رژیم غذایی برای بیماری دیورتیكوليت



نوشته  : دكتر آزيتا حكمت دوست 

بعضی تغییرات ساده در برنامه غذایی (مانند اضافه کردن فیبر بیشتر)، می‌تواند از بروز بیماری دیورتیكوليت پیشگیری کند.
وجود بیرون زدگی‌های کوچک کیسه مانند (دیورتیکول) در دیواره روده بزرگ را دیورتیکولوز می‌گویند. این بیماری در صورت عدم  درمان  خطرناک می‌شود، زیرا موجب خونریزی، انسداد، پارگی و عفونت خواهد شد که به این حالت دیورتیکولیت (التهاب دیورتیکول) گفته می‌شود.
رژیم غذایی و بیماری دیورتیكوليت:
تحقيقات نشان داده‌اند به احتمال زیاد رژیم غذایی در رشد دیورتیکول‌ها موثر است و محققان به این نتیجه رسیده‌اند که  کمبود فیبر در برنامه غذایی تاثیر بسزایی در این بیماری دارد.

عفونت‌ها را با غذا برانيد


نوشته : دکتر پروین ميرميران 
مدت و شدت بسیاری از بیماری‌های عفونی به سیستم ایمنی و وضعیت تغذیه‌ای افراد بستگی دارد. فقدان برخی از مواد غذایی خاص ممکن است باعث اختلال یا ناکارآمدی سیستم ایمنی و به دنبال آن افزایش ميزان ابتلا و مرگ و مير شود.

از تولد تا بزرگسالي:
غذا از دوران جنینی در تکامل سیستم ایمنی بدن نوزاد نقش دارد. در این دوره مادر باید دریافت کافی از پروتئین، ویتامين‌ها و املاح بخصوص آهن داشته باشد تا نوزادی با وزن طبیعی بدنیا آورد، زیرا بهترین شاخص سلامتی جنین داشتن وزن طبیعی است. از این رو، سوء‌تغذیه در دوران جنینی باعث رشد ناقص سیستم ایمنی جنین و در نتیجه ناتوانی این سیستم در مقابله با عوامل بیماریزا در سنین بالاتر مي‌‌شود.

تغذيه درماني در بيماری‌هاي کبدي



نوشته  : دكتر احمدرضا درستی 
كبد، بزرگ‌ترين غده بدن:
کبد به وزن تقريبی 1500 گرم بزرگ‌ترين غده بدن است که نقش بسيار اساسی در حفظ حيات ايفا می‌کند. اين عضو در بدن چهارپايان نيز با اندازه کم و بيش مشابهی وجود دارد و نقش‌هايي مشابه کبد انسان در بدن آنها ايفا می‌کند. هنگام نام گذاری اجزای قابل مصرف چهارپايان، کبد را جگرسياه می‌نامند. کبد انسان دو لوپ اصلی راست و چپ دارد. لوپ سمت راست به 2 بخش قدامی و خلفی تقسيم مي‌شود. تاخوردگی بخش راست (که از خارج قابل مشاهده نيست) 2 بخش را از هم جدا می‌کند. رباط داسی شکلی که از خارج نيز قابل مشاهده است، لوپ سمت چپ را به 2 بخش مرکزی و جانبی تقسيم می‌کند.

الگوي غذايي سالم براي كودكان



نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
 
مصرف روزانه هر یک از بخش‌های هرم:
سعی کنید بچه‌ها روزانه مطابق مقادیر ذکر شده از هر یک از بخش‌های هرم استفاده کنند و به خاطر داشته باشید که ‌این برنامه،  پیشنهادی برای درست مصرف کردن است و امکان دارد بعضی روزها بچه‌ها به میزان کمتر یا بیشتری از آن احتیاج داشته باشند. 

غذاهای کلسیم‌دار:
شیر، شیر سویا (غنی شده با کلسیم)، پنیر، ماست، خامه، پنیر سویا (توفو)، ماهی (مانند ساردین) و سبزیجات با برگ‌های سبز تیره.

غذا خوردن در بیرون از خانه


نوشته : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه 

در عصر امروز برای بسیاری از افراد غذا خوردن در بیرون از خانه و در رستوران در جمع خانواده و اقوام یا دوستان و همکاران بهانه‌ای برای دور هم بودن، لذت بردن و داشتن اوقاتی خوش است، اما آیا این بدان معنی است که فرد دیگر نمی‌تواند اصول تغذیه صحیح و سالم غذا خوردن را رعایت کند؟ حتی در بیرون از خانه و در رستوران نیز می‌توان انتخاب‌های غذایی سالم داشت و به دنبال غذاهایی بود که حافظ سلامت قلب و تندرستی ما باشد، با این شرط که فرد بتواند اطلاعات کافی داشته باشد و این نکته را از یاد نبرد که غذا خوردن در رستوران هم می‌تواند بخشی از تغذیه سالم وی باشد. در این مقاله بر آنیم که به نکاتی بپردازیم که در انتخاب‌های غذایی سالم در بیرون از خانه به ما کمک کنند.

پيشگيري از كم‌آبي تابستان با طالبی و هندوانه



نوشته  : شیوا طباطبایی 
طالبی، هندوانه و خربزه همگی از خانواده خیار، کدو و کدو تنبل هستند که بصورت بوته‌ای بر روی زمین رشد می‌کنند. شکل آنها بصورت گرد و یا بیضی است و رنگ آنها معمولاً بین زرد تا قرمز متغیر مي‌باشد. ‌این میوه‌ها از خانواده Cucurbitaceae  هستند. نام علمی طالبی و خربزه Cucumis melo و نام علمی هندوانه Citrullus lanatus  می‌باشد. خاستگاه اصلی‌این میوه‌ها‌ ایران، هند و آفریقا است و دست نوشته‌های موجود در مصر باستان که مربوط به 2400 سال پیش از میلاد می‌باشد نشان‌دهنده آن هستند که سال‌ها است ‌این میوه‌ها کشت شده و مورد مصرف قرار می‌گرفته‌اند. نام لاتین طالبی که کانتالوپ (Cantaloup) می‌باشد از نام دهکده‌ای به همین اسم در جنوب فرانسه و نزدیک‌ ایتالیا گرفته شده است.

غذاهایی که با چین و چروک مبارزه می‌کنند



نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 

عوامل بسیاری در بروز چین و چروک موثرند  که از جمله می‌توان به بالا رفتن سن، ژنتیک، اشعه آفتاب، کشیدن سیگار و همچنین عادات غذایی اشاره کرد. چین و چروک، تغییری اجتناب ناپذیر برای  پوست است و آن خطوطی که  با  بالا رفتن سن ظاهر می‌شود را می‌توان تا حدی کاهش داد و یا به عقب انداخت، ولی اين بدان معنی نیست که پوست شما می‌تواند در سن 80 سالگی نیز بدون چین و چروک باشد. اما خوشبختانه،  با رعایت مواردی مانند محافظت در برابر اشعه آفتاب، مواد شیمیایی و این قبیل موارد می‌توان تا حدی از پیری زودرس پوست و پدیدار شدن چین وچروک‌ها  پیشگیری کرد و پوستی جوان‌تر و شاداب‌تر داشت.

راه‌های پیشگیری از بیماری‌های ناشی از غذا



نوشته : دکتر سلطانعلي محبوب 
بیماری‌های ناشی از غذا از نظر بهداشتی و اقتصادی بسیار پرهزینه بوده و همه ساله میلیون‌ها نفر به ویژه نوزادان و کودکان از این بیماری‌ها رنج برده و یا جان خود را از دست مي‌‌دهند، در حالیکه در اغلب موارد شیوع این بیماری‌ها قابل پیشگیری می‌باشد.

راهکارهای پیشگیری:
راهکارهای پیشگیری سه خط دفاعی دارد:
بهبود کیفی بهداشت مواد غذایی با استفاده از فناوری‌های کنترل آلاینده‌ها در فرآوری غذا کاربرد صنایع فرآوری غذا به منظور حذف و یا کاهش عوامل بیماری‌زا و آلاینده‌هاآموزش دست اندرکاران و مصرف کنندگان غذا درباره نحوه مدیریت بهداشتی غذاهادر دو خط اول دفاعی علیرغم کلیه تلاش‌های انجام شده در کشاورزی، ثابت شده است که هنوز تولید غذاهایی با منشاء حیوانی عاری از عوامل بیماریزا ممکن نیست و بخش وسیعی از مواد غذایی که به‌دست مصرف کننده می‌رسد آلوده است.

غذاهايي كه با وارفارين تداخل دارند


نوشته : مريم آريا‌فر 

قرص وارفارين يك داروي ضد انعقاد است كه مدت زمان انعقاد خون را طولاني مي‌كند و باعث مي‌شود تشكيل لخته به طول بينجامد و لذا مانع تشكيل لخته در قلب و عروق مي‌گردد. مصرف اين دارو بايد بصورت يك بار در روز انجام شود و بهتر است هميشه سر ساعت معيني (معمولا عصرها ) با معده خالي و با يك ليوان كامل آب مصرف شود. مصرف اين دارو بايد بصورت منظم و همراه با آزمايش مكرر و منظم خون باشد.
افرادي كه تحت درمان با وارفارين قرار دارند در صورت نياز به مصرف داروهايي چون جينسنگ و جينكوبيلوبا حتما بايد با پزشك معالج خود مشورت نمايند. زيرا جينكو داراي فعاليت ضد لخته‌اي مي‌باشد و باعث افزايش اثردارو و احتمال خونريزي مي‌گردد و جينسنگ باعث كاهش اثر ضد لخته‌اي وارفارين مي‌گردد.  همچنين كوآنزيم Q10 از نظر ساختماني شبيه به ويتامين K مي‌باشد و ممكن است بر لخته شدن خون اثر بگذارد. مصرف اين دارو همراه با وارفارين ‌بايد تحت نظر پزشك انجام گيرد.

6 نكته داغ تغذیه‌اي براي روزهاي گرم




نوشته  دكتر سيدمرتضي صفوي 
 شیوه تغذیه در تابستان بخصوص در هوای بسیار گرم باید به استفاده از غذاهای با حجم کم و سبک تبدیل شود. در هنگامی‌که هوا از حدود 23 درجه  سانتیگراد گرم‌تر شود، سبزی‌ها  بخوبی و با سرعت در درجه حرارت  بالا پخته می‌شوند. این مسأله فقط باعث می‌شود روی سطوح غذا‌ها بخوبی پخته شده، ولی مغز غذاها خوب پخته نشود.

در فضاي خنك غذا بخوريد:
هنگامی که وقت خوردن غذا می‌رسد، محیط اطراف را خنک کنید یا در فضای خنک غذا بخورید. غذا خوردن زیر آفتاب در هوای گرم اصلا مناسب نیست. حتما جای سایه و خنک را انتخاب کنید. غذا‌ها هم نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرند. نور مستقیم آفتاب مواد حیاتی غذاها مثل ویتامین‌ها را از بین می‌برد که بخصوص در مورد میوه‌ها و آبمیوه‌ها بیشتر صدق می‌کند.