بهترين روغن‌هاي خوراكي

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
 شايد اگر راجع به خواص روغن بذر كتان بدانيد، بسيار تعجب كنيد. با وجود تمام مزاياي آن هنوز در ميان مردم جايگاهي نيافته است.  روغن بذر كتان، گياهي با گل‌هاي ريز آبي است كه در سرزمين‌هاي غرب پرورش مي‌يابد و سرشار از دانه‌هاي روغني است. اين روغن طبيعي يك ماده كاملا مغذي براي بدن محسوب مي‌شود و بهترين منبع اسيدهاي چرب امگا-3 در طبيعت است و مي‌دانيد كه اسيدچرب امگا-3 براي تمام دستگاه‌هاي بدن ضروري است. روغن بذر كتان حاوي امگا-6 و امگا-9 نيز مي‌باشد و علاوه بر اينها، ويتامين‌B پتاسيم، لسيتين، منيزيوم، فيبر، پروتئين و روي نيز دارد. حالا چه نظري راجع به روغن بذر كتان داريد، آيا نمي‌خواهيد آن را به ليست غذاي خود اضافه كنيد؟ برخي از محققين، متخصصين تغذيه و دانشمندان مي‌گويند روغن بذر كتان مي‌تواند يكي از مهم‌ترين مكمل‌هاي سلامت شود و حتي از مولتي ويتامين‌ها نيز پيشي بگيرد. تقريباً تمام ارگان‌هاي بدن مي‌توانند از مزاياي فراوان آن بهره‌مند شوند مثل دستگاه گوارش، سيستم عصبي، سيستم قلبي- عروقي، سيستم دفاعي و سيستم گردش خون. به موارد زير توجه كنيد:
 
روغن بذر كتان چيست و چه مزايايي دارد؟
 تحقيقات نشان مي‌دهند كه كساني كه در رژيم غذايي خود به مقدار كافي «ليگنان» گنجانده‌اند، كمتر دچار سرطان سينه و سرطان روده مي‌شوند. بذر كتان صدبرابر بيشتر از هر نوع دانه و حبوباتي ليگنان دارد.
 تحقيقات نشان مي‌دهند كه اسيدهاي چرب امگا-3 باعث كاهش كلسترول و تري‌گليسيريد‌هاي خون مي‌شود، از لخته شدن خون در رگ‌ها جلوگيري مي‌‌كند و به اين ترتيب از سكته پيشگيري مي‌كند.
 روغن بذر كتان باعث كاهش فشار خون بالا، التهابات، ذخيره آب در بدن و چسبندگي پلاكت‌ها مي‌شود و عملكرد ضعيف دفاعي را بهبود مي‌بخشد.

خوراكي‌هاي مفيد براي ديابتي‌ها


 نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
بيماران ديابتي بايد توجه بيشتري به آنچه مي‌خورند داشته باشند. پزشكان و متخصصان تغذيه مصرف برخي غذاهاي مغذي را به بيماران ديابتي توصيه مي‌كنند كه حاوي چهار نوع ماده سالم مغذي، همچون فيبر، امگا 3، كلسيم و ويتامين D است. 

ديابت نوع 2 خفيف‌تر از نوع 1 نيست
محققان مرکز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي تهران با رد اين باور که ديابت نوع 2 خفيف‌تر از نوع 1 است، معتقدند: تمام افراد مبتلا به ديابت اگر به طور دقيق درمان نشوند و همواره قند خون آنها بالا باشد، دچار عوارض مخرب اين بيماري مي‌شوند. بالا بودن مداوم قند خون باعث ابتلاي افراد به بيماري ديابت مي‌شود. قند خون به دو علت به مقدار زياد در بدن افزايش مي‌يابد: يا لوزالمعده قادر به ترشح كافي انسولين نيست و يا سلول‌هاي بدن نمي‌توانند قند خون را به خوبي مصرف كنند. كربوهيدرات‌ها (مواد قندي) پس از گوارش و هضم به گلوكز (مهم‌ترين قند ساده) تبديل و وارد جريان خون مي‌شوند تا بدن از آن‌ها به عنوان سوخت براي سلول‌ها استفاده كند. قند، انرژي لازم براي زنده ماندن و رشد سلول‌هاي بدن را تأمين مي‌کند. طبق اعلام محققان مرکز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي تهران، همه افراد داراي مقداري گلوكز در خون خود هستند كه ميزان آن به طور طبيعي در حالت ناشتا بين 70 تا 110 ميلي گرم در هر 100 سي سي خون است. اگر ميزان قند خون فردي در حالت ناشتا حداقل در دو آزمايش، بيش از 126 ميلي گرم در هر 100 سي سي خون باشد، ابتلاي او به بيماري ديابت تشخيص داده مي‌شود. زماني كه انسولين به مقدار كافي در بدن موجود نباشد و يا كار خود را به خوبي انجام ندهد، قند به مقدار زياد در جريان خون باقي مي‌ماند. همه افراد در بدن خود داراي غده‌اي به نام لوزالمعده (پانكراس) هستند كه هورمون انسولين مي‌سازد و در خون ترشح مي‌كند؛ بنابراين سلامت لوزالمعده براي مصرف درست قند (گلوكز) توسط سلول‌هاي بدن، ضروري است. انسولين در بدن مبتلايان به ديابت نوع 1(ديابت وابسته به انسولين) يا اصلا ساخته نمي شود و يا مقدار آن بسيار ناچيز است. بنابراين افراد مبتلا به ديابت نوع 1، براي ادامه حيات نياز به تزريق انسولين، رعايت رژيم غذايي و انجام حركات ورزشي دارند. بدن اين بيماران نمي تواند از قند (سوخت) حاصل از مصرف غذاها استفاده کند در نتيجه وزن آنان به شدت كاهش مي‌يابد.

ريواس سوغات بهار

نوشته  : بهار عظمتي كارشناس ارشد تغذيه از دانشگاه شهيدبهشتي 
ريواس گياهي بسيار قديمي است كه 2700 سال قبل از ميلاد به خاطر خاصيت مهم آن در چين كشت مي‌شد. اگرچه انواع مختلف ريواس در قسمت‌هاي مختلف دنيا رشد مي‌‌كند، با اين حال ريواس حقيقي با خاصيت درماني، گونه‌ي چيني آن است. ريواس با طعم منحصر به فرد در بسياري از دسرها و شيريني‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد. تا قبل از قرن 18 كاربردي در پخت غذا نداشت. اين گياه اغلب به اشتباه جزو ميوه محسوب مي‌شود؛ اما در حقيقت جزو خانواده‌ي سبزيجات بوده و غني از ويتامين C و فيبر است. ريواس در فصل بهار و اوايل تابستان در دسترس است. اين گياه در يخچال يك تا دو روز نگه‌داري مي‌شود. براي نگه‌داري طولاني‌تر، بعد از بريدن ساقه‌ها، آنها را منجمد مي‌كنند. وقتي ساقه‌هاي ريواس به طور خام مصرف شود به شدت ترش بوده و به طور معمول با شكر يا عسل پخته مي‌شود و يا در كيك‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد؛ همچنين به تنهايي يا همراه با توت‌فرنگي در تهيه ژله‌ها و مرباها به كار مي‌رود. چاشني‌هايي كه با ريواس مصرف مي‌شود؛ ليمو، دارچين و زنجبيل است. ريواس حاوي اگزالات است كه وقتي مقادير زيادي از برگ‌هاي آن به صورت خام يا پخته مصرف شود، مسموميت ايجاد مي‌كند. اگزالات در تمام قسمت‌هاي آن‌ به‌ويژه در برگ‌هاي سبز ريواس وجود دارد. علاوه بر اگزالات گليكوزيدهاي آنتراكوئينون موجود در اين گياه، سميت برگ‌هاي آن را توجيه مي‌كند. سطح اگزالات در ساقه‌هاي اين گياه پايين‌تر است و مشكلي از لحاظ سمي بودن ايجاد نمي‌كند. مقادير بالاي اسيد اگزاليك باعث ايجاد سنگ مثانه و كليه مي‌شود. در نتيجه، پزشكان عقيده دارند، افرادي كه كليه‌ سنگ‌ساز (از نوع اگزالات) دارند، بهتر است مصرف غذاهاي محتوي اگزالات را محدود كنند تا دفع اگزالات هم كاهش پيدا كند. ريواس، اسفناج، چغندر از منابع غني اسيداگزاليك هستند. در صورت مصرف برگ‌هاي ريواس، علائمي مانند تورم زبان و گلو، دردهاي شكمي، تهوع، استفراغ، اسهال، مشكلات تنفسي و ضعف بروز مي‌كند كه در مواردي مي‌تواند منجر به مرگ شود. 

حقايقي پيرامون آنتي‌اكسيدان‌ها


نوشته  : اعظم اسلامي‌مجد
شايد شما نيز اين تصور را داشته باشيد كه آنتي‌اكسيدان‌ها از ما در برابر هر چيزي محافظت مي‌كنند؛ مثلاً سرطان را درمان مي‌كنند، از پيري جلوگيري مي‌كنند و قدرت سيستم دفاعي بدن را افزايش مي‌دهند. در حالي كه ما در مورد عملكرد آنتي‌اكسيدان‌ها فكر مي‌كنيم، مي‌خوانيم و تحقيق مي‌كنيم، برخي از افراد حتي نمي‌دانند كه آنتي‌اكسيدان چيست و اين ناآگاهي بسيار به نفع توليدكنندگان مواد غذايي است. بي‌شك جذب آنتي‌اكسيدان‌ها براي بدن مفيد است، اما براي بهره‌مندي از تمام مزاياي آنها بايد برخي تصورات غلط را درباره آنها از بين ببريم؛

تمام راديكال‌‌هاي آزاد بايد از بين بروند:
آنتي‌اكسيدان ها با راديكال‌هاي آزاد مبارزه مي‌كنند. راديكال‌هاي آزاد، مولكول‌هاي بي‌ثباتي هستند كه در تمام بدن پخش بوده و مي‌توانند موجب تغييرات ناگهاني DNA شوند. با آنكه راديكال‌هاي آزاد در ايجاد بيماري‌هاي قلبي و سرطان مي‌توانند نقش داشته باشند، اما هميشه و در تمام موارد مضر نيستند. آنها محصولات جانبي فرآيند اصلي سوخت و ساز به نام اكسيداسيون مي‌باشند و براي حيات ما لازم و ضروري هستند. مثلا سلول‌ها براي حمله به باكتري‌ها و نابودي آنها از راديكال‌هاي آزاد استفاده كرده و به سمت باكتري‌هاي مضر حمله‌ور مي‌شوند و به اين وسيله از بدن دفاع مي‌كنند. اما افزايش راديكال‌هاي آزاد مي‌تواند خطرناك باشد. آلاينده‌ها، دود سيگار و اشعه‌هاي زيانبار خورشيد باعث افزايش راديكال‌هاي آزاد مي‌شوند و به سلول‌ها آسيب مي‌رسانند. همين‌جاست كه پاي آنتي‌اكسيدان‌ها به ميان مي‌آيد و ما بايد بدانيم كه چقدر آنتي‌اكسيدان نياز داريم تا با راديكال‌هاي آزاد كه بسيار انبوه شده‌اند، مقابله كنيم. اگر در رژيم غذايي‌تان مقدار زيادي سبزيجات و ميوه گنجانده‌ايد، برنامه غذايي‌تان به طور طبيعي سرشار از آنتي‌اكسيدان خواهد بود.

صبحانه در خدمت لاغري!

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
چگونه مي‌توان چربي‌هاي اضافي بدن را سوزاند و از بين برد؟ براي اين كار روش‌هاي متفاوتي وجود دارد. همه كارشناسان شنا كردن را روش مناسبي براي سوزاندن چربي‌ها و همچنين به دست آوردن آرامش مي‌دانند. آنها به افراد پير و چاق شنا كردن و انجام حركات ايروبيك را پيشنهاد مي‌كنند. حركات ايروبيك در آب تاثير زيادي در لاغر شدن دارد؛ اما فراموش نكنيد كه نبايد خود را در آب خسته كنيد. همه افراد به محض كاهش فعاليت‌هاي فيزيكي، شروع به چاق شدن مي‌كنند؛ بنابراين براي جلوگيري از چاقي و انباشته شدن چربي‌هاي اضافي در بدن هيچ‌گاه نبايد از حركات ورزشي و در ساده‌ترين شكل، پياده‌روي غافل شد. يكي ديگر از شيوه‌هاي كاهش وزن، سوزاندن چربي‌ها از طريق يك برنامه غذايي صحيح است. اين اتفاق از طريق تغيير فرايندهاي فيزيكي غذاهايي كه مصرف مي‌شود، مي‌افتد. خوردن غذاهاي سالم و بي‌خطر در كاهش وزن و افزايش سرعت اين روند تاثير بسزايي دارد. رژيم‌هاي غذايي سالم كه باعث سوزاندن چربي‌ها مي‌شوند، حاوي ميوه‌ها، سبزيجات، كربوهيدرات‌ها و چربي‌هاي اندك هستند. در واقع هر غذايي كه خوردن آن براي جسم ما ضروري است، فقط بايد در حد نياز بدن خورده شود و به اين برنامه، برنامه غذايي متعادل مي‌گويند. براي اين منظور نبايد از قندهاي مصنوعي و نوشيدني‌هاي فرآوري شده زياد استفاده كرد. به جاي اين محصولات غيرطبيعي بهتر است از ميوه‌هاي طبيعي استفاده شود. غذاهاي كم كالري ضمن اينكه نيروي لازم بدن را تامين مي‌كنند، موجب چاق شدن نمي‌شوند. اگر تصميم گرفته‌ايد كه لاغر شويد، آب زياد بنوشيد. اين كار باعث افزايش سوخت و ساز بدن مي‌شود و افزايش سوخت و ساز بدن به سوزاندن چربي‌ها و كاهش وزن كمك مي‌كند. در ضمن، سموم بدن نيز دفع مي‌شوند. با نوشيدن آب زياد مي‌توانيد مطمئن باشيد كه بدن‌تان به اندازه كافي مايعات در دسترس دارد. براي جلوگيري از پر خوري، به آهستگي غذا بخوريد و غذاها را به طور كامل بجويد.

نقش تغذيه در افــسردگـي

نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
بيماري افسردگي و عوارض آن به صورت يك مشكل اساسي، اقشار وسيعي از جامعه را در بر مي‌گيرد و تقريبا تمام بدن را تحت تاثير قرار مي‌دهد. سيستم اعصاب، خلق، افكار، رفتار، خوردن، خوابيدن و تفكر يك فرد و نگاه آن به اطراف خود مواردي است كه تحت تاثير اين بيماري به شدت تغيير مي‌كند. علائم اين بيماري ممكن است هفته‌ها، ماه‌ها و سالها طول بكشد و در طول بيماري شدت و ضعف متفاوتي از خود نشان دهد. بيماران افسرده خود را از جامعه مخفي و منزوي مي‌كنند. اشتياق، هيجان و احساس لذت در اين افراد كاهش مي‌يابد علائم واضح اين بيماري به صورت خستگي مزمن، خواب آشفته به صورت بي‌خوابي يا خواب زياد، تغيير در اشتها، سردرد، درد پشت، اختلالات گوارشي، بي‌قراري، تحريك‌پذيري، عصبانيت، از بين رفتن احساس لذت، بي‌كفايتي و بي‌ارزشي است. بسياري از بيماران در مورد مرگ و خودكشي فكر مي‌كنند اين بيماران افرادي هستند كه به صورت مزمن عصباني يا تحريك‌پذيرند، غمگين و نااميد بوده و بسيار كم احساس يا بدون احساس‌اند. افسردگي علل مختلف دارد تغذيه هم با تغيير در عملكرد مغز مي‌تواند باعث ايجاد اين بيماري شود به طوري كه فقر تغذيه‌اي يكي از عوامل مهم اين بيماري شناخته شده است. سطوح مواد شيميايي مغز كه نوروترانسميتر ناميده مي‌شود با آنچه مي‌خوريم در ارتباط است اين مواد شيميايي كه شامل دوپامين، سروتونين و نوراپي‌نفرين هستند در تنظيم خلق نقش بسيار مهمي دارند. وقتي مغز سروتونين توليد مي‌كند استرس ما كم مي‌شود وقتي دوپامين يا نوراپي نفرين توليد مي‌شود تمايل به فكر كردن بيشتر شده و هوشيار مي‌شويم. سروتونين هورموني است كه نقش مهمي در خلق، خواب و اشتها دارد و سطوح پائين آن باعث افسردگي، اضطراب و اختلالات خواب مي‌شود. سروتونين از ماده‌اي به نام امينواسيد تريپتوفان توليد مي‌شود كه كمبود اين اسيد آمينه ممكن است در كاهش سطح سروتونين نقش موثري داشته باشد. خوردن كربوهيدرات‌هاي مركب به طور غيرمستقيم باعث افزايش سطح تريپتوفان شده و در نتيجه سروتونين افزايش مي‌يابد. مواد غذائي حاوي پروتئين بالا مثل گوشت سفيد باعث افزايش سطح دوپامين و نور اپي نفرين مي‌شود بنابراين مصرف اين گروه از مواد غذائي در معالجه افراد افسرده نقش بسيار مهمي دارد.

عوارض يك رژيم غذايي



نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
طرفداران رژيم‌هاي غذايي كم‌كربوهيدرات ادعا مي‌كنند كه تمام كربوهيدرات‌ها باعث چاقي مي‌شوند و با حذف آنها از رژيم غذايي، وزن بدن كاهش مي‌يابد. آنها معتقدند زماني كه هيچ كربوهيدراتي براي توليد انرژي وجود نداشته باشد، بدن به چربي‌ها روي آورده و براي توليد انرژي ناچار به سوزاندن آنها مي‌شود. اين رژيم‌هاي غذايي ميل به مصرف پروتئين‌ها را افزايش مي‌دهند؛ يعني زماني كه شما كربوهيدرات مصرف نمي‌كنيد، مي‌توانيد از گوشت‌هاي پرچرب استفاده كنيد. متأسفانه بيشتر اين ادعاها بي‌اساس هستند. ساختار تمام كربوهيدرات‌ها يكسان نيست. برخي كربوهيدرات‌هاي ساده، مثل كلوچه، نان سفيد و سيب زميني به سادگي هضم مي‌شوند و به اين ترتيب فرد خيلي سريع احساس گرسنگي مي‌كند؛ اما برخي ديگر از كربوهيدرات‌ها، مثل ميوه‌ها و سبزي‌ها و نان جو، به سرعت هضم نمي‌شوند و درصد سوخت آنها پايين است؛ به همين دليل فرد براي مدتي طولاني‌تر احساس سيــري مي‌كند. بنابراين كربوهيدرات‌هاي ساده «مضر» و كربوهيدرات‌هاي مركب، «مفيد» هستند. اگرچه شما در ابتدا با حذف كربوهيدرات‌ها از رژيم غذايي مقداري از وزن خود را از دست مي‌دهيد، اما به محض استفاده مجدد، مقدار وزن كم‌شده دوباره به جاي اول بازمي‌گردد. شايد بسياري از مردم مدتي مصرف كربوهيدرات‌ها را به‌طور كامل قطع كنند، اما چند وقت بعد، چون مدت زمان طولاني از مصرف آن محروم بوده‌اند، ممكن است در استفاده از آن زياده‌روي كنند. از آنجائي كه كربوهيدرات‌ها منبع اوليه انرژي در بدن محسوب مي‌شوند،‌ هنگامي كه هيچ‌گونه كربوهيدراتي در بدن وجود نداشته باشد، متابوليسم بدن پروتئين‌ها را به قند تبديل مي‌كند و از اين راه انرژي لازم را به دست مي‌آورد.

نوشيدني همه فن حريف!

نوشته  : دكتر حسين صالحي سورمقي دكتري فارماكوگنوزي - استاد دانشگاه تهران 
 بعد از آب، چاي پرمصرف‌ترين نوشيدني در دنياست و هر ساله 3 ميليارد كيلوگرم چاي در جهان توليد مي‌شود. هزاران سال است كه مردم چين، ژاپن و هند چاي سبز مصرف مي‌كنند و از خواص بي‌شمار آن بهره‌ مي‌برند. آنها به هنگام سردرد و نفخ شكم نيز بلافاصله چاي سبز مي‌نوشند. چاي سبز خطر مرگ در اثر بيماري‌هاي قلبي را بيش از 25 درصد كاهش مي‌دهد. از فوايد بي‌شمار اين گياه بسيار گفته شده است و حتي چاي را بهترين نوشيدني بعد از آب مي‌دانند. چاي محتوي مقدار كمي از رنگدانه‌ها، مثل كافئين است. چاي سبز و چاي سياه هر دو از يك گياه به دست مي‌آيند؛ به طور كلي عمليات بيشتري روي چاي سياه انجام مي‌شود تا به دست مشتري برسد. چاي براي كاهش خطر برخي بيماري‌هاي مزمن مثل سكته، حملات قلبي و برخي سرطان‌ها مفيد است. همچنين مي‌تواند از پوسيدگي دندان‌ها جلوگيري كند. با مصرف چاي رنگدانه‌هايي كه شما به طريق ديگر دريافت نمي‌كنيد، تامين مي‌شود. بيشترين بهره نوشيدن چاي سبز، شامل حال زنان مي‌شود. زناني كه روزانه پنج فنجان يا بيشتر چاي سبز مي‌نوشند، در مقايسه با كساني كه يك فنجان يا كمتر مصرف مي‌كنند، كمتر دچار مرگ در اثر حملات قلبي مي‌شوند. ساير خواص چاي سبز عبارتند از:
كاهش وزن، جلوگيري از پوسيدگي دندان، حفاظت از قلب، كاهش فشار خون، جلوگيري از ديابت، پيشگيري از بيماري‌هاي خود‌ايمني، جلوگيري از آرتروز، سكته و سرطان و ... خواص مفيد چاي سبز آنقدر زياد است كه دانشمندان همچنان در حال تحقيق و بررسي آن هستند.

حقايقي پيرامون روغن‌ ها


نوشته  : اعظم اسلامي مجد 
نقش اصلي و مهم روغن‌ها در سلامت بدن، تامين انرژي مورد نياز بدن و اسيدهاي چرب ضروري است. شايد بتوان چربي‌ها را از مهم‌ترين اجزاي تشكيل‌دهنده غذاي انسان‌ها به شمار آورد. چربي‌ها در تمام سلول‌ها و بافت‌هاي بدن وجود دارند و نقش حياتي در ساختمان غشاي سلولي ايفا مي‌كنند. روغن‌ها از دو طريق روغن‌هاي حيواني و روغن‌هاي گياهي به دست مي‌آيند. براي داشتن سلامت بيشتر و پيشگيري از ابتلا به بسياري از بيماري‌ها، بايد روغني مناسب را انتخاب كنيد و با نحوه صحيح مصرف آن آشنا باشيد. چربي‌ها به لحاظ شكل و ساختاري كه دارند به دو نوع چربي‌هاي اشباع و غيراشباع تقسيم مي‌شوند.

چربي‌هاي اشباع (جامد):
اين نوع چربي‌ها در دماي اتاق به حالت جامد هستند و منابع آنها شامل: مارگارين، كره، روغن جامد و ... به دست مي‌آيند. استفاده از چربي‌هاي اشباع خطر بيماري‌هاي قلبي و عروقي را به شدت افزايش مي‌دهد. در ضمن، باعث افزايش كلسترول بد خون (LDL) مي‌شوند و از طرفي كلسترول خوب (HDL) را كاهش مي‌دهند. به هر حال بهتر است كه اين نوع از چربي‌ها به طور كامل از برنامه غذايي‌تان حذف شود.
چربي‌هاي غيراشباع (مايع):
اين چربي‌ها حالت مايع دارند و منابع آنها شامل: ذرت، آفتابگردان، سويا و ... مي‌باشد. مصرف اين نوع چربي‌ها، برعكس چربي‌هاي اشباع خطر بيماري‌هاي قلبي- عروقي را به همراه ندارد و حتي گاهي اوقات براي سلامت قلب مفيد هستند. مهم‌ترين چربي‌هاي غيراشباع امگا3، امگا6 است.

محدوديت‌هاي غذايي در كودكان نوپا

نوشته : تحريريه دنياي سلامت  
عادات غذا خوردن خيلي زود در كودكان شكل مي‌گيرد؛ بنابراين استفاده از غذاهاي سالم و متنوع براي كودكان اهميت زيادي دارد. غذاهايي كه كودك مي‌خورد، بايد متناسب با وزن، سن و نيازهاي فيزيكي‌اش باشد. برخي غذاها، براي كودكان غذاهاي سالمي نيستند و خوردن آنها مي‌تواند خطراتي به همراه داشته باشد. اين غذاها عبارتند از:

بهترين غذاها براي كودكان
سيب زميني طعم و مزه ملايمي دارد و بهترين غذا براي شروع غذا خوردن بچه است. از سبزيجات نيز مي‌توانيد در كنار پوره سيب زميني استفاده كنيد. موز، سيب و يا گلابي له‌شده نيز دسر خوبي براي كودك هستند. كم‌كم مي‌توان گوشت، سبزيجات، ماهي و مرغ را نيز به صورت قطعات بسيار كوچك به پوره او اضافه كرد. در اين زمان پاستا و برنج هم مي‌توان به كودك داد. به‌طور كلي پزشكان توصيه مي‌كنند تا يك سالگي به كودك عسل، شير پاستوريزه، پنير، سفيده تخم مرغ، شكلات،
بادام زميني، ميگو، فلفل، ادويه‌جات، ترشي‌ها، نمك، نوشابه‌هاي گازدار، آب‌ميوه‌هاي صنعتي، كيوي، انواع توت‌ها، آلبالو، گيلاس، نخود، لپه، اسفناج و كلم داده نشود. براي تنوع در پوره مي‌توانيد از سيب زميني، كدوحلوايي و هويج استفاده كنيد. مواد غذايي بايد از نظر مقدار و نوع به تدريج به غذاي شيرخوار اضافه شوند. شروع غذاها بايد با غذاهاي بسيار ساده و كم‌حجم باشد. به خاطر ناتواني كودك در جويدن غذاها بهتر است آنها را كمي رقيق كنيد. درواقع بايد غذاي كودك زير يك‌ سال نرم و سهل‌الهضم و مغذي و مقوي باشد؛ يعني انرژي، پروتئين، املاح و ويتامين‌هاي ضروري را تأمين كند. مصرف نمك، شكر و چربي‌ها را در غذاهاي كودكان بسيار محدود كنيد.