بشر امروزي در جهاني زندگي ميكند كه تمدن و صنعت و تبعات آن، ناخواسته و اجتنابناپذير، گريبانگيرش شده و با زندگيش عجين گشته است. رفاه و آسايش ناشي از زندگي متمدن صنعتي از يك طرف و شيوع بيماريها و اختلالات ناگزير ناشي از صنعت از طرف ديگر، انسانها را در گردباد وسوسههاي زندگي متمدن امروزي و اضطراب و سردرگمي حاصل از تبعات نامطلوب آن قرار داده است. در اين ميان يك سري عادات و رفتارهاي اجتماعي ناخواسته ناشي از ناآگاهي و دنبالهروي افراد از تبعات اين چنين جامعهاي، مزيد بر علت شده و به مشكلات و عوارض زندگي صنعتي امروزي دامن زده است كه از جمله متداولترين اين عادات، ميتوان به عادت به كشيدن سيگار و در واقع آلوده شدن به مصرف سيگار اشاره نمود. اين عادت مضر و نامطلوب آنچنان لطمهاي به سلامت و بهداشت جوامع وارد ساخته كه مسؤولين بهداشتي ممالك مختلف جهان را دچار نگراني نموده و آنان را بر آن داشته است كه عاجلانه به فكر انديشيدن راههايي مفيد و سريع جهت ترك اين عادت ناپسند و ريشهكن كردن اين بلا از جوامع مختلف بيفتند.
آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
تغذيه آنلاين
نوشته : تحریریه دنیای تغذیه
آلو و سلامت استخوانها
يك متخصص دانشگاه فلوريدا تاكيد كرد مصرف آلوي خشك تاثير مثبتي روي سلامت استخوانها دارد و به پيشگيري از پوكي استخوان و شكستگيهاي استخواني كمك ميكند.
دكتر بهرام ارجمندي از متخصصان علوم پزشكي دانشگاه فلوريدا با همكاري دستيارش پروفسور مارگارت سيتون استاد اين دانشگاه و رييس دپارتمان علوم تغذيه، غذا و ورزش در كالج علوم انساني در يك مطالعه جديد به اين نتيجه دست يافتند.
دكتر ارجمندي در اين باره ميگويد: «من در طول مطالعاتم روي ميوههاي زيادي از جمله انجير، خرما، توتها و كشمش آزمايش كردم، اما هيچيك از اينها به اندازه آلو خشك روي تراكم استخوانها تاثير نداشتند».
به گزارش شبكه خبري سيبيسي نيوز، ارجمندي تصريح كرد: «تمام ميوهها و سبزيها تاثير مثبتي روي تغذيه دارند، اما به لحاظ سلامت استخوانها تاثير آلوي خشك تقريبا يك مورد استثنا و خاص است».
تيم مطالعاتي دكتر ارجمندي روي دو گروه از زنان يائسه طي يك دوره 12 ماهه بررسي كردند. به گروه اول روزانه 100 گرم آلوخشك و به گروه دوم روزانه 100 گرم سيب خشك داده شد. هر دو گروه همچنين دوز مشخصي از كلسيم و ويتامين D را هر روز مصرف ميكردند. در پايان معلوم شد در گروهي كه آلوخشك استفاده كرده بودند تراكم و توده معدني استخواني به ميزان قابل توجهي افزايش پيدا كرده بود.
يك متخصص دانشگاه فلوريدا تاكيد كرد مصرف آلوي خشك تاثير مثبتي روي سلامت استخوانها دارد و به پيشگيري از پوكي استخوان و شكستگيهاي استخواني كمك ميكند.
دكتر بهرام ارجمندي از متخصصان علوم پزشكي دانشگاه فلوريدا با همكاري دستيارش پروفسور مارگارت سيتون استاد اين دانشگاه و رييس دپارتمان علوم تغذيه، غذا و ورزش در كالج علوم انساني در يك مطالعه جديد به اين نتيجه دست يافتند.
دكتر ارجمندي در اين باره ميگويد: «من در طول مطالعاتم روي ميوههاي زيادي از جمله انجير، خرما، توتها و كشمش آزمايش كردم، اما هيچيك از اينها به اندازه آلو خشك روي تراكم استخوانها تاثير نداشتند».
به گزارش شبكه خبري سيبيسي نيوز، ارجمندي تصريح كرد: «تمام ميوهها و سبزيها تاثير مثبتي روي تغذيه دارند، اما به لحاظ سلامت استخوانها تاثير آلوي خشك تقريبا يك مورد استثنا و خاص است».
تيم مطالعاتي دكتر ارجمندي روي دو گروه از زنان يائسه طي يك دوره 12 ماهه بررسي كردند. به گروه اول روزانه 100 گرم آلوخشك و به گروه دوم روزانه 100 گرم سيب خشك داده شد. هر دو گروه همچنين دوز مشخصي از كلسيم و ويتامين D را هر روز مصرف ميكردند. در پايان معلوم شد در گروهي كه آلوخشك استفاده كرده بودند تراكم و توده معدني استخواني به ميزان قابل توجهي افزايش پيدا كرده بود.
غذاهاي مدر را بشناسيم
فشار خون بالا، بيماري نقرس، اختلالات هورموني و مواد غذايي شور كه داراي سديم زياد ميباشند و همچنين بيماريهاي مربوط به تيروئيد، كبد، قلب و كليهها ميتوانند خطر بروز اِدِم (ورم) كه همان ازدياد مايع ميان بافتي در بدن ميباشد را افزايش دهند. اِدِم معمولا سبب بروز آماس و پف كردگي در قسمت دستها، پاها (بهويژه ساق پا و مچ پا) و شكم و صورت ميشود. مواد مدر (ادرارآور) حاوي تركيباتي هستند كه با افزايش دادن حجم ادرار سبب كاهش آب اضافي بدن ميشوند. داروهاي ديورتيك (ادرارآور) اغلب توسط پزشك تجويز ميشوند، اما مواد غذايي و نوشيدنيهاي خاص وجود دارند كه داراي اثرات طبيعي ادرارآور بوده و ميتوانند از جمع شدن آب اضافي و بروز آماس و ورم كردگي در بدن جلوگيري كنند.
سلامتي و آرامش با ویتامینهای گروه B
ويتامينها به دستهاي از مواد مغذي اطلاق ميشوند كه به مقدار كم، ولي ضروري براي بدن مورد نيازند. از مهمترين اين ويتامينها ميتوان به ويتامينهاي گروه"B" اشاره كرد كه نقش عمده آنها در متابوليسم انرژي، كربوهيدراتها و پروتئينها است.
ويتامين B1 (تيامين):
تیامین در متابوليسم كربوهيدراتها، عملكرد سيستم ايمني و نيز به عنوان كوآنزيم برخي آنزيمها عمل ميكند. كمبود آن سبب برخي حالات نظير ضعف، بي اشتهايي، تپش قلب، افزايش فشار خون و... ميشود. در برخي موارد، از دست دادن حافظه كوتاه مدت و عدم تعادل در راه رفتن نيز ناشي از كمبود تيامين است. تیامین به مقدار زياد در مخمر، جگر، غلات (كامل) و در گوشت يافت ميشود. البته بايد توجه داشت هرچه نياز و دريافت انرژي بالا رود نياز به دريافت تيامين هم بيشتر ميشود.
ويتامين B1 (تيامين):
تیامین در متابوليسم كربوهيدراتها، عملكرد سيستم ايمني و نيز به عنوان كوآنزيم برخي آنزيمها عمل ميكند. كمبود آن سبب برخي حالات نظير ضعف، بي اشتهايي، تپش قلب، افزايش فشار خون و... ميشود. در برخي موارد، از دست دادن حافظه كوتاه مدت و عدم تعادل در راه رفتن نيز ناشي از كمبود تيامين است. تیامین به مقدار زياد در مخمر، جگر، غلات (كامل) و در گوشت يافت ميشود. البته بايد توجه داشت هرچه نياز و دريافت انرژي بالا رود نياز به دريافت تيامين هم بيشتر ميشود.
رژيم غذايي از ديدگاه ابوعلي سينا
نوشته : بهناز عباسيمقدم كارشناس ارشد تغذيه
با نگاهي به طب سنتي و تطبيق آن با علوم امروزي در مييابيم كه حكماي پيشين با چه ظرافت، دقت و حساسيتي به مواردي كه ما امروزه بهعنوان اصول تغذيه صحيح آنها را ميشناسيم، اشاره نمودهاند كه اين مسأله، مهر تأييدي بر دانش و فراست آنها در ساليان دور است. امروزه به كرات به اهميت ميانهروي در خوردن، مصرف وعدههاي كم حجم، اجتناب از پرخوري و ... در جوامع تغذيهاي اشاره ميشود. ما نيز در اين مقاله سعي نمودهايم چند مورد را با طب قديم تطبيق داده و به مفهوم يكسان هر دو بيش از پيش نزديك شويم.
اهميت دريافت همه گروههاي اصلي:
در طب ابنسينا ذكر شده كسي كه ميخواهد بهداشت غذا را براي تن خود رعايت كند نبايد غذاهاي دارويي نظير ميوه و سبزي را غذاي اصلي خود قرار دهد، زيرا غذاهاي نرمكننده اگر به تنهايي مصرف شوند خون را ميسوزانند. همچنين غذاهاي غليظ هم به تنهايي مضر هستند و تن و خون را سنگين ميكنند. بهترين غذاها براي تندرستي كه بايد در كنار غذاهاي نرمكننده مثل ميوه و سبزي مصرف شوند عبارتند از گوشت نرم (بره، بزغاله)، گندم، نوشيدني خوشبوي گياهي. ابوعلي سينا در بين ميوهها دو دسته را شبيه غذاي اصلي دانسته كه عبارتند از:
اهميت دريافت همه گروههاي اصلي:
در طب ابنسينا ذكر شده كسي كه ميخواهد بهداشت غذا را براي تن خود رعايت كند نبايد غذاهاي دارويي نظير ميوه و سبزي را غذاي اصلي خود قرار دهد، زيرا غذاهاي نرمكننده اگر به تنهايي مصرف شوند خون را ميسوزانند. همچنين غذاهاي غليظ هم به تنهايي مضر هستند و تن و خون را سنگين ميكنند. بهترين غذاها براي تندرستي كه بايد در كنار غذاهاي نرمكننده مثل ميوه و سبزي مصرف شوند عبارتند از گوشت نرم (بره، بزغاله)، گندم، نوشيدني خوشبوي گياهي. ابوعلي سينا در بين ميوهها دو دسته را شبيه غذاي اصلي دانسته كه عبارتند از:
چگونه بخورم؟
نوشته : دكتر رضا راست منش
هوشیاری نسبت به آنچه که میخوریم و هوشیاری نسبت به سلامتیمان یک وظیفه است. اگر به خودمان احترام میگذاریم باید بدانیم به چه غذایی و چه انتخاب غذایی احتیاج داریم و در تامین آن بکوشیم. در شماره قبل، نحوه محاسبه وزن طبيعي براي خانمها و آقايان را معرفي كرديم. در اين شماره قصد داريم نحوه مقايسه وزن خود را با استانداردهاي رايج تغذيهاي ياد بگيريم.
وزن اضافه، يك شبه به وجود نيامده:
خيلي از افراد نظارت و كنترل خوبي بر روي وزن خود ندارند و پس از مدتها غفلت متوجه ميشوند كه وزنشان خيلي بالا رفته است. عده زيادي از افرادي كه دچار اضافه وزن شدهاند يا چاق هستند، معمولا به اين واقعيت توجه كافي نميكنند كه اين وزن اضافه، يك شبه به وجود نيامده است و طبيعتا نبايد هم انتظار داشت كه در مدت كوتاهي اين اضافه وزن يا چاقي رفع شود. در نتيجه عده زيادي از افراد به ورزشهاي بسيار سنگين غير منظم و غيراصولي، حذف شام يا ناهار يا هردو، مصرف مكملهاي كاهش وزن و نظاير آن رو ميآورند. متاسفانه هرچند كه برخي از اين روشها باعث ميشوند كه وزن كم شود، ولي مضرات متعدد و خطرناك و اكثرا غير قابل بازگشتي براي بدن دارند.
وزن اضافه، يك شبه به وجود نيامده:
خيلي از افراد نظارت و كنترل خوبي بر روي وزن خود ندارند و پس از مدتها غفلت متوجه ميشوند كه وزنشان خيلي بالا رفته است. عده زيادي از افرادي كه دچار اضافه وزن شدهاند يا چاق هستند، معمولا به اين واقعيت توجه كافي نميكنند كه اين وزن اضافه، يك شبه به وجود نيامده است و طبيعتا نبايد هم انتظار داشت كه در مدت كوتاهي اين اضافه وزن يا چاقي رفع شود. در نتيجه عده زيادي از افراد به ورزشهاي بسيار سنگين غير منظم و غيراصولي، حذف شام يا ناهار يا هردو، مصرف مكملهاي كاهش وزن و نظاير آن رو ميآورند. متاسفانه هرچند كه برخي از اين روشها باعث ميشوند كه وزن كم شود، ولي مضرات متعدد و خطرناك و اكثرا غير قابل بازگشتي براي بدن دارند.
چه وقت میوه بخوريم؟
نوشته : دکتر تیرنگ نیستانی
بفرمایید شام ... بفرمایید خواهش ميکنم ...
بالاخره انتظار به پايان رسید. انگار کلمة «شام» ولولهای در جمع میهمانان انداخت که صداها اوج گرفت...
بفرمایید...
خواهش ميکنم... اول شما...
زیر چشمينیم نگاهی به میز شام انداخت... عجب هنگامهای بود ... هفت، هشت تا مهمان و اینهمه غذاهای جورواجور؟! دلش ميخواست همهاش را امتحان کند ... همین کار را هم کرد و برای آن چندان نیازی هم به تعارفهای مکرر میزبان نداشت. شام که تمام شد و بساط آن جمع شد نوبت به میوه رسید. احساس کرد واقعاً دیگر «ظرف معده» از آنچه طعام بود آکنده شده... اما حرفهای میزبان، نظر او را عوض کرد:
میوه که دیگه آبه! هر چی خوردید را ميشوره ميبره پایین. تازه، دکترا ميگن خوردن میوه بعد از غذا، به هضم آن کمک ميکنه!
بالاخره انتظار به پايان رسید. انگار کلمة «شام» ولولهای در جمع میهمانان انداخت که صداها اوج گرفت...
بفرمایید...
خواهش ميکنم... اول شما...
زیر چشمينیم نگاهی به میز شام انداخت... عجب هنگامهای بود ... هفت، هشت تا مهمان و اینهمه غذاهای جورواجور؟! دلش ميخواست همهاش را امتحان کند ... همین کار را هم کرد و برای آن چندان نیازی هم به تعارفهای مکرر میزبان نداشت. شام که تمام شد و بساط آن جمع شد نوبت به میوه رسید. احساس کرد واقعاً دیگر «ظرف معده» از آنچه طعام بود آکنده شده... اما حرفهای میزبان، نظر او را عوض کرد:
میوه که دیگه آبه! هر چی خوردید را ميشوره ميبره پایین. تازه، دکترا ميگن خوردن میوه بعد از غذا، به هضم آن کمک ميکنه!
الفباي مشاوره در تغذيه و كاهش وزن
نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري
آغاز بهانهجوييها و شدت يافتن آنها به مرور زمان در قبال مقابله با اوضاع پيش آمده در جهت كاهش وزن:
از خودتان آغاز ميكنيم، چرا كه همه افراد چاق يا داراي اضافه وزن شباهت عجيب و بهانههاي غريب مشابه يكديگر دارند. اگر به گذشته خود مراجعه كنيد به ياد ميآوريد كه تا به امروز چندين بار اين مسائل را با خود گفته و مرور نمودهايد: 1- اين كار عملي نميشود. 2- من توان انجام توصيهها را ندارم. 3- چه كسي ميتواند اين همه زمان طولاني دوام بياورد كه من يكي از آنها باشم؟ 4- من حوصله، صبر و تحمل ندارم كه مدتها خود را محدود و مقيد نمايم. 5- قول ميدهم در اولين فرصت يك اقدام اساسي را شروع نمايم. 6- فعلاً به اين دلايل كه اين چند روز مهمان دارم يا در مسافرت خواهم بود يا مراسمي است كه براي انجام آن بايد تدارك ببينم و صدها بهانه ديگر، از آغاز تصميمات خود سرباز زده و اجتناب خواهم كرد.
از خودتان آغاز ميكنيم، چرا كه همه افراد چاق يا داراي اضافه وزن شباهت عجيب و بهانههاي غريب مشابه يكديگر دارند. اگر به گذشته خود مراجعه كنيد به ياد ميآوريد كه تا به امروز چندين بار اين مسائل را با خود گفته و مرور نمودهايد: 1- اين كار عملي نميشود. 2- من توان انجام توصيهها را ندارم. 3- چه كسي ميتواند اين همه زمان طولاني دوام بياورد كه من يكي از آنها باشم؟ 4- من حوصله، صبر و تحمل ندارم كه مدتها خود را محدود و مقيد نمايم. 5- قول ميدهم در اولين فرصت يك اقدام اساسي را شروع نمايم. 6- فعلاً به اين دلايل كه اين چند روز مهمان دارم يا در مسافرت خواهم بود يا مراسمي است كه براي انجام آن بايد تدارك ببينم و صدها بهانه ديگر، از آغاز تصميمات خود سرباز زده و اجتناب خواهم كرد.
الزامات خريد كنسرو و كمپوت
جام جم آنلاين: اگرچه مواد غذايي تازه ارزش غذايي بيشتر و بهتري دارند، عوامل گوناگوني چون زندگي ماشيني، كمبود وقت، افزايش گرفتاريها و... سبب رويكرد بسياري از مردم به غذاهاي از پيش آماده و بويژه كنسروها شده است.
اگر به جاي استفاده از مواد غذايي تازه و محصولات خانگي، ناچار از مصرف فستفودها و مواد كنسروي شدهايد براي حفظ سلامتي خود، به اين نكات هنگام خريد و استفاده از مواد كنسروي توجه كنيد:
* خريد محصولات كنسرو شده در بستهبنديهاي شيشهاي بر قوطيها و بستههاي فلزي ترجيح دارد.
* قوطيهاي فلزي كنسرو را معمولا با لايهاي از قلع يا كروم اندود ميكنند. دقت كنيد كه سطح دروني آن نيز با جنسي لاكمانند پوشيده شده باشد تا جلوي واكنش شيميايي بين فلز و ماده غذايي گرفته شده، ورود يون از طريق آلياژ قوطي به غذا و سپس از غذا به بدن، سلامتي شما را به مخاطره نيندازد.
رژيمهاي تك غذايي ممنوع
جام جم آنلاين: رژيم تكبعدي، عبارت است از مصرف اشكال مختلف يك ماده غذايي خاص در كوتاهمدت كه افرادي به كار ميبرند كه ميخواهند سريعا به كاهش وزن دست يابند، انواع اين رژيمها، شامل رژيم مايعات، رژيمهاي كم كربوهيدرات يا با پروتئين و چربي بالا هستند يا از مواد غذايياي تشكيل شدهاند كه كالري منفي ايجاد ميكنند كه در آنها به جاي دريافت كالري از مصرف غذا، كالري بيشتري سوزانده ميشود.
از جمله رژيم مايعات، رژيم با آب ساده، آب سبزيجات و ميوهجات يا آبگوشت است.
به گفته کارشناسان webmed، از رژيمهاي تك غذايي ميتوان به رژيم گريپ فروت اشاره كرد. اين رژيم 12 روزه به دليل اين كه در آن كالري مورد نياز روزانه دريافت نميشود، ميتواند موجب كاهش وزن شود.
ضمن اين كه در گريپ فروت آنزيمي وجود دارد كه باعث اسهال و در نتيجه كاهش وزن بيشتر ميشود. اين رژيم كاملا ناسالم است، چرا كه ميتواند باعث از دست رفتن آب بدن و الكتروليتها شود.
همچنين از آنجا كه حاوي اسيد زيادي است، ميتواند باعث از بين رفتن ميناي دندان، حتي در كوتاهمدت شود. در نوع ديگري از رژيم گريپ فروت، صبحانه شامل تخممرغ، ژامبون و نصف گريپفروت است.
اشتراک در:
پستها (Atom)