غذاهاي مؤثر بر هورمون‌ها

نوشته : دكتر محمد حضوری 


نخستين بازي المپيك در حدود 776 سال قبل از ميلاد مسيح در يونان برگزار شد. دانسته‌هاي ما از رفتارهاي ورزشكاران در آن دوره نشان از آن دارد كه آنان براي تامين نيازهاي تغذيه‌اي و تلاش در افزايش توان ورزشي خود، مواد غذايي خاصي نظير برخي انواع قارچ‌ها و يا دانه كنجد مصرف مي‌كرده‌اند. اگرچه نخستين دوره المپيك مدرن و معاصر در سال 1896 برگزار شد، اما تا سال 1922 اغلب رفتارها بر اساس باورهايي نه چندان علمي‌بود و بيشتر نشات گرفته از تجارب شخصي و ‌ايده‌هاي افراطي برخي افراد بود. بي‌شك هورمون‌ها از مهم‌ترين تركيباتي هستند كه در طول تاريخ مصرف و يا تحريك ترشح آن در بدن، در كانون توجه ورزشكاران بوده است.

غذا زير ذره‌بين طب سنتي

نوشته  : بهناز عباسي‌مقدم 
در ادامه مقالات مربوط به طب سنتي، اکنون، به تقسيم بندي انواع غذاها از ديدگاه طب سنتي مي‌پردازيم:


انتخاب غذا:
در ديدگاه طب سنتي، غذا فقط ماده‌اي نيست كه براي پر كردن معده خورده ‌شود، بلكه به علت تأثير جسماني و رواني روي بدن انسان جايگاه ويژه‌اي دارد. محققان طب سنتي با در نظر گرفتن آيات قرآن مطالبي را درباره طعام بيان مي‌كنند. بسياري از ما نمي‌دانيم چه مي‌خوريم و به صرف ارزاني، در دسترس بودن و خوشمزگي غذا را مصرف مي‌كنيم.

خانم‌هاي باردار به جاي دو نفر نخورند!

نوشته : دکتر مجید حاجی فرجی 
معمولا گفته می‌شود مادر باردار باید به اندازه 2 نفر غذا بخورد، اما علم نشان داده است که این عقیده صحیح نیست. مادر باردار تنها به 100 تا 300 کالری انرژی بیشتر از قبل بارداری خود نیاز دارد. با این حال افزایش وزن در بارداری اجتناب ناپذیر است و با مقدار و سرعت مناسب به رشد بهتر جنین کمک می‌کند. کمتر از نیمی از کل وزن افزوده شده در بارداری مربوط به جنین، جفت و مایع آمنیوتیک است و باقی ناشی از افزایش بافت تولید مثلی، خون و ذخیره‌های مادر (بویژه چربی) است.
 

آیا کاهش وزن در دوران بارداری مجاز است؟
کم کردن وزن و رژیم کاهش وزن در بارداری توصیه نمی‌شود و اثرات بدی بر جنین دارد. بجای آن با متخصص تغذیه خود مشورت کنید و رژیم سالم داشته باشید و مطمئن شوید که انرژی و مواد مغذی کافی برای رشد جنین را دریافت می‌کنید. از مصرف غذاهای چرب و شیرین خودداری کنید و از میان وعده‌های سالم‌تر استفاده نماييد.

ويتامين ضروري براي بدنسازي

نوشته  : سيد وهاب الدين رضواني
يكي از موضوعات بسيار مهم براي ورزشكاران استفاده از مكمل‌هاي غذايي است و اينكه چه بخورند،‌ چه مقدار بخورند و چه وقت بخورند. در نظر داشته باشيد يك رژيم مكمل غذايي بعضي مواقع مي‌تواند بي‌اثر باشد به مانند اينكه از زيبايي يك جنگل به خاطر درختان آن غافل شويم. يعني هدف اصلي مصرف مكمل‌ها را فراموش كنيم و متوجه نشويم دقيقاً يك بدنساز موفق چه كاري انجام مي‌دهد. سلول‌هاي بدن ما بويژه سلول‌هاي عضلاني براي متابوليسم مناسب و رشد و نگهداري خودشان به واكنش‌هاي بيوشيميايي معين تكيه مي‌كنند. براي انجام اين واكنش‌ها احتياج به ويتامين‌هاي ويژه‌اي است كه به تجزيه و تسهيل واكنش‌هاي بدن كمك مي‌كنند. بدون اين ويتامين‌ها هيچ اتفاقي روي نمي‌دهد، حتي اگر يكي از اين مواد ضروري ناقص باشد،‌ يك بدنساز پيشرفته مي‌تواند دچار مشكل شود يا حتي پيشرفت وي متوقف شود.

غذاهای ضد آنفلوانزا

نوشته : فاطمه تورنگ كارشناس ارشد تغذيه 


آنفلوانزا بیماری ویروسی است که دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی را درگیر مي‌كند. این بیماری عفونی در فصول سرد شایع‌تر است که احتمالا به دلیل سرمادوست بودن ویروس آن است، هرچند برخی بر این باورند که تجمع انسان‌ها در محيط‌های سربسته در فصل سرما موجب شیوع آن مي‌شود.  علائم آن کمی متفاوت با سرماخوردگی است و شامل اسهال، تهوع، احساس ضعف و سرما نیز مي‌شود. اگرچه با پیشرفت علم پزشکی، آنفلوانزا دیگر بیماری کشنده‌ای نیست، اما در گروه‌های آسیب پذیر مثل کودکان، سالمندان، زنان باردار، افراد مبتلا به مشکلات تنفسی و بیماران با نقص ایمنی ممکن است همراه با خطراتی باشد. ابتلا به آنفلوانزا در کودکان کوچک‌تر علاوه بر تهدید حیات، اثرات بسیار نامطلوبی بر رشد و تکامل دارد.

بهترين خوراکی‌ها برای عیادت

نوشته  : فیروزه حسینی اصفهانی 


یکی از آداب معاشرت اجتماعی، عیادت کردن از بیماران است. این موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا آنجا که در روایتی عیادت از مریض مومن را زیارت خداوند می‌داند. به هر حال یادآوری ثوابی که بر عیادت مریض مترتب است و فرصت اندیشه و ژرف‌نگری آن را به خواننده واگذار می‌کنیم و به سراغ مطلب مورد بحث یعنی بهترین هدایای خوراکی که برای عیادت از بیمار می‌توان برد، می‌رویم.


توجه به علائق و وضعيت بيمار:
در انتخاب هدیه خوراکی بهتر است به علائق و ترجیحات بیمار و همچنین نوع بیماری و وضعیت او توجه کنیم و همچنین بهتر است در صورت امکان، از یک متخصص تغذیه بهترین هدیه خوراکی مناسب با وضعیت بیمار را جویا شویم. برای مثال بیماران دیابتی نیاز به کنترل قند خون خود دارند،

تغذيه مناسب براي سلامت كليه‌ها

نوشته : تحریریه دنیای تغذیه 
طبق اطلاعات خانه سلامت ملي كليه و انجمن بيماري‌هاي كليوي، كليه‌ها مواد زايد تجمع يافته در خون را دفع مي‌كنند، ميزان مايعات و مواد معدني بدن را تنظيم مي‌كنند، فشار خون را متعادل مي‌نمايند، ميزان كلسيم بدن را به حالت متعادل نگه‌ مي‌دارند و محرك توليد گلبول‌هاي قرمز خون هستند. يك رژيم غذايي سالم شامل ميوه‌ها، سبزيجات، ماهي، سير، غلات و... مي‌تواند سلامت كليه‌هاي شما را بالا برده و عملكرد مطلوب آنها را حفظ كند.
ميوه‌هـا و ســبــزيجـات:
اگر مي‌خواهيد سلامتي كليه‌هاي خود را بالا ببريد سعي كنيد ميزان ميوه و سبزي را كه مصرف مي‌كنيد افزايش دهيد. اكثر ميوه‌ها و سبزيجات سرشار از آنتي‌اكسيدان، ويتامين‌ها و مواد معدني هستند كه مي‌توانند سيستم ايمني بدن را تقويت كنند، شما را از آسيب‌هاي كليوي ناشي از عفونت‌ها، سموم، ويروس‌ها و بيماري‌‌ها محافظت كنند، از تشكيل سنگ كليه جلوگيري كنند و از التهاب كليه‌ها ممانعت به عمل آورند.
ميوه‌ها و سبزيجات سرشار از ويتامين‌ها و آنتي‌اكسيدان‌ شامل تمشك، فلفل دلمه‌اي، گريپ فروت، اسفناج، كلم برگ، توت‌فرنگي، پرتقال و گوجه‌فرنگي است.

توصيه‌هاي غذايي ويژه آقايان

نوشته  : سعيده نوباوه 
پروستات یک غده در اندام تناسلی آقایان است. این غده مجرای عبور ادرار و منی را در آقایان احاطه کرده است. بنا به گفته مدلاین پلاس، هر چیزی که باعث عفونت ادرار شود، مي‌تواند عفونت پروستات نیز ایجاد کند.علائم عفونت پروستات عبارتند از درد، التهاب و مشکل در دفع ادرار. تغذیه سالم وقتی با درمان دارویی همراه شود، مي‌تواند از این علائم پیشگیری کند یا آنها را کاهش دهد.

عملکرد:

عادات غذایی باعث به وجود آمدن یا از بین رفتن عفونت پروستات نمی‌شوند، اما در کل یک رژیم مغذی مي‌تواند بدن شما را در برابر عفونت‌ها مقاوم کند.
در اکثـــر مــواقع مشکلات حاد و ناگهانی پروستات با داروها و تغذیه متعادل و تغییرات رفتاری حل می‌شوند.



تعادل اسيد و باز و نقش آن در سلامت استخوان و ماهيچه‌ها

نوشته  : دكتر آزاده نجارزاده 
تأثير تغذيه بر حالت اسيدي بدن:
اينكه رژيم غذايي چه تاثيري بر حالت اسيدي بدن مي‌تواند داشته باشد، موضوعي است كه توجه بسياري از پژوهشگران را در سال‌هاي اخير به خود معطوف نموده است.
رژيم‌هاي غذايي غني از پروتئين باعث افزايش اسيديته بدن شده و نقش مهمي را در سبب‌شناسي پوكي استخوان ايفا مي‌نمايند.
يك مطالعه بر روي خانم‌هاي يائسه نشان داده است كه تجويز قليا (بيكربنات پتاسيم) با خنثي نمودن اسيد درونزا، نگهداري كلسيم استخوان را افزايش داده و توليد استخوان را بيشتر مي‌كند.
بي‌شك، نقش مثبت رژيم غذايي غني از ميوه و سبزي در پيشگيري از بسياري از بيماري‌ها به اثبات رسيده است.
از نقطه نظر تاثير اين گروه غذايي بر سلامت استخوان مي‌توان به نقش ميوه و سبزي در قليايي نمودن بدن اشاره نمود. همان‌طور كه اشاره شد مطالعات مختلف آزمايشگاهي نشان داده‌اند كه بالا رفتن اسيديته با افزايش دفع كلسيم ادراري، از دست‌دهي كلسيم و كاهش محتواي معدني استخوان همراه است.

مولیبدن یک عنصر حیاتی

نوشته : دکتر صديقه نوبان 


موليبدن يك ماده مغذي ضروری برای بدن انسان و حیوانات است. بدن انسان سالم به بیش از 40 ماده مغذی مختلف برای تامین نیازهایش و برای حفظ سلامتی و تامین رشد و نمو و فعالیت‌های عادی خود نیاز دارد. یکی از این مواد مغذی مولیبدن است که در طبیعت بصورت ترکیبی وجود دارد. موليبدن معمولا در كبد‌، كليه‌، غده آدرنال و استخوان متمركز است.
مولیبدنیم به رنگ خاکستری متالیک و در بسیاری از خصوصیات شبیه کروم و تنگستن است و برای سخت و قوی کردن فولاد به کار می‌رود. این عنصر در سال 1778 توسط Carl Wilhelm Scheele دانشمند سوئدی کشف گردید. این عنصر قدرت اکسیداسیون بالا دارد.
ولفنیت و پاولیت سنگ معدن فرعی‌تر مولیبدن هستند.مولیبدن از معادن تنگستن و مس تولید می‌‌شود. این فلز از واکنش هیدروژن و تری اکسید مولیبدن یا مولیبدات آمونیوم به  صورت پودری به دست می‌‌آید.