يبوست؛ ام الامراض

نوشته  : بهناز عباسي‌مقدم 
در طب سنتی قدیم به یبوست اصطلاح «ام‌الامراض » داده شده است، زیرا یبوست را منشا بسياری از بیماری‌ها می‌دانستند. امروزه بیش از پیش این معنا تحقق يافته است، زیرا با بروز یبوست، تمام مواد دفعی به میزان بیشتری در بدن توقف دارند و با توجه به وجود مواد شیمیایی، افزودنی‌ها و نگهدارنده‌های فراوانی که امروزه به وفور در غذاها وجود دارد، مشخص است که وجود این مواد مضر به مدت طولانی در روده‌ها اثرات مخرب بیشتری خواهد داشت.
امروزه متاسفانه توجه زیادی به مسأله یبوست در مقوله درمان بطور خاص نمی‌شود و افراد کمی ممکن است فقط برای رفع مشکل یبوست به پزشک مراجعه کنند و تنها هنگامی‌ که برای موارد دیگر به پزشک مراجعه می‌نمایند، درکنار آن شاید راه‌حلی را نیز براي يبوست جویا شوند، غافل از اینکه خود یبوست یکی از معدود بیماری‌ها محسوب می‌شود که در ایجاد هر بیماری ممکن است دخیل باشد و از این‌رو یکی از اصول مهم در درمان هر بیماری در طب سنتی و قدیم رفع یبوست بوده است.

بايد و نبايدهاي مصرف آبمیوه در کودکان

نوشته : مهدی احتشامی زیر نظر دکتر سلطانعلی محبوب 
در مورد مسائل مربوط به سلامت کودک، طیف وسیع و مهمی از مسائل تغذیه‌ای وجود دارد. مصرف خیلی زیاد آبمیوه می‌تواند برای کودک مشکل آفرین باشد. مصرف بیش از اندازه آبمیوه در کودکان می‌تواند باعث چاقی، پوسیدگی‌های دندانی، اسهال و سایر اختلالات گوارشی نظیر نفخ و درد‌های شکمی شود.
از طرف دیگر، علی رغم اینکه ممکن است آبمیوه مضراتی برای کودک داشته باشد، اما دلایلی هم برای مصرف آن وجود دارد، زیرا، بسیاری از کودکان تمایلی به خوردن میوه ندارند. در صورتی که بر اساس هرم غذایی باید کودکان کوچک‌تر و نوپا 2 واحد و کودکان بزرگ‌تر تا 4 واحد روزانه میوه بخورند. یک لیوان آبمیوه 100 درصد طبیعی می‌تواند جایگزینی برای یک واحد میوه باشد (هرچند نمی‌تواند جایگزین واقعی باشد).
بر اساس توصیه‌های آکادمی متخصصین اطفال آمریکا، تنها نیمی از واحدهای میوه توصیه شده برای کودک را می‌توان با آبمیوه جایگزین کرد.

سه ماده مغذي مهم در دوران بارداری

نوشته  : دکتر مجید حاجی فرجی 
لازمه داشتن یک کودک سالم، سالم بودن مادر است. بسیاری از ویتامین‌ها اثرات بسیار مهمی در بارداری مطلوب و سلامت مادر و جنین دارند. در بیشتر موارد تامین این ویتامین‌ها از طریق رژیم غذایی مقدور است، اما در شرایط خاص از مکمل‌های ویتامین-مواد معدنی استفاده می‌شود. در این بحث به سه ویتامین اسیدفولیک، ویتامین D و ویتامین A اشاره می‌شود.
 

اسیدفولیک
یکی از مهم‌ترین ویتامین‌ها در زمان بارداری (خاصه اوایل) و قبل از آن اسیدفولیک است. اسیدفولیک که فولات نیز نامیده می‌شود، یکی از ویتامین‌های گروه B  است. این ویتامین عمدتا در سبزیجات برگ سبز مانند کلم و اسفناج، حبوبات و مغزها وجود دارد. اسیدفولیک در تولید و تقسیم سلول‌ها از جمله سلول‌های قرمز خونی نقش دارد. کمبود اسیدفولیک در زمان بارداری ممکن است باعث نقص لوله عصبی در جنین شود. نوزادان مبتلا به این بیماری ممکن است عمر کوتاهی داشته باشند و یا تا آخر عمر ناتوان باشند. نقص لوله عصبی عمدتا در 28 روز اول بارداری ایجاد می‌شود، زمانی که احتمال دارد مادر از بارداری خود بی‌اطلاع باشد. به همین دلیل مهم است که تمام زنان در سنین باروری بویژه زنانی که قصد بارداری دارند اسیدفولیک کافی مصرف کنند.

محدوديت‌هاي غذايي در دیالیز

نوشته  : منيره دادخواه 
زمانی که کلیه‌ها  قادر به انجام فعالیت طبیعی خود نیستند، برای جداسازی مواد زائد و سمی خون از عمل دیالیز استفاده می‌شود. دیالیز فرایندی است که طی آن مواد سمی و آب اضافی از خون با خاصیت انتشار و اسمز از غشاء نیمه‌تراوا، جدا می‌شود. این کار با استفاده از محلول دیالیز که ترکیبی شبیه به پلاسمای خــــــون دارد، صورت می گیرد. عمل دیالیز به دو روش دیالیز پریتونیال و همودیالیز انجام می‌شود که در حال حاضر روش همودیالیز یا همان پالایش مصنوعی خون روش معمول‌تری در درمان بیماران مبتلا به مرحله نهایی نارسایی کلیوی می‌باشد.  این عمل غالباً سه بار در هفته انجام شده و در هر بار طول مدت درمان بین 4 تا 6 ساعت است. نزدیک به نیمی از بیماران تحت دیالیز به نوعی از درجات مختلف سوءتغذیه رنج می‌برند، به همین سبب در این دسته افراد همگام با شروع دیالیز باید مداخلات تغذیه‌ای زیر نظر متخصص تغذیه و رژیم درمانی صورت گیرد.

مهمان ناخوانده معده

نوشته  : سهيل عباسي زير نظر دكتر آزيتا حكمت دوست 
زخم معده و عوامل اصلی ایجاد کننده آن چیست؟ زخم معده در اثر عفونت و یا ناهنجاری‌های عصبی و شیمیایی که سبب اختلال در مقاومت طبیعی مخاط معده مي‌ شوند، به وجود می‌آید. شایع‌ترین علت پیدایش این بیماری در جوامع گوناگون، عفونت هلیکوباکتر پیلوری است. با توجه به شیوع 10 تا 15 درصدی زخم معده و درگیری بیش از 70 درصد افراد بزرگسال با هلیکوباکتر پیلوری در ایران، توجه به رژیم غذایی مناسب در بیماری مزبور الزامی است.
عوامل موثر در تشدید زخم معده
در موارد زیر مراقب باشید:
1- سبک و شیوه تغذیه و زندگی در زخم معده حائز اهمیت است. بیماران مبتلا به زخم معده باید از تعداد زیادي وعده‌های غذایی کم حجم استفاده نمایند.
2- بی‌نظمی در خوردن غذا و تغذیه در آخرین لحظات قبل از رفتن به رختخواب سبب تشدید علائم بالینی زخم معده می‌گردد.
3- چنین بیمارانی نباید به مدت طولانی گرسنه بمانند یا بیش از حد پرخوری نمایند.

سلامت قرباني كاهش وزن شديد!

نوشته  : دكتر احمد ساعدي 
از زماني كه كمپاني بيمه عمر متروپوليتن در ايالات متحده دريافت افرادي كه لاغرترند طول عمر بيشتري دارند، تمايل به لاغر شدن از يك رويكرد زيبايي شناختي، به يك رويكرد سلامتي تبديل شد. محققان سال‌ها است بر اين باورند كه افرادي كه لاغرتر هستند (نمايه توده بدني پايين‌تري دارند)، در معرض خطر پايين‌تر بيماري‌هايي از قبيل ديابت، قلب و عروق، سرطان‌ها، كبد چرب و بيماري‌هاي التهابي مختلف هستند. به همين علت افراد مختلف به اين فكر افتادند كه بتوانند به هر روشي كه شده وزن‌شان را كاهش دهند. اين تمايل همه‌گير باعث شد كه در جوامع امروزي روش‌هاي مختلفي براي كاهش وزن وجود داشته باشد. اعتبار و سلامت انواع روش‌هاي كاهش وزن بسيار بحث‌انگيز بوده است. در اين مقاله، هدف اينجانب بررسي سلامت انواع روش‌هاي كاهش وزن نمي‌باشد، كه اين مهم در مجال ديگري بحث خواهد شد. در اين فرصت كوشش خواهد شد كه مضرات كاهش وزن‌هاي شديد (بيش از 3-2 كيلوگرم كاهش وزن در ماه) بر سلامت افراد مورد بررسي قرار گيرد.

براي آنهايي كه چربی خون دارند

نوشته : منيره دادخواه 
در نتايج آزمايشات بيوشيميايــي خون، شاخص‌هايي مثل كلستــرول كل، LDL كلستـــرول،‌HDL  كلستــرول و تري گليسيريد،  تعيين‌كننده وضعيت چربي‌هاي خون هستند.
كلسترول ماده‌اي مومي شكل و نرم است كه هم در بدن انسان ساخته مي‌شود و هم از طريق مواد غذايـــي با منشاء حیوانی دريافت مي‌گردد و تامين مقدار متعادل آن براي سلامت بدن و عملكرد طبيعي مغز، ضروري است. ولي به خاطر داشته باشید که  بالا رفتن سطح آن در خون (بيشتر از 200 ميلي گرم در دسي ليتر) خطر بروز بيماري‌هاي قلب و عروق را  افزايش می‌دهد.
تري‌گليسيريد نیز، نوعي ديگر از چربي‌هاي خون است، كه بالا بودن سطح آن با افزایش احتمال سکته و بیماری‌های قلب و عروق همراه می‌باشد.

راهنماي كاربردي ديابتي‌ها

نوشته  : دكترسيد مسعود كيمياگر 
اساس رژيم غذايي بيماران ديابتي همان رژيم غذايي ساير افراد جامعه است كه تغييراتي در آن ايجاد مي‌شود. به زبان ديگر، ديابتي‌ها نبايد غذاي خود را از ساير افراد خانواده و جامعه جدا كنند و تنها بايد نكاتي را در مورد مواد غذايي كه قند ساده زيادتري دارند رعايت كنند. مثلا شيريني‌ها، شكلات، آب‌نبات و نوشابه‌ها در افراد ديابتي محدود مي‌شود يا آنكه از شكلات و آب‌نبات رژيمي و نوشابه رژيمي استفاده مي‌شود. در مورد شيريني‌ها، رژيمي بودن آنها به معناي آن نيست كه كالري‌شان بسيار كمتر از شيريني‌هاي معمول است، بلكه فقط حدود 10 تا 20 درصد كالري كمتري دارند. مثلاً اگر يك شيريني معمولي 120 كالري داشته باشد، شيريني رژيمي حدود 90 تا 100 كالري دارد.
نكته 1: چه كساني بيشتر مستعد ديابت هستند؟
 بايد بدانيم كه بسياري از افراد داراي زمينه ابتلا به ديابت هستند، به‌ويژه كساني كه در خانواده آنان ديابت به طور ارثي وجود دارد. اگر افراد بتوانند مراقبت‌ها و پرهيزهاي لازم را انجام دهند ديابت به سراغ آنان نمي‌آيد يا اگر هم بيايد در دهه‌هاي 70 و 80 زندگي خواهد بود.

خوراك‌هاي رژيمي ويژه رژیم مناسب برای کاهش وزن

نوشته  : سعيده نوباوه 
اضافه وزن و چاقی به معنای انباشتگی بیش از حد چربی در بدن است که مي‌تواند برای سلامتی بسیار مضر باشد. از طریق «BMI» ، یا همان شاخص توده بدن، مي‌توان فهمید چه کسی دارای اضافه وزن است (BMI بیش از 25) و چه کسی چاق محسوب مي‌شود(BMI بیش از 30). برای محاسبه BMI باید وزن (برحسب کیلوگرم) هر فرد را تقسیم بر قد (برحسب متر) کرد. البته از آنجایی که شاخصBMI فقط با دو عامل قد و وزن محاسبه مي‌شود و در تعیین آن بین وزن چربی‌ها و عضلات بدن یا وزن استخوان‌ها تفاوتی قائل نمی‌شویم، باید آن را یک شاخص کلی در تعیین چاقی یا اضافه وزن افراد در نظر بگیریم.
 

رژیم مناسب برای کاهش وزن
 

 به مقدار کافی ويتامين D مصرف کنید

خوراك‌هاي رژيمي ويژه كنترل رفلاکس

نوشته  : زهرا فرهناک 
در یازدهمین کنگره بین‌المللی بيماري‌های گوارش و کبد ایران اعلام شد که ۲۰ درصد از مردم ایران مبتلا به رفلاکس هستند که با بازگشت محتویات معده به داخل مری مواجه هستند. در واقع رفلاکس یکی از شایع‌ترین بيماري‌های گوارشی در ایران است. در یک بررسی بر روی 30.000 هزار نفر در اروپا محققان دریافتند که تعداد افرادی که حداقل یک بار در طول هفته رفلاکس را تجربه می‌کنند، نسبت به 10 سال گذشته 50 درصد افزایش یافته است. محققین بر این باورند که افزایش چاقی یکی از دلایل اصلی افزایش رفلاکس می‌باشد. شیوع بالای بیماری چاقی، تغییر سبک و شیوه زندگی، روش‌هاي تغذيه نادرست و عدم تحرك و نداشتن فعالیت در بروز این حالت در افراد موثر است. حال که آخرین ماه و روزهای سال را سپری می‌کنیم و در انتظار سال جدید هستیم و برنامه‌های بسیاری برای سال جدید خود داریم، خوب است تامل و بررسی بر وضعیت تغذیه و شیوه زندگی خود در رابطه سلامت نیز داشته باشیم و کم و کاستی‌ها و مشکلات تغذیه‌ای خود را بشناسیم و با توجه به نظر و راهنمایی‌های متخصصان و کارشناسان راه‌حل‌ها را دریابیم و عزم خود را برای رفع مشکل جزم کنیم و از تعطیلات نوروز نیز غافل نشویم که برای شروع تمرین و ایجاد تغییر زمان بسیار مناسبی است.