فواید واقعی قهوه


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
شایع است که قهوه باعث عصبانیت می‌شود یا بی‌خوابی می‌آورد، همچنین باعث لاغری و تقویت حافظه می‌شود، به هضم غذا کمک می‌کند، میگرن را تسکین می‌دهد و در پیشگیری از سرطان و پارکینسون موثر است.آیا این شایعات درست است یا غلط؟
در این مقاله با فواید واقعی و البته بی‌شمار قهوه که به اثبات رسیده است، آشنا می‌شوید.
قهوه برای قلب مضر است
اين تصور اشتباه است. اين‌گونه نيست كه چون قهوه حاوی مقداری کافئین است (ماده‌ای که باعث تند شدن ضربان قلب مي‌شود) برای قلب مضر باشد. یک پژوهش آمریکایی که روی حدودأ 48000 نفر انجام گرفته حاکی از این است که مصرف این نوشیدنی تأثیری در افزایش ضربان قلب ندارد. همین‌طور پژوهشگران اسپانیایی با 24 سال مطالعه روی 86214 زن که روزانه 2 الی 3 فنجان قهوه می‌نوشیدند، نشان دادند خطر مرگ و میر آنها در اثر مشکلات قلبی عروقی به میزان 25 درصد کمتر بوده است؛ چرا كه قهوه سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هاست. به عقیده دکتر برونو شِنبر، متخصص قلب، «نباید مصرف قهوه را قدغن کرد و در صورت مبتلا بودن به بیماری قلبی عروقی فقط باید به نوشیدن روزانه 3 تا 4 فنجان اكتفا
نمود.»
قهوه باعث کاهش وزن می‌شود
درست است. در بیشتر کرم‌های لاغری کافئین وجود دارد و این امر بی‌دلیل نیست. دکتر آرنال شِنبلِن می‌گوید: «کافئین، لیپولیز یعنی چربی‌سوزی را فعال می‌کند.» دکتر کاترین سولانو، متخصص تغذیه، بر این عقیده است که کافئین باعث تحریک ارگانیسمی می‌شود که کالری را می‌سوزاند؛ بنابراین باعث از بین رفتن چربی‌ها نیز می‌شود. نتیجه اینکه، کافئین به‌عنوان عمده‌ترین ماده تشکیل‌دهنده قهوه، کاهش وزن را آسان‌تر می‌کند.
قهوه حاوی آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری نسبت به چای است
درست است. با وجود اینکه چای به‌عنوان نوشیدنیِ سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها شهرت یافته است (خاصیت‌های ضد سرطانی و ضد پیری آن نیز از این امر ناشی می‌شوند)، اما قهوه (دقیق‌تر بگوییم، دانه‌های آن) حاوي آنتی‌اکسیدان‌هاي بيشتري است. در سال 2005، پژوهشگران در کنگره سالانه انجمن آمریکایی شیمی مطرح کردند که افراد بزرگسال با نوشیدن قهوه، روزانه به‌طور متوسط 1300 میلی‌گرم آنتی‌اکسیدان جذب می‌کنند. این در حالی است که میزان جذب آنتی‌اکسیدان‌ها با مصرف چای 294 میلی‌گرم تخمین زده شده است. در بررسی دیگری که پژوهشگران نروژی روی 61 نفر انجام داده‌اند، نشان داده است که یک فنجان قهوه حاوی 300 نوع آنتی‌اکسیدان مي‌باشد. به گفته موسسه فرانسوی آنتی‌اکسیدان‌ها، در هر فنجان قهوه 200 تا 550 میلی‌گرم از این مواد وجود دارد.
قهوه باعث تقویت حافظه می‌شود
درست است. قهوه سرشار از کافئین است و مي‌تواند سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند که این امر باعث تقویت هشیاری ذهنی و دقت می‌شود؛ به همین دليل به خاطر سپردن مطالب را راحت‌تر می‌کند. بر اساس پژوهشی که Inserm  روی نزدیک به 4197 زن انجام داده و در سال 2007 به چاپ رسانده است، مصرف روزانه حداقل سه فنجان قهوه خطر ابتلا به اضمحلال ذهنی را به میزان 30 درصد کاهش می‌دهد. این میزان در سن 80 سالگی حتی به 70 درصد نیز می‌رسد. از طرف دیگر پژوهشگران آمریکایی ثابت کرده‌اند که مصرف آب کافئینه (معادل 5 فنجان قهوه در روز) حافظه موش‌های مبتلا به آلزایمر را بهبود می‌بخشد.
يادآوري:Afssa   توصیه می‌کند مصرف قهوه روزانه از سه فنجان بیشتر نشود.
قهوه اعتیادآور است
غلط است. اگرچه پیش از این مشاهده شده توقف مصرف قهوه باعث بروز نشانه‌هایی با مشخصات ترک اعتیاد (سردرد، تندخویی و احساس خستگی) می‌شود، با این حال نمی‌توان تصدیق کرد که قهوه (مشخصا کافئین موجود در آن) اعتیادآور است. از طرف دیگر، تحقیقات منتشرشده در سال 2000 و 2001 نشان داده است كه مصرف قهوه باعث فعال شدن متابولیسم و آزادسازی دوپامین (مولکول لذت) نمی‌شود؛ پدیده‌ای که به‌طور خودکار پس از مصرف موادمخدری چون کوکائین، آمفتامین و مرفین رخ می‌دهد.
قهوه سردرد را تسکین می‌دهد
درست است. آیا شما دچار سردرد یا میگرن هستید؟ برای خلاص شدن از این دردها هیچ نوشیدنی مانند یک فنجان قهوه موثر نیست. می‌پرسید چرا؟ اول به‌خاطر اینکه کافئین موجود در قهوه در مقابل گشادشدگی رگ‌ها و افزایش فشار خون که سردرد و میگرن به همراه دارد، به تنگ شدن رگ‌های خونی کمک می‌کند. دوم به این دلیل که کافئین به‌عنوان مطلوب‌ترین ضد درد، بالقوه تآثیر مسکن‌ها (آسپرین، پاراستامول و....) را در خود دارد.
قهوه هضم غذا را آسان‌تر می‌کند
درست است. اگرچه معمولا قهوه را به ایجاد مشکلات گوارشی متهم کرده‌اند، اما دانشمندان خلاف این امر را به اثبات رسانده‌اند. بر اساس پژوهشی که در سال 2001 روی حدودا10 داوطلب انجام گرفت، مشخص شد که خوردن 280 میلی‌لیتر قهوه هیچ گونه درد، حالت تهوع و نفخی به همراه ندارد. پژوهش دیگری در سال 1990 که روی نزدیک به 99 نفر انجام گرفت نیز نشان داد 29 درصد شرکت‌کنندگان پس از مصرف قهوه گوارش‌شان بهبود يافته است.
قهوه باعث بی خوابی می‌شود
درست است؛ زيرا قهوه (یا دقیق‌تر بگوییم کافئین موجود در آن) سیستم عصبی مرکزی را تحریک می‌کند و این دستگاه را در حالت هشیاری نگه می‌دارد. به‌طور مشخص اگر شما حتی بیش از 1 یا 2 فنجان بنوشید تا سه ساعت بعد اشکالات و تآخیرهایی در خواب شما ایجاد خواهد شد و اگر مصرف قهوه از 4 فنجان فراتر برود، این اشکالات در خوابیدن با حالت ناخوشایند بی‌خوابی همراه خواهد شد. البته تأثیر کافئین می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. معمولا این تأثیرات در افرادی که دائما عادت به نوشیدن قهوه ندارند، بیشتر است.
قهوه باعث افزايش فشار خون می‌شود
غلط است. اگرچه کافئین موجود در قهوه می‌تواند به‌طور موقت فشار خون را افزایش دهد، اما امکان بروز فشار خون بالا را فراهم نمی‌سازد. مصرف بالای کافئین، یعنی بیش از 5 فنجان در روز، باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود؛ اما به‌طور کاملا جزئی و قابل اغماض. دکتر برونو شنبر، متخصص قلب، تصدیق می‌کند: «دلیلی برای قدغن کردن مصرف قهوه وجود ندارد. می‌توان روزانه به میزان معقولی (حداکثر 3 تا 4 فنجان) قهوه نوشید؛ بی‌آنکه خطری برای فشار خون وجود داشته باشد.» از این گذشته تاکنون هیچ بررسی علمی به‌طور شفاف ثابت نکرده است که قهوه می‌تواند فشار خون را بالا ببرد.
قهوه امکان ابتلا به پوکی استخوان را فراهم می‌سازد
غلط است. از آنجایی که کافئین موجب از بين رفتن کلسیم مي‌شود، قهوه را به کلسیم‌زدایی از استخوان‌ها و فراهم آوردن زمينه امکان ابتلا به پوکی استخوان متهم می‌کنند. با این حال طی تحقیقات فراوانی که در این زمینه صورت گرفته است، پژوهشگران به این نتیجه رسیده‌اند که میزان از بين رفتن کلسیم جزئی است و مصرف متعادل قهوه تآثیر معناداری در احتمال شکستگی و پوکی استخوانی ندارد. ماری فرانس سیز، متخصص تغذیه، و دکتر رُنه ژانتنی، پزشک عمومی، برای قهوه خورهای قهاری که روزانه بیش از 5 فنجان قهوه می‌نوشند، توصیه می‌کنند مصرف لبنیات و مواد غذایی سرشار از کلسیم را بیشتر کنند.
قهوه از ابتلا به دیابت جلوگیری می‌کند
درست است. در سال 2009، پژوهشگران استرالیایی نشان دادند نوشیدن روزانه 1 فنجان قهوه، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را 7 درصد کاهش و نوشیدن 3 یا 4 فنجان قهوه در روز این احتمال را 25 درصد کاهش می‌دهد. پیش‌تر در سال 2006 ، تحقیقات صورت‌گرفته روي 29000 زن، نشان داده بود آن دسته از زن‌هایی که قهوه زیادی می‌نوشند، 22 درصد کمتر با احتمال ابتلا به دیابت روبه رو می‌شوند. در همین سال پژوهش دیگری که روی 17413 نفر انجام گرفت، حاکی از آن بود که مصرف حداقل 3 فنجان قهوه در روز، 42 درصد خطر دیابتی شدن را کاهش می‌دهد.
قهوه از ابتلا به سرطان پیشگیری می‌کند
درست است. این نوشیدنی سرشار از
آنتی‌اکسیدان است و این ترکیبات با رادیکال‌های آزادی که باعث بیماری می‌شوند، مبارزه می‌کنند. به همین دلیل قهوه از بروز سرطان پیشگیری می‌کند. پژوهشگران ژاپنی با آزمایش روی 61000 نفر خاطرنشان کردند که مصرف قهوه به میزان روزانه 1 فنجان، خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش می‌دهد. یک پژوهش آمریکایی که در سال 2009 به چاپ رسید نیز مشخص کرده است مردانی که روزانه حداقل 6 فنجان قهوه نوشیده‌اند،
10 درصد کمتر در معرض پیشرفت سرطان پروستات
بوده‌اند.
قهوه از بیماری پارکینسون پیشگیری می‌کند
درست است. بر اساس 2 پژوهش آمریکایی منتشرشده در سال 2001، قهوه می‌تواند از بروز بیماری پارکینسون پیشگیری کند. پژوهش نخست که روی بیش از 8000 نفر انجام گرفت، نشان می‌دهد میزان بالای کافئین (بیشتر از 4 فنجان در روز) خطر ابتلا به بیماری مذکور را کاهش می‌دهد. پژوهش دوم با مطالعه روی 200 بیمار مبتلا به پارکینسون نشان داد افرادی که قهوه زیادی می‌نوشند، در بروز علائم بیماری‌شان تاخير داشتند. در نهایت اینکه در سال 2002، گردآوری نتایج 13 پژوهش انجام گرفته نشان داد که خطر پیشرفت این بیماری در میان مصرف‌کنندگان قهوه یک‌سوم کمتر بوده است. به عقيده دانشمندان كافئين سرعت از بين رفتن دوپامين را در مغز (عامل بروز بيماري پاركينسون) كاهش
مي‌دهد.
قهوه عملكرد فيزيكي بدن را بهتر مي‌كند
درست است. به‌خاطر اينكه كافئين به‌عنوان ماده اصلي تشكيل‌دهنده قهوه، محركي قوي است و قدرت عضلاني را افزايش مي‌دهد و به‌عنوان تقويت‌كننده عملكرد فيزيكي بدن شناخته شده است. فرانسوا كاره، پزشك ورزشي، در مصاحبه‌اي
با مجله «سانته و كافه‌نيوز» چنين مي‌گويد: «مشاهده شده كه قهوه عملكرد بدن را در مسابقات مسافت‌هاي طولاني مانند دوي ماراتن تقويت كرده و تأثير مثبتي در فعاليت‌هاي بسيار شديد، مانند دوي 1500 متر داشته است.»

منبع: medisite

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر