توصيه‌هاي غذايي(براي سرماخوردگي)


نوشته  : سالومه آرمين 
با توجه به آغاز فصل سرما و شيوع بيمار‌ي‌هاي مربوط به آن شاهد مراجعه افراد زيادي به كلينك‌ها براي سرماخوردگي‌ها هستيم اما بايد توجه داشت كه راهكارهايي براي پيشگيري از بروز اين قبيل بيماري‌ها وجود دارد كه يكي از اين راهكارها رعايت اصول تغذيه صحيح براي تقويت سيستم ايمني در اين فصول مي‌باشد كه در اينجا به بيان مطالبي  از سوي خانم سالومه آرمين در زمينه نقش تغذيه و مواد غذايي در پيشگيري و بهبود سرماخوردگي و آنفلوانزا اشاره خواهيم داشت.

قرص‌هاي مكيدني روي
در كارآزمايي‌هاي باليني مختلف نشان داده شده است كه قرص‌هاي مكيدني روي سبب بهبود علائم سرماخوردگي مي‌شوند. علي‌رغم اين نتايج مثبت و تئوري‌هاي احتمالي اثرات مفيد روي از مقابله با ويروس‌هاي سرماخوردگي حمله‌كننده به لايه‌هاي پوششي سطحي حفره‌ بيني تا بهبود عملكرد سيستم ايمني و اعمال ضدالتهابي بدون اثر بوده و حتي تعداد مشابهي از تحقيقات نيز نشان مي‌دهند كه قرص‌هاي مكيدني روي هيچ اثري بر علائم سرماخوردگي ندارند. بنابراين افراد بايد در اين زمينه به توصيه‌هاي پزشك خود عمل كنند. به علاوه بايد توجه كرد كه دريافت مقادير بالاي 150 ميلي‌گرم روي در روز مي‌تواند امكان ابتلا به عفونت را افزايش دهد. قبل از اقدام به هر نوع درماني، به توصيه‌هاي پزشك خود عمل كنيد. قرص سير يا كپسول‌هاي حاوي عصاره‌ي سير ممكن است به پيشگيري از سرماخوردگي كمك كند. علت اين تأثير، خواص ضدويروسي ماده‌ مغذي گياهي آليسين است.



بخور دادن
استفاده از بخور به رفع گرفتگي بيني كمك مي‌كند. براي اين كار، به مدت 10 دقيقه سر را بر روي بخارات يك ظرف آب در حال جوشيدن بگيريد. بهتر است دستمال يا حوله‌اي را روي سر بگذاريد و اين عمل را سه بار در روز تكرار كنيد. مي‌توان مقداري روغن منتول يا اوكاليپتوس(محصولات فوق توسط شركت پورسينا توليد شده و در داروخانه‌ها موجود است) به آب در حال تبخير اضافه كنيد تا عمل تنفس را آسان كند. مقدار زيادي مايعات مصرف كنيد. در طول حملات شديد آنفلوانزا، بهتر است از مايعات مقوي و مغذي مثل انواع سوپ‌ها و آش‌ها به عنوان جايگزين وعده‌ اصلي استفاده كنيد. البته به شرطي كه تعادل صحيحي از انواع مواد مغذي را دارا باشد. تا جايي كه مي‌توانيد بخوابيد و استراحت كنيد. سيستم ايمني براي تجديد قوا به استراحت نياز دارد. عدم توجه به علائم يك عفونت ويروسي و سعي در ادامه كار و فعاليت در حين بيماري، مدت ابتلا را طولاني مي‌سازد.


چند نكته
قرص‌هاي مكمل ويتامين C در رابطه با سرماخوردگي به طور وسيعي مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. طبق تحقيقات انجام شده قرص‌هاي مكمل داراي مقادير ويتامين C بين 500 تا 1000 ميلي‌گرم در روز نمي‌توانند از عفونت پيشگيري كنند، در حالي كه به كاهش شدت و احتمالاً طول مدت سرماخوردگي كمك مي‌كنند. در برخي موارد، با دريافت 1000 ميلي‌گرم در روز مكمل ويتامين C طي يك دوره طولاني، علائم به ميزان 15 درصد كاهش يافته است. ويتامين C از طريق افزايش سطح اينترفزون در بدن كه با عفونت‌ها مبارزه مي‌كند، عمل مي‌كند. به علاوه از جمله آنتي‌اكسيدان‌هايي است كه به حفاظت از پوشش داخلي مجاري تنفسي در برابر انواع عفونت كمك مي‌كند. قرص‌هاي مكمل ريزمغذي‌هاي خاص شامل 20 ميلي‌گرم روي، 100 ميكروگرم سلنيوم، 120 ميلي‌گرم ويتامين C، 15 ميلي‌گرم ويتامين A و 6 ميلي‌گرم بتاكاروتن در مطالعات كارآزمايي مختلف سبب كاهش بروز عفونت‌هاي تنفسي در سالمندان طي درمان‌هاي طولاني مدت شده‌اند.


غذاهاي مفيد براي سرماخوردگي
براي اين كه سيستم ايمني بدن به بهترين نحو به وظيفه‌اش كه مبارزه عليه ويروس‌هاي سرماخوردگي و آنفلوانزا است، عمل كند بايد مواد مغذي حياتي را دريافت كند. از جمله منابع اصلي طبيعي تأمين‌كننده‌ي ويتامين C كه در درمان سرماخوردگي مؤثرند، عبارتند از:  پرتقال، گريپ‌فروت، انواع توت، فلفل دلمه‌اي، توت‌فرنگي، سيب‌زميني و سبزيجات برگ سبز از قبيل انواع كلم، گل كلم، كلم قرمز، كلم بروكلي. دريافت زياد و منظم ويتامين C به كاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگي كمك مي‌كند.  غلات سبوسدار و حبوبات؛ منابع غذايي خوب يكي از ويتامين‌هاي گروه B به نام پانتوتنيك اسيد هستند. كمبود پانتوتنيك اسيد، سبب بروز عفونت‌هاي مكرر دستگاه تنفسي فوقاني مي‌شود.  سير داراي آهن، روي و آليسين است كه سبب تقويت سيستم ايمني و كمك به كاهش خطر عفونت‌هاي ويروسي مي‌شود.  ماهي قباد، قز‌ل‌آلا، ساردين و ماهي‌هاي روغني غني از اسيدهاي چرب امگا3 هستند. همچنين تخم كتان، دانه‌ي كدوحلوايي و  روغن شاه‌دانه نيز از ديگر منابع خوب امگا3 هستند.  دانه كنجد، تخمه‌ كدو حلوايي و آفتابگردان منابع غني اسيدهاي چرب امگا6 هستند. اين اسيدهاي چرب در مبارزه عليه عفونت‌هاي سرماخوردگي به سلول‌هاي دستگاه تنفسي كمك مي‌كنند.  جگر، انواع ماهي از جمله قزل‌آلا، قباد و شاه ماهي، كره و تخم‌مرغ منابع ويتامين A هستند. هويج، انبه، سيب‌زميني، زردآلو، كدو حلوايي و سبزيجات سبز تيره نيز تأمين‌كننده‌ي بتاكاروتن هستند كه در بدن به ويتامين A تبديل مي‌شوند. عفونت‌هاي مكرر تنفسي در كودكان با كاهش ذخيره ويتامينA  مرتبط است. يك رژيم غذايي متنوع و مخلوط حاوي اين غذاها، مواد كافي براي يك كودك در حال رشد را تأمين مي‌كند.  ماهي، مرغ، گوشت قرمز بدون چربي، لبنيات و مخلوطي از حبوبات، مغزها، دانه‌ها و غلات‌سبوسدار، تأمين‌كننده‌ي پروتئين هستند. كمبود دريافت پروتئين خطر ابتلا به عفونت را افزايش مي‌دهد.  گوشت، شير، غلات و حبوبات تأمين‌كننده‌ ويتامين‌هاي B6 و پانتوتنيك اسيد هستند كه براي تأمين سلامتي سيستم ايمني از اهميت بسياري برخوردارند.  غلات صبحانه (برشتوك)، نان و عصاره‌ي مخمر، تأمين‌كننده‌ي اسيدفوليك هستند كه براي سلامتي و تقويت سيستم ايمني ضروري است به علاوه چغندر، لوبيا چشم بلبلي و انواع كلم منابع خوب فولات (فرم طبيعي اسيدفوليك) هستند.  گوشت‌هاي قرمز بدون چربي و غلات سبوسدار حاوي روي هستند. روي يك ماده معدني مورد نياز براي سيستم ايمني است.


از چه غذاهايي پرهيز كنيم؟
غذاهاي آماده‌‌ي بسته‌بندي شده و كنسروها از لحاظ ويتامين‌ها و مواد معدني فقير هستند. بنابراين به جاي مصرف اين نوع غذاها از انواع ميوه و سبزيجات تازه،گوشت، ماهي، غلات، مغزها و دانه‌ها استفاده كنيد.


منبع: دنیای سلامت  ش 76

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر