در فصل تابستان چي و چگونه بخوريم!


نوشته : دکتر محمد جواد حسن‌زاده 
براي بسياري از مردم، تابستان به معني مسافرت، استفاده از امكانات خارج از منزل و تفريح و شادي است طبيعي است براي كساني كه مدرسه مي‌روند نيز تعريف تابستان به مفهوم تعطيلي مدارس و استفاده از امكانات تفريحي و ورزشي است. ولي سلامت در اين ايام و تغيير نسبي شيوه زندگي لزوم توجه بيشتر به نوع و ميزان مصرف مواد غذايي را مي‌طلبد. آيا توجه ويژه به تفريحات و سرگرمي و از سوي ديگر مدت بيشتر استفاده از اين امكانات مي‌تواند به ميزان صحيح دريافت مواد غذايي تأثيرگذار باشد.

كم‌آبي در تابستان
ولي در اين بين بايستي توجه به گرما و درجه حرارت نيز داشته باشيم. مهم‌ترين عارضه‌اي كه با آن دست به گريبانيم دهيدراسيون يا كم آبي بدن است. حتي بدون فعاليت‌هاي بدني بيشتر، ميزان تعريق در اين فصل ممكن است بدن را با كم آبي روبرو كند. بدني كه بتواند به اندازه كافي آب ذخيره كند، توانايي انجام اعمال متابوليك طبيعي خود را نيز داراست. بسيار گفته شده كساني كه دچار كم آبي مي‌شوند (حتي در ميزان خفيف آن)، در بسياري از اعمال مهارتي دچار اشكال مي‌شوند، اين مسئله خصوصاً در ورزشكاران كه بايستي كارآيي خود را حفظ كرده و از دوران‌هاي طولاني كسب مهارت حفاظت كنند بسيار مهم است. سالمندان و گروه‌‌هاي ويژه از جمله زنان در دوران حاملگي و شيردهي در اين خصوص، حساس‌تر مي‌باشند. دريافت كافي آب و مايعات مي‌تواند اين مشكل را مرتفع كرده و خصوصاً در كساني كه فعاليت بدني بيشتر دارند، بايستي به مراتب بيشتر مدنظر قرار گيرد. هر چند كه مصرف مايعات و نوشيدني‌ها توصيه مي‌شود ولي بايستي توجه داشت از مصرف نوشيدني يا نوشابه‌هايي كه طبيعتاً ميزان قند ساده آنها زيادتر از حد معمول است خودداري كرد. دريافت بيش از حد آنها خصوصاً در كساني كه زمينه اضافه وزن و چاقي را دارندمسئله‌‌ساز خواهد شد.

تغذيه مناسب براي گروه خوني AB

نوشته  : دكتر الهام اميرآذر 
آنچه كه مهم است اينكه موضوعاتي كه در زير آمده به هيچ‌وجه مطلق و قابل تعميم روي تمام افراد داراي اين گروه خوني نمي‌باشد. اين گروه خوني همان‌طوري كه قبلاًَ هم گفته شده معما نام دارد و با طبع صفرا مطابقت دارد و شخصيت و خصوصيات رفتاري اين گروه خوني تلفيقي از روحيه حساس و زودرنج گروه A و روحيه سازشكار گروه B است. اينان عموماً شخصيت جنجالي و پرهياهو دارند تمام جنبه‌هاي زندگي را مي‌پذيرند. كينه‌توزي نمي‌كنند. به اين گروه از آن جهت معما گفته مي‌شود كه شناخت آنها در نگاه اول مشكل است مگر اينكه مدتي با آنها زندگي يا مسافرت كرده باشيد.
 

مباحث زير در مورد اين گروه خوني بحث خواهد شد:
1- شخصيت و خصوصيات رفتاري 2- خوراكي‌هاي بسيار سودمند 3- خوراكي‌هاي مضر 4- مكمل‌هاي پيشنهادي 5- برنامه ورزشي  6- دمنوش يا چاي گياهي


گروه خوني AB
 
شخصيت و خصوصيات رفتاري: كمياب ترين گروه خوني در جهان هستند، گيرنده جهاني به حساب مي‌آيند و داراي خاصيت سم‌زدايي در خون مي‌باشند ولي غليظ‌ترين گروه خوني را دارا مي‌باشند. خوردن نان براي آنان ضرر ندارد. مهم‌ترين منبع پروتئيني آنان منابع دريايي است گوشت، حبوبات، لبنيات ماست و خامه كم‌چرب براي آنها ضرري ندارد. به دليل پايين بودن اسيد معده، بهتر است گوشت را همراه سبزي استفاده كنند. امكان ابتلا به سرطان معده و بيماري‌هاي قلبي را دارند. چون سديم بدن‌شان پايين است، بهتر است به جاي نمك، از نمك دريايي استفاده كنند. سويا، سير، زالزالك، عرق كيالك، سبزي و شربت صبحگاهي (آب، ليموترش و عسل) براي‌شان مفيد است. بايد از خوردن انواع فلفل، شور، سركه، ترشيجات، مركبات و جوانه گندم اجتناب كنند. 
بيماري‌هاي كبد و كيسه صفرا (كبد چرب، سيروز، سنگ صفراوي) در اين‌ها شايع‌تر است.

غذاهايي كه شما را از درون پير مي‌كنند


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
بدن واقعاً در حال ساخت و ساز است و در واقع بسياري از سلول‌هاي بدن هراز چندگاهي نو مي‌شوند و سلول‌هاي جديد جايگزين سلول‌هاي قديمي مي‌گردند. كيفيت نوسازي بدن و ترميم ارگان‌ها و بافت‌ها و DNA است كه سن شما را بر روي سطح سلولي تعيين مي‌كند. زماني كه بدن براي ترميم به مواد جديد نياز دارد. شما هستيد كه بايد مواد اوليه اين تعميرات را در اختيار آن قرار دهيد و اين مواد اوليه چيزي جز غذا نيستند و كيفيت غذاها، كيفيت اين بازسازي و ترميم را تعيين مي‌كنند. اگرچه ممكن است كيفيت بد غذايي كه امشب شام ميل كرده‌ايد شما را نكشد، ولي سرعت پيري داخلي سلول‌هاي بدن را كاهش و يا افزايش مي‌دهد. غذاهاي سالم صدها نوع تركيبات شيميايي را در اختيار بدن قرار مي‌دهند كه بدن براي بازسازي سلول‌ها به آن نياز دارد. غذاهاي ناسالم و يا كمي سمي روند پيري را تسريع مي‌بخشند. البته هرازگاهي خوردن يك همبرگر به معناي لغزش از عادات خوب زندگي نيست و در صورتي كه اين رژيم ناسالم غذايي به يك عادت تبديل شود، مي‌تواند فرد را از داخل پير كند و خيلي زود اين پيري به بيرون نيز راه مي‌يابد.
جداي از وسواس شما در مصرف كالري، كربوهيدرات و چربي‌ها بايد به اين موضوع توجه كنيد كه تاثير منفي برخي از غذاها خيلي بيشتر از يك اضافه وزن و خستگي است شما را از درون پير مي‌كنند. بنابراين تنها نگراني از مصرف برخي مواد غذايي به دليل اضافه وزن و چاقي نيست، به نظر مي‌رسد كه برخي از آنها بدترين در زندگي هستند؛ از جمله بسياري از شيرين‌كننده‌ها، چربي‌ها و غذاهاي فرآوري شده كه به عقيده كارشناسان در واقع طول عمر را كاهش مي‌دهند. تغذيه، شيمي داخلي بدن را مشخص مي‌كند، نه سن. شيمي داخلي بدن بر كيفيت و حالت ارتجاعي هر عضو، سلول و سيستم تأثير‌گذار است.

اين بار براي لاغر‌ها...


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت
موضوع لاغري و تناسب اندام يك موضوع همه‌گير است و ما هميشه در مورد راه‌هاي لاغري و كاهش وزن صحبت كرده‌ايم، حال آنكه بسياري از افراد از لاغري رنج مي‌برند و به دنبال روش‌هايي براي اضافه وزن هستند. براي اين افراد افزايش وزن يك چالش و يك نبرد واقعي است كه مي‌تواند به دليل نداشتن اشتها و كمبود مواد مغذي و يا سوخت‌رساني حين ورزش، مسائل بهداشتي، عضله سازي و يا غلبه بر تبدیل ژن لاغري باشد. اگر وزن شما فقط كمي پايين‌تر از وزن مناسب و ايده‌آل باشد، مشكلي وجود ندارد و مطالعات نشان مي‌دهد حتي اين كم وزني مي‌تواند نشانه سلامت بدن باشد. با اين حال اگر دل‌تان مي‌خواهد كمي چاق شويد، از روش‌هاي صحيح و سالم تغذيه اي پيروي كنيد و خود را با زياد خوردن چاق نكنيد.

كالري‌ها
براي افزايش وزن روي غذاهاي سالم تمركزكنيد؛ زيرا اگر قرار است بيش از نياز روزانه كالري مصرف كنيد، بهتر است اين كالري از غذاهاي مغذي تأمين شود. براي افزايش وزن بايد كالري‌هاي مغذي دريافت كنيد؛ نه اينكه فقط كالري اضافي به همراه مقدار زيادي چربي و قند از مواد غذايي بي‌خاصيت به دست آوريد. هدف خوردن غذايي است كه علاوه بر كالري زياد، سرشار از ويتامين، مواد معدني و مواد مغذي باشد و با خوردن هر لقمه از آن، بدن را به سمت سلامت بيشتر سوق دهيد. بهتر است وعده غذايي خود را با مواد پركالري آغاز كنيد و در كنار آن ماست، ميوه، آجيل و چربي‌هاي سالم بخوريد.

یـد، يك عنصر حياتي


نوشته  : مهندس مسعود خبازی 
ید از جمله مواد معدنی است که تأمین کافی آن برای بدن در مقدار بسیار کم حیاتی است. این ریزمغذی در تنظیم و متابولیسم انرژی در بدن، سنتز هورمون‌های تیروئیدی (تیروکسین) و عملکرد طبیعی آن نقش دارد. تیروکسین، متابولیسم انرژی و درجه حرارت بدن را تنظیم نموده و در تولیدمثل و رشد و نمو نقش اساسی دارد. کمبود دریافت ید سبب تغییر شکل و بزرگ‌شدن غده تیروئید در جلوی گردن می‌شود که به آن گواتر می‌گویند. گواتر به ویژه در مناطق کوهستانی شایع است که البته برای مبارزه با آن و اطمینان از دریافت کافی ید، از مکمل‌های ید و نمک یددار استفاده می‌شود. در واقع شایع‌ترین علت قابل پیشگیری عقب‌افتادگی ذهنی در دنیا نیز مربوط به کمبود دریافت ید است. این مقاله به اختصار در مورد ریزمغذی ید و نقش آن در سلامت بدن بحث می‌کند.
عوامل کمبود ید
 

 رژیم غذایی مناطق کوهستانی و دور از دریا که خاک آن از نظر ید فقیر است.  بارداری وشیردهی  رژیم غذایی گواترزا و آلوده‌کننده‌های صنعتی (رزوسینول واسید فتالیک)


 در جنین: افزایش سقط، مرده‌زایی ونقایص مادرزادی (عقب‌ماندگی ذهنی، کری و حالت انقباضی)  در شیرخوارگی: افزایش مرگ و میر دوران شیرخوارگی، اختلالات ذهنی وروانی – حرکتی، کم‌کاری تیروئید.
 در دوران کودکی: گواتر، کم‌کاری تیروئید، اختلال عملکرد روانی و رشد فیزیکی   در دوران بلوغ: گواتر، کم‌کاری تیروئید و اختلال عملکرد روانی

ناگفته‌هايي پيرامون نوشيدني‌هاي انرژي‌زا


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
اين روزها نوشيدني‌هاي بسياري در فروشگاه‌ها به مردم عرضه مي‌شوند كه همگي ادعاي نيروزا بودن دارند. اگر اين نوشيدني‌ها واقعاً نيروبخش باشند و انرژي زيادي ايجاد كنند و از طرفي هيچ خطري براي سلامتي نيز محسوب نشوند، حتماً شما را به خود جذب مي‌كنند. براي آنكه با نوشيدني‌هاي انرژي‌زا بيشتر آشنا شويد، بهتر است كمي بيشتر راجع به تركيبات و مواد موجود در آنها بدانيد تا انتخاب بهتري داشته باشيد.

آيا واقعاً نوشيدني‌هاي انرژي‌زا به شما انرژي و نيرو مي‌دهند؟
كافئين نوعي محرك است و از طريق تحريك سيستم عصبي عمل مي‌كند. اغلب نوشيدني‌هاي انرژي‌زا حاوي كافئين هستند و علاوه بر كافئين، آمينواسيدها، ويتامين‌ها، مقداري شكر اضافي و برخي گياهان را نيز دارند و به شما احساس با انرژي بودن و سرحال بودن مي‌دهند. انرژي‌زاهاي عادي حاوي قند بيشتري هستند (تقريباً چيزي معادل قند موجود در نوشابه). اين مقدار قند نيز مي‌تواند به شما انرژي زيادي بدهد. مصرف غذاها و نوشيدني‌هاي شيرين نيز گاهي اوقات مفيد و لازم است و فقط بايد در مورد ميزان مصرف آنها دقت كرد و اعتدال را رعايت نمود.


 آيا مصرف نوشيدني‌هاي انرژي‌زا براي نوجوانان مناسب است؟
خير، اين نوع نوشيدني‌ها حاوي كافئين و برخي مواد افزودني هستند كه در واقع همانند محرك عمل مي‌كنند و باعث افزايش انرژي وكاهش ميزان خستگي و افزايش تمركز مي‌شود. اين ادعاها ممكن است بسياري از نوجوانان را فريب دهد تا به مصرف نوشيدني‌هاي انرژي‌زا روي آورند تا هم در امور تحصيلي و هم در امور ورزشي‌شان موفق‌تر باشند، اما هيچگاه خام اين ادعاها نشويد و فريب آنها را نخوريد؛ چرا كه اين نوع نوشيدني‌ها براي نوجوانان ناسالم هستند و كودكان و نوجوانان بايد از مصرف آنها پرهيز كنند.

پودر سـدر و حنا


نوشته  : دكتر محمدحسين صالحي سورمقي
پودر و برگ حنا هديه طبيعت به انسان است. حنا محلولي طبيعي است كه براي خالكوبي، رنگ مو، تقويت پوست ومو، مصارف پزشكي و .. از آن استفاده مي‌شود. حنا به نام‌هاي مختلفي در سراسر جهان شناخته شده است؛ مثل آل- خانا، آل حنا، برگ نو مصر، مندي، حينا و ...
برگ حنا توسط كارگران ماهر از مزارع به صورت دستي جمع‌آوري مي‌شود. اين برگ‌ها بر اساس كيفيت طبقه‌بندي و مرتب شده، توسط ماشين‌آلات و به طور كاملاً اتوماتيك خشك و در نهايت پودر و با دقت بسته‌بندي و مهر و موم مي‌شوند. گاهي، يكي دو برگ تازه نيز داخل بسته‌ها انداخته مي‌شود. رنگدانه‌هاي موجود در پودر حنا به محض افزودن چند قطره مايع مثل آب و يا آب ليمو فعال شده و از خود رنگ مي‌دهند. با قرار دادن حنا بر روي موها و يا پوست، پس از مدتي قسمت به طور طبيعي رنگ مي‌شود. اين رنگ در مقايسه با ساير رنگ‌هاي طبيعي، ماندگاري بيشتري دارد و داراي خواص بي‌شماري است. اگر مي‌خواهيد موهاي سالم و زيبايي داشته باشيد، يكي از روش‌هاي امن دستيابي به آن، استفاده از حنا است. در پاكستان، ايران، يمن، مراكش، هند، خاورميانه، جنوب شرق آسيا و شمال آفريقا، از زمان‌هاي دور، مردم از حنا استفاده مي‌كردند و در مناطق گرم آب و هوايي، با قرار دادن حنا بر روي دست و پاها سعي مي‌كردند، آنها را خنك كنند. در برخي از فرهنگ‌ها نيز در جهيزيه عروس حتماً حنا وجود داشت و شب قبل از عروسي، دستان عروس و گاهي داما د را با حنا  طراحي  مي‌كردند. در برخي آيين‌هاي مذهبي نيز از حنا استفاده مي‌شود. حنا علاوه بر زيبا كردن رنگ مو به عنوان يك گياه درماني نيز مورد استفاده قرار مي‌گيرد و مو را تقويت مي‌كند. همچنين ضدقارچ است، شوره سر را كاهش مي‌دهد، خشكي پوست را برطرف مي‌كند و موجب درخشش و سلامت موها مي‌شود. رنگ حنا مانند رنگ‌هاي شيميايي نيست و تقريباً موها را قرمز رنگ مي‌كند و با آن نمي‌توان موها را روشن كرد.

مو‌ها قرباني تغذيه نا مناسب


نوشته  : دكتر محمدجواد حسين‌زاده متخصص تغذيه 
ظاهر مو مي‌تواند يكي از علائم سلامت كلي بدن باشد. از سوي ديگر در صورتي سلامت افراد تضمين مي‌شود كه دسترسي و دريافت كافي مواد مغذي براي آنان فراهم گردد. با بررسي غذاي دريافتي كساني كه از سلامت برخوردار مي‌باشند متوجه مي‌شويم اين افراد دريافت مناسب و لازم از مواد مورد نياز بدن را از طريق رژيم غذايي مناسب و متعادل تأمين كرده‌اند. از سوي ديگر در ساير افراد به علت عدم دسترسي كافي به مواد غذايي يا بيماري‌هايي كه آنها را در معرض كمبودهاي تغذيه‌اي قرار مي‌دهد تغييرات مشخصي را در ناحيه پوست سر و يا موهاي بدن ملاحظه مي‌كنيم. سوء تغذيه برعوامل متعددي مانند، تغييرات رنگ مو و ريزش مو تأثير مي‌گذارد. جدا از افزايش سن، در بيماري‌هاي مادرزادي قلب، بيماري‌هاي عصبي- عضلاني و بدخيمي‌ها، نقش سوء تغذيه غيرقابل اغماض است. تشخيص كساني كه در معرض كمبودهاي ويتاميني قرار دارند از اولين اقدامات محسوب مي‌شود. با توجه به شيوع سوء‌تغذيه در جوامع مختلف در صورتي كه افراد تحت بررسي قرار گيرند دو گونه سوء تغذيه در آنها ديده مي‌شود. سوء تغذيه پروتئين انرژي كه در نتيجه عدم دريافت متناسب انرژي و پروتئين در رژيم غذايي ايجاد مي‌شود و سوء تغذيه ريزمغذي‌ها. در خصوص سوء تغذيه پروتئين انرژي جدا از عدم دريافت ميزان انرژي يا پروتئين به اندازه كافي در رژيم غذايي، بيماري‌هايي نظير سوء جذب، سرطان‌ها و بيماري‌هاي مزمن، در برداشت مواد مغذي تأثير منفي گذاشته و در كل فرد را با كمبود مواجه خواهند كرد. بعضي از اين بيماري‌ها در افراد سالمند يا در كساني كه مدت‌ها در بيمارستان بستري بوده‌اند به شكل مشخص‌تري ديده مي‌شوند. ولي تظاهرات پوستي يا تغييرات در مو بيشتر در كودكان ديده مي‌شود. در كودكان با سوء تغذيه مي‌توان كم رنگ شدن موها يا ريزش آنها را ملاحظه كرد. يا در بعضي مواقع موها را مي‌توان به شكل پرچم مشاهده كرد كه در بعضي قسمت‌ها پررنگ‌تر و در بعضي جاها كم‌رنگ‌تر مي‌باشند. جدا از سوء تغذيه پروتئين انرژي، سوء تغذيه ريز مغذي‌ها نيز تظاهراتي را در ناحيه مو ايجاد مي‌كند.

در مصرف آب معدنی احتیاط كنید


/مسوول برنامه تغذیه بزرگسالان دفتر بهبود تغذیه معاونت بهداشت وزارت بهداشت به افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی هشدار داد: به علت بالا بودن برخی املاح در آب‌های معدنی مانند سدیم، لازم است با توجه به نوع آب معدنی خریداری شده، افرادی که دارای بیماری‌های قلبی عروقی مانند فشار خون بالا هستند در مصرف این آبها احتیاط کرده و با پزشک خود مشورت كنند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛ دکتر پریسا ترابی گفت: آب معدنی طبیعی به آبی گفته می‌شود که مستقیما از چشمه‏‌ها و یا نقاط حفر شده از طبقات زیر زمینی بدست آمده باشد. این آب‌ها به علت دارابودن خصوصیاتی از آب آشامیدنی متمایز می‌گردند و علیرغم تاثیر تناوبی عوامل طبیعی، از نظر ترکیب، دما و آبدهی از تفاوت‌های جزئی برخوردار هستند.

وی با توجه به موارد احتیاط و هشدار‌های لازم در طی مصرف آب بطری شده، گفت: آب معدنی حاوی املاح معدنی خاص، عناصر کمیاب و ترکیبات دیگر است که این ترکیبات در فصول مختلف سال از ثبات نسبی برخوردار است. طعم و مزه انواع آب معدنی طبیعی برحسب شرایط محلی و وجود گاز و املاح مختلف آن ممکن است متفاوت باشد.

هشدارهای مصرف آب بطری شده

ترابی با توجه به استفاده از بطری‌های پلاستیکی جهت نگه‌داری آب یخ زده در یخچال، تصریح كرد: از قرار دادن بطری‌های آب پلاستیکی (یک بار مصرف) در فریزر یا جایخی یخچال و استفاده از آب یخ زده در آن‌ها خود داری نمایید.مسوول برنامه تغذیه بزرگسالان دفتر بهبود تغذیه معاونت بهداشت وزارت بهداشت افزود: از مصرف آب بطری‌هایی که مدت طولانی در مجاورت نور آفتاب و حرارت قرار گرفته‌اند خودداری كنید.

سیاست‌های صنایع غذایی در الگوهای غذایی غلط و شیوع چاقی


در بسیاری از کشورها شمار بزرگسالان و کودکان چاق بیش از حد افزایش یافته است. آنها به طور افراطی غذاهای شیرین و چرب می‌خورند. متخصصان تغذیه تا حدودی سیاست‌های صنایع غذایی را مسئول شیوع چاقی مفرط می‌دانند.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز  به نقل از دویچه وله،  برای مقابله با تغذیه غلط حتی “میشل اوباما”، بانوی اول آمریکا خود شخصا در یکی از محبوب‌ترین برنامه‌های تلویزیونی کودکان به نام Sesame Street حضور یافت تا ضرورت تغذیه سالم و فعالیت کافی را برای لاغر و سالم ماندن گوشزد کند.
تقریبا یک پنجم بزرگسالان از چاقی مفرط رنج می‌برند. در آلمان از هر ده نفر یک نفر بیش از حد چاق است. در کشورهای عضو “سازمان امنیت و همکاری اروپا” نیز یک پنجم افراد بزرگسال درگیر معضل چاقی هستند.
آمار و ارقام در مورد کودکان و نوجوانان نشان می‌دهد که آنها نیز به طور گسترده با چاقی دست و پنجه نرم می‌کنند. در آلمان ۲۰ درصد افراد زیر ۱۷ سال دچار چاقی مفرط هستند. احتمال می‌رود که تا سال ۲۰۲۰ دو سوم افراد در کشورهای اروپایی از چاقی بیش از اندازه در رنج باشند.
الگوهای غذایی غلط
چاقی مفرط موجب بروز بیماری‌هایی مانند قند، سرطان، فشار خون بالا و آلزایمر می‌شود. در صورت افزایش این مشکل و به تبع آن شیوع این بیماری‌ها، نظام درمانی کشورها هزینه‌های زیادی را متقبل خواهد شد.
افراد چاق معمولا فرزندان چاق دارند. این ویژگی در برخی موارد دلائل ژنتیکی دارد. نکته‌‌ی دیگری که می‌تواند منجر به چاقی کودکان شود، وجود الگوهای غلط غذایی حاکم در خانواده است.