سالمندی را به سلامت سپري كنيد


نوشته شده توسط : الهام سرگل حسین‌زاده زیر نظر: دكتر منصور شهركي 
سالمندی پدیده طبیعی است که به مرور زمان اتفاق مي‌افتد و با تغییرات فیزیولوژیک همراه مي‌باشد. روند این تغییرات در افراد مختلف یکسان است، ولی سرعت انجام آن متفاوت مي‌باشد. پیرشدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیت‌های فیزیکی و افزایش بیماری‌های مزمن همراه می‌شود و به نظر می‌رسد که بهبود وضعیت تغذیه تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند و یا آنها را تخفیف دهد. به همین دلیل یکی از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه آنها است. در این قسمت به این تغییرات و توصیه‌های تغذیه‌ای مناسب مرتبط با آن مي‌پردازیم.


تغییر در حس چشایی و بویایی
افراد مسن اغلب از کاهش توانایی برای طعم و لذت بردن از غذا شکایت مي‌کنند. در اين افراد تعداد و اندازه جوانه‌های چشایی کاهش مي‌یابد، تغییرات در حس چشایی و بویایی می‌تواند منجر به کاهش اشتها و انتخاب‌های نامناسب غذایی و کاهش دریافت مواد مغذی شود. استفاده از طعم دهنده‌های مختلف مرتبط با ذائقه فرد مورد پیشنهاد است.

تابستان گرم با عرقيات خنك


نوشته شده توسط : بهناز عباسي‌مقدم 
عرقيات با طبيعت گرم و سرد

از عرقيات با طبيعت گرم مي‌توان به گلاب، بهارنارنج، آويشن، عرق نعنا، عرق پونه، عرق چهل‌گياه، عرق بادرنجبويه، عرق بومادران، عرق شويد، عرق كاكوتي، عرق گزنه، عرق نسترن و عرق رازيانه اشاره نمود.
عرقيات سرد هم شامل عرق كاسني، عرق شاتره و عرق خارشتر و عرق بيد هستند.
معمولاً خاصيت عرقيات گياهي كه طبيعت گرم دارند زودتر از بين مي‌رود و معمولاً تاريخ مصرف آنها يكساله است. بعضي از انواع عرقيات طعم فوق‌العاده‌ تلخي دارند و خوردن آنها به‌ويژه براي كودكان سخت است (مثل كاسني، نعنا و بيد)، لذا مي‌توان آنها را با نبات، عسل يا كمي آبميوه مخلوط نمود. اين عمل، خاصيت آنها را كاهش نمي‌دهد.

با بو یا بدون بو؛ مساله اين است


نوشته شده توسط : پریسا جندقي زير نظر دکتر مصطفی نوروزی و دکتر رزا زاوشی 
روغن زیتون از زیتون (olea europaea) گرفته شده، یک گونه‌ای از خانواده oleaceae، یک گیاه بومی که به‌طور گسترده در منطقه مدیترانه شرقی شامل لبنان، سوریه، قسمت شمالی عراق، و در ایران به ‌ویژه در منطقه طارم رشد می‌کند.
در کتاب مقدس روم باستان و اسطوره‌های یونان از روغن زیتون به عنوان تسکین دهنده درد، مرطوب کننده، ملین، ماده مغذی آرام بخش و نیروبخش استفاده می‌شده است. محتوای ترکیبات آن بسته به خصوصیات بیولوژیکی از قبیل آب و هوا، رسیدگی میوه، زمان برداشت و سیستم فرایند کردن آن برای تولید انواع روغن زیتون متفاوت است. خوشبختانه کشور ما تولید کافی زیتون را جهت روغن‌گیری دارد و نیازی به واردات آن با تمام مشکلات جنبی از قبیل حمل و نقل، کنترل کیفیت و ... ندارد.

روغن زیتون با بو يا تصفیه نشده
 (Extra virgin olive oil )
 این روغن زيتون بهترین نوع است كه حداقل فرآیند بر روي آن انجام شده، يعني بدون استفاده از گرما یا فشار سرما یا مواد شیمیایی و با استفاده از فشار اولیه روی زیتون‌ها روغني بدست مي‌آيد که دارای بیشترین سطح آنتی‌اکسیدان‌ها بخصوص ویتامین E و پلی‌فنول‌ها مي‌باشد، زیرا کمتر تحت تأثیر فرایند قرار گرفته است.

زغال‌اخته بخوريد به هزار دليل...


نوشته شده توسط : دکتر فرزاد شیدفر
گیاه زغال‌اخته به صورت درخت‌‌يا درختچه در کنار جریان آب و‌‌يا در بیشه ها مي‌‌روید و از گروه گیاهان گل‌دار گلبرگ جدا محسوب مي‌‌شود و در زبان انگلیسی به آن cornelian cherry گویند.
گل های زغال‌اخته، زرد رنگ و خوشه‌ای مي‌‌باشد و شهد فراوانی برای زنبورهای عسل  دارد. برگ های سبز پررنگ، براق و نوک‌تیزی دارد.
میوه آن به شکل بیضی و حدوداً به اندازه آلبالوی درشت است و طعم ترش و شیرینی دارد. رنگ میوه آن قرمز بسیار خوش رنگ مي‌‌باشد .
درختچه زغال‌اخته حدود 300 سال عمر مي‌‌کند و در حدود 25 سالگی تا 8 متر مي‌‌رسد. این درخت به‌طور کلی ارتفاعی حدود 8-4 متر دارد. چوب آن بسیار محکم است و در صنعت نیز کاربرد دارد.
زغال‌اخته در منطقه‌ وسیعی از اروپا، آسیا به خصوص ایران، ارمنستان و قفقاز مي‌‌روید. محل رویش این گیاه در ایران، در جنگل‌های ارسباران، کوه‌های البرز، منطقه الموت، کوئین قزوین و در جنگل‌های بین مازندران و گیلان مي‌‌باشد.

داستان‌هاي باورنکردنی پيرامون درمان چاقی...


نوشته شده توسط : دکتر تیرنگ نیستانی 
... مدت‌ها بود که «لاغر شدن» برای او به رؤیایی دست نیافتنی تبدیل شده بود ... از رژیم غذایی بدش مي‌آمد، ورزش را دوست نداشت. هر دوی اینها را بارها آزموده بود و هر بار که پس از چندی به بهانه‌ای آنها را کنار گذاشته بود، دوباره چربی‌های اضافی پرشتاب‌تر و بیش از پیش برگشته بود. احساس می‌کرد از همه چیز خسته شده است ... از اینکه مجبور باشد «نان و برنج» را از رژیم غذاییش حذف کند ... از اینکه مجبور باشد «حتماً» به باشگاه برود و هفته‌ای 3 روز به امید نیم کیلو کاهش وزن عرق بریزد ... از بی‌ارادگی در برابر شیرینی ... از همه چیز...
از آنچه در آینه مي‌دید و از به یاد آوردن خودش در 8 سال پیش که «تازه عروس» بود، افسرده مي‌شد ... و از اینها همه بدتر، درد زانو و کمر دیگر داشت امانش را مي‌برید در حالی که هنوز سی و دو سال بیشتر نداشت. 

وقتي اسيد معده كم ترشح مي‌شود


نوشته شده توسط : سهيل عباسي زير نظر دكتر آزيتا حكمت دوست
همانطور که همه می‌دانید یکی و شاید هم مهم‌ترین جزء ترشحات معده، اسید معده یا همان اسید کلریدریک می‌باشد که علاوه بر نقش مهمی که در هضم مواد غذایی به طور مستقیم دارد، در تبدیل آنزیم پپسینوژن به شکل فعال خود یعنی پپسین (یک آنزیم پروتئولیتیک، يعني هضم کننده پروتئین‌ها) هم نقش یکتا و یگانه‌ای دارد ...


اثر آنتی‌اسیدها بر سلامت معده
بدن انسان همانطور که در طول تاریخ رو به تکامل پیش می‌رود، خود را برای مقابله با بیماری‌ها و هر عاملی که سلامت را تهدید مي‌كند، آماده و مقاوم می‌نمايد. با این تفاسیر هر عامل خارجی که این تعادل ناشی از تکامل را بر هم بزند، به نوعی سلامت بدن را نیز تهدید می‌کند. این مساله در مورد دستگاه گوارش هم صادق است، استفاده از آنتی‌اسید‌ها هم، چون موجب کاهش ترشح اسید از سلول‌های حاشیه‌ای می‌شوند، محیطی مناسب برای رشد باکتری‌ها و از جمله مهم‌ترین آنها یعنی «هلیکوباکتر» را فراهم می‌کنند. رشد این باکتری‌ها در معده می‌تواند عوارض جدی و یا حتی بدخیمی‌ها را موجب شود.

سالاد بخوريد تا سالم بمانيد


نوشته شده توسط : برليانت بزرگمهر 
يكي از پيش غذاهايي كه طرفداران زيادي در بين بعضي از افراد دارد و خيلي‌ها عادت‌ به خوردن آن همراه غذا دارند سالاد است. اين دسته از افراد معتقدند كه سالاد غذا را خوشمزه‌تر و متنوع‌تر مي‌كند و ضمناً مصرف آن فوايد زيادي هم از نظر تغذيه و سلامت به عهده دارد. برعكس عده‌اي ديگر معتقد به مصرف سالاد نيستند و بر اين باورند كه نيازهاي تغذيه‌اي خود را مي‌توان با مصرف غذا تأمين كرد و ديگر نيازي به خوردن سالاد و انباشتن معده با اين پيش غذا نيست.
گروهي ديگر، پا را از اين نيز فراتر مي‌گذارند و عقيده دارند كه خوردن سالاد نه تنها مفيد نيست، بلكه موجب حجيم شدن معده و در نتيجه، پرخوري و چاقي مي‌شود. كدام عقيده صحيح است؟ آيا اصولاً خوردن سالاد به همراه غذا مفيد است يا خير؟ از آنجايي كه در كشورمان انواع مختلف سالاد تهيه و مصرف مي‌شود بهتر است بررسي داشته باشيم در مورد اينكه اصولاً كدام يك از انواع سالاد مفيدتر است. 

تغذيه درماني در بيماري‌هاي كبدي


نوشته شده توسط : دكتر احمدرضا درستی 
در ادامه مقالات قبلي، به بررسي ساير مشكلات مرتبط با كبد و كيسه صفرا مي‌پردازيم:
التهاب کيسه صفرا
التهاب کيسه صفرا مي‌تواند به صورت حاد يا مزمن باشد و در علم تغذيه آن را کوله‌سيستيت مي‌نامند. اين بيماری معمولا در اثر مسدود شدن مجاری صفراوی بوسيله سنگ‌های صفرا (calculous cholecystitis) حادث مي‌شود که اين مسدود شدن خود منجر به برگشت صفرا مي‌گردد. بيلي‌روبين رنگدانه اصلی صفرا است که به آن رنگ سبز مي‌بخشد. وقتی انسداد مجاری صفراوی مانع رسيدن بيلي‌روبين به روده گردد، اين ماده به جريان خون بر می‌گردد. بيلي‌روبين به بافت‌های الاستيکی گرايش دارد بنابراين با افزايش مقدار آن در جريان خون، رنگ پوست به زردی گراييده و چشم‌ها هم‌رنگ مشخصه زردی را پيدا مي‌کنند.

الفباي مشاوره در تغذيه و كاهش وزن


نوشته شده توسط : دكتر سيدضياءالدين مظهري
در ادامه مطالب شماره‌هاي گذشته به بررسي افرادي كه به كد (05) تعلق دارند، مي‌پردازيم. افرادي كه در گذشته سيگاري بوده و به آن معتاد شده بودند و تحت تأثير يك رخداد تأثيرگذار كشيدن سيگار را ترك مي‌نمايند اغلب دچار افزايش وزن مي‌گردند. اين گروه از معتادان سابق به كشيدن سيگار، قليان، پيپ و ... در گروهي قرار داده شده‌اند كه به آنها كد 05 را اختصاص داده‌ايم. قبل از آنكه سرنوشت و پيامدهاي كنار گذاشتن كشيدن سيگار را مورد تجزيه و تحليل قرار بدهم از شما بزرگواران نازنين كه در گذشته سيگار، قليان و پيپ مي‌كشيديد، دعوت مي‌نمايم كه با پر كردن چك ليست روبرو وضعيت واقعي خودتان را مشخص نماييد.
تفسير يافته‌ها

اگر شما تمام پرسش‌ها را با خير پاسخ گفته‌ايد خوش‌به حالتان، چرا كه شما از جمله تدخين‌كنندگان غيرمعتاد تلقي مي‌شويد، ولي اگر حتي به يكي از سوالات جواب بلي داده‌ايد، شما از معتادان به اين سم مهلك مي‌باشيد كه هر جواب مثبت اضافي ديگر شدت اعتياد شما را نمايان‌تر مي‌سازد و لزوم توجه به اين موضوع را در جهت كاهش وزن‌تان بايد مدنظر داشته باشيد.

آشنایی با پنج خاصیت میگو


میگومیگوی سرخ یا سوخاری شده، میزان کالری دریافتی را افزایش می‌دهد در حالی که می‌توان با بخارپز کردن این منبع پروتئینی و اضافه کردن چاشنی‌ای مانند آب لیموترش تازه به آن، وعده غذایی کم‌کالری و در عین حال مغذی‌ای داشت. یکی از عادت‌های خوب غذایی که متخصصان تغذیه آن را توصیه می‌کنند، مصرف هفتگی فرآورده‌های دریایی از انواع ماهی گرفته تا میگوست، اما خیلی‌ها می‌گویند میگو کلسترول دارد و باید از خوردن آن اجتناب کرد، اما آیا این باور درست است یا این که حقیقت چیز دیگری است؟ به غیر از این موضوع، عادت به مصرف میگو چه فواید و چه زیان‌هایی دارد؟ این‌ها همان مواردی هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.
1- ضد فشارخون
میگو از منابع اسیدهای چربی از خانواده امگا ۳ است که دریافت آن به کنترل فشارخون کمک می‌کند. البته توصیه می‌شود این ماده غذایی در هنگام تهیه با حداقل روغن و نمک طبخ شود، در این صورت به گزینه‌ای مناسب برای کاهش سطح فشارخون تبدیل خواهد شد زیرا سرخ کردن آن در روغن، کالری بیشتر به بدن می‌رساند و باعث افزایش وزن می‌شود که خود از عوامل بروز فشارخون است.