چرا نبايد از مكمل‌هاي غذايي استفاده كرد؟

 در صورتي كه سيستم گوارش اختلالي نداشته باشد، با غذاهاي معمولي و رژيم غذايي معتدل مي‌توان انرژي مورد نياز بدن را تامين كرد و نياز به استفاده از مكمل‌هايي كه ممكن است عوارضي هم داشته باشد، نيست.
به گزارش وب دا، كارشناس ارشد دارويي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز گفت: ‌اگر سيستم گوارش فرد سالم باشد و بتواند غذاها را هضم و جذب كند، به راحتي مي‌تواند با رژيم‌هاي غذايي مواد غذايي مورد نياز خود را تامين كند.
دكتر اميرحسين بني‌احمد افزود:‌ افرادي كه دچار نقص در سيستم گوارشي هستند، مجبورند براي جذب مواد غذايي از برخي مكمل‌ها استفاده كنند، ولي برخي افراد با اين‌كه هيچ مشكلي در جذب غذا ندارند، مي‌خواهند بدون ورزش و رژيم غذايي لازم، ره صد ساله را يك شبه طي كنند و به اندامي متناسب برسند و از برخي مكمل‌ها استفاده مي‌كنند. براي اين افراد مكمل توصيه نمي‌شود ولي استفاده از آن نيز منع نمي‌شود.
 وی تصريح كرد: مكمل‌‌هاي غذايي انواع مختلفي دارند. برخي از آنها پايه پروتئيني دارند و حاوي اسيد آمينه هستند. برخي از اين مكمل‌ها را از شير، گوشت، سويا، پنير يا تخم‌مرغ تهيه مي‌كنند و اين مواد را خالص كرده و در اختيار ورزشكار قرار مي‌دهند.
اين كارشناس ارشد دارويي گفت: با اين كه اين گونه مكمل‌ها ليبل‌هايي هم دارند كه مورد تاييد وزارت بهداشت است و استفاده از آن‌ها منعي هم ندارد ولي مصرفشان توصيه نمي‌شود.
وي ادامه داد:‌ استفاده از هر گونه مواد پروتئيني اضافه، موجب بار اضافي بر كبد و كليه‌ها مي‌شود و بنابراين ضرورتي ندارد كه استفاده شوند.
بني احمد عنوان كرد: ‌برخي داروها نيز مكمل نيستند كه تحت عنوان آنابوليك‌هاي استروئيدي توسط ورزشكاران استفاده مي‌شود. اين مواد براي تحريك رشد در افرادي كه نياز دارند استفاده مي‌شود. اين مواد اثرات جنسي نيز دارند و عوارضي مانند ناباروري در مردان، مشكلات كبدي، رفتار خشن، آستانه تحمل پايين، ايجاد موهاي زائد و تغيير تُن صدا، نازايي در زنان، اختلالات پوستي و سركوب سيستم داخلي هورموني را ايجاد مي‌كند.

ضرورت رعایت رژیم غذایی با اصول كفايت، تعادل و تنوع مواد غذايي

 
در رژيم‌هاي غذايي بايد اصول كفايت، تعادل و تنوع مواد غذايي رعايت شود.
به گزارش وب دا، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز گفت:‌ رژيم‌هاي غذايي دو نوع خاص دارند. نوع اول مخصوص بيماري‌هايي چون ديابت بيماري‌ قلبي و بيماري‌هاي مشابه است كه با نظر پزشك تجويز مي‌شود و نوع دوم نيز براي تناسب اندام و چاق يا لاغر شدن است.
دكتر مجيد كارانديش افزود: برخي افراد براي تناسب اندام از رژيم‌هاي غذايي استفاده مي‌كنند كه توسط رسانه‌ها، ماهواره‌، اينترنت و روزنامه تبليغ مي‌شوند و ممكن است اين رژيم‌ها مناسب نباشند.
 وي تصريح كرد: يك رژيم غذايي بايد شامل سه اصل كفايت، تعادل و تنوع باشد در حالي كه بسياري از رژيم‌هاي تبليغي چنين اصولي را رعايت نكرده و سريع مي‌خواهند وزن را كاهش يا افزايش دهند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز ادامه داد: برخي افراد همراه با غذا از داروهايي نيز استفاده مي‌كنند كه هر يك از اين موارد، يك اصل از اصول رژيم را بر هم مي‌زند.
 دكتر كارانديش گفت: ‌برخي افراد نيز از رژيم‌هاي گياهي استفاده مي‌كنند. اين نوع رژيم‌ها انواع مختلفي دارند. در نوع اول هيچ گونه مواد جانوري استفاده نمي‌شود. گروه دوم علاوه بر مواد گياهي، لبنيات نيز استفاده مي‌كنند و گروه سوم تنها گوشت را استفاده نمي‌كنند ولي از همه موارد ديگر مثل لبنيات و تخم‌مرغ استفاده مي‌كنند.
وي ادامه داد: در ميان اين رژيم‌ها، گروه سوم از همه صحيح‌تر است كه البته بايد براي تامين مواد پروتئيني، غلات و حبوبات را همزمان استفاده كنند. هر يك از اين مواد برخي اسيدهاي آمينه را كم دارد كه با وجود يكديگر جبران مي‌شود.
 كارانديش عنوان كرد: با اين وجود باز هم كمبود ويتامين B12 و فقر آهن در اين افراد ديده مي شود زيرا اين مواد تنها با مواد غذايي جانوري تامين مي‌شود و در مواد گياهي وجود ندارند. امگا 3 نيز تنها در مواد جانوري وجود دارد.

درمان آلرژي، پيشگيري از پوكي استخوان و تنظيم فشارخون از خواص كفير است

 
کفیر از پوکی استخوان نیز جلوگیری می‌کند و در تنظیم فشار خون نیز نقش عمده‌ای دارد.
به گزارش وب دا، كارشناس صنايع غذايي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي يزد در خصوص نوشيدني كفير و ارزش غذايي آن اظهارداشت: کفیر نوعی نوشیدنی است که از مجموعه‌ای از باکتری‌های زنده و مفید برای بدن تشکیل شده بطوریکه دانشمندان راز سودمندی کفیر را برای سیستم ایمنی و گوارش وجود این باکتری‌ها می‌دانند.
علي اكبر كمالي با بيان اين كه مخمرهای موجود در آن قادر به ساخت اسید فولیک است، افزود: کمبود اسید فولیک در خانم‌ها بویژه خانم‌های باردار شایع است. این محصول معجزه آسا در پیشگیری و درمان بیماری‌ها بسیار مفید است.
وي در خصوص خواص درمانی کفیر خاطرنشان كرد: اصلاح سیستم گوارش در زمان مصرف داروهای آنتی بیوتیک، افزایش حرکات روده و درمان یبوست، جلوگیری از بیماری پوکی استخوان، درمان آلرژی‌ها، درمان اسهال و ضد عفونی کردن محیط روده از مهمترين خواص اين نوشيدني است.
اين كارشناس صنايع غذايي در ادامه درمان بیماری عدم تحمل لاکتوز در کسانی که نمی‌توانند شیر بخورند را از ديگر خواص كفير دانست و افزود: درمان بیماری‌های گوارشی، درمان فشار خون و درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی یا هایپر اکتیویتی از ديگر خواص اين ماده غذایی است.
وي با اشاره به اين كه كفير سرشار از ویتامین‌های گروه ب مانند نیاسین، پیردوکسین و اسید فولیک، غنی از کلسیم، فیبر و پروتیئن است، عنوان كرد: كفير نوشيدني مؤثر در زیبایی پوست، مقاوم کردن سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل بیماری زا، ممانعت از نفخ روده‌ای، ممانعت کننده از اثر پرتودهی رادیولوژیک و هضم راحت‌تر شیر و جذب بهتر مواد مغذی موجود در آن است.
كمالي با اشاره به ارزش تغذیه‌ای کفیر اظهار داشت: از آنجا كه کفیر از فرآورده‌های شیری می‌باشد، بنابراین ارزش تغذیه‌ای شیر را داراست و به دلیل وجود باکتری و مخمر لاکتیک خواص درمانی زیادی را شامل می‌شود.

رژيم غذايي در بيماري آندومتريوز

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت  
در بين بيماري‌هايي كه در رديف بيماري‌هاي زنان و زايمان طبقه‌بندي مي‌شوند، «آندومتريوز» بيماري شايعي است كه همه ساله جان ميليون‌ها زن را در سراسر جهان مي‌گيرد. اين بيماري زماني بروز مي‌كند كه تعدادي از سلول‌هاي بافت جداره رحم (آندومتر) در نقاط ديگر بدن ظاهر مي‌شوند و به بافت آن عضو مي‌چسبند. ظاهر شدن سلول‌هاي جدار رحم (آندومتر) در هر جايي غير از ديواره آن، حتي ديگر اعضاي دستگاه تناسلي، موجب بروز اين بيماري است. اين سلول‌ها درست مانند سلول‌هاي ديواره رحم رشد مي‌كنند و نسبت به تغييرات هورمون‌هاي جنسي واكنش نشان مي‌دهند و هر ماه تخريب شده موجب مي‌شوند بافت‌هاي آن نقطه از بدن خونريزي كنند. در اين اختلال مرتب توده سلول‌هاي جديدي شكل مي‌گيرند و هر ماهه رشد مي‌كنند؛ مثلا زني در هر بار عادت ماهيانه دچار خونريزي ريه هم مي‌شود يا زير ناخن‌هايش خونريزي مي‌كند. در موارد نادري حتي آندومتريوز مغزي هم مشاهده مي‌شود. زني كه به آندومتريوز مبتلاست، هر ماه هنگام عادت ماهيانه درد بسيار شديدي دارد و بسياري از بيماران بر اثر اين عارضه دچار نازايي هم مي‌شوند. متخصصان زنان و زايمان براي درمان آندومتريوز هم دارو تجويز مي‌كنند و هم با اعمال تغييراتي در رژيم غذايي اين بيماران و حذف يا افزودن غذاهاي خاصي به رژيم غذايي، سعي مي‌كنند درد بيماران را تخفيف دهند. با وجودي كه آندومتريوز يكي از جدي‌ترين بيماري‌هاي زنان است، بيمار مي‌تواند با پرهيز از برخي غذاها يا محدود كردن مصرف آنها و يا افزودن برخي غذاها به رژيم غذايي خود تا اندازه‌اي درد ناشي از آن كاهش دهد.

غذاهايي كه با استخوان نامهربانند


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
هر چيزي كه مي‌خوريد، نقش مهمي در تأمين مواد مغذي مورد نياز استخوان‌ها و استحكام آنها دارد. نكته مهم اين است كه غذاها علاوه بر تقويت استخوان‌ها مي‌توانند موجب تضعيف آنها نيز بشوند. بعضي از غذاها مثل صافي عمل مي‌كنند و فقط املاح و مواد مغذي و ويتامين‌ها را به استخوان‌ها مي‌رسانند و در عوض برخي ديگر جلوي رشد استخوان‌ها را مي‌گيرند. پنج نوع ماده غذايي كه خاصيت ضعيف‌كنندگي استخوان‌ها را دارند، عبارتند از:

نمك
مصرف نمك زياد به مرور استخوان را ضعيف مي‌كند. به ازاي هر 2300 ميلي‌گرم نمك كه مي‌خوريد، 40 ميلي‌گرم از كلسيم بدن‌تان از دست مي‌رود. زناني كه پس از يائسگي نمك زيادي مصرف مي‌كنند، مقدار زيادي از مواد معدني مورد نياز استخوان‌ها را از دست مي‌دهند. متاسفانه در بيشتر غذاهاي كشورهاي مختلف، به خصوص غذاي رستوان‌ها و فست‌فودها، نمك زيادي مصرف مي‌شود. بيشتر افراد روزانه دو برابر 2300 ميلي‌گرم نمك مصرف مي‌كنند. سريع‌ترين راه براي كاهش نمك مصرفي، پرهيز از خوردن غذاهاي فرآوري شده است. اغلب مردم حدود 75 درصد از نمكي را كه روزانه جذب مي‌كنند، از طريق نمك موجود در غذاهاي فرآوري شده دريافت مي‌كنند.

پيشگيري از سرطان روده با رژيم غذايي

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
سرطان كولون (روده بزرگ) سرطاني شايع است كه مردان و زنان بسياري در سراسر جهان به آن مبتلا هستند. براي پيشگيري از بروز اين سرطان راه‌هايي وجود دارد كه يكي از آنها داشتن يك رژيم غذايي سالم است. پژوهشگران و دانشمندان علم تغذيه طي پژوهش‌هاي گوناگون دريافته‌اند كه برخي غذاها احتمال ابتلا به اين سرطان را افزايش مي‌دهند؛ مانند گوشت‌هاي قرمز فرآوري‌شده كه نزد مردم بسيار هم محبوب هستند. در ايالات متحده دومين عامل مرگ و مير‌ها در اثر سرطان، سرطان كلوركتال است كه مردان و زنان بسياري را به كام مرگ مي‌كشاند. (سرطان‌هاي كلوركتال سرطان‌هايي هستند كه 25 سانتي‌متر آخر روده به اضافه قسمت انتهايي كولون و راست روده را درگير مي‌كنند.) مانند بسياري از سرطان‌ها، احتمال ابتلا به اين سرطان هم با پرخوري و چاقي افزايش مي‌يابد. به طور كلي، افراد چاق بيش از ديگران در معرض ابتلا به انواع بيماري، از جمله سرطان‌ها، هستند و احتمال ابتلا به سرطان كلوركتال نيز در افراد چاق (به ويژه مردان چاق) بيشتر از كساني است كه اضافه‌وزن ندارند.
گوشت قرمز: متهم رديف اول
بد نيست بدانيد بهترين راه پيشگيري از ابتلا به سرطان كلوركتال پرهيز از خوردن گوشت قرمز، به‌خصوص نوع فرآوري‌شده آن است. اگر كسي بيش از ده سال مقادير فراواني گوشت قرمز خورده باشد، احتمال ابتلاي او به سرطان راست روده و انتهاي روده بزرگ بين 30 تا 40 درصد افزايش خواهد يافت.

كاهش وزن قانون دارد؟!

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
وقتي كه براي كاهش وزن خود تصميم مي‌گيريد، يك رژيم غذايي مناسب را دنبال كنيد. بهتر است تمام جوانب رژيم غذايي جديد خود را بسنجيد، زيرا گذشته از كاهش دريافت كربوهيدرات‌ها و كالري بايد به دريافت ساير ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن خود اهميت دهيد. هر ساله به طور ميانگين، حدود 30 بيليون دلار صرف خريد محصولات لاغري فقط در كشور آمريكا مي‌شود. تقريباً از هر سه نفر، يك نفر در پي حفظ زيبايي ظاهر و اندام خود است. رژيم‌هاي غذايي معروف، به ميزان غذايي كه مي‌خوريد، پروتئين‌، چربي‌ها و كربوهيدرات‌هاي دريافتي بدن اهميت زيادي مي‌دهند و اغلب از ويتامين‌ها و املاح معدني چشم‌پوشي مي‌كنند. پژوهشگران، چهار نوع رژيم غذايي مختلف را با هم مقايسه كرده و تفاوت‌هاي عمده‌اي را در ميزان مصرف مواد مغذي در اين رژيم‌ها يافته‌اند. تغيير منابع غذايي چيزي فراتر از تغيير در ميزان چربي‌ها و كربوهيدرات‌هاي مصرفي است. كمبود هر يك از ويتامين‌ها و مواد مغذي مورد نياز بدن مي‌تواند با افزايش خطرات جدي كه سلامت بدن را تهديد مي‌كنند، همراه باشد. مثلاً بيماري ضعف استخوان‌ها يا استئوپروز و آسيب‌هاي عصبي در اثر كمبود همين ويتامين‌ها و مواد مغذي مورد نياز بدن به وجود مي‌آيد. گروهي از پژوهشگران روي 300 زن چاق و سنگين وزن كه تصميم گرفته بودند يكي از اين چهار نوع رژيم غذايي شامل: آتكينز، زون، لرن و ارنيش را دنبال كنند، پژوهش‌هايي انجام دادند. دو ماه بعد از آغاز رژيم غذايي، از زنان خواسته شد تا تمام چيزهايي را كه در 24 ساعت گذشته خورده بودند، نام ببرند. تقريباً پاسخ تمام آنها مشابه بود. در دو ماه اول شروع يك رژيم غذايي معمولاً از همه شركت‌كنندگان خواسته مي‌شود ميزان كالري دريافتي روزانه خود را به 1500 برسانند.

پرخوري عــصـبي

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
تعريف پرخوري عصبي:
مصرف دوره‌اي، كنترل‌نشده، جبري يا وسواس‌گونه و سريع مقادير زيادي غذا در يك دوره زماني كوتاه كه با استفراغ عمدي، گرسنگي كشيدن يا ورزش سنگين به منظور پيشگيري از افزايش وزن دنبال گردد، پرخوري رواني يا عصبي ناميده مي‌شود. در طبقه‌بندي اختلال رواني و رفتاري كه در سال 1992 توسط سازمان بهداشت جهاني (WHO) ارائه شد، با تعريف پرخوري عصبي به صورت زير، تشخيص آن مسير گرديد:
1- اشتغال فكري پايدار با غذا كه به پرخوري افراطي مي‌انجامد 2- استفراغ عمدي و تخليه غذا براي اجتناب از اثرات چاق‌كننده آن 3- ترس بيمارگونه از چاقي 4- اغلب، يك دوره قبلي بي‌اشتهايي «ناآشكار»
در طبقه‌بندي اختلالات رواني و رفتاري، ميان پرخوري عصبي با وزن بهنجار تفاوت وجود دارد.

   علايم و نشانه‌هاي باليني پرخوري عصبي:
در پرخوري عصبي يا رواني، شخص به الگوهاي خوردن غيرعادي خودآگاه روي مي‌آورد، از ناتواني در توقف خوردن مي‌ترسد، احتمال دارد افسرده و درباره رفتار خويش خود انتقادگر شود. در پرخوري، خوردن افراطي حداقل دو بار در هفته و دست كم به مدت سه ماه ادامه دارد و اغلب با استفراغ خودالقايي و رژيم منظم به منظور بحران پرخوري همراه است. بسياري از بيماران بي‌اشتها علائمي از پرخوري دارند، اما اين مشكل در افراد با وزن متوسط نيز رايج است. افراد پرخور معمولاً در نوعي رژيم كاهش وزن به سر مي‌برند و پرخوري بيانگر «از دست دادن مهار» است! آنها در زمان‌هاي خاصي پرخوري و بسياري از آنان غذا را پنهان مي‌كنند و مخفيانه مي‌خورند!

رايحه‌درماني و ماساژدرماني

نوشته : دكترالهام اميرآذر طب سوزني و ليزر درماني 
هنر رايحه‌درماني، استفاده از روغن‌هاي اسانسي براي حفظ سلامت فيزيكي، رواني و معنوي، روش بسيار جالبي است كه تأثيرات درماني ماساژ را چند برابر مي‌كند. در واقع رايحه درماني و ماساژ با روغن‌هاي معطر روشي بسيار مؤثر در كنار درمان با طب سوزني و ساير درمان‌هاي مكمل است. هدف از ارائه مطالب زير معرفي تمامي روغن‌هاي اسانسي نيست، بلكه اين است كه بيشتر روغن‌‌هاي دارويي پر استفاده را معرفي كنيم. در واقع بيش از 200 گياه وجود دارند كه روغن‌هاي دارويي از آنها تهيه مي‌شود.
روغن‌هاي دارويي: (عطر)
غلظت اين روغن‌ها بسيار زياد است. هميشه بايد آنها را با يك نوع روغن حامل تركيب كنيد؛ به گونه‌اي كه ميزان رقيق بودن آن براي ماساژ مفيد باشد. تعدادي از اين روغن‌هاي دارويي در برخي مواقع به تنهايي و با همان غلظت بالا استفاده مي‌شوند؛ مثلا وقتي مي‌خواهيم به عنوان ضماد روي جراحت‌هايي نظير نيش زنبور، بريدگي‌يا يا سوختگي‌ها به كار بريم. مقدار روغن دارويي موجود در يك تركيب معمولاً بين 1 تا 3 درصد از كل تركيب مي‌باشد. دستورالعمل ساده زير مفيد است:
1 قاشق چايخوري روغن حامل ( 5 سي‌سي ) با 102 قطره روغن دارويي خالص مخلوط شود.
1 قاشق مرباخوري روغن حامل (10 سي‌سي) با 403 قطره روغن دارويي خالص مخلوط شود.
1 قاشق غذاخوري روغن حامل ( 15 سي‌سي) با 5 قطره روغن دارويي خالص مخلوط شود.

اسطوخودوس

نوشته  : فاطمه مهدي‌پور 
اسطوخودوس گياه اعجاب‌انگيزي است كه در سلامتي بدن معجزه مي‌كند! اين گياه جاي سوختگي و نيش حشرات را تسكين مي‌دهد، خواب راحتي به ارمغان مي‌آورد، به هضم غذا كمك مي‌كند و يك داروي ضدعفوني‌كننده فوق‌العاده به حساب مي‌آيد. در مطلب پيش‌رو شما را با خواص اين گياه شگفت‌انگيز و نيز روش استفاده آن آشنا مي‌كنيم:

اسطوخودوس، التيام بخش‌ سوختگي
وقتي قسمتي از بدن دچار سوختگي مي‌شود، به اسطوخودوس فكر كنيد. دكتر كريستين سي‌يور ترانكا، دكتر داروساز مي‌گويد: «روغن گياه اسطوخودوس عملكرد قابل ملاحظه‌اي در روند احياي پوستي دارد».
روش استفاده: به مدت 15 دقيقه، روي ناحيه‌اي كه دچار سوختگي شده آب سرد بريزيد. توجه داشته باشيد آب خيلي خنك نباشد. سپس با يك دستمال تميز پوست را به آرامي خشك كرده 2 الي 5 قطره روغن گياه اسطوخودوس را روي پوست سوخته بماليد. روزانه سه مرتبه، تا درمان كامل بافت‌هاي آسيب‌ديده اين كار را تكرار كنيد.

اسطوخودوس و خواب راحت
اسطوخودوس گياه شگفت‌انگيزي است كه در درمان اختلالات جزئي خواب مؤثر عمل مي‌كند. اين گياه به خاطر اينكه سردرد، اضطراب و ناراحتي‌هاي عصبي را برطرف مي‌سازد، خواب راحتي را به شما هديه مي‌دهد. آزمايش‌هاي باليني كه در سال 2005 در بريتانيا انجام شد نشان داد اسطوخودوس در درمان بي‌خوابي موثر است.