آگاهانه غذا بخوريد


نوشته  : دكتر رضا راست منش 
هوشیاری نسبت به آنچه که می‌خوریم و هوشیاری نسبت به سلامتی مان یک وظیفه است. اگر به خودمان احترام می‌گذاریم، باید بدانیم به چه غذایی و چه انتخاب غذایی احتیاج داریم و در تامین آن بکوشیم.
 هدف از اين مقاله:
در اولین شماره از ‌این مجموعه از مقالات سعی خواهیم کرد تا با معرفی یک پیش درآمد کوتاه از تغذیه و همچنین ارائه روش‌های ساده به شما کمک کنیم هم نسبت به سلامت تغذیه‌ای خودتان هوشیار باشید و هم بتوانید در آینده انتخاب‌های غذایی بهتری داشته باشید. در‌ این شماره، نکات ساده‌ای درباره وزن ارائه می‌کنیم. با اين حال بايد توجه نماييد كه صرفا با فراگرفتن نكات ساده بي‌نياز از مشورت متخصص تغذيه نمي‌شويد. هدف از اين نوشتارها،‌ نشان دادن شمه‌هايي از اهميت تغذيه و بيدار كردن حس نياز به مشورت شما با كارشناسان تغذيه است.

شيرين اما بدون قـند و شكر!



نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 
افرادي كه به دنبال کاهش وزن مي‌باشند بايد سعي كنند در ميان وعده‌ها و وعده‌هاي اصلي غذايي خود، مواد غذايي را بگنجانند كه كمترين تغييرات و دستكاري بر روي آنها انجام گرفته باشد و حاوي مواد نگهدارنده، مواد افزودني و يا ساير تركيبات شيميايي نباشند و بطور كلي فرآوري شده نباشند و تا جايي كه ممكن است به شكل و فرم طبيعي خود نزديك باشند. شكر سفيد تصفيه شده براي تمامي افراد كاملاً مضر مي‌باشد زيرا به خودي‌خود فاقد هر گونه ارزش غذايي بوده و از طرفي بدن براي تجزيه اين ماده، بسياري از مواد مغذي خود را نيز از دست مي‌دهد.


شكستگي كمتر با تغذيه بهتر



نوشته  : برليانت بزرگمهر
يكي از مواردي كه در اين روزها تقريبا زياد شنيده مي‌شود مشكل شكستگي استخوان، نه فقط در سالمندان بلكه حتي در بين جوان‌ها است. بسيار شنيده‌ايم يا شاهد بوده‌ايم كه فردي (اعم از جوان يا سالمند) به علت زمين خوردن يا افتادن از يك پله، دچار شكستگي پا شده است.
براستي علت افزايش بروز اين مشكل چيست؟ عارضه‌اي كه بطور طبيعي در افراد سالمند بعلت افتادن يا زمين خوردن رخ مي‌دهد به چه علت امروزه در بين جوانان نيز به كرات ديده مي‌شود.
دلايل شكستگي استخوان:
شكستگي استخوان (چنانچه زمين خوردن يا ضربه خيلي شديد نباشد) معمولاً به علت سستي استخوان‌ها و عدم استحكام كافي آنها است كه اين امر به دو علت بروز مي‌نمايد:

الفباي مشاوره در تغذيه و كاهش وزن


نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري 
خطر انباشتگي چربي در ناحيه شكم:
در حال حاضر خطر افزايش وزن و چاقي براي همه مشخص و معلوم گرديده است كه خطرات و بيماري‌هاي متعددي را زمينه‌سازي مي‌نمايد، ولي در اين فرصت، بنده با قاطعيت تمام به آنهايي كه دور شكم‌شان در بانوان فراتر از 80 و آقايان بالاتر از 94 سانتيمتر مي‌باشد، هشدار مي‌دهم: الف- ديگر نگذاريد به قطر شكمتان افزوده شود، زيرا هر چه قطر شكم بيشتر باشد، عمر كوتاه‌تر و ميزان ابتلا به بيماري‌هاي گوناگون مرگبار و دردسرساز گسترده‌تر مي‌گردد. ب- در صورتي كه اندازه تعيين شده در خانم‌ها به 88 سانتيمتر و در آقايان به 102 سانتيمتر رسيده است، لازم و واجب مي‌باشد كه به كاستن از وزن خود از همين امروز اقدام فرماييد.

يك برگ پر فايده!


نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 
از برگ‌هاي سبز چغندر كه رگه‌هاي قرمز در آن ديده مي‌شود مي‌توان در برخي غذاها مانند سوپ و يا برخي خوراك‌ها استفاده كرد. همچنين مي‌توان از آن به صورت تفت داده شده و يا بخارپز شده به عنوان سبزيجات كنار بشقاب استفاده كرد.


ويتامين‌ها: 
با وارد كردن برگ‌هاي چغندر به رژيم غذايي روزانه خود مي‌توانيد ويتامين‌ C مورد نياز بدن را تأمين نماييد.
ويتامين C نقش اساسي و مهمي براي بدن داشته و از طرفي بدن توانايي ذخيره كردن اين ويتامين را ندارد و اگر اين ويتامين بيش از نياز روزانه وارد بدن شود، از بدن دفع مي‌شود و ذخيره نمي‌گردد و لذا رساندن ويتامين C به بدن به طور روزانه توصيه مي‌شود.
ويتامين C به بازسازي بافت‌ها و سلول‌هاي آسيب ديده بدن كمك كرده و همچنين وجود آن براي التيام يافتن زخم‌ها ضروري است.

غذاهايي كه با «لخته» مبارزه مي‌كنند


نوشته  : منيره نوري‌فرد 
لخته شدن خون در وريدها مي‌تواند منجر به بروز مشكلات جدي براي سلامت بدن گردد. DVT يا همان ترومبوز وريدي در نتيجه لخته شدن خون در يكي از وريدهاي بزرگ بدن كه نوعاً در نواحي بازو، لگن، پشت ساق پا و يا ران قرار دارند، رخ مي‌دهد. لخته شدن خون زماني رخ مي‌دهد كه سيستم گردش خون فرد به خوبي كار نمي‌كند (مانند زماني كه فرد در هواپيما و در حال پرواز مي‌باشد)، و يا زماني كه رگ‌هاي خوني دچار آسيب شده‌اند.
اگر لخته شدن خون در ريه‌ها رخ دهد منجر به آمبولي ريوي و در نهايت مرگ مي‌شود. عوامل خطرزايي كه مي‌توانند منجر به لخته شدن خون شوند عبارتند از چاقي، حاملگي، ژنتيك، سرطان و مصرف استروژن. علائم لخته شدن خون شامل ورم كردن ناحيه‌اي كه خون لخته شده، احساس گرما و سرخ شدن پوست مي‌باشد.

فشار خون خود را کنترل کنید


نوشته  : زهرا فرهناک 
پر فشاری خون یکی از مهم‌ترین فاکتور‌های خطر بیماری قلبی است. بسیاری از مردم برای سال‌ها فشار خون بالا دارند بدون اینکه بدانند. پرفشاري خون در بسیاری از مواقع هیچ علامتی ندارد، اما اگر فشار خون بالا تحت درمان قرار نگیرد، می‌تواند به سرخرگ‌ها و اندام حیاتی بدن آسیب برساند. به همین دلیل است كه از آن به عنوان قاتل خاموش نام می‌برند. از هر 3 فرد بزرگسال 1 نفر فشار خون بالا دارد که حدودا 21 درصد افراد اطلاعی از این بیماری ندارند. از آن تعدادی که از بیماری خود آگاهی دارند 69 درصد تحت درمان هستند و دارو دریافت می‌کنند، ولی تنها 45 درصد این افراد فشار خونشان تحت کنترل است. با حفظ فشار خون در محدوده سلامت شما می‌توانید از بدن خود حفاظت کنید، به نحوی که تمامی ارگان‌ها خون کافی که سرشار از اکسیژن می‌باشد را دریافت کنند.
نکته جالب توجه اين است كه طبق گزارشات انجمن قلب آمریکا فشار خون بالا قابل کنترل می باشد.

رژيم غذايي DASH:
رژیم DASH که اثر بخشی آن در حفظ فشار خون در محدوده سلامت و کنترل فشار خون بالا ثابت شده است، رژیمی با ویژگی‌های زیر است:

همه چيز درباره سوء‌هاضمه


نوشتهمنيره دادخواه 
سوء‌هاضمه واژه‌اي عمومي‌است که به دسته‌ای از اختلالات مربوط به بخش فوقانی دستگاه گوارش اطلاق مي‌گردد. ناراحتی‌هایی مثل درد ناحیه شکم، سوزش سر دل، ترش کردن، تهوع و استفراغ، احساس پری بعد از غذا، نفخ، آروغ زدن و بی‌اشتهایی، همگی علائمي‌هستند که  تحت عنوان سوء‌هاضمه شناخته شده‌اند.ولی در کل عامل اصلی و شایع‌ترین علت سوء‌هاضمه، ریفلاکس یا برگشت محتویات اسیدی معده به مری است که در صورت بی‌توجهی یا عدم درمان، مي‌تواند سبب زخم ناحیه انتهایی مری و سرطانی شدن آن گردد.
در بسیاری از موارد علائم سوء‌هاضمه با کمي‌توجه به الگوی غذای مصرفی و تغییر شیوه زندگی براحتی برطرف شده و نیازی به مراجعه به پزشک و استفاده از دارو نیست.



سوء‌هاضمه ناشي از زخم و التهاب:
زخم و التهاب  دیواره معده یا اثنی عشر یکی دیگر از علل سوءهاضمه است.
زخم معده،  معمولاً به دلیل عدم محافظت مناسب لایه پوششی دیواره داخلی در برابر اسید قوی معده ایجاد مي‌شود.

قندخون نرمال با غذاها

نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 


قندخون كه به آن گلوكز خون نيز مي‌گويند در بدن ما و از مواد غذايي كه مي‌خوريم به وجود مي‌آيد. مواد غذايي خورده شده، در روده‌ها تجزيه شده و تبديل به قندخون مي‌شوند و سوخت و انرژي لازم براي بدن از همين قندخون تأمين مي‌شود. قندخون وارد جريان خون شده و به سرتاسر بدن فرستاده مي‌شود، عملكردهاي فيزيولوژيك بدن با استفاده از اين سوخت (قندخون) انجام مي‌شود. اگر ميزان قندخون بيش از اندازه بالا باشد سبب ايجاد مشكلات و بيماري‌هايي مانند ديابت و هايپرگليسمي مي‌گردد. مواد غذايي كه سبب پايين آمدن قندخون مي‌شوند مي‌توانند از بروز چنين شرايطي جلوگيري كرده و در نتيجه سطح قندخون را در حد نرمال نگه دارند.
افزايش ناگهاني قندخون (هايپرگليسمي) در افراد ديابتي بسيار خطرناك بوده و اين افراد بايد دائماً قندخون خود را اندازه‌گيري كنند. در حالي كه داروهاي پايين‌آورنده قندخون به كاهش ميزان قندخون كمك مي‌كنند مواد غذايي نيز وجود دارند كه افراد ديابتي با وارد كردن اين غذاها در رژيم غذايي روزانه خود مي‌توانند به كاهش قندخون كمك كنند.

پيشگيري از سرطان تخمدان با تغذيه


نوشته : دكتر آزاده نجارزاده 
سرطان تخمدان را به نوعي مي‌توان يك قاتل خاموش ناميد. به طور معمول، علائم اين سرطان زماني ظاهر مي‌شود كه ديگر بيماري به مراحل پيشرفته خود رسيده و در واقع غيرقابل درمان شده است. اما علائمي از قبيل افزايش اندازه شكم، دردهاي شكمي و لگني، احساس سيري زودرس و تكرر ادرار از علائم هشداردهنده اين بيماري به شمار مي‌روند. تحقيقات نشان مي‌دهند بسياري از زنان مبتلا به سرطان تخمدان، مدت‌ها قبل از تشخيص، از علائم ذكرشده رنج مي‌برده‌اند، اما اين نشانه‌ها ناديده گرفته شده‌اند.
سرطان تخمدان به رشد غيرطبيعي و بدخيم سلول‌هاي تخمدان اطلاق مي‌شود كه در سنين مختلف اعم از پيش از بلوغ، دوران بارداري و حتي دوران يائسگي اتفاق مي‌افتد. انواع مختلفي از سرطان تخمدان وجود دارد كه در هر نوع شدت و سرعت رشد بيماري متفاوت است. شايع‌ترين سن ابتلا به اين سرطان 40 تا 50 سالگي است.