معدني بايد بدانيم


نوشته : دکتر پيمان غلام‌نژاد کارشناس آزمايشگاه کنترل مواد غذايي 
تمايل به مصرف آب بسته‌بندي در دهه اخير به شدت افزايش يافته است. مردم معتقدند که مواد معدني موجود در آب معدني براي سلامتي مفيدند و منابع آب معدني از نظر بهداشتي مشكلي ندارند. شايعاتي که در مورد آلودگي‌هاي آب لوله‌کشي منتشر مي‌شود يا اخباري که در رسانه در مورد آلودگي آب سدها و رودخانه‌ها با فاضلاب‌ها و مواد سوختي به گوش مي‌رسد از يک طرف و کيفيت پايين آب بعضي از شهرستا‌ن‌ها بدليل وجود املاح و رسوبات موجود در آب که لايه‌اي از رسوب در کتري‌ها و سماورها بجا مي‌گذارد از جمله دلايل تمايل مردم به مصرف آب بسته بندي مي‌باشد. دسترسي آسان، سهولت حمل و نقل، هزينه پايين و طعم و مزه مناسب بطري‌هاي آب، نياز به هرگونه تبليغ اين آشاميدني را در رسانه‌ها از بين برده است.
 

كلسيم در آب‌هاي بسته‌بندي:
جذب روزانه كلسيم كافي از راه خوردن و آشاميدن، نقش مهمي در حفظ سلامت استخوان‌ها دارد و كمبود كلسيم عامل مهمي در ابتلا به استئوپروز است. آب‌هاي معدني و آشاميدني حاوي مقادير متفاوتي كلسيم مي‌باشند كه مي‌تواند در سلامت انسان و همچنين اثرگذاري داروهاي گروه Bisphosphonate و بيماران كليوي موثر باشد. مصرف آب‌هاي بسته‌بندي در سال‌هاي اخير به شدت افزايش يافته است، بنابراين توجه به كيفيت شيميايي و قابليت مصرف آن از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.