بررسي استاندارد‌هاي سوسیس و کالباس وقتي سفره‌ي غذاي سالم نفوذي دارد!

نوشته : مسعود خبازي كارشناس ارشد استاندارد كاشان 
امروزه عوامل بسياري، از جمله آلودگي‌هاي ميكروبي يا سمي، مانند آفلا توكسين، آلودگي‌هاي شيميايي، باقيمانده آفت‌كش‌ها و آلودگي‌هاي فيزيكي، مانند فلزات، پسماندهاي خطرناك و ضايعات توليد، مسأله «ايمني غذا» را تحت تأثير قرار مي‌دهند. «تغذيه وايمني» دو موضوع مرتبط ومؤثر بر يكديگرند؛ به‌طوري كه هر غذايي كه براي خوردن ايمن نباشد، مغذي نيست. مواد غذايي ناسالم و غيرايمن زيان‌هاي اقتصادي و اجتماعي قابل توجهي به خانواده‌ها و دولت‌ها تحميل مي‌كنند.
متخصصان ايمني غذا در سازمان‌هاي خواروبار وكشاورزي ملل متحد و بهداشت جهاني، به‌طور مشترك ايمني غذا را اين گونه بيان كرده‌اند:
«همه شرايط لازم در خلال توليد، فرايند، انبار كردن، توزيع و فراهم‌سازي غذا براي اطمينان از غذاي ايمن، سلامت، گوارا و مناسب براي استفاده انسان». در کشور ما ارگان‌های قانونی و مجاز، از جمله وزارت بهداشت و سازمان استاندارد، کنترل شرایط مذکور در واحدهای تولیدی را با اعمال مقررات برعهده دارند و سپس مجوزهاي مربوطه جهت تولید و عرضه به بازار مصرف صادر می‌گردد. در ادامه، برخی از موارد ایمنی و سلامت بعضی از مواد غذایی به‌طور خلاصه بیان می‌گردد.

مراقب نمك غذا باشيد نمك دوست يا دشمن

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
همانقدر كه مصرف زياد نمك براي بدن مضر است، كمبود آن نيز مشكلاتي به وجود مي‌آورد. در واقع در مورد مصرف نمك بايد هميشه تعادل را حفظ كرد؛ اما چگونه؟ افزودن مقدار كمي نمك به غذا، طعم آن را كاملا عوض مي‌كند. در واقع نمك يكي از اجزاي اصلي غذاست. نمك معمولي (كلريد سديم) علاوه بر آنكه طعم دلپذيري به غذاها مي‌دهد، نقش مهم‌تري هم دارد. نمك، آب موجود در سلول‌ها را به بيرون منتقل مي‌كند؛ همچنين تأثير زيادي در حفظ تعادل بدن دارد. اما نكته مهم مقدار نمكي است كه به غذاهاي خود مي‌افزاييم و يا به طور طبيعي در سبزيجات و مواد غذايي وجود دارد.

مصرف بيش از اندازه نمك
وقتي مقدار سديم در خون بيش از حد نياز باشد (هايپرنترميا)، بدن سعي مي‌كند نمك اضافي را دفع كند. اما هر فرد براي دفع نمك آستانه‌اي دارد؛ يعني بدن ما تنها تا حدي قادر به دفع نمك اضافي است و وقتي مقدار آن از حد مورد نظر فراتر رود، شروع به جذب آب بيشتر مي‌كند و اين مسأله باعث تورم بدن مي‌شود. به همين ترتيب فشارخون افزايش مي‌يابد و در صورت عدم تشخيص بالا بودن فشار خون، به كليه‌ها آسيب مي‌رسد و در مواقعي حتي نارسايي و از كارافتادگي‌ آنها را به دنبال خواهد داشت.

فواید واقعی قهوه


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
شایع است که قهوه باعث عصبانیت می‌شود یا بی‌خوابی می‌آورد، همچنین باعث لاغری و تقویت حافظه می‌شود، به هضم غذا کمک می‌کند، میگرن را تسکین می‌دهد و در پیشگیری از سرطان و پارکینسون موثر است.آیا این شایعات درست است یا غلط؟
در این مقاله با فواید واقعی و البته بی‌شمار قهوه که به اثبات رسیده است، آشنا می‌شوید.
قهوه برای قلب مضر است
اين تصور اشتباه است. اين‌گونه نيست كه چون قهوه حاوی مقداری کافئین است (ماده‌ای که باعث تند شدن ضربان قلب مي‌شود) برای قلب مضر باشد. یک پژوهش آمریکایی که روی حدودأ 48000 نفر انجام گرفته حاکی از این است که مصرف این نوشیدنی تأثیری در افزایش ضربان قلب ندارد. همین‌طور پژوهشگران اسپانیایی با 24 سال مطالعه روی 86214 زن که روزانه 2 الی 3 فنجان قهوه می‌نوشیدند، نشان دادند خطر مرگ و میر آنها در اثر مشکلات قلبی عروقی به میزان 25 درصد کمتر بوده است؛ چرا كه قهوه سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هاست. به عقیده دکتر برونو شِنبر، متخصص قلب، «نباید مصرف قهوه را قدغن کرد و در صورت مبتلا بودن به بیماری قلبی عروقی فقط باید به نوشیدن روزانه 3 تا 4 فنجان اكتفا
نمود.»
قهوه باعث کاهش وزن می‌شود
درست است. در بیشتر کرم‌های لاغری کافئین وجود دارد و این امر بی‌دلیل نیست. دکتر آرنال شِنبلِن می‌گوید: «کافئین، لیپولیز یعنی چربی‌سوزی را فعال می‌کند.» دکتر کاترین سولانو، متخصص تغذیه، بر این عقیده است که کافئین باعث تحریک ارگانیسمی می‌شود که کالری را می‌سوزاند؛ بنابراین باعث از بین رفتن چربی‌ها نیز می‌شود. نتیجه اینکه، کافئین به‌عنوان عمده‌ترین ماده تشکیل‌دهنده قهوه، کاهش وزن را آسان‌تر می‌کند.

غذاهاي مفيد براي بينايي

نوشته  : فاطمه مهدي‌پور 
 ماهي‌هاي چرب
براساس يك پژوهش استراليايي كه در سال 2008 انجام گرفت. امگا‌3‌ كه در ماهي‌هاي چرب و همچنين گردو، روغن كلزا، سمنه خوراكي و … وجود دارند، تا 38 درصد احتمال ابتلا به بيماري «تخريب ماكولاي شبكيه وابسته به سن» را كاهش مي‌دهند. اسيدهاي چرب امگا 3 سازنده اصلي غشاهاي سلولي و سلول‌هاي عصبي شبكيه چشم هستند و مصرف مداوم آنها از شبكيه محافظت مي‌كند. پس هفته‌اي دو تا سه بار ماهي‌‌هاي چرب ميل كنيد. توجه داشته باشيد داشتن يك تغذيه سرشار از امگا 6 (مثل برخي از غلات، گوشت و …) و چربي‌هاي ترانس (مثل بيسكويت و ساير محصولات صنعتي) تأثير كاملاً عكسي بر جاي خواهد گذاشت.

 تخم مرغ
نتايج يك پژوهش آمريكايي (سال 2006) نشان داده است كه مصرف مرتب تخم‌مرغ، چشم را در مقابل ابتلا به بيماري «تخريب ماكولاي شبكيه وابسته به سن» محافظت مي‌كند. زرده تخم‌مرغ در مقايسه با سبزيجاتي از قبيل اسفناج، حاوي مقدار كمي آنتي‌اكسيدان‌هاي محافظتي (ويتامين A و رنگدانه‌هاي لوتئين) مي‌باشد؛ با اين وجود آنتي‌اكسيدان‌هاي موجود در زرده تخم‌مرغ بهتر از سبزيجات جذب بدن مي‌شوند. بنابراين توصيه مي‌شود دو الي سه بار در هفته تخم‌مرغ ميل كنيد. البته تخم‌مرغ مرغ‌هايي كه در هواي آزاد پرورش مي‌يابند مقوي‌تر و حاوي آنتي‌اكسيدان‌هاي بيشتري است. لازم به ذكر است كلسترول موجود در تخم‌مرغ، اگر در مصرف آن زياده‌روي نشود، تأثيري در ميزان كلسترول خون ندارد.

آويـــشن

نوشته  : دکتر صدیقه نوبان متخصص بیو شیمی فیزیک اداره کل نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی وزارت بهداشت، درمان 
آویشن، گیاهی روح‌افزا و آرامبخش است. بخور آن برای سرماخوردگی مفید بوده و مصرف آن موجب افزایش پرزهای معده می‌شود.
آویشن گیاهی است خوراکی که با مصرف آن احساس بسیار خوبي به شخص دست مي‌دهد. مصرف دم کرده آن به عنوان دارویی روح افزا و آرامبخش توصیه می‌شود. آويشن گياهي است كه به خصوص به عنوان ادويه معطر از زمان‌هاي قديم مورد توجه بشر بوده و در عهد باستان در جوامع پيشرفته آن روز به عنوان بخور‌هاي معطر و تصفيه‌كننده به خصوص در معابد استفاده مي‌شده. برگ‌هاي آويشن سمبل شجاعت، تهور و رشادت بوده است. در يونان قديم، يعني قبل از ميلاد مسيح، مرسوم بوده که اگر مي‌خواستند شجاعت و رشادت مردی را تحسين و از او تعريف كنند، مي‌گفتند كه او عطر آویشن دارد و بوی آويشن مي‌دهد. در اساطير كهن مسيحيان آمده است، در علوفه‌ای كه برای تشك در رختخواب مريم عذرا و حضرت مسيح كودك مي‌آوردند، گياه معطر آويشن نيز وجود داشته است. سربازان رومي رسم داشتند برای افزايش شجاعت و تهور، در آب آويشن حمام كنند (حمام آويشن براي تسكين درد مفاصل و كوفتگي عضلات و ايجاد نشاط و تازگي و رفع كسلي مفيد است، به همين منظور مي‌توان جوشانده 6 درصد آويشن را داخل وان حمام ريخت و مدتي در آن نشست). آويشن به عنوان سمبل شجاعت قرن‌ها در جوامع بشری حاكم بوده است؛ به طوری كه حتي در قرون وسطي در دوران شواليه‌ها نيز هر وقت زن‌های زيبای اروپا قصد تحسين معشوق‌های شواليه خود را به عنوان مردي شجاع داشتند، روبان‌هاي زيبايي كه روي آن شكل گياه آويشن كار شده بود، به آنها هديه مي‌دادند.

كـراتـين بي‌ ضرر نيست!


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
سالن‌هاي ورزشي مملو از مرداني است كه سعي دارند به حجم بدن خود بدون افزايش چربي‌ها، بيفزايند و تا جايي كه ماهيچه‌هاي‌شان قابليت بزرگ شدن دارد، به حجيم شدن آنها ادامه دهند. اين اتفاق ظاهراً با ورزش كردن به طور مرتب نمي‌افتد و آنها براي رسيدن به فرمي كه دوست دارند، كراتين مصرف مي‌كنند. چند دهه پيش، رسانه‌ها سعي در ارائه تصويري منفي از كراتين داشتند؛ تا جايي كه سوء استفاده از آن در مسابقات ورزشي و مسابقات بزرگ المپيك موجب حذف فرد مصرف‌كننده از بازي‌ها مي‌شد. اما امروزه اغلب مردم بر اين باورند كه كراتين يكي از مكمل‌هاي مورد نياز بدن است. كراتين تركيبي از دسته تركيبات پروتئيني است كه از سه آمينواسيد (ميتوناين، آرژي‌ناين و گليسين) تشكيل شده است. اين ماده كه در بدن به صورت تركيب فسفاته (كراتين فسفات) در مي‌آيد، نخستين بار در سال 1832 توسط «مايكل يوگن سوژول» به عنوان يكي از اجزاي آلي گوشت اسكلتي كشف شد. پانكراس، كبد و كليه‌ها به طور طبيعي مقداري كراتين در بدن توليد مي‌كنند. ما بدون اينكه بدانيم، كراتين موجود در ماهي را مي‌خوريم و بافت ماهيچه‌هاي‌مان قوي‌تر مي‌شود و به هيچ‌وجه دچار مشكل گوارشي نمي‌شويم؛ زيرا حجم بسيار پايين كراتين در رژيم غذايي (1-2 گرم در روز) هيچ عارضه و مشكلي ايجاد نمي‌كند. ولي برخلاف مردم عادي، ورزشكاران از پودر و قرص‌هاي كراتين استفاده مي‌كنند تا ماهيچه‌هاي‌شان بزرگ‌تر شوند. كراتين در سال‌هاي اخير به عنوان مكمل تقويت انرژي ورزشكاران محبوبيت زيادي پيدا كرده است. برخلاف استروئيدهاي بدن‌ساز، تنها عارضه مصرف كراتين، افزايش وزن است. هنگامي كه يك ورزش سنگين و كوتاه مدت انجام مي‌‌دهيد، يك واكنش شيميايي خاص اتفاق مي‌افتد تا انرژي كافي در اختيار عضلات قرار دهد. بدن انسان به طور طبيعي نيمي از كراتين مورد نيازش را مي‌سازد و نيم ديگر آن از طريق غذا تامين مي‌شود.

نكته‌هاي خواندني درباره قــند

نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
1- به طور ميانگين افراد در طول يك سال بيش از
27‌كيلوگرم قند و شكر مصرف مي‌كنند كه حدود
11‌كيلوي آن مربوط به خوردن انواع شكلات‌هاست.
2- مصرف زياد شكر و شيريني‌جات طي فرايند گليكيشن بر چين و چروك‌هاي پوست مي‌افزايد؛ به اين ترتيب كه قند اضافه خون به كلاژن پوست مي‌چسبد و از انعطاف‌پذيري آن جلوگيري مي‌كند.
3- بهترين درمان براي پوستي كه در اثر مصرف زياد شكر و شيريني‌جات دچار چروك شده، كاهش مصرف آن است، نه چيز ديگري.
4- مردم هند دست‌كم دو هزار سال پيش نيشكر را به صورت بلوري كرده و از آن استفاده مي‌كردند؛ به طوري كه وقتي سربازان اسكندر مقدوني به اين سرزمين رسيدند، از توليد اين عسل بدون زنبور بسيار متعجب شده بودند.
5- در سال 1747، يك شيميدان آلماني به نام «آندرياس مارگراف» توانست قند را از چغندر به دست آورد. در سال 1802 نخستين پالايشگاه تصفيه چغندر قند، شروع به كار كرد. قند به دست آمده از اين پالايشگاه به سرزمين‌هاي سردتر فرستاده مي‌شد.
6- هر بطري نوشابه (حدود 60 گرم نوشابه) نزديك به 16 حبه قند و مواد شيرين‌كننده دارد.
7- نوشيدني‌هاي شيرين با طعم‌هاي مصنوعي تأثير زيادي در چاق شدن افراد دارند. براساس آزمايش‌ها، موش‌هايي كه از اين نوشيدني‌هاي شيرين مي‌خوردند، در مقايسه با موش‌هايي كه نوشيدني‌هاي شيرين شده با قند خوردند، كالري بيشتري دريافت كرده و چاق‌تر شدند.

نياز بدن به پروتئين چقدر است؟!


نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
پروتئين‌ها مولكول‌هاي بزرگي هستند كه شامل آمينواسيدها مي‌شوند و آمينواسيدها مهم‌ترين عامل براي عملكرد صحيح سلول‌هاي بدن مي‌باشند. ساختار بدن ما، نظم سلول‌هاي بدن و كليه بافت‌ها و ارگان‌ها، بدون وجود پروتئين هرگز شكل نمي‌گيرند. ماهيچه‌ها، پوست، استخوان‌ها و بخش‌هاي زيادي از بدن حاوي مقدار زيادي پروتئين هستند و به طور كلي مي‌توان گفت كه اين ماده بيست درصد از وزن بدن را تشكيل مي‌دهد. آنزيم‌ها، هورمون‌ها، آنتي‌بادي‌ها از پروتئين ساخته شده‌اند. پروتئين‌ها انتقال‌دهنده عصبي هستند و به خون اكسيژن مي‌رسانند. آنها مسوول ساختن تمام چيزهاي زنده، از ويروس‌ها و باكتري‌ها و پروانه‌ها و ستاره دريايي گرفته تا بدن انسان هستند. بدن انسان تقريباً از صد تريليون سلول تشكيل شده است كه هر كدام عملكرد جداگانه‌اي دارند و از هزاران نوع پروتئين ساخته شده‌اند كه همگي در كنار هم به سلول‌ها كمك مي‌كنند تا وظايف خود را انجام دهند. پروتئين‌ها ماشين‌هاي بسيار كوچكي هستند كه در ميان سلول‌ها مشغول كارند. آنها از آمينواسيدها تشكيل شده‌اند و آمينواسيدها ساختار اصلي پروتئين‌ها را تشكيل مي‌دهند. در بدن ما حدود 20 نوع آمينواسيد وجود دارد كه عبارتند از: آلانين، آرچينين، آسپاراجين، آسپارتيك اسيد، كيستين، اسيدگلوتاميك، گلوتامين، ايزولوسين، لوسين، لي‌ساين، ميتوناين، فنيل آلانين، پرولين، سرين، تريپتوفان، تايروسين و والين. اين 20نوع آمينواسيد به ميليون‌ها شكل مختلف در كنار هم قرار مي‌گيرند و ميليون‌ها شكل پروتئين‌ها به وجود مي‌آورند كه هر يك عملكرد خاصي در بدن دارند. آمينواسيدها، مولكول‌هاي اصلي هستند. آنها از كربن، هيدروژن، اكسيژن، نيتروژن و گاه سولفور ساخته شده‌اند.

این سبزی، چربی خون را کاهش می دهد

شوید

استفاده از عصاره تخم شوید در كاهش كلسترول زیانبار خون، موثر است.
 
چند تن از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد، تاثیر نوعی داروی كاهنده چربی خون موسوم به لوواستاتین و عصاره تخم شوید را بر میزان چربی های خون موش های آزمایشگاهی با هم مقایسه كردند.
بر پایه این بررسی كه نتایج آن در مجله دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد منتشر شد، هر كدام از این داروها به تنهایی كلسترول زیانبار و تری گلیسیرید خون را كاهش می دهند.
این بررسی همچنین نشان می دهد، عصاره آبی تخم شوید میزان كلسترول زیانبار خون را از داروی لوواستاتین بیشتر كاهش می دهد.
پژوهشگران با توجه به این بررسی، عصاره تخم شوید را در كاهش چربی های خون، به ویژه كلسترول زیانبار موثر می دانند.
اختلال چربی های خون از مهم ترین عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی است.

منبع : salamatnews.com
 

ارتباط مصرف نوشابه‌ و سرطان



نوشیدنیهایی که مردان را تهدید می‌کند
یک تحقیق 15 ساله نشان می دهد که صرف یک نوشابه گازدار در روز خطر ابتلا به سرطان تهاجمی پروستات را تا 40 درصد افزایش می دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر، یک تحقیق نشان می دهد که مصرف تنها یک نوشیدنی گازدار در روز در افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردان وجود دارد.
نتایج یک تحقیق 15 ساله نشان می دهد که افرادی که در روز یک نوشیدنی گازدار 300 میلی لیتری مصرف می کنند 40 درصد بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار می گیرد.
نکته نگران کننده این است که این خطر در رابطه با بیماری که در مرحله اول باشد و به واسطه آزمایشهای خون تشخیص داده شده کاربرد ندارد بلکه سرطانهایی را هدف می گیرد که به قدری پیشرفته اند که علائم را نشان می دهند. این امر از اهمیت مهم برخوردار است چرا که احتمال مهلک بودن اشکال سرطان پروستات که به سرعت رشد می کند بیشتر است.
گفته می شود که شکر در این نوشیدنی ها موجب آزادسازی هرمونهای انسولین می شود که تومورهای سرطانی را تغذیه می کند.
سرطان پروستان شایع ترین نوع سرطان میان مردان است که برای مثال در بریتانیا سالانه 41 هزار نفر به آن مبتلا شده و بیش از 10 هزار نفر را به کام مرگ می کشد.