پوکی استخوان اپیدمی خاموش

ورزش، تغذیه مناسب و دارو مثلث درمانی پوکی استخوان

یک کارشناس ارشد تربیت بدنی در یزد گفت: «در صورتی که فعالیت بدنی به شکل بی‌رویه و شدید انجام شود باعث اختلالات قاعدگی و هورمونی در زنان شده و خود یکی از عوامل تشدید کننده پوکی استخوان به شمار خواهد رفت.»

فرزانه صادقیان در گفت ‌و ‌گو با خبرنگار سینانیوز به مناسبت روز جهانی پوکی استخوان گفت: «پوکی استخوان بیماری شایعی در بین بیشتر زنان، خصوصاً در سنین پس از یائسگی است.»
وی افزود: «این بیماری معمولاً بدون علائم و بسیار آرام و بی صدا آغاز می‌شود و ابتدا با کاهش چگالی استخوان که با آزمایش‌های مخصوص قابل اندازه گیری است بروز نموده و در ‌‌نهایت ممکن است به شکستگی‌هایی دراثر فشار و کجی ستون مهره‌ها و شکستگی مچ دست و لگن منجر شود.»
صادقیان با بیان اینکه پوکی استخوان از طرف سازمان جهانی بهداشت پس از بیماری‌های قلبی و سرطان‌ها به عنوان سومین معضل بهداشتی جهان تعیین شده و اپیدمی خاموش نام گرفته است، تصریح کرد: «در گذشته تصور بر آن بود که پوکی استخوان مخصوص زنان یائسه است؛ اما با گسترش همه جانبه ورزش و فعالیت‌های شدید بدنی که بعضی از ورزشکاران نخبه انجام می‌دهند خطر پوکی استخوان این بخش از زنان را نیز به شدت مورد تهدید قرار داده است.»
وی علت اصلی پوکی استخوان را کاهش هورمون استروژن و به دنبال آن از دست رفتن تراکم استخوانی دانست و گفت: «عوامل گوناگون هورمونی، شیوه زندگی بی‌تحرک، تغذیه نامناسب، عوامل ارثی و مصرف دخانیات را نیز می‌توان در این زمینه مهم تلقی کرد.»

چای سبز بنوشید تا افسرده نشوید

ژاپنی‌ها هم به ‌تازگی تحقیقاتی را روی بیش از ۱۰۵۸ نفر انجام داده‌اند و در طی این تحقیق پی برده‌اند که احتمال ابتلا به افسردگی در افرادی که روزی ۴ فنجان چای سبز می‌نوشیدند، ۴۴ درصد کمتر از سایرین است.

ماهی‌های حاوی امگا۳ شادی‌بخشند

کار‌شناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: بر اساس نتایج تازه ‌ترین تحقیقات، جوامعی که حداقل یک بار در هفته‌ ماهی‌های دارای اسید چرب امگا ۳ را در رژیم غذایی خود می‌گنجانند، با روحیه و فعال ‌ترند و کمتر منزوی و گوشه‌گیر می‌شوند.

مهدیه السادات حاجی میرزاده کار‌شناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفت ‌و ‌گو با خبرنگار سینا نیوز بر افزایش مصرف ماهی در رژیم غذایی تاکید کرد و اظهار داشت: «مصرف آن دسته از ماهی‌هایی که حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. حس شادابی بیشتری را القاء می‌کند، چرا که امگا ۳ باعث کاهش التهاب و نیز ارتجاعی شدن رگ‌ها می‌گردد و در نتیجه خون‌رسانی به مغز سریع و آسان‌تر می‌شود و در ‌‌نهایت در کنار هم آرامش را برای فرد به ارمغان می‌آورند.»
این کار‌شناس تغذیه در ادامه تصریح کرد: «بر اساس نتایج تازه ‌ترین تحقیقات، جوامعی که حداقل یک بار در هفته‌ ماهی‌های دارای اسید چرب امگا ۳ را در رژیم غذایی خود می‌گنجانند، با روحیه‌‌ و فعال ‌ترند و کمتر منزوی و گوشه‌گیر می‌شوند.»

افراد با کلسترول بالا از مصرف روغن‌های صنعتی بپرهیزند

صفحه عكس

مبتلایان به کلسترول خون بالا به رژیم غذایی‌شان توجه کنند

کار‌شناس صنایع غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: «افرادی که کلسترول خونشان بالا است و رژیم غذایی ضد کلسترول را دنبال می‌کنند لازم است که در مصرف شیر پرچرب، خامه، پنیر و زرده تخم مرغ دقت کنند.»

علی اکبر کمالی در گفت ‌و‌ گو با خبرنگار سینانیوز در یزد اظهار داشت: «این افراد لزوماً نباید به طور کامل از خوردن این مواد غذایی محروم شوند. باید سعی شود بیشتر از شیرهای گیاهی استفاده کنند و مصرف تخم مرغ و پنیر را کاهش دهند نه اینکه مصرف آن‌ها را به طور کامل قطع کنند.»
وی خطاب به افراد دارای کلسترول بالا گفت: «این افراد به جای گوشت قرمز مصرف گوشت‌های سفید مانند گوشت مرغ و بوقلمون را در اولویت برنامه غذایی‌شان قرار دهند.»
این کار‌شناس صنایع غذایی در ادامه ضمن تاکید بر اینکه لازم است در یک رژیم غذایی ضد کلسترول مصرف کره در آن کاهش پیدا ‌کند، تصریح کرد: «این افراد در تهیه‌ غذا به جای کره از مارگارین گیاهی استفاده کنند، چرا که کره، مایونز، مارگارین‌ها حاوی میزان زیادی چربی هستند.»
وی گفت: «از آنجایی که کره بادام زمینی حاوی روغن‌های هیدروژنه بوده لذا افراد دارای کلسترول خون بالا تا حد امکان از مصرف این مواد غذایی پرهیز کنند.»

بروز يك بيماري هورموني در زنان به دليل رژيم غذايي فاقد كلسيم

استفاده از رژيم‌هاي غذايي كم كلسيم با توسعه خطر ابتلا به يك بيماري هورموني شايع در زنان به نام هيپرپاراتيروئيديسم اوليه همراه است.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه BMJ  ، محققان بريگهام و بيمارستان زنان در آمريكا با بررسي 58354 نفر از زنان 39 تا 66 ساله شركت‌كننده در مطالعه سلامت پرستاران بيش از يك دوره 22 ساله كه سابقه بمياري هيپرپاراتيروئيديسم اوليه را نداشتند و ارزيابي كلسيم دريافتي آنها توسط منابع غذايي و مكمل‌ها در هر چهارسال با استفاده از يك پرسشنامه بسامد غذايي دريافتند كه مصرف بالاي كلسيم در رژيم غذايي زنان پس از تعديل عوامل متعدد از جمله سن، شاخص توده بدن و غيره با كاهش 44 درصدي بروز اين بيماري در آنها همراه بوده است.
براساس اين گزارش محققان با بررسي افراد مبتلا و غيرمبتلا در طول اين چند سال پي‌گيري همچنين افزودند زناني كه روزانه به طور متوسط 500 ميلي‌گرم از مكمل‌هاي كلسيمي استفاده مي‌كردند تا 59 درصد كمتر از زناني كه هيچ مكمل كلسيمي را دريافت نمي‌كردند در معرض خطر ابتلا به اين بيماري قرار گرفتند.
نتايج اين مطالعه افزود: مزاياي دريافت روزانه مكمل‌هاي كلسيم در روزهاي نسبتاً كم در طول سال‌هاي متمادي به احتمال زياد نسبت به خطرات آن بيشتر بوده و حتي يك افزايش متوسط در غلظت كلسيم مي‌تواند در كاهش بروز تومور پاراتيروئيد مؤثر باشد.

مصرف زياد غذاهاي گياهي خطر بروز سرطان پروستات را كاهش مي‌دهد

 مواد غذايي گياهي با داشتن تركيبات فلاونوئيدي مي‌تواند به كاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات تهاجمي و پيش رونده در مردان كمك كند.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه ساينس ديلي، محققان كنفرانس بين‌المللي تحقيقات پيشگيري از سرطان در آمريكا با بررسي 1897 مرد آمريكايي كه به تازگي با سرطان پروستات تشخيص داده شدند و استفاده از يك پرسشنامه درخصوص رژيم غذايي و ارزيابي ميزان فلاونوئيد در ميان آنها دريافتند مرداني كه بالاترين گروه مصرف كننده فلاونوئيدها هستند تا 25 درصد كمتر از بقيه در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات تهاجمي قرار مي‌گيرند.
براساس اين گزارش محققان افزودند: تركيب غذاها و نوشيدني‌هاي گياهي مانند خوردن ميوه‌ها، سبزيجات، گياهان دارويي و چاي مي‌تواند از بدن در برابر سرطان پروستات مهاجم محافظت كند.
نتايج حاصل از اين گزارش مي‌افزايد: علاوه بر اين، حتي خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردان كمتر از 65 سال و افراد سيگاري كه بالاترين ميزان مصرف فلاونوئيدها را داشتند نيز با كاهش بيشتري همراه بود و به طور خاص مصرف زياد غذاهاي غني از فلاونوئيد در گروه پرخطر ابتلا به سرطان مانند افراد سيگاري نيز سودمند است.
نتايج ديگر اين مطالعه حاكي است مصرف فلاونوئيد بالاتر در كل با كاهش شانس ابتلا به سرطان پروستات تهاجمي همراه بود اما به نظر نمي‌رسد هيچ زيرگروه خاصي از فلاونوئيدها به طور مستقل با كاهش خطر ابتلا به اين سرطان همراه باشد و بايد به جاي تمركز بر روي يك فلاونوئيد يا يك نوع خاص از مواد غذايي سرشار از فلاونوئيد، انواع غذاهاي گياهي را در رژيم غذايي قرار داد.

مصرف نوشيدني‌هاي شيرين، عوامل چاق كننده را تشديد مي‌كند

 آشاميدن نوشابه‌هاي شيرين و پركالري ميزان اثر فعاليت ژن‌هاي چاقي در بدن را مضاعف مي‌كند. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه پزشكي نيوانگلند محققان با انجام تحقيقات خود دريافتند كه خوردن نوشيدني‌هاي شيرين علاوه بر افزايش ميزان كالري دريافتي با تشديد تأثير ژن‌هاي چاق كننده باعث بروز چاقي و اضافه وزن بيشتري مي‌شوند.
براساس اين گزارش محققان همچنين با تجزيه و تحليل افرادي كه از نظر ژنتيكي مستعد چاق شدن هستند افزودند: اين افراد با خوردن نوشيدني‌هاي قندي، خود را در معرض افزايش خطر چاقي قرار داده و خوردن يك ليوان نوشيدني‌هاي قندي در روز احتمال بروز چاقي آنها را به بيش از 2 برابر افزايش مي‌دهد.
به گفته محققان اين مطالعه، ميزان مصرف نوشيدني‌هاي شيرين و پركالري از دهه 1970 تاكنون به شدت افزايش يافته است و اين اپيدميولوژي هم بزرگسالان و هم كودكان و نوجوانان را در معرض ابتلا به چاقي و بيماري‌هاي متابوليكي وابسته به آن قرار داده است.
گفتني است محققان در پژوهش‌هاي قبلي خود نيز عنوان كرده‌اند كه دسترسي آسان نوجوانان به ويژه دانش‌آموزان در مدارس به انواع آب ميوه‌ها و نوشيدني‌هاي قندي و پر ضرر، احتمال بروز چاقي را در آنها افزايش داده و بايد نوشيدني‌هاي سالم مانند آب و شير را جايگزين نوشيدني‌هاي ناسالم در آنها كرد.

مصرف ویتامین D ابتلا به سرطان ها را كاهش مي دهد

افزایش مصرف ویتامین  D و کلسیم با کاهش احتمال ابتلا به برخي سرطانها ارتباط دارد.
سرپرست دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا، با تأكيد بر اين كه احتمال بروز برخی از سرطانها در افرادی که روزانه ميوه و سبزی مصرف میکنند کمتر است، اظهار داشت: افراد مي توانند برای پيشگيری از سرطان و ساير بيماریهای مزمن، روزانه حداقل 5 واحد از میوهها و سبزیهای متنوع  مصرف كنند.
دكتر زهرا عبداللهي افزود: میوهها و سبزیها حاوی فیبر هستند و افزایش مصرف فیبر با کاهش بروز بسياري از سرطانها ارتباط دارد همچنين ارتباط بين مصرف منابع غذایی حاوي اسيد فوليک مانند حبوبات، اسفناج، و مرکبات، با كاهش انواع سرطانها ثابت شده است.
اين متخصص تغذيه در خصوص عوامل تغذيهای که احتمال بروز سرطان را افزايش میدهند، تصريح كرد: غذاهای پرچرب و مواد غذايی سرخ شده، ابتلا به انواع سرطان را بالا ميبرد اسيدهای چرب ترانس و اشباع در کيک، کلوچه، کراکر، غذاهای حيوانی، مارگارين، روغن سرخ شده، چيپس  خطرناکترين چربیها هستند.
وي ادامه داد: بهتر است چربي مورد نياز خود را از مواد غذايي مانند بادامزميني، ماهي، غذاهاي دريايي، روغن كانولا، روغنهاي گياهي مايع  مثل روغن کنجد و روغن زيتون تامين کنيد.

پرخوري، عامل مهمي در بروز ديابت و چاقي است

 پرخوري با ايجاد اختلال در عملكرد انسولين مغز مي‌تواند منجر به وقوع ديابت و چاقي در افراد شود.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه ساينس ديلي، محققان دانشكده پزشكي دانشگاه مونت سينايي با قرار دادن موش‌هاي آزمايشگاهي تحت يك رژيم غذايي با چربي بالا و افزايش كالري 50 درصدي روزانه آنها نشان داده‌اند كه پرخوري با ايجاد نقص در سيگنال‌هاي انسولين مغزي و ايجاد اختلال در توانايي آن جهت تجزيه چربي‌ها در كبد و بافت چربي مي‌تواند عاملي براي بروز ديابت نوع 2 و چاقي باشد.
براساس اين گزارش محققان با تزريق بسيار كم انسولين به مغز موش‌هاي آزمايشگاهي افزودند انسولين توانايي عمده‌اي در سركوب ليپوليز (تجزيه چربي‌ها) داشته و با كاهش جريان خروجي سيستم عصبي سمپاتيك به بافت چربي، فرآيند ليپوليز را كنترل مي‌كند.
نتايج حاصل از اين گزارش حاكي است در افرادي كه بيش از حد غذا مي‌خورند، ايجاد مقاومت به انسولين در مغز باعث افزايش نشت اسيدهاي چرب از بافت چربي و بالا رفتن سطح آنها در خون شده و اين پديده با افزايش ميزان التهاب باعث بدتر شدن مقاومت به انسولين مي‌شود كه نقص اصلي در بروز ديابت نوع 2 محسوب مي‌شود.
تيم محققان اين پژوهش براين باورند كه افزايش حساسيت و سيگنال‌هاي انسولين مغزي مي‌تواند منجر به ايجاد يك هدف درماني براي پيشگيري از بيماري ديابت شود.
به گفته محققان تمام اين قضايا نتيجه كاركرد يك چرخه معيوب در بدن است و اين در حالي است كه ما مي‌دانيم سرچشمه همه آنها با پرخوري آغاز مي‌شود آنچه در موش‌هاي آزمايشگاهي اتفاق افتاد در انسان‌ها نيز رخ مي‌دهد

حالات روانشناختي در انتخاب نوع غذا موثر است

كارشناس اداره سلامت روان وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشكي گفت: حالات روانشناختي افراد در انتخاب نوع غذا موثر است.
شهناز باشتي در گفت وگو با خبرنگار وب دا، ابراز داشت: افراد در حالات مختلف، غذاهاي متفاوت را طلب مي كنند،‌ هنگام احساس قدرت و پيروزي به غذاهاي گوشتي، هنگام احساس تنوع و تحول به غذاهايي با انواع سس و هنگام اضطراب يا پرخاشگري به خوراكي هاي گاز زدني تمايل دارند در حالي كه وقتي خسته هستيم چاي و قهوه را ترجيح مي دهند.
وي افزود: بنابراين با شناخت خود و سوخت و ساز بدن مي توانيم با انتخاب مواد خوراكي مناسب به آرامش بيشتري دست يابيم و از خوردن لذت ببريم.
اين كارشناس، ايمان را يكي از عوامل مؤثر در سلامت روان جامعه برشمرد و گفت: اعتقادات و باورهاي مذهبي قادر است در مصيبت هاي زندگي، از فرد افسرده و مايوس انساني اميدوار و محكم بسازد، چنان كه هرگز خود را تنها و بيمناك احساس نكند اين فرد باور دارد كه خدا پيوسته با اوست، در رويارويي با سختي هاي زندگي تنها نيست و خداي مهربان به او علاقه و توجه دارد.
وي همچنين مدرسه را از ديگر عوامل تأثيرگذار در سلامت روان جامعه عنوان كرد و يادآور شد:‌ مسئوليت مربيان مدرسه منحصر به پرورش نيروي عقلي و آشنا كردن فراگيران به مسائل اجتماعي و اخلاقي خلاصه نمي شود، مراكز آموزشي، مسئول تغيير و اصلاح رفتارهاي ناسازگارانه و تامين بلوغ عاطفي و سلامت رواني فراگير نيز است در مراكز آموزشي ، افراد دوست داشتن و دوست داشته شدن را تجربه مي كند.
باشتي در ادامه با بيان اين كه ورزش يكي از رموز سلامت جسماني است،‌ اظهار داشت: افراد ورزشكار از لحاظ احساسات، عواطف، شخصيت اجتماعي و نوعدوستي كامل تر و در فعاليت هاي شغلي و حرفه اي موفق ترند. ورزش، موجب اعتماد به نفس در فرد شده، او را متعادل، متفكر و سازگار با محيط مي كند. با ورزش، شخص كمتر دچار احساس حسادت، حقارت و ستيزه جويي مي شود و در نتيجه از سلامت رواني بالاتري برخوردار خواهند بود.

قطره آهن را در ته گلوی کودک بچکانید

 برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان؛
يك دندان‌پزشك كودك گفت: در هنگام استفاده از قطره آهن بايد از قطره‌چكان استفاده شده و قطره در ناحيه انتهايي دهان ريخته شود تا به دندان‌ها نفوذ نكند.
به گزارش وب دا، دكتر ليلا بصير اظهار كرد: دليل سياه شدن دندان كودكان پس از مصرف قطره آهن، يون آهني است كه نفوذپذيري بالايي دارد. اين يون وارد ميناي دندان شده و مينا را متخلخل مي‌كند. نوع ايراني اين قطره‌ها اسيدي‌تر است و نفوذ بيشتري در مينا دارد و به همين دليل دندان‌هاي كودك را بيشتر سياه مي‌كند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز افزود: بيشتر خانواده‌ها تصور مي‌كنند كه آهن موجب پوسيدگي دندان كودكان مي‌شود در حالي كه اين تصور اشتباه است. استفاده از قطره آهن تنها رنگ مينا را تغيير مي‌دهد و هيچ دليلي براي اثر پوسيدگي آن اثبات نشده است.
اين دندان‌پزشك كودك ادامه داد: پوسيدگي دندان به دليل مصرف شير در زمان نامناسب و رعايت نكردن بهداشت و مسواك نزدن رخ مي‌دهد.
 بصير تصريح كرد: سياه شدن دندان‌ها دليلي بر استفاده نكردن از قطره آهن نيست زيرا بيشتر كودكان فقر آهن دارند كه اين كمبود بايد جبران شود زيرا فقر آهن مي‌تواند به مخاط و بافت‌هاي بدن آسيب بزند كه يكي از آنها نيز لثه است.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز گفت: براي رفع اين رنگ سياه كاري نمي‌توان انجام داد زيرا نفوذ زيادي در مينا دارد و به راحتي پاك نمي‌شود و بايد توجه داشت كه مسواك زدن و ساييدن بيش از حد دندان‌ها براي رفع رنگ نيز موجب پوسيدگي و از بين رفتن دندان مي‌شود.
وي ادامه داد: پس از مصرف قطره آهن بايد آبميوه خورده شود تا دهان كاملا شسته شده و قطره به داخل بدن فرستاده شود. همچنين آبميوه با داشتن ويتامين Cمي‌تواند در جذب بيشتر آهن كمك كند.