كمبود مواد مغذي و بروز علائم افسردگي

كمبود مواد مغذي و وقوع سندورم متابوليك با بروز انواع مختلف افسردگي در ارتباط است.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه اختلالات عاطفي، نتايج يك مطالعه روي 3000 فرد ميانسال و مسن فنلاندي نشان داد مصرف كم فولات و ويتامين B12  خطر ابتلا به افسردگي ماليخوليايي يا افسردگي اوهام را افزايش مي‌دهد.  
براساس اين گزارش محققان افزودند: در ميان افراد مورد مطالعه، كساني كه بيشترين مصرف مقادير فولات را داشتند تقريباً تا 50 درصد كمتر در مقايسه با افرادي كه مصرف كمتري داشتند در معرض افسردگي ماليخوليايي قرار گرفتند و در اين ميان گروه بالاترين مصرف كننده سطوح ويتامين B12  تا 3 برابر كمتر از بقيه در معرض خطر ابتلا به اين افسردگي قرار گرفتند.
نتايج حاصل از اين گزارش با بررسي‌هاي بيشتر از سوي ديگر افزود افسردگي غيرماليخوليايي نيز با افزايش خطر ابتلا به سندروم متابوليك مرتبط بوده است كه در اين مطالعه خطر ابتلا به سندروم متابوليك در ميان گروه مورد آزمايش داراي نشانه‌هاي افسردگي غيرماليخوليايي در مقايسه با افراد با علائم ماليخوليايي يا افراد فاقد علائم افسردگي نيز 2 برابر بوده است.
به گفته محققان نتايج اين يافته‌ها پيامدهاي مثبتي در مراقبت از بيماران مبتلا به علائم افسردگي دارد و مي‌تواند در انتخاب شيوه درمان و نوع رژيم غدايي آنها مؤثر باشد.

به جای کم خوردن، صحیح خوردن را آموزش ببینید

 برای جلوگیری از چاقی؛
 
علت چاقي دريافت انرژي بيش از حد نياز است و اگر انرژي حاصل توسط فعاليت هاي ورزشي از دست برود، چاقي نيز از بين مي رود.
کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت وگو با خبرنگار وب دا ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: بهتر است افراد به جاي كم خوردن، صحيح خوردن را آموزش ببينند و افراد نياز به سه وعده غذايي (صبحانه، ناهار و شام) و دو ميان وعده (بين صبحانه و ناهار و بين ناهار و شام) دارند. لازم نيست اين وعده ها حذف شود بلكه بايد در اين وعده ها از مواد غذايي مناسب استفاده شود تا همان طور كه مواد مغذي مورد نياز مثل پروتئين و ويتامين ها به بدن مي رسد، بدن بيش از حد انرژي دريافت نكند.
فروزان صالحي با بيان اين كه براي سلامتي بايد از همه گروه هاي غذايي به اندازه كافي مصرف كرد افزود: افراد حتماً بايد از گروه سبزيجات استفاده كنند و شير و لبنيات مثل كره ماست و پنير را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
وي افزود: انجام فعاليت بدني و ورزش هايي مثل دويدن، دوچرخه سواري، شنا و همچنين خوردن غذاها به اندازه كافي، باعث مي شود كه افراد هميشه سالم و تندرست باشند.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه درباره عادت پرخوري گفت: به خوردن بيش از حد غذا در يك وعده غذايي و يا در طول يك روز، پرخوري گفته مي شود بعضي اوقات كودكان به دليل استرسي كه دارند بيشتر از نياز بدنشان غذا خورده و خودشان متوجه اين موضوع نمي شوند و اگر به صورت يك عادت در بيايد خطرناك است و در نهايت منجر به چاقي مي شود.
وي تاكيد كرد: مواد غذايي چرب، شور و شيرين به سلامتي ضرر مي زند و مصرف بعضي از مواد غذايي مانند انواع تنقلات تنها شكم را پر كرده و عملاً نيازهاي غذايي ما را برآورده نمي كنند.

مصرف زياد فرآورده هاي گوشتي و پروتئيني، ابتلا به بیماری نقرس را افزایش می دهد

 
نقرس از شايع ترين بيماري هاي مفصل است كه بر اثر تشكيل كريستال هاي اسيداوريكي و افزايش آن در خون به وجود مي آيد و زمينه التهاب شديد مفصلي را كه با درد شديد همراه است، فراهم مي آورد.
به گزارش وب دا، يك متخصص داخلي ضمن بيان این مطلب گفت: هنگامي كه كريستال هاي اسيداوريك كه ميزان آن در خون افزايش يافته وارد مفصل مي شود، التهاب شديدي در مفصل به وجود مي آيد كه با علايم حادي فرد را آزار مي دهد.
دكتر علي پوراكبر افزود: بيمار مبتلا به نقرس به طور معمول در عرض چند ساعت به درد، قرمزي و تورم يكي از مفاصل تحت فشار بدن دچار مي شود.
وي تصريح کرد: مفاصل انگشت شست پا و زانو 2 مفصل درگير اين بيماري است و درد و التهاب آن به حدي شديد است كه فرد مبتلا اجازه معاينه و حتي تماس دست معاينه كننده با مفصل را نمي دهد و حتي گاهي نمي تواند جوراب يا لباس خودرا بپوشد.
این متخصص داخلي گفت: درد و تورم شديد مفاصل، بدون درمان چند روز ادامه مي يابد و گاهي اوقات به حالت مزمن تبديل مي شود.
وي به دلايل ايجاد نقرس اشاره کرد و گفت: افزايش توليد اسيداوريك كه از تجزيه پروتئين ها در بدن به وجود مي آيد و كاهش دفع آن از كليه، زمينه ابتلا به نقرس را فراهم مي آورد.
به گفته اين پزشك متخصص، مصرف زياد فرآورده هاي گوشتي و پروتئيني و بيماري هاي كليوي كه متاسفانه در جامعه ما رو به افزايش است احتمال ابتلا به اين بيماري را افزايش مي دهد.
وي با بيان اين كه با افزايش سن و نارسايي كليوي ميزان ابتلا به اين بيماري افزايش مي يابد، خاطر نشان کرد: بسياري از افراد به اشتباه تصور مي كنند مصرف گوشت قرمز باعث ايجاد نقرس مي شود و از مصرف آن خودداري مي كنند.

ويتامين‌ها و آنتي‌اكسيدان‌هاي مفيد براي پوست

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
اشعه‌هاي نور خورشيد و اكسيژن در طول سال، مولكول‌هاي ناپايداري را به وجود مي‌آورند كه راديكال‌هاي آزاد نام دارند. اين مولكول‌ها موجب التهاب و آسيب‌ديدگي سلول‌هاي پوست مي‌شوند و در بدترين حالت ممكن منجر به سرطان پوست مي‌شوند. بي‌گمان هيچ داروي معجزه‌آسايي وجود ندارد كه پوست يك فرد ميانسال را در حد بيست سالگي جوان كند؛ اما مي‌توان با رعايت برخي نكات و بكارگيري شيوه‌هاي خاص به شادابي هرچه بيشتر پوست كمك كرد.
حتما تا به حال شنيده‌ايد كه براي جوان‌تر بودن پوست بايد سه كار اصلي انجام دهيد:
 از پوست خود در برابر نورخورشيد محافظت كنيد.
 سيگار نكشيد.
 رژيم غذايي سالمي را دنبال كنيد.
ويتامين‌‌ها و آنتي‌اكسيدان‌ها مي‌توانند به بهبود سلامت پوست و افزايش كيفيت آن كمك كنند. برخي از اين ويتامين‌ها روي قسمت‌هاي داخلي بدن اثر مي‌گذارند و برخي ديگر روي قسمت‌هاي خارجي. برخي از انواع ويتامين‌ها و آنتي‌اكسيدان‌ها خطوط و چين و چروك‌هاي صورت را كم و از پوست در برابر نور خورشيد محافظت مي‌كنند. تأثيرگذارترين ويتامين‌ها و آنتي‌اكسيدان‌ها براي پوست عبارتند از:

فقط كالري‌ها مقصر نــيـــســـتند


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
برخي عوامل تعادل و توازن باكتري‌ها را در روده از بين مي‌برند كه عبارتند از:
•مصرف آنتي‌بيوتيك‌ها  •اسهال و يبوست   •مصرف الكل   •مصرف زياد قند
باكتري‌هاي روده روي سلول‌هاي روده‌اي اثر گذاشته و باعث مي‌شوند اين سلول‌ها «سايتوكين» ترشح كنند. سايتوكين، مولكولي است كه مي‌تواند ميزان التهاب و احتراق را كاهش دهد. اين التهاب مقاومت انسولين را تحريك مي‌كند و سبب افزايش اشتها و در نتيجه افزايش وزن مي‌شود. غذاها، داروها و ... در ميكروب‌هاي روده تغيير ايجاد مي‌كنند. تا به حال پيشرفت اندكي در زمينه مقابله با چاقي انجام شده است؛ اما از آنجايي كه چاقي يك هشدار جدي عليه كيفيت زندگي است، بايد در اين زمينه تحقيقات كامل‌تري صورت گيرد.
رژيم گريب فروتي، رژيم آتكينزي، رژيم غذاهاي كم‌چرب، رژيم كربوهيدرات كم و ... اين رژيم‌هاي غذايي و ساير رژيم‌هاي زودگذر ديگر كه هر يك در مقطعي مد شده و بعد به دست فراموشي سپرده مي‌شوند، همگي فقط يك هدف را دنبال مي‌كنند: كاهش وزن. شعار همه آنها سوخت بيشتر و مصرف كمتر كالري است. پس اگر وزن شما رو به افزايش است، دليل آن بسيار ساده است؛ بدن شما كالري زيادي دريافت مي‌كند و تمام كالري دريافتي را به مصرف نمي‌رساند و نمي‌سوزاند. افزايش وزن برابر است با افزايش كالري دريافتي. وقتي كه سخن از كالري به ميان مي‌آيد، منظور ما آن چيزي نيست كه در بقالي‌ها، سوپر ماركت‌ها، فست‌فودها و شيريني فروشي‌ها عرضه مي‌شود؛ بلكه منظور كالري‌هايي است كه توسط آنزيم‌هاي گوارشي استخراج مي‌شوند (ميليون‌ها، ميليون باكتري كه در روده‌ها وجود دارند). افرادي كه باكتري‌هاي دل و روده‌شان، در هضم چربي‌ها و كربوهيدرات‌ها بهتر عمل مي‌كنند، كالري بيشتري جذب مي‌كنند؛ مثلاً وقتي كه يك ساندويچ همبرگر و پنير مي‌خورند، تمام 1500 كالري موجود در آن را جذب مي‌كنند، در حالي كه ممكن است شخص ديگري كه همان اندازه ساندويچ را با همان كيفيت مي‌خورد، كالري كمتري جذب كند. بنابراين مي‌توان گفت در افرادي كه متابوليسم‌هاي يكساني دارند، تأثيرات خوردن غذاهاي يكسان و همانند، مي‌تواند بسيار متفاوت باشد.

منبع: دنیای سلامت  ش۶۳

اصول نگهداري غذاها


نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
براي آنكه از سلامت آنچه مي‌خوريد اطمينان يابيد، بايد به طريقه نگهداري آن اهميت دهيد. برخي از غذاها را بايد در يخچال نگهداري كرد تا باكتري‌ها در آن رشد نكنند؛ مثل غذاي پخته شده، غذاهاي آماده و غذاهايي كه بايد روزانه مصرف شوند. براي نگهداري غذاها درون يخچال بايد به درجه سرماي آن توجه داشته باشيد. ميزان سرماي يخچال بايد از رشد باكتري‌هاي مسموميت‌زاي غذايي جلوگيري كند. اين دما معمولاً 0-5 درجه سانتي‌گراد است. علاوه بر توجه به دماي يخچال، بايد به بسته‌شدن در يخچال نيز توجه شود. لاستيك اطراف در ممكن است در اثر پارگي، پوسيدگي و ... مانع از چسبيدن كامل در به يخچال شود و به همين دليل دماي درون يخچال به اندازه كافي سرد نباشد و مواد غذايي درون آن خيلي زود فاسد شده و غيرقابل مصرف شوند. هميشه وقتي كه مي‌خواهيد غذاي پخته‌شده‌اي را داخل يخچال بگذاريد، كمي صبر كنيد تا غذا سرد شود. اگر يخچال شما پر از مواد غذايي است، بايد دماي آن را كمي پايين‌تر از حد معمول بگذاريد. براي جلوگيري از رشد باكتري‌ها به نكات زير توجه داشته باشيد:
 اگر روي محصولي برچسب «در يخچال نگهداري شود» وجود دارد، حتما آن را در يخچال بگذاريد.
 برخي از انواع مرباها، شيرها و ... بايد از همان لحظه‌اي كه باز مي‌شوند در يخچال قرار گيرند.
 همواره به برچسب روي آنها توجه و براي نگهداري طبق دستورالعمل رفتار كنيد.
 غذاي آماده شده را پس از آنكه كمي سرد شد، فوراً در يخچال بگذاريد؛ خصوصاً اگر هوا گرم باشد.
 برخي از غذاها مثل ساندويچ را ممكن است طي فواصل مختلف بخوريد. توجه داشته باشيد كه بعد از هر بار كه يك تكه از آن را مي‌خوريد، بقيه را درون يخچال بگذاريد.

آيا همه بايد مكمل غذايي مصرف كنند؟

نوشته  : دكتر الهام امير آذر طب سوزني و ليزر‌تراپي 
ميزان جذب مكمل‌هاي ويتاميني و مواد معدني به نيازهاي بدن بستگي دارد. براي مثال، زنان و كودكان در حال رشد نسبت به مردان بزرگسال به كلسيم و آهن بيشتري نيازمندند و اين مواد را بيشتر جذب مي‌كنند. ميزان جذب اين مكمل‌ها همچنين به شكل شيميايي ويتامين يا ماده معدني و اسيدي يا قليايي بودن محيط دستگاه گوارش در هنگام جذب آن بستگي دارد. به عنوان مثال، محيط اسيدي معده حلاليت كلسيم و آهن را در غذا افزايش مي‌دهد و به افزايش جذب آنها كمك مي‌كند. در مقابل، در افراد مبتلا به آكلريدري (كاهش توليد اسيدمعده) يا افرادي كه داروهاي ضداسيد مصرف مي‌كنند، جذب كلسيم و آهن كاهش مي‌يابد.
مكمل غذايي    حداكثر مقدار مجاز روزانه    افرادي كه بايد از اين مكمل‌ها استفاده كنند
ويتامين A    3/2 ميلي‌گرم    افراد مبتلا به بيماري‌هاي پوستي، از قبيل آكنه و پسوريازيس؛ مبتلايان به عفونت‌هايي از قبيل سرخك يا پرتيونيت (همراه با آنتي‌بيوتيك مصرف مي‌شود) مبتلايان به استئوآرتريت؛ افرادي كه ديد مناسبي در شب ندارند.
ويتامين B1    100 ميلي‌گرم     مبتلايان به ضعف دستگاه ايمني؛ الكلي‌ها و سيگاري‌ها
ويتامين B2    200 ميلي‌گرم     گياهخواران؛ ورزشكاران؛ افرادي كه از سردردهاي ميگرني مكرر رنج مي‌برند؛ افراد مبتلا به بيماري‌هاي پوستي، از قبيل آكنه، اگزما و زخم و مبتلايان به سندرم تونل كارپ
نياسين    150 ميلي‌گرم    افرادي كه كلسترول بالايي دارند

رژیم غذایی در کودکان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه

نوشته  : آذر ابراهیمی‌فخار مشاور تغذیه و رژیم درمانی (كارشناس) 
برنامه غذایی
رژیم غذایی برای این کودکان و خانواده آنها سخت است؛ چون عموما از برنامه عادی غذایی خانوار خارج بوده و طعم خوبی هم ندارد. پس همکاری تنگاتنگ خانواده با مشاور تغذیه به تسهیل این امر کمک بسياري كرده و تغییر مداوم برنامه غذایی از ناپرهیزی‌ها جلوگیری مي‌كند.  عدم رشد کافی کودک احساس یاس و «قصور» را در والدین ایجاد می‌کند. اما آنها باید بدانند که این امر به دلیل بی‌اشتهایی و محدودیت‌های زیاد در غذاهای مورد علاقه کودک اتفاق می‌افتد و یا حتی ممکن است به دلیل داروها باشد و فقط نیاز به بردباری و پیگیری دارد. در مواردی استفاده از هورمون رشد با تجویز پزشک موثر است و از آنجایی که کنترل قد و وزن به تنهایی کافی نیست، حتما باید توسط کارشناس تغذیه از نمودارهای «NCHS» برای سنجش قد و وزن و سنجش رشد استفاده شود.

اهداف رژیم غذایی:
1-‌ تامین كالري مورد نياز کودک متناسب با رشد او. مواد غذایی مجاز بايد با توجه به سلیقه کودک تامین شود.
2-‌ استفاده از میان‌وعده‌های کوچک. كودكي که غذا نمی‌خورد، روز به روز هم بدتر مي‌شود و هميشه بي‌اشتهاست؛ بنابراين استفاده از ميان‌وعده ضروري است.
3- توجه به مواد معدنی و ویتامین‌ها. این مورد خصوصا در مورد بچه‌هایی که دیالیز می‌شوند، اهميت بسياري دارد و در مورد آهن، کلسیم، ویتامین «C» و گروه ویتامین‌های «B» باید بیشتر دقت کرد.

بررسي استاندارد‌هاي سوسیس و کالباس وقتي سفره‌ي غذاي سالم نفوذي دارد!

نوشته : مسعود خبازي كارشناس ارشد استاندارد كاشان 
امروزه عوامل بسياري، از جمله آلودگي‌هاي ميكروبي يا سمي، مانند آفلا توكسين، آلودگي‌هاي شيميايي، باقيمانده آفت‌كش‌ها و آلودگي‌هاي فيزيكي، مانند فلزات، پسماندهاي خطرناك و ضايعات توليد، مسأله «ايمني غذا» را تحت تأثير قرار مي‌دهند. «تغذيه وايمني» دو موضوع مرتبط ومؤثر بر يكديگرند؛ به‌طوري كه هر غذايي كه براي خوردن ايمن نباشد، مغذي نيست. مواد غذايي ناسالم و غيرايمن زيان‌هاي اقتصادي و اجتماعي قابل توجهي به خانواده‌ها و دولت‌ها تحميل مي‌كنند.
متخصصان ايمني غذا در سازمان‌هاي خواروبار وكشاورزي ملل متحد و بهداشت جهاني، به‌طور مشترك ايمني غذا را اين گونه بيان كرده‌اند:
«همه شرايط لازم در خلال توليد، فرايند، انبار كردن، توزيع و فراهم‌سازي غذا براي اطمينان از غذاي ايمن، سلامت، گوارا و مناسب براي استفاده انسان». در کشور ما ارگان‌های قانونی و مجاز، از جمله وزارت بهداشت و سازمان استاندارد، کنترل شرایط مذکور در واحدهای تولیدی را با اعمال مقررات برعهده دارند و سپس مجوزهاي مربوطه جهت تولید و عرضه به بازار مصرف صادر می‌گردد. در ادامه، برخی از موارد ایمنی و سلامت بعضی از مواد غذایی به‌طور خلاصه بیان می‌گردد.

مراقب نمك غذا باشيد نمك دوست يا دشمن

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
همانقدر كه مصرف زياد نمك براي بدن مضر است، كمبود آن نيز مشكلاتي به وجود مي‌آورد. در واقع در مورد مصرف نمك بايد هميشه تعادل را حفظ كرد؛ اما چگونه؟ افزودن مقدار كمي نمك به غذا، طعم آن را كاملا عوض مي‌كند. در واقع نمك يكي از اجزاي اصلي غذاست. نمك معمولي (كلريد سديم) علاوه بر آنكه طعم دلپذيري به غذاها مي‌دهد، نقش مهم‌تري هم دارد. نمك، آب موجود در سلول‌ها را به بيرون منتقل مي‌كند؛ همچنين تأثير زيادي در حفظ تعادل بدن دارد. اما نكته مهم مقدار نمكي است كه به غذاهاي خود مي‌افزاييم و يا به طور طبيعي در سبزيجات و مواد غذايي وجود دارد.

مصرف بيش از اندازه نمك
وقتي مقدار سديم در خون بيش از حد نياز باشد (هايپرنترميا)، بدن سعي مي‌كند نمك اضافي را دفع كند. اما هر فرد براي دفع نمك آستانه‌اي دارد؛ يعني بدن ما تنها تا حدي قادر به دفع نمك اضافي است و وقتي مقدار آن از حد مورد نظر فراتر رود، شروع به جذب آب بيشتر مي‌كند و اين مسأله باعث تورم بدن مي‌شود. به همين ترتيب فشارخون افزايش مي‌يابد و در صورت عدم تشخيص بالا بودن فشار خون، به كليه‌ها آسيب مي‌رسد و در مواقعي حتي نارسايي و از كارافتادگي‌ آنها را به دنبال خواهد داشت.