نوشته : احسانه طاهری کارشناس ارشد علوم تغذیه
براي كاهش احتمال ابتلا به سرطان، چه تغييراتي را ميتوان در برنامه غذايي ايجاد كرد؟ پرهيز از نيتراتها؟ پناه بردن به فيبرها؟ كدام راه ما را به هدف نزديكتر ميكند؟ همه ما تا به حال چيزهاي زيادي راجع به افزودنيهاي غذايي كه احتمال بروز سرطان را بيشتر ميكنند شنيدهايم؛ مواد غذايي علاوه بر تركيبات طبيعي، گاه تركيبات سنتزي يا مصنوعي دارند كه در طول تبديل يا بسته بندي به آن اضافه شدهاند، به اين مواد افزودنيهاي غذايي ميگويند. افزودنيهاي غذايي به گروههاي مختلفي طبقهبندي ميشوند كه هر گروه نقش خاصي دارد و عبارتند از اسانسهاي غذايي، رنگهاي غذايي، مواد محافظ يا نگهدارنده، قوام دهنده، ريزمغذي و تشديدكننده طعم. البته نميتوان در يك ديد كلي تمام افزودنيهاي غذايي را سرطانزا شمرد. بهطور مثال کارامل مصنوعی که از ترکیب آمونیاک و سولفیت در حرارت و فشار بالا تولید میشود بر خلاف کارامل طبیعی که از حرارت دهی شکر تولید میشوند بسیار سرطانزا هستند. از كارامل مصنوعي به عنوان رنگ دهنده در نوشابه، سویا و بسیاری دیگراز مواد غذایی استفاده ميشود که در زير ظاهر زيبايي كه به مواد غذايي ميدهند خاصیت سرطان زایی نیز دارند. رنگ نوشابه با استفاده از این رنگهای کاراملی مصنوعی بدست میآید که اکنون خاصیت سرطانزایی آن مشخص شده است. در مدلهای موش این رنگ منجر به سرطانهای خون، ریه، کبد و تیروئید شده است. اما از سوي ديگر برخي از نگهدارندهها وجود دارند كه خاصيت آنتي اكسيداني دارند و ميتوانند در كنار پيشگيري از ساير بيماريها از بروز سرطان نيز پيشگيري كنند مانند مشتقات ويتامين E كه اغلب به عنوان نگهدارنده به روغنها اضافه ميشوند.
با استفاده از غذاهاي با رنگ طبيعي نه فقط به جنگ سرطان بلكه به پيشواز سلامتي و شادابي برويد
با استفاده از غذاهاي با رنگ طبيعي نه فقط به جنگ سرطان بلكه به پيشواز سلامتي و شادابي برويد