نوشته : تحریریه دنیای سلامت
در حالي كه همه ما از خطرات مصرف، داروها، سيگار و ساير موادمخدر آگاهيم، نميدانيم اعتياد به غذاهايي كه به شدت به آنها علاقه داريم نيز ميتواند بسيار خطرناك باشد؛ از تغييرات مهمي كه در مواد شيميايي مغز ايجاد ميكنند تا افزايش ميل به خوردن بيشتر آنها. برخي از اعتيادآورترين مواد غذايي عبارتند از:
شكلات كاكائويي
افراد زيادي هستند كه ادعا ميكنند شكلاتخور هستند؛ اما آنها در واقع به خوردن شكلات اعتياد دارند؛ زيرا در شكلات كاكائويي تركيبات شيميايي مثل تئوبرومين، فنيتيلامين، آنانداميد و تريپتوفان وجود دارد كه ايجاد لذت ميكنند؛ چيزي شبيه تأثيري كه داروها روي مغز دارند. در ضمن شكلات كاكائويي حاوي آلكالوئيد است و اين ماده در الكل نيز وجود دارد. پژوهشهاي بسياري نشان ميدهند كه مواد شيميايي موجود در شكلاتهاي كاكائويي در ساير مواد غذايي نيز وجود دارند؛ ولي ممكن است هوس خوردنشان به سر شما نزند. مواد شيميايي موجود در شكلات آنقدر زياد نيست كه منجر به اعتياد شود. از طرفي شكلاتهاي كاكائويي در تمام دنيا بيشترين طرفدار را هم به دلايل رواني و هم اعتياد جسمي دارند.
برگرها و ساير گوشتهاي فرآوري شده
تا به حال تحقيقات زيادي در مورد گوشتهاي فرآوري شده و مضرات آنها به عمل آمده است كه نشان ميدهند غذاهاي بيارزش فرآوري شده كه بسيار هم چرب هستند (مثل برگرها)، واقعاً اعتيادآورند. تركيبات چربي، نمك و شكر موجود در اين مواد غذايي باعث ميشود كه هوس خوردن آنها را كنيم. بررسيهايي كه روي موشهاي آزمايشگاهي انجام شد، نشان داد پاسخ مغز به اين دسته از غذاها و گوشتهاي فرآوري شده چرب، همان پاسخي است كه مغز هنگام مصرف كوكائين و هروئين از خود نشان ميدهد. اين گوشتها نيز همانند شكلات، پنير و شكر باعث آزاد شدن مادهاي شبيه اُپيايت در حين گوارش ميشوند و به همين دليل است كه هوس خوردنشان را ميكنيم.
شكلات كاكائويي
افراد زيادي هستند كه ادعا ميكنند شكلاتخور هستند؛ اما آنها در واقع به خوردن شكلات اعتياد دارند؛ زيرا در شكلات كاكائويي تركيبات شيميايي مثل تئوبرومين، فنيتيلامين، آنانداميد و تريپتوفان وجود دارد كه ايجاد لذت ميكنند؛ چيزي شبيه تأثيري كه داروها روي مغز دارند. در ضمن شكلات كاكائويي حاوي آلكالوئيد است و اين ماده در الكل نيز وجود دارد. پژوهشهاي بسياري نشان ميدهند كه مواد شيميايي موجود در شكلاتهاي كاكائويي در ساير مواد غذايي نيز وجود دارند؛ ولي ممكن است هوس خوردنشان به سر شما نزند. مواد شيميايي موجود در شكلات آنقدر زياد نيست كه منجر به اعتياد شود. از طرفي شكلاتهاي كاكائويي در تمام دنيا بيشترين طرفدار را هم به دلايل رواني و هم اعتياد جسمي دارند.
برگرها و ساير گوشتهاي فرآوري شده
تا به حال تحقيقات زيادي در مورد گوشتهاي فرآوري شده و مضرات آنها به عمل آمده است كه نشان ميدهند غذاهاي بيارزش فرآوري شده كه بسيار هم چرب هستند (مثل برگرها)، واقعاً اعتيادآورند. تركيبات چربي، نمك و شكر موجود در اين مواد غذايي باعث ميشود كه هوس خوردن آنها را كنيم. بررسيهايي كه روي موشهاي آزمايشگاهي انجام شد، نشان داد پاسخ مغز به اين دسته از غذاها و گوشتهاي فرآوري شده چرب، همان پاسخي است كه مغز هنگام مصرف كوكائين و هروئين از خود نشان ميدهد. اين گوشتها نيز همانند شكلات، پنير و شكر باعث آزاد شدن مادهاي شبيه اُپيايت در حين گوارش ميشوند و به همين دليل است كه هوس خوردنشان را ميكنيم.