دنيا، دنيا خوبي در آلوئه‌ورا

نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
سلامتي گنجينه‌اي است كه بايد به شدت از آن محافظت كنيم. همه ما مي‌دانيم كه روزانه بايد به مقدار كافي پروتئين، سبزيجات و ميوه به بدن برسد؛ اما به راحتي چند نفر از ما اين كار را انجام مي‌دهيم؟ چند نفر از ما روزي دو ليتر آب مي‌نوشيم؟ آلوئه‌ورا گياهي است كه به طور چشمگيري به حفظ سلامتي و درمان بيماري‌ها كمك مي‌كند. اين گياه حاوي بيش از 200 فاكتور بيوشيمي ضروري شامل مواد معدني، آمينواسيدها، ويتامين‌ها، آنزيم‌ها و پروتئين‌هاست. آلوئه‌ورا از ريشه واژه عربي «alloeh» به معني ماده تلخ درخشان گرفته شده است. 

مواد تشكيل دهنده
اين گياه حاوي مواد زير است: (در تايلند آلوئه‌ورا را دم كروكوديل و در اندونزي زبان كروكوديل مي‌نامند).
 ويتامين‌ها: B12, E, C, D, A. به ندرت گياهي پيدا مي‌شود كه حاوي اين همه ويتامين‌ها باشد.
 آنزيم‌ها: آنزيم‌هاي موجود در اين گياه به شكستن چربي و هضم آن كمك مي‌كنند.  مواد معدني شامل: كلسيم، سديم، پتاسيم، روي، منيزيم، كروم، آهن، آنتي‌اكسيدان  شكر: آلوئه‌ورا داراي مونو و پلي‌ساكاريدها است.   آلوئين و امودين موجود در گياه، خاصيت آنتي‌ويروسي دارند.   Lignin : به خودي خود اين ماده بي‌اثر است و فقط تأثير نفوذپذيري دارد و باعث مي‌شود مواد مغذي آلوئه‌ورا جذب پوست شده و راحت‌تر نفوذ كنند. 
 Saponins درصد از مواد آلوئه‌ورا را تشكيل داده است و خاصيت پاك‌كنندگي دارد و به عنوان يك آنتي‌باكتري و ضدميكروب عمل مي‌كند.   اسيدهاي چرب: كلسترول، كمپسترول سيسوسترول و ليپوئل موجود در گياه از عوامل ضدالتهاب مي‌باشند. 

همه فوايد شــترمـــرغ



نوشته  : تحريريه دنياي سلامت
بيشتر دامپروران معتقدند كه صنعت پرورش شترمرغ در آينده‌اي نزديك بسيار گسترش مي‌يابد و به يكي از پررونق‌ترين مشاغل تبديل خواهد شد. براي پرورش شترمرغ نياز به مساحت زيادي نداريد. براي نگهداري يك جفت شترمرغ 3/1 مترمكعب زمين كافي است؛ در حالي كه براي نگهداري گاو و گوساله به فضاي بيشتري نياز داريد. در مقايسه با حيوانات ديگر، شترمرغ خيلي زودتر آماده جفت‌گيري مي‌شود (از دو سالگي) و هر سال مي‌تواند 30 تا 90 عدد تخم بگذارد. شترمرغ عادت‌هاي خاصي دارد كه فقط مخصوص خود اوست كه يكي از آنها، حركت به صورت گروهي است. اين پرنده دندان ندارد و از دانه گياهان و حشرات ريز تغذيه مي‌كند؛ اما شنوايي و بينايي فوق‌العاده‌اي دارد. شترمرغ نر داراي پرهاي سياه و سفيد است؛ در حالي كه ماده آن كمي كوچكتر با پرهاي خاكستري و قهوه‌‌اي روشن مي‌باشد. شترمرغ بزرگ‌ترين پرنده دنيا است كه در اكثر بيابان‌هاي سرزمين‌هاي آفريقا زندگي مي‌كند. بيشتر آب بدن اين حيوان از گياهاني كه مي‌خورد به دست مي‌آيد. شترمرغ‌ها پرواز نمي‌كنند. اما دونده‌هاي عالي هستند و مي‌توانند 70 كيلومتر در ساعت بدوند. آنها از بال‌هاي خود كمك مي‌گيرند تا مثل يك سكان در هنگام تغيير جهت به آنها كمك كنند. پاهاي بلند آنها در واقع سلاح هولناكي است. علي‌رغم تصور عموم، اين حيوان زماني كه سرش را درون ماسه فرو مي‌برد، مشغول غذا خوردن نيست، بلكه با اين كار از خود دفاع مي‌كند و سرش را درون خاك مي‌كند تا كمتر قابل رؤيت باشد. پر و بال شترمرغ به رنگ ماسه است و با اين كار از دور به شكل يك كپه ماسه به نظر مي‌رسد. از گوشت، چرم، پر، تخم و روغن اين حيوان استفاده زيادي مي‌شود حتي از پاهاي شترمرغ در صنعت دارويي استفاده مي‌كنند و از آن دارويي براي تحريك جنسي مي‌سازند. چشم‌هاي شترمرغ ساختاري شبيه چشم انسان دارد و محققان از اين چشم‌ها در آزمايش‌هاي تحقيقاتي  خود استفاده كنند.

ويـــــار چيست؟ گلايه‌هاي دوران بارداري

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
هنگامي كه يك زن و شوهر تصميم به بچه‌دار شدن مي‌گيرند، تمايل دارند در اولين زمان ممكن اين اتفاق بيفتد؛ اما متأسفانه اغلب چنين نمي‌شود و ماه‌ها از تصميم آنها مي‌گذرد و از بارداري خبري نيست. زنان در سنين باروري اشتياق زيادي براي بچه‌دار شدن دارند. از آنجا كه تغذيه نقش اساسي در سلامتي دارد، عجيب نخواهد بود اين امر در بارور شدن نيز تأثير بگذارد. به همين منظور از سه ماه قبل از بارداري، تغذيه مادر بايد تحت نظر پزشك باشد و اولين مسأله‌اي كه بايد مورد توجه قرار گيرد. وزن بدن است. زناني كه دچار اضافه‌وزن هستند، شانش كمتري براي بارداري دارند؛ زيرا امكان تخمك‌گذاري و توليد هورمون در آنها كمتر است. اين اضافه وزن، حتي اگر 10 تا 20 درصد كاهش يابد، شانس بچه‌دار شدن بيشتر مي‌شود. از طرفي، لاغري بيش از حد و پايين بودن چربي بدن نيز امكان بارداري را كاهش مي‌دهد. بنابراين يكي از نكات اصلي در باردار شدن، داشتن وزن ايده‌آل و مناسب است. يكي ديگر از عوامل مهم نيز وجود اسيدفوليك در رژيم غذايي است. قبل از تصميم‌گيري براي باردار شدن، خانم بايد شروع به مصرف مكمل‌هاي غذايي كند. بسياري از نقص‌هاي مادرزادي كودكان با افزودن مواد مورد نياز به رژيم غذايي مادر برطرف مي‌شوند. همچنين رژيم غذايي سالم و متعادل به بارداري سريع كمك مي‌كند. استفاده از منابع پروتئين سالم مانند گوشت، مرغ، تخم‌مرغ، لبنيات و ماهي، يك بارداري سالم را به همراه خواهند داشت. زنان بايد به سلامت غذايي كه مي‌خورند دقت كنند. مصرف كافي ميوه و سبزيجات بسيار مفيد است. اين غذاها مواد مغذي حياتي را تأمين و به حفظ سلامتي كمك مي‌كنند. سبزيجاتي مانند كلم براكلي و ميوه‌هاي خشك و گوشت قرمز مي‌تواند آهن مورد نياز بدن را تأمين كند و مصرف ويتامين C موجب جذب آهن خواهد شد. خوردن كربوهيدرات را نيز فراموش نكنيد. نان، برنج و سيب‌زميني انرژي‌زا هستند.

اشتهاي منحرف!


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
شايد تا به حال افرادي را ديده باشيد كه علاقه و ميل زيادي به خوردن خاك، مهر نماز، گِل رس و بسياري چيزهاي ديگر كه جزء مواد غذايي نيستند، دارند. ميل شديد به خوردن اين مواد را «پيكا» مي‌گويند. اين اختلال چيزي شبيه ويار خانم‌‌هاي باردار است كه اتفاقاً در ميان آنها و كودكان زير شش سال نيز بسيار رايج‌تر است. وقتي كه يك كودك 12 ماهه اقدام به خوردن و به دهان بردن هر چه روي زمين مي‌يابد، مي‌كند، نمي‌توان گفت او نيز دچار اختلال پيكا شده است؛ زيرا اين حالت در كودكان امري طبيعي است؛ اما ولي وقتي يك كودك چهار ساله و يا فردي بزرگسال و بالغ ميل زيادي به خوردن خاك داشته باشد، ديگر نمي‌توان آن را يك مسأله عادي و طبيعي انگاشت. حدود 10- 32 درصد از كودكان 2-6 ساله به اين اختلال رفتاري دچار هستند. كلمه پيكا از لغت لاتين «مگ‌پي» گرفته شده است. مگ‌پي نام پرنده‌اي است كه اشتهاي زيادي براي خوردن همه‌چيز دارد. افرادي كه دچار ناتواني‌هايي رشدي مثل اوتيسم و كم‌هوشي ذهني هستند، بيشتر دچار اين وضعيت مي‌شوند. همچنين آنهايي كه دچار آسيب‌هاي مغزي شده‌اند نيز بيشتر در معرض ابتلا به اين نوع اختلال قرار دارند. بيماران مبتلا به صرع (غشي) و خانم‌هاي باردار نيز بيشتر دچار پيكا مي‌شوند. اين افراد اغلب تمايل به خوردن مواد غيرغذايي مثل: خاك، گل، خرده چوب، گچ و خمير، نشاسته، جوش‌شيرين، تفاله قهوه، خاكستر سيگار، ته‌سيگار، مدفوع انسان و حيوان، يخ، مو، چسب، كاغذ، شن، خمير دندان و صابون و ...، دارند. مصرف برخي از اين مواد بسيار خطرناك و مضر است و مي‌تواند فرد را دچار خطرات و آسيب‌هاي جدي كند. 

مسموميت غذايي؛ رنجي در پي لذت

نوشته : تحريريه دنياي سلامت
براي همه زنان خانه‌دار گاهي اوقات پيش مي‌‌آيد كه پس مانده‌هاي غذاها را در يخچال بگذارند و در وعده‌هاي بعدي آنها را بخورند. گاهي اوقات با عجله غذا را از يخچال درآورده و حتي بدون آنكه آن را گرم كنيد، شروع به خوردن مي‌كنيد؛ اما چند ساعت بعد احساس ناراحتي كرده و دل درد عجيبي به سراغ‌تان مي‌آيد. بعد از گذشت مدت كوتاهي دل درد شما خوب مي‌شود و شما فكر مي‌كنيد همه چيز تمام شده است؛ غافل از آنكه مشكل اصلي همچنان پابرجاست. در واقع در غذاي شما سم بوده؛ بدون آنكه كسي در آن سم ريخته باشد! به اين معنا كه برخي باكتري‌ها درون ظرف غذاي شما در داخل يخچال شروع به رشد كرده و موجب دل درد و احساس كسالت شما شده‌اند. ظاهراً مسموميت غذايي، مسأله‌اي دردسرساز نيست و بعد از مدت كوتاهي رفع مي‌شود؛ اما همين مشكل به ظاهر كم دردسر، گاهي اوقات بسيار جدي و موجب ناراحتي‌هاي بيشتري مي‌شود، براي اجتناب از چنين شرايطي بهتر است دانش و آگاهي خود را در اين زمينه كمي افزايش دهيم:

مسموميت غذايي چيست؟
مسموميت غذايي خوردن غذاهايي كه حاوي برخي جرم‌ها مثل باكتري‌هاي بد و مسموم غذايي هستند. باكتري‌ها در هر چيزي كه پيرامون ماست، وجود دارند. بنابراين مسموميت غذايي با وجود اين همه باكتري، شايع و معمولي است. ممكن است اسهال و يا دل به هم خوردگي‌هاي گاه و بيگاه شما نيز در اثر همين باكتري‌هاي موجود در غذا و در واقع مسموميت غذايي باشد. راه‌حل رهايي از اين مشكل خلاصي از دست باكتري‌هاست. اما اين كار عملا غيرممكن است، زيرا باكتري‌هاي بيشماري تمام اطراف ما را احاطه كرده‌اند و حتي گاهي اوقات مفيد هم هستند.

فوايد و اهميت نوشيدن آب

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
همه، مي‌دانيم كه نوشيدن آب براي بدن مفيد است؛ اما اغلب دليل اصلي اين كار را نمي‌دانيم و حتي اگر هم دليل آن را بدانيم، آن را به يك عادت هميشگي‌تبديل نمي‌كنيم. دلايل نوشيدن آب فراوان در طول روز، دلايل محكم و نيرومندي هستند و رسيدن به اين عادت كار دشواري نيست؛ فقط نياز به كمي تمركز دارد. اگر به اندازه كافي روي اين عادت متمركز نشويم، نمي‌توانيم نوشيدن قهوه زياد، نوشابه‌ها و آب ميوه‌هاي غيرطبيعي را كاهش داده و آب را جايگزين آنها كنيم. بدن در اثر كم‌آبي دچار خشكي مي‌شود و اين حالت به سلامتي آسيب مي‌رساند. 

كاهش وزن
آب يكي از بهترين راه‌ها براي كاهش وزن است؛ زيرا اولا جايگزين آب ميوه‌هاي غيرطبيعي با كالري‌هاي بالا مي‌شود و به جاي تمام آنها آب بدون كالري را مصرف مي‌كنيم و از طرف ديگر نوشيدن آب زياد، اشتها راكاهش مي‌دهد. بيشتر مواقع وقتي احساس مي‌كنيم كه گرسنه‌ايم، در واقع تشنه‌ايم. آب هيچ‌گونه چربي، كالري، كربوهيدارت و قند ندارد، پس مي‌توان به كمك آن وزن خود را كاهش داد.

سلامت قلب
نوشيدن مقدار زيادي آب در طول روز خطر حملات قلبي را كاهش مي‌دهد. تا به حال تحقيقات گسترده‌اي در اين زمينه انجام شده است. افرادي كه روزانه بيش از 6 ليوان آب مي‌نوشند، 41 درصد كمتر از ديگران در اثر حملات قلبي جان خود را از دست مي‌دهند.

بهترين روغن‌هاي خوراكي

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
 شايد اگر راجع به خواص روغن بذر كتان بدانيد، بسيار تعجب كنيد. با وجود تمام مزاياي آن هنوز در ميان مردم جايگاهي نيافته است.  روغن بذر كتان، گياهي با گل‌هاي ريز آبي است كه در سرزمين‌هاي غرب پرورش مي‌يابد و سرشار از دانه‌هاي روغني است. اين روغن طبيعي يك ماده كاملا مغذي براي بدن محسوب مي‌شود و بهترين منبع اسيدهاي چرب امگا-3 در طبيعت است و مي‌دانيد كه اسيدچرب امگا-3 براي تمام دستگاه‌هاي بدن ضروري است. روغن بذر كتان حاوي امگا-6 و امگا-9 نيز مي‌باشد و علاوه بر اينها، ويتامين‌B پتاسيم، لسيتين، منيزيوم، فيبر، پروتئين و روي نيز دارد. حالا چه نظري راجع به روغن بذر كتان داريد، آيا نمي‌خواهيد آن را به ليست غذاي خود اضافه كنيد؟ برخي از محققين، متخصصين تغذيه و دانشمندان مي‌گويند روغن بذر كتان مي‌تواند يكي از مهم‌ترين مكمل‌هاي سلامت شود و حتي از مولتي ويتامين‌ها نيز پيشي بگيرد. تقريباً تمام ارگان‌هاي بدن مي‌توانند از مزاياي فراوان آن بهره‌مند شوند مثل دستگاه گوارش، سيستم عصبي، سيستم قلبي- عروقي، سيستم دفاعي و سيستم گردش خون. به موارد زير توجه كنيد:
 
روغن بذر كتان چيست و چه مزايايي دارد؟
 تحقيقات نشان مي‌دهند كه كساني كه در رژيم غذايي خود به مقدار كافي «ليگنان» گنجانده‌اند، كمتر دچار سرطان سينه و سرطان روده مي‌شوند. بذر كتان صدبرابر بيشتر از هر نوع دانه و حبوباتي ليگنان دارد.
 تحقيقات نشان مي‌دهند كه اسيدهاي چرب امگا-3 باعث كاهش كلسترول و تري‌گليسيريد‌هاي خون مي‌شود، از لخته شدن خون در رگ‌ها جلوگيري مي‌‌كند و به اين ترتيب از سكته پيشگيري مي‌كند.
 روغن بذر كتان باعث كاهش فشار خون بالا، التهابات، ذخيره آب در بدن و چسبندگي پلاكت‌ها مي‌شود و عملكرد ضعيف دفاعي را بهبود مي‌بخشد.

خوراكي‌هاي مفيد براي ديابتي‌ها


 نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
بيماران ديابتي بايد توجه بيشتري به آنچه مي‌خورند داشته باشند. پزشكان و متخصصان تغذيه مصرف برخي غذاهاي مغذي را به بيماران ديابتي توصيه مي‌كنند كه حاوي چهار نوع ماده سالم مغذي، همچون فيبر، امگا 3، كلسيم و ويتامين D است. 

ديابت نوع 2 خفيف‌تر از نوع 1 نيست
محققان مرکز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي تهران با رد اين باور که ديابت نوع 2 خفيف‌تر از نوع 1 است، معتقدند: تمام افراد مبتلا به ديابت اگر به طور دقيق درمان نشوند و همواره قند خون آنها بالا باشد، دچار عوارض مخرب اين بيماري مي‌شوند. بالا بودن مداوم قند خون باعث ابتلاي افراد به بيماري ديابت مي‌شود. قند خون به دو علت به مقدار زياد در بدن افزايش مي‌يابد: يا لوزالمعده قادر به ترشح كافي انسولين نيست و يا سلول‌هاي بدن نمي‌توانند قند خون را به خوبي مصرف كنند. كربوهيدرات‌ها (مواد قندي) پس از گوارش و هضم به گلوكز (مهم‌ترين قند ساده) تبديل و وارد جريان خون مي‌شوند تا بدن از آن‌ها به عنوان سوخت براي سلول‌ها استفاده كند. قند، انرژي لازم براي زنده ماندن و رشد سلول‌هاي بدن را تأمين مي‌کند. طبق اعلام محققان مرکز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي تهران، همه افراد داراي مقداري گلوكز در خون خود هستند كه ميزان آن به طور طبيعي در حالت ناشتا بين 70 تا 110 ميلي گرم در هر 100 سي سي خون است. اگر ميزان قند خون فردي در حالت ناشتا حداقل در دو آزمايش، بيش از 126 ميلي گرم در هر 100 سي سي خون باشد، ابتلاي او به بيماري ديابت تشخيص داده مي‌شود. زماني كه انسولين به مقدار كافي در بدن موجود نباشد و يا كار خود را به خوبي انجام ندهد، قند به مقدار زياد در جريان خون باقي مي‌ماند. همه افراد در بدن خود داراي غده‌اي به نام لوزالمعده (پانكراس) هستند كه هورمون انسولين مي‌سازد و در خون ترشح مي‌كند؛ بنابراين سلامت لوزالمعده براي مصرف درست قند (گلوكز) توسط سلول‌هاي بدن، ضروري است. انسولين در بدن مبتلايان به ديابت نوع 1(ديابت وابسته به انسولين) يا اصلا ساخته نمي شود و يا مقدار آن بسيار ناچيز است. بنابراين افراد مبتلا به ديابت نوع 1، براي ادامه حيات نياز به تزريق انسولين، رعايت رژيم غذايي و انجام حركات ورزشي دارند. بدن اين بيماران نمي تواند از قند (سوخت) حاصل از مصرف غذاها استفاده کند در نتيجه وزن آنان به شدت كاهش مي‌يابد.

ريواس سوغات بهار

نوشته  : بهار عظمتي كارشناس ارشد تغذيه از دانشگاه شهيدبهشتي 
ريواس گياهي بسيار قديمي است كه 2700 سال قبل از ميلاد به خاطر خاصيت مهم آن در چين كشت مي‌شد. اگرچه انواع مختلف ريواس در قسمت‌هاي مختلف دنيا رشد مي‌‌كند، با اين حال ريواس حقيقي با خاصيت درماني، گونه‌ي چيني آن است. ريواس با طعم منحصر به فرد در بسياري از دسرها و شيريني‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد. تا قبل از قرن 18 كاربردي در پخت غذا نداشت. اين گياه اغلب به اشتباه جزو ميوه محسوب مي‌شود؛ اما در حقيقت جزو خانواده‌ي سبزيجات بوده و غني از ويتامين C و فيبر است. ريواس در فصل بهار و اوايل تابستان در دسترس است. اين گياه در يخچال يك تا دو روز نگه‌داري مي‌شود. براي نگه‌داري طولاني‌تر، بعد از بريدن ساقه‌ها، آنها را منجمد مي‌كنند. وقتي ساقه‌هاي ريواس به طور خام مصرف شود به شدت ترش بوده و به طور معمول با شكر يا عسل پخته مي‌شود و يا در كيك‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد؛ همچنين به تنهايي يا همراه با توت‌فرنگي در تهيه ژله‌ها و مرباها به كار مي‌رود. چاشني‌هايي كه با ريواس مصرف مي‌شود؛ ليمو، دارچين و زنجبيل است. ريواس حاوي اگزالات است كه وقتي مقادير زيادي از برگ‌هاي آن به صورت خام يا پخته مصرف شود، مسموميت ايجاد مي‌كند. اگزالات در تمام قسمت‌هاي آن‌ به‌ويژه در برگ‌هاي سبز ريواس وجود دارد. علاوه بر اگزالات گليكوزيدهاي آنتراكوئينون موجود در اين گياه، سميت برگ‌هاي آن را توجيه مي‌كند. سطح اگزالات در ساقه‌هاي اين گياه پايين‌تر است و مشكلي از لحاظ سمي بودن ايجاد نمي‌كند. مقادير بالاي اسيد اگزاليك باعث ايجاد سنگ مثانه و كليه مي‌شود. در نتيجه، پزشكان عقيده دارند، افرادي كه كليه‌ سنگ‌ساز (از نوع اگزالات) دارند، بهتر است مصرف غذاهاي محتوي اگزالات را محدود كنند تا دفع اگزالات هم كاهش پيدا كند. ريواس، اسفناج، چغندر از منابع غني اسيداگزاليك هستند. در صورت مصرف برگ‌هاي ريواس، علائمي مانند تورم زبان و گلو، دردهاي شكمي، تهوع، استفراغ، اسهال، مشكلات تنفسي و ضعف بروز مي‌كند كه در مواردي مي‌تواند منجر به مرگ شود. 

حقايقي پيرامون آنتي‌اكسيدان‌ها


نوشته  : اعظم اسلامي‌مجد
شايد شما نيز اين تصور را داشته باشيد كه آنتي‌اكسيدان‌ها از ما در برابر هر چيزي محافظت مي‌كنند؛ مثلاً سرطان را درمان مي‌كنند، از پيري جلوگيري مي‌كنند و قدرت سيستم دفاعي بدن را افزايش مي‌دهند. در حالي كه ما در مورد عملكرد آنتي‌اكسيدان‌ها فكر مي‌كنيم، مي‌خوانيم و تحقيق مي‌كنيم، برخي از افراد حتي نمي‌دانند كه آنتي‌اكسيدان چيست و اين ناآگاهي بسيار به نفع توليدكنندگان مواد غذايي است. بي‌شك جذب آنتي‌اكسيدان‌ها براي بدن مفيد است، اما براي بهره‌مندي از تمام مزاياي آنها بايد برخي تصورات غلط را درباره آنها از بين ببريم؛

تمام راديكال‌‌هاي آزاد بايد از بين بروند:
آنتي‌اكسيدان ها با راديكال‌هاي آزاد مبارزه مي‌كنند. راديكال‌هاي آزاد، مولكول‌هاي بي‌ثباتي هستند كه در تمام بدن پخش بوده و مي‌توانند موجب تغييرات ناگهاني DNA شوند. با آنكه راديكال‌هاي آزاد در ايجاد بيماري‌هاي قلبي و سرطان مي‌توانند نقش داشته باشند، اما هميشه و در تمام موارد مضر نيستند. آنها محصولات جانبي فرآيند اصلي سوخت و ساز به نام اكسيداسيون مي‌باشند و براي حيات ما لازم و ضروري هستند. مثلا سلول‌ها براي حمله به باكتري‌ها و نابودي آنها از راديكال‌هاي آزاد استفاده كرده و به سمت باكتري‌هاي مضر حمله‌ور مي‌شوند و به اين وسيله از بدن دفاع مي‌كنند. اما افزايش راديكال‌هاي آزاد مي‌تواند خطرناك باشد. آلاينده‌ها، دود سيگار و اشعه‌هاي زيانبار خورشيد باعث افزايش راديكال‌هاي آزاد مي‌شوند و به سلول‌ها آسيب مي‌رسانند. همين‌جاست كه پاي آنتي‌اكسيدان‌ها به ميان مي‌آيد و ما بايد بدانيم كه چقدر آنتي‌اكسيدان نياز داريم تا با راديكال‌هاي آزاد كه بسيار انبوه شده‌اند، مقابله كنيم. اگر در رژيم غذايي‌تان مقدار زيادي سبزيجات و ميوه گنجانده‌ايد، برنامه غذايي‌تان به طور طبيعي سرشار از آنتي‌اكسيدان خواهد بود.