نوشته : مهندس مسعود خبازي
نمک طعام نامی است عام که به کلرور سدیم اطلاق میشود.این ماده به صورت بلورهای سفید مکعبی شکل یا دانههای ریز یا پودر شورمزه بدون بوست، که عمدتا از کلرور سدیم با فرمول شیمیایی NaCL تشکیل شده است. میزان مصرف نمک به طور متوسط روزانه 10گرم است(میزان توصیه شده کمتر از 6 گرم در روز میباشد). از نمک در قرآن با نام شوری نام برده شده است. در احادیث هم توصیه شده که قبل از شروع غذا مقدار کمی نمک مصرف کنید. با توجه به میزان بالای نمک دریافتی روزانه افراد که از طریق رژیم غذایی معمولی همراه با مواد غذایی اصلی وکنسروی،حین آشپزی وسر سفره وارد بدن میشود و همچنین به دلیل کاربرد فراوان آن در صنایع مختلف غذایی،کیفیت وسلامت نمک طعام اهمیت بسياري دارد.
نمک طعام در طبیعت به وفور به صورت جامد (معادن سنگ نمک وذخایرزیر زمینی نمک) ویا محلول در آب دریا وجود دارد. در ایران معادن نمک در نواحی مختلف موجود است که اغلب به صورت کوههای نمک دیده میشود وگاهی رگههای ضخیم نمک در آنها به چند کیلومتر میرسد. انواع نمک طعام شامل نمک سفره، نمک آشپزخانه ونمک مورد مصرف در صنایع غذایی میباشد. در کارخانه، نمکهای بدست آمده از منابع مختلف آبی و معدنی طی مراحل خاص تصفیه وسپس در صورت لزوم ید دار میشوند. در چنین فرایندی درجه خلوص نمک افزایش یافته و ناخالصیهای فیزیکی و شیمیایی موجود در آن، بخصوص سولفاتها وفلزات سنگین نظیر مس، جیوه، ارسنیک و سرب، به طور کلی حذفشده و یا به حداقل میرسند و سپس در بستهبندیهای مختلف به بازار عرضه میگردند.
نمک طعام در طبیعت به وفور به صورت جامد (معادن سنگ نمک وذخایرزیر زمینی نمک) ویا محلول در آب دریا وجود دارد. در ایران معادن نمک در نواحی مختلف موجود است که اغلب به صورت کوههای نمک دیده میشود وگاهی رگههای ضخیم نمک در آنها به چند کیلومتر میرسد. انواع نمک طعام شامل نمک سفره، نمک آشپزخانه ونمک مورد مصرف در صنایع غذایی میباشد. در کارخانه، نمکهای بدست آمده از منابع مختلف آبی و معدنی طی مراحل خاص تصفیه وسپس در صورت لزوم ید دار میشوند. در چنین فرایندی درجه خلوص نمک افزایش یافته و ناخالصیهای فیزیکی و شیمیایی موجود در آن، بخصوص سولفاتها وفلزات سنگین نظیر مس، جیوه، ارسنیک و سرب، به طور کلی حذفشده و یا به حداقل میرسند و سپس در بستهبندیهای مختلف به بازار عرضه میگردند.