فشار خون خود را کنترل کنید


نوشته  : زهرا فرهناک 
پر فشاری خون یکی از مهم‌ترین فاکتور‌های خطر بیماری قلبی است. بسیاری از مردم برای سال‌ها فشار خون بالا دارند بدون اینکه بدانند. پرفشاري خون در بسیاری از مواقع هیچ علامتی ندارد، اما اگر فشار خون بالا تحت درمان قرار نگیرد، می‌تواند به سرخرگ‌ها و اندام حیاتی بدن آسیب برساند. به همین دلیل است كه از آن به عنوان قاتل خاموش نام می‌برند. از هر 3 فرد بزرگسال 1 نفر فشار خون بالا دارد که حدودا 21 درصد افراد اطلاعی از این بیماری ندارند. از آن تعدادی که از بیماری خود آگاهی دارند 69 درصد تحت درمان هستند و دارو دریافت می‌کنند، ولی تنها 45 درصد این افراد فشار خونشان تحت کنترل است. با حفظ فشار خون در محدوده سلامت شما می‌توانید از بدن خود حفاظت کنید، به نحوی که تمامی ارگان‌ها خون کافی که سرشار از اکسیژن می‌باشد را دریافت کنند.
نکته جالب توجه اين است كه طبق گزارشات انجمن قلب آمریکا فشار خون بالا قابل کنترل می باشد.

رژيم غذايي DASH:
رژیم DASH که اثر بخشی آن در حفظ فشار خون در محدوده سلامت و کنترل فشار خون بالا ثابت شده است، رژیمی با ویژگی‌های زیر است:

همه چيز درباره سوء‌هاضمه


نوشتهمنيره دادخواه 
سوء‌هاضمه واژه‌اي عمومي‌است که به دسته‌ای از اختلالات مربوط به بخش فوقانی دستگاه گوارش اطلاق مي‌گردد. ناراحتی‌هایی مثل درد ناحیه شکم، سوزش سر دل، ترش کردن، تهوع و استفراغ، احساس پری بعد از غذا، نفخ، آروغ زدن و بی‌اشتهایی، همگی علائمي‌هستند که  تحت عنوان سوء‌هاضمه شناخته شده‌اند.ولی در کل عامل اصلی و شایع‌ترین علت سوء‌هاضمه، ریفلاکس یا برگشت محتویات اسیدی معده به مری است که در صورت بی‌توجهی یا عدم درمان، مي‌تواند سبب زخم ناحیه انتهایی مری و سرطانی شدن آن گردد.
در بسیاری از موارد علائم سوء‌هاضمه با کمي‌توجه به الگوی غذای مصرفی و تغییر شیوه زندگی براحتی برطرف شده و نیازی به مراجعه به پزشک و استفاده از دارو نیست.



سوء‌هاضمه ناشي از زخم و التهاب:
زخم و التهاب  دیواره معده یا اثنی عشر یکی دیگر از علل سوءهاضمه است.
زخم معده،  معمولاً به دلیل عدم محافظت مناسب لایه پوششی دیواره داخلی در برابر اسید قوی معده ایجاد مي‌شود.

قندخون نرمال با غذاها

نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 


قندخون كه به آن گلوكز خون نيز مي‌گويند در بدن ما و از مواد غذايي كه مي‌خوريم به وجود مي‌آيد. مواد غذايي خورده شده، در روده‌ها تجزيه شده و تبديل به قندخون مي‌شوند و سوخت و انرژي لازم براي بدن از همين قندخون تأمين مي‌شود. قندخون وارد جريان خون شده و به سرتاسر بدن فرستاده مي‌شود، عملكردهاي فيزيولوژيك بدن با استفاده از اين سوخت (قندخون) انجام مي‌شود. اگر ميزان قندخون بيش از اندازه بالا باشد سبب ايجاد مشكلات و بيماري‌هايي مانند ديابت و هايپرگليسمي مي‌گردد. مواد غذايي كه سبب پايين آمدن قندخون مي‌شوند مي‌توانند از بروز چنين شرايطي جلوگيري كرده و در نتيجه سطح قندخون را در حد نرمال نگه دارند.
افزايش ناگهاني قندخون (هايپرگليسمي) در افراد ديابتي بسيار خطرناك بوده و اين افراد بايد دائماً قندخون خود را اندازه‌گيري كنند. در حالي كه داروهاي پايين‌آورنده قندخون به كاهش ميزان قندخون كمك مي‌كنند مواد غذايي نيز وجود دارند كه افراد ديابتي با وارد كردن اين غذاها در رژيم غذايي روزانه خود مي‌توانند به كاهش قندخون كمك كنند.

پيشگيري از سرطان تخمدان با تغذيه


نوشته : دكتر آزاده نجارزاده 
سرطان تخمدان را به نوعي مي‌توان يك قاتل خاموش ناميد. به طور معمول، علائم اين سرطان زماني ظاهر مي‌شود كه ديگر بيماري به مراحل پيشرفته خود رسيده و در واقع غيرقابل درمان شده است. اما علائمي از قبيل افزايش اندازه شكم، دردهاي شكمي و لگني، احساس سيري زودرس و تكرر ادرار از علائم هشداردهنده اين بيماري به شمار مي‌روند. تحقيقات نشان مي‌دهند بسياري از زنان مبتلا به سرطان تخمدان، مدت‌ها قبل از تشخيص، از علائم ذكرشده رنج مي‌برده‌اند، اما اين نشانه‌ها ناديده گرفته شده‌اند.
سرطان تخمدان به رشد غيرطبيعي و بدخيم سلول‌هاي تخمدان اطلاق مي‌شود كه در سنين مختلف اعم از پيش از بلوغ، دوران بارداري و حتي دوران يائسگي اتفاق مي‌افتد. انواع مختلفي از سرطان تخمدان وجود دارد كه در هر نوع شدت و سرعت رشد بيماري متفاوت است. شايع‌ترين سن ابتلا به اين سرطان 40 تا 50 سالگي است.

با تری‌گلیسيرید بالا چه كنيم؟


نوشته  : دکتر مجید حاجی فرجی 
تغییر در شیوه زندگی می‌تواند به کاهش تری‌گلیسيرید خون شما کمک کند.تری‌گلیسيریدها برای سلامتی مهم هستند. این ترکیبات فرمی از چربی‌ها مي‌باشند که در سراسر بدن یافت شده و درسلول‌های چربی ذخیره می‌شوند. در زمانی که بدن نیاز به انرژی داشته باشد، این ترکیبات آزاد شده و صرف تامین نیازهای بدن می‌شوند. افزایش تری‌گلیسيرید خون که هیپرتری‌گلیسیريدمی نامیده می‌شود، با افزایش خطر بیماری‌های قلبی- عروقی به‌ويژه در زنان همراه است. مقدار مطلوب تری‌گلیسيرید خون باید کمتر از 150 میلی‌گرم در دسی‌لیتر باشد.
 

علل افزايش تري‌گليسيريد:
افزایش تری‌گلیسيرید ممکن است علت اولیه و یا ثانویه داشته باشد. از علت‌های اولیه افزایش تری‌گلیسيرید می‌توان به اضافه وزن و چاقی، بی‌تحرکی، سیگارکشیدن، مصرف الکل و مصرف زیاد کربوهیدرات اشاره کرد. برخی بیماری‌ها نیز باعث افزایش تری‌گلیسيرید خون می‌شوند، از جمله: دیابت، بیماری‌های غده تیرويید، بیماری‌های مزمن کلیه، عوامل ژنتیکی و بیماری کبد. مصرف برخی داروها مانند بتابلوکرها، دیورتیک‌های تیازیدی، داروهای ضدبارداری و کوتیکواستروئیدها هم می‌تواند باعث افزایش تری‌گلیسيرید خون شود.

تغذيه درماني در بيماری‌هاي کبدي


نوشته  : دكتر احمدرضا درستی 
در شماره قبل در مورد اعمال كبد صحبت كرديم در ادامه مطالب به بررسي بيماري‌هاي كبدي و تست ‌هاي معمول بررسي عملكرد كبد مي‌پردازيم.
بيماري‌های کبدی می‌توانند به صورت حاد يا مزمن، ارثی يا اکتسابی باشند. اين بيماري‌ها به چندين صورت طبقه بندی می‌شوند. هپاتيت حاد ويروسی، هپاتيت طوفانی، هپاتيت‌های مزمن، هپاتيت‌های الکلی و سيروز، بيماري‌های کبدی ناشی از انسداد صفرا، اختلالات ارثی و ساير بيماري‌های کبدی.



هپاتيت:
اين بيماری يک التهاب شايع کبدی می‌باشد که به‌وسيله ويروس‌های هپاتيت A، B ، C ، D ،E ايجاد می‌گردد. عوامل بيماری‌زای ديگری از قبيل ويروس‌های اپشتن بار (Epstein-Barr)، سيتومگالو ويروس، تب خال، تب زرد و سرخجه نيز می‌توانند موجب بيمار شدن کبد گردند.

برنج قهوه‌اي گزينه‌اي مناسب براي دوران بارداري


نوشته  : مهتاب بياباني 
تهوع صبحگاهي در طول 3 ماهه اول بارداري بعنوان يكي از علائم مهم اين دوران شناخته شده است. از آنجا كه خانم‌هاي باردار مدام در جستجوي مواد غذايي هستند كه ضمن مطلوب بودن طعم‌شان، مواد مغذي مفيدي به بدن آنها برساند، برنج قهوه‌اي يكي از پيشنهادهاي ما مي‌باشد. شما مي‌توانيد از خوردن برنج قهوه‌اي بعنوان يك ماده غذايي بسيار سالم و مفيد لذت ببريد.
برنج قهوه‌اي در يك نگاه اجمالي:
مقدار: 100 گرم برنج قهوه‌اي خام
انرژي: 357 كيلوكالري
چربي‌كل:8/2 گرم
پروتئين: 7/6 گرم

ویژگی‌های يك دسر يخي


نوشته : مهندس مسعود خبازی 
فالوده شیرازی یا پالوده نوعی دسر یخی و از فرآورده‌های سنتی شیراز مي‌‌باشد که در قدیم‌الایام به شیوه سنتی تولید مي‌‌شد، اما امروزه با دستگاه‌های ویژه و ماشین‌آلات، سریع  و آسان‌‌تر تهیه مي‌‌شود. بستنی و فالوده در‌ایران پرمصرف‌ترین نوع شیرینی به حساب مي‌‌آیند. خصوصا فالوده كه از  قدیم‌الایام در فصل تابستان طرفداران بی‌شماری دارد. فالوده از رشته‌های نشاسته‌ای یخ زده تهیه شده كه نهایتا كمي‌شربت يا آبلیمو به همراه گلاب روی آن ریخته و ميل مي‌شود. در گذشته به خوراکی که از پختن پودر بادام و شکر تهيه مي‌‌شد، فالوده مي‌‌گفتند (منبع: فرهنگ معین).این مقاله به اختصار به بیان ویژگی‌های فالوده مي‌پردازد.


خواص غذایی: 
نشاسته که از اجزاي عمده تشکیل دهنده فالوده مي‌باشد، از مهم‌ترین منابع انرژی بدن انسان و در گروه كربوهیدرات‌ها به شمار مي‌‌رود و از جمله مواد غذایی است كه در بدن تجزیه و به گلوكز (قند خون) تبدیل مي‌‌گردد. قند خون انرژی لازم را برای مغز و مركز عصبی بدن انسان تامين مي‌‌كند.

فوايد فلفل دلمه‌اي


نوشته : تحریریه دنیای تغذیه 
فلفل دلمه‌اي يكي از سبزيجاتي است كه از نظر رنگ، طعم، بافت و مزه داراي تنوع مي‌باشد. فلفل دلمه‌اي در رنگ‌هاي متنوع: زرد، قرمز، نارنجي، سبز و حتي بنفش و سياه نيز وجود دارد. از نظر طعم نيز داراي تنوع مي‌باشد. برخي از فلفل دلمه‌اي ها شيرين و برخي ديگر نسبتاً تند مي‌باشند. از نظر دارا بودن ارزش غذايي نيز هر كدام منحصر به فرد بوده و ارزش تغذيه‌اي هر يك از انواع فلفل دلمه‌اي برحسب رنگ آنها متفاوت مي‌باشد. مي‌توان گفت فلفل‌دلمه‌اي يكي از شناخته‌شده‌ترين سبزيجات در تمام دنيا مي‌باشد.


ارزش غذايي: 
فلفل دلمه‌اي سرشار از ويتامين‌هاي A و C و آنتي‌اكسيدان‌هاي قوي مي‌باشد كه مي‌توانند با راديكال‌هاي آزاد مبارزه كرده و بدن را در برابر سرطان مصون نمايند. وجود راديكال‌هاي آزاد يكي از علل افزايش كلسترول در رگ‌هاي خوني بدن مي‌باشد كه منجر به بروز بيماري‌هاي قلبي مي‌گردد.

خواص تغذيه‌اي هلو و شلیل


نوشته  : شیوا طباطبایی 

هــلـو:
هلو میوه‌ای به شکل گرد و یا تخم مرغی شکل با پوست کرکدار است. این میوه هسته بسیار سختی دارد و رنگ آن بر اساس گونه از رنگ شیری تا صورتی کمرنگ، زرد، نارنجی و قرمز متفاوت مي‌باشد. همچنین بر اساس نوع گونه و میزان رسیدگی نوع بافت از لحاظ نرمي‌و لطافت متفاوت است. هلو از خانواده Rosaceae بوده و نام علمي ‌آن Prunus Persica مي‌باشد. این میوه بومي‌کشور چین است و از 2500 سال قبل در این کشور یافت مي‌شده است. هلو از چین و از طریق ایران به اروپا راه پیدا کرد و بعد از آن از طریق اسپانیایی‌ها به کالیفرنیا برده شد.