خواص تغذيه‌اي هلو و شلیل


نوشته  : شیوا طباطبایی 

هــلـو:
هلو میوه‌ای به شکل گرد و یا تخم مرغی شکل با پوست کرکدار است. این میوه هسته بسیار سختی دارد و رنگ آن بر اساس گونه از رنگ شیری تا صورتی کمرنگ، زرد، نارنجی و قرمز متفاوت مي‌باشد. همچنین بر اساس نوع گونه و میزان رسیدگی نوع بافت از لحاظ نرمي‌و لطافت متفاوت است. هلو از خانواده Rosaceae بوده و نام علمي ‌آن Prunus Persica مي‌باشد. این میوه بومي‌کشور چین است و از 2500 سال قبل در این کشور یافت مي‌شده است. هلو از چین و از طریق ایران به اروپا راه پیدا کرد و بعد از آن از طریق اسپانیایی‌ها به کالیفرنیا برده شد.



شــلیـل:
شلیل که هلوی بدون کرک نیز نامیده مي‌شود معمولاً شیرین تر از هلو است و بافت سخت تری نسبت به هلو دارد و میزان آب آن نیز کمتر است. پوست شلیل رسیده معمولاً درخشان بوده و رنگ زرد طلایی متمایل به سرخ دارد. شلیل از خانواده Rosaceae بوده و نام علمي ‌آن Prunus persica var. nectarina مي‌باشد. بیش از 150 گونه متفاوت از این گیاه شناخته شده است. شلیل بومي‌آسیا است. از آسیا و از طریق اروپا به آمریکا آورده شده است. نام لاتین شلیل نکتارین (Nectarine) است و به نظر مي‌رسد که این نام از اسم یکی از خدایان یونانی به نام نکتار (Nektar) گرفته شده و آب این میوه به اسم «نوشیدنی خدایان» معروف بوده است.



کنترل فشارخون: 
هلو و شلیل یکی از منابع غنی از پتاسیم محسوب مي‌شوند. تحقیقات انجام گرفته در سال‌های اخیر تاثیر پتاسیم را در کاهش فشارخون نشان داده‌اند. با توجه به اینکه هلو و شلیل حاوی سدیم کمي‌مي‌باشند مصرف متعادل آنها در کنترل فشارخون موثر است.
 

كمك به دفع راحت‌تر و سریع‌تر:
یکی دیگر از ترکیبات قابل توجه در این میوه‌ها فیبر است. فیبر‌ها سبب کاهش سرعت جذب مواد مغذی خصوصا قندها شده و در عین حال میزان حساسیت به انسولین را نیز افزایش مي‌دهند، بنابراین مصرف هلو و شلیل مي‌تواند در کنترل قند خون موثر باشد. یکی از شناخته شده ترین خواص فیبرها نقش آنها در پیشگیری از یبوست است. فیبر سبب حجیم شدن مدفوع و دفع راحت‌تر و سریع‌تر مي‌شود. همچنین فیبرها مي‌توانند سبب افزایش رشد و تکثیر باکتری‌های مفید روده شوند که این امر مانع از رشد باکتری‌های مضر در داخل روده مي‌گردد، در عین حال بر اثر تخمیر فیبر در داخل روده اسید بوتیریک تولید مي‌شود که منشا انرژی برای سلول‌های روده است و به این ترتیب به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک مي‌نماید.


منابع خوب آنتی‌اکسیدان‌ها:
هلو و شلیل از منابع خوب آنتی‌اکسیدان‌ها هستند. این میوه‌ها حاوی مقادیر مناسبی ویتامین C و بتا- کاروتن مي‌باشند که با اثر آنتی‌اکسیدانی خود رادیکال‌های آزاد اکسیژن را خنثی مي‌نمایند و مانع اکسیداسیون چربی‌ها در بدن مي‌شوند. چنانچه چربی‌ها در بدن اکسیده شوند، وارد دیواره رگ شده و سبب گرفتگی عروق مي‌گردند که این فرآیند عامل اصلی بیماری‌های قلبی- عروقی است. در عین حال رادیکال‌های آزاد سبب تخریب DNA مي‌شوند که مي‌تواند عامل ایجاد  سلول‌های سرطانی باشد. یکی دیگر از مضرات رادیکال‌های آزاد اکسیژن افزایش احتمال بروز التهاب مي‌باشد. نظر به اینکه هلو و شلیل منشا خوبی از ویتامین C و بتا- کاروتن هستند، مصرف آنها مي‌تواند در پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی- عروقی، سرطان و بیماری‌های التهابی نظیر استئو آرتریت، آسم و آرتریت روماتوئید نقش موثری داشته باشد.



نتيجه‌گيري:
با توجه به مطالب فوق مي‌توان نتیجه‌گیری نمود که مصرف هلو و شلیل با جلوگیری از افزایش فشار خون، کنترل قند خون، پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی- عروقی، سرطان و بیماری‌های گوارشی نقش بسزایی در سلامت انسان دارد.



منبع: دنیای تغذیه  ش 112

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر